Al vanaf de laatste eeuwwisseling worden er tulpen aan de Hardsteestraat in Toldijk gekweekt en verkocht. Sinds enkele jaren is het de stek van Biotulips, een kwekerij van biologische tulpen. Drijvende kracht achter deze bijzondere tulpenkwekerij zijn Jordi en Sandra Wesselink. 

De familie Wesselink is al sinds mensenheugenis verbonden aan dit mooie stukje grond in Toldijk. Jordi vertelt: “Mijn broer Arjan ging in Emmeloord naar school en kwam daar in contact met tulpenteelt. Hij is toen op ons ouderlijk huis een tulpenkwekerij begonnen onder de naam IJsseltulp. Ik vond dit interessant en hielp hem mee.”

In een emmer aan de weg

IJsseltulp kweekte gangbare, dus niet biologische tulpen. De tulpen werden rechtstreek aan de klant verkocht via een emmer vol tulpen langs de kant van de weg. Van lieverlee werd het steeds drukker, totdat broer Arjan in 2004 met IJsseltulp naar Empe verhuisde. Het plan om toen de boerderij te verkopen werd stopgezet, want het bleek een fantastische plek voor Jordi en Sandra te zijn om hun kinderen te laten opgroeien. Jordi lacht: “Hier kunnen ze lekker vrij rondrennen en buiten spelen.” Dus verhuisden Jordi en Sandra van Ede naar Toldijk. De tulpenkwekerij was dan verhuisd, maar de schuren, de kas en alle materialen waren er nog. “Daar moeten we iets mee doen”, bedacht Jordi zich, “maar dan wil ik wel wat anders gaan doen”. En zo zag Biotulips het licht, als biologische tulpenkweker.  

Skal certificering voor veldboeketten en pluktuin

“In 2022 hebben wij aangeklopt bij Skal en onze kwekerij laten omschakelen naar biologisch. Datzelfde jaar mochten wij onze tulpen als biologisch gecertificeerd verkopen. We hebben nu buiten ook nog een stukje land in omschakeling. Dat wil zeggen dat we daar van gangbare landbouw veranderen naar biologische. Deze omschakeling duurt 24 maanden. Dit alles onder controle van Skal. Daarna mogen we onze bloemen ook daar biologisch noemen. Op dit stukje grond willen we gladiolen, dahlia’s en zonnebloemen telen voor biologische veldboeketten en biologische bloemen uit de pluktuin.”

Biologisch is best lastig

Het kweken van biologische (tulpen)bollen is best lastig geeft Jordi aan. Vooral door het hoge risico. Jordi: “Zo hebben we een heel nat voorjaar gehad en dat veroorzaakte veel schimmels op de het gewas, maar je mag geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dus we hebben een veel kleinere oogst gekregen. Ik vind het onderscheid tussen biologisch en gangbare tulpen eigenlijk een beetje strikt. Belangrijk is dat je van elkaar leert.”  

Iedereen wordt blij van tulpen

“Tulpen zijn een prachtig product om te verkopen. Het leuke is dat wij direct reacties van de klanten krijgen. Dat zie je niet als je de bloemen via de veiling verkoopt. Iedereen wordt blij van tulpen!”, besluit Jordi lachend. Nieuwsgierig naar Biotulips? Lees het hele verhaal op Op-morgen.nl/het-verhaal-van/biotulips/(externe link).

Op-Morgen.nl logo

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst

Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen(externe link) bundelen we onze krachten voor een beter klimaat met handige tips en mooie verhalen.