Alle (landelijke) maatregelen op een rij

Icon

 • Nieuwe noodverordening VNOG 1 juni en veel gestelde vragen en antwoorden

  Vanaf 1 juni kunnen de meeste restaurants, cafés, culturele instellingen en musea weer open. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de nieuwe maatregelen te vertalen naar officiële regelgeving  heeft de veiligheidsregio een nieuwe Noodverordening vastgesteld. In deze noodverordening is onder meer geregeld hoe zij weer open mogen.

 • Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

  Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. Ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang, naast uitgebreid testen en traceren. Lees er meer over op de website van de Rijksoverheid.

 • Mondkapje verplicht bij reizen met OV

  In het openbaar vervoer is 1,5 meter afstand houden soms niet mogelijk. Daarom is daar vanaf 1 juni 2020 een niet-medisch mondkapje verplicht. Dit kunt u aanschaffen of thuis maken, zodat medische mondmaskers beschikbaar blijven voor de zorg. Een niet-medisch mondkapje draagt u niet ter bescherming van uzelf, maar ter bescherming van de mensen om u heen. Per enkele reis met het openbaar vervoer hebt u een schoon niet-medisch mondkapje nodig.

 • Corona-aanpak: de volgende stap per 1 juni - Update 29 mei

  Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

 • Versoepeling van de maatregelen per 11 mei en vooruitblik: Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand - Update 29 mei

  Op 6 mei kondigde de rijksoverheid aan dat stap voor stap de coronamaatregelen in ons land versoepeld worden. Dat gebeurt in fases. Op deze pagina leest u de versoepelingen die gelden vanaf 11 mei en de vooruitblik naar de komende maanden. Voor meer (actuele en uitgebreidere) informatie zie ook rijksoverheid.nl/coronavirus.

 • Voorkom legionella, spoel kranen door

  Nu scholen en andere panden weer opengaan, is het belangrijk om de kranen door te spoelen. Het water in de leidingen heeft langere tijd stilgestaan. Hierdoor gaat de kwaliteit achteruit en krijgt de legionellabacterie de kans om te groeien (al na 1 week kan dit!). Veel waterleidingen zijn als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus een tijd niet gebruikt. Denk aan waterleidingen in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, sportscholen en hotels. 

 • Veel gestelde vragen en antwoorden over mondkapjes

  Er zijn veel vragen over het gebruik van mondkapjes in ons land. Vanaf 1 juni is het bijvoorbeeld verplicht in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. In contactberoepen kan het dragen van mondkapjes ter sprake komen, maar is het niet verplicht. Op de website van de Rijksoverheid vindt u op een aantal veel gestelde vragen een antwoord en een instructie voor het gebruik van mondkapjes. Lees ook hoe u zelf een mondkapje kunt maken.

 • Hoe gaat het met ons? GGD doet 2e peiling in coronatijd

  De GGD doet in de coronatijd regelmatig onderzoek. Er worden vragenlijsten onder volwassenen uitgezet via het GGD-panel, de sociale media en de regionale pers. De eerste peiling is gehouden van 23 -29 maart, de tweede peiling van 23 april - 3 mei. De resultaten van de tweede peiling vind je hier.

 • Brandweerkazerne Zelhem tijdelijke testlocatie op corona – Update 6 mei

  Bij de brandweerkazerne in Zelhem is door de GGD en de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) een tijdelijk testlocatie ingericht, waar sinds 7 april zorgmedewerkers op verzoek via hun bedrijfsarts, instellingsarts of huisarts getest worden op het coronavirus. Doel is dat zoveel mogelijk medewerkers in de zorg kunnen (blijven) werken. Per 6 mei kunnen ook andere doelgroepen er getest worden.

 • Zwemseizoen 2020 en het coronavirus

  Op 1 mei startte het zwemseizoen officieel voor zwemplassen in oppervlaktewateren. Door COVID-19 maatregelen is dat allemaal anders. De overheid wil dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven.

Archief

Meer info

Lees ook


Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Via tel. (0575) 75 02 50 of ons contactformulier. Samen staan we sterk!