Het duurzame huis van Wietze en Marriëtte

Wietze en Marriëtte wonen sinds maart 2020 met dochters Rozemarijn van 8 en Veere van 6 in een gezellige woning in Vorden. Wietze is afkomstig uit Dieren, maar woonde met Marriëtte in Utrecht toen het oosten van het land toch begon te trekken.  

Wietze vertelt: “Onze familie woont hier in de buurt en dat vinden we belangrijk. Ook wilden we een duurzaam huis en dat was hier sneller mogelijk. We zijn gaan zoeken naar een onderhoudsvriendelijk huis dat we eenvoudig konden aanpassen aan onze duurzame wensen. We kochten uiteindelijk een vrij standaard twee-onder-een-kap uit 1984. Het is degelijk gebouwd en heeft spouwmuren. Dit huis bood ons de kans het helemaal naar eigen idee aan te passen.”    

Gestript, geïsoleerd en gasleiding weg

“In februari 2020 kregen we de sleutel. Eind maart zijn we erin getrokken. We hebben eerst zelf alles gestript en daarna geïsoleerd. De meeste muren kregen houten voorzetwanden. Hout is minder kwetsbaar dan stucwerk en dat is voor ons wel praktisch. Waar dat niet aan de binnenkant kon, is aan de buitenkant isolatie aangebracht. De houten panelen aan de buitenkant hebben we vervangen door kunststofpanelen met isolatie. Inderdaad kunststof, het blijft namelijk altijd een afweging tussen het soort materiaal dat je gebruikt en de levensduur en het vereiste onderhoud. We plaatsten HR++glas met Argongas en legden ventilatie en vloerverwarming aan. De vloerverwarming gebruikt in de zomer koud water, dus dan koelt het lekker. Ook installeerden we een warmtepomp en 15 zonnepanelen. We hebben geen gasleiding meer, die is helemaal weg.”

Blij met ecostoof en neveldouche

“Waar we heel tevreden over zijn is het elektrisch koken, dat is met de kinderen heel veilig. Ook maken we gebruik van een ecostoof, ofwel hooikist. Je kookt je eten kort en zet het dan weg in de ecostoof. Door de warmte gaart het vanzelf. Dat scheelt wel een half uur koken per keer. Als je 200 keer per jaar kookt dan bespaar je 200 x 0,5 uur is 100 uur koken à 1 tot 1,5 kWh per uur. Dus reken maar uit, dat scheelt 100 tot 150 kWh per jaar en het kost geen enkele moeite. Wat dat betreft leveren kleine veranderingen al veel op. Waar we ook tevreden over zijn is onze neveldouche. Deze geeft geen straal, maar een nevel. Dat bespaart niet maar een beetje warm water: er gaat 3 liter per minuut door deze douchekop, tegenover 14 liter bij een gewone en 20 liter bij een regendouchekop.”

Subsidie en duurzaamheidslening

Om de verbouwing in goede banen te leiden is een aannemer ingehuurd. De technische installaties, de elektra en het sanitair zijn door verschillende bedrijven en vakmensen geïnstalleerd. Wietze: “We konden veel bekostigen met subsidie (één keer voor na-isolatie en één keer voor zonnepanelen en warmtepomp). Dat regelden we via Energieloket Achterhoek. Wat betreft subsidies is het belangrijk dat je alles goed documenteert. Voor de warmtepomp, de zonnepanelen en de na-isolatie van de buitenzijde sloten we een SVN duurzaamheidslening af. Dat ging eigenlijk heel gemakkelijk. Je moet offertes aanleveren met de prijs en informatie over wat je doet met de lening. Het werkt als een soort bouwdepot, je stuurt facturen in en je krijgt geld tot het potje op is.”  

Het hele verhaal van Wietze en Marriëtte lees je op Op Morgen. Hier vind je ook handige links voor meer informatie.  

Op-Morgen.nl logo

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst

Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen bundelen we onze krachten voor een beter klimaat met handige tips en mooie verhalen.