Aardgasvrije voorbeeldwijken

In 2050 moet Nederland van het aardgas af zijn. Dat heeft het kabinet besloten. Daarom starten we in Bronckhorst de komende tijd met aardgasvrije voorbeeldwijken. Stap voor stap worden alle woningen en gebouwen in Bronckhorst aardgasvrij.

In de meeste huishoudens is aardgas nu nog een vanzelfsprekende keuze voor verwarmen en koken. Daar komt de komende 30 jaar verandering in. Niet in één keer, maar geleidelijk en gefaseerd, met een wijkgerichte aanpak. Een wijk verduurzamen en aardgasvrij maken is ingrijpend. We gaan samen met inwoners, dorpsbelangenorganisaties, energiecoöperaties, de netbeheerder en woningcorporaties stap voor stap toe naar een aardgasvrije gemeente.

Voorbeeldwijken

In 2020 onderzoeken we welke twee dorpen belangstelling hebben om te starten met een aardgasvrije straat, buurt of dorp. In deze voorbeeldwijken zoeken we naar betaalbare mogelijkheden om samen energie te besparen en warmte duurzaam op te wekken. En het mooiste is: iedereen in de wijk kan daartoe initiatief nemen en wordt op weg geholpen. Ook u! In juni besluiten b en w met welke aardgasvrije voorbeeldwijken we starten. Vanaf september beginnen we samen met de inwoners uit die wijken met de pilot. Dorpsbelangenorganisaties, buurtschappen en energiecoöperaties die interesse hebben kunnen zich bij ons aanmelden.

Aanmelden als aardgasvrije voorbeeldwijk

Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030

In oktober 2019 stelde de gemeenteraad de Verrijkte Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030 vast. De routekaart zet in op besparing en de omslag naar duurzame energie. Verschillende inwoners zijn hiermee ook al aan de slag gegaan. Bekijk verschillende inspirerende voorbeelden!