Om de overlast zoveel mogelijk te beperken bestrijden we op verschillende wijze de eikenprocessierups, afhankelijk van de locatie en de mogelijkheden. Dat zijn preventieve maatregelen of maatregelen achteraf, zoals het wegzuigen van nesten. Dat laatste doen we onder andere in vlindergebieden waar geen preventieve bestrijding plaats vind, en op locaties waar de preventieve bestrijding van de eikenprocessie rups geen effect heeft gehad. Mogelijk kan er maatwerk worden geleverd daar waar nodig. Een externe aannemer voert voor ons de bestrijdingswerkzaamheden uit.

Maatregelen op de kaart

Op de interactieve kaart ziet u welke maatregelen we bij u in de buurt nemen. Een kleine toelichting:

  • We houden rekening met de aanwezigheid van beschermde vlinders. Op de kaart zijn dat de geel gearceerde gebieden.
  • De blauwe stippen geven de bomen aan voor de alternatieve bestrijding.
  • De rode stippen op de kaart zijn de bomen waar we preventief bestrijden.
  • In de beschermde vlindergebieden binnen de bebouwde kom, worden de eikenprocessierupsen weggezogen naar aanleiding van een melding.
  • De paarse lijnen zijn de wegen die in beheer zijn bij de provincie. Daar doen wij niets.

Bekijk de interactieve kaart(externe link)

Nesten melden

Ziet u nesten in de openbare ruimte of een locatie waar veel mensen komen? Meld ons dit dan via onderstaande knop. Selecteer de juiste locatie, en maak een melding. Kies voor categorie Overlast dieren – eikenprocessierups.

Melding doen(externe link)

Wij doen ons uiterste best om de gemelde locatie binnen 5 werkdagen te beoordelen en indien nodig te behandelen. Wij maken gebruik van kaarten met actuele meldingen, zodat wij gericht aan de slag kunnen.

Let op: Het is niet mogelijk om op de meldingen een terugkoppeling te geven. Meldingen buiten ons bestrijdingsgebied nemen we niet in behandeling. Bijvoorbeeld langs de provinciale wegen, privéterreinen of op landgoederen die in beheer zijn bij natuur beherende organisaties

Preventieve bestrijding rupsen

We bestrijden waar mogelijk preventief door eiken te bespuiten met een biologisch middel. De preventieve bestrijding verschilt per locatie op basis van de volgende voorwaarden:

  • We bestrijden alleen preventief als er geen beschermde vlinders voorkomen.
  • We spuiten niet preventief in en langs bossen en in particuliere bomen.
  • We spuiten in het buitengebied alleen langs de fietsroute en voor woningen om de overlast van de eikenprocessierups boven particulier terrein te voorkomen.
  • Op de interactieve kaart(externe link) is te zien wat we per locatie doen aan preventieve bestrijding. Op de kaart zijn dat de rode stippen.

De preventieve bestrijding wordt eind april begin mei opgestart.

Preventieve bestrijding in de dorpen en het buitengebied

De rupsen die begin april uit de eitjes komen, blijven in rust totdat er bladeren zijn die ze kunnen eten. Op het jonge blad spuiten we vervolgens een vloeistof met een bacterie. De jonge rupsen eten de bespoten bladeren op en gaan na 2 tot 5 dagen dood aan deze bacterie.

Het tijdstip van de bestrijding is afhankelijk van het uitlopen van de bomen. Op enkele moeilijk bereikbare locaties waar we niet preventief kunnen bestrijden met een spuitmachine, hangen we zakjes op met larven van de gaasvliegen.

Voorzorgsmaatregelen bij preventieve bestrijding

Het biologisch middel wordt onder druk in de bomen gespoten, door de druk kunnen oude nesten en brandharen van de rups verwaaien, wij raden u aan niet in de spuitnevel te komen en dieren uit de buurt te houden van de spuitactiviteiten. Het middel is niet schadelijk voor de gezondheid van u en uw huisdieren. Maar deze voorzorgsmaatregelen dragen ertoe bij dat er zo min mogelijk overlast ontstaat door het spuiten. Een exacte planning van de werkzaamheden kunnen wij u niet geven, omdat het werk afhankelijk is van de natuurlijke omstandigheden.

Voorkomen overlast

U kunt zelf ongemak voorkomen door ieder contact met rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen en lege nesten, te vermijden. Zorg bij bezoek aan (natuur-)gebieden waar de rupsen voorkomen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid met water.

Meer informatie

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei t/m september overlast kan veroorzaken. Ze leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken van eikenbomen spinselnesten. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen). U herkent de rups aan zijn sterke beharing. De besmette eikenbomen zijn te herkennen aan de specifieke nesten: dichte spinsels met vervellinghuidjes, uitwerpselen en brandharen.

De Achterhoekse gemeenten werken samen bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Door de gezamenlijke aanpak en voorlichting bereiken we een efficiëntere bestrijding. Het doel is met name de overlast van de processierups tegen te gaan en niet het bestrijden van het beestje op zich. Uitgangspunt is de landelijke ‘Leidraad beheersing eikenprocessierups’.

Veel gestelde vragen: bron Kennisplatform Processierups van het RIVM(externe link).