Alle (landelijke) maatregelen op een rij

Icon

 • Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown – Update 23 februari

  De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt.  De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. Er blijft oog voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen.

 • Bij klachten, aarzel aub niet en laat u testen

  Als u klachten heeft (ook al zijn ze licht) die mogelijk duiden op het coronavirus, aarzel dan niet om u te laten testen. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test toont aan of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Coronaklachten zijn onder andere een loopneus, plotseling verlies van reuk of  smaak, hoesten, benauwdheid of koorts.

 • Besmettingscijfers

  De coronamaatregelen leidden tot een afname van de besmettingen, maar ze zijn nog niet onder controle. Wil u meer weten over de cijfers in onze gemeente? De cijfers van heel Nederland inclusief die van Bronckhorst, worden bijgehouden op coronadashboard.rijksoverheid.nl.

 • Corona en winkelen en boodschappen doen – Update 25 februari

  Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Warenmarkten die levensmiddelen (eten en drinken) verkopen mogen ook open blijven. Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur. Voor winkels die overwegend levensmiddelen (eten en drinken) verkopen geldt een uitzondering. Tijdens de avondklok zijn deze winkels gesloten tussen 20.45 en 06.00 uur. Tussen 20.00 en 6.00 uur kunt u geen alcohol kopen of laten bezorgen.

 • Routekaart

  Het kabinet heeft een routekaart ontwikkeld voor toekomstige besluitvorming over versoepelen of aanscherpen van maatregelen. Het kabinet wil met de routekaart helder maken welke maatregelen nodig zijn als besmettingen en druk op de zorg toenemen, en ziekenhuisopnames toenemen, en aan welke maatregelen we kunnen denken als versoepelingen in zicht komen. Belangrijk is daarbij is dat het versoepelen van maatregelen stapsgewijs en behoedzaam verloopt, terwijl het invoeren van nieuwe maatregelen snel moet gaan. De inhoud van de routekaart zal regelmatig moeten worden aangepast aan de meest recente kennis over het virus en het effect van maatregelen.

 • Meer weten over het vaccineren?

  In Nederland wordt de komende tijd op grote schaal gevaccineerd om de coronapandemie in te dammen. Wilt u meer weten over de vaccins, de gekozen vaccineringsstrategie in ons land (wie wordt het eerst gevaccineerd en waarom), de planning etc. dan kun u terecht op www.coronavaccinatie.nl. Als de levering van vaccins om een bepaalde reden vertraging oploopt kan dat reden zijn dat de strategie aangepast wordt. Bekijk ook de folder in de bijlage bij dit bericht.

 • Bezoek in coronatijd

  Veel mensen besmetten elkaar met corona als ze bij elkaar op bezoek gaan. In huis is het lastig om de regels te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden en handen wassen. Daarom is het advies om niet meer dan 1 persoon per dag thuis te ontvangen. En zelf niet vaker dan 1 keer per dag bij iemand op bezoek te gaan. Is bezoek echt nodig, hoe werkt het als ouders gescheiden zijn of u zorg ontvangt of wat te doen als u werklui aan huis krijgt of gaat verhuizen? Op Rijksoverheid.nl leest u er meer over.

 • Avondklok van kracht – Update 23 februari

  In heel Nederland geldt van 23 januari tot vooralsnog 15 maart 04.30 uur een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

 • Vaccineren is begonnen - Update 27 januari

  De grootschalige vaccinatie om het coronavirus in te dammen in ons land, is gestart. De eerste groepen die voor vaccinatie in aanmerking komen, zijn o.a. medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning, zorgmedewerkers acute zorg in de ziekenhuizen en verpleeghuisbewoners, mensen met een verstandelijke beperking in een instelling en mobiele, thuiswonende 85-plussers. Zij zijn hiervoor uitgenodigd of dat gebeurt binnenkort.

 • Wat mag wel en wat niet als het gaat om ontmoeten? - Update 23 februari

  Wat zijn de basisregels voor iedereen als het gaat om ontmoeten en uitgaan, winkelen, sport en cultuur? Lees op Rijksoverheid.nl meer informatie over de gevolgen van de coronamaatregelen voor het openbare en dagelijks leven. Er zijn ook veel gestelde vragen en antwoorden te vinden.

 • Kabinet: advies voor reizen - Update 22 januari

  Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 31 maart plaatsvinden.

 • Coronawet vervangt noodverordeningen per 1 december

  Vanaf maart 2020 namen de veiligheidsregio’s de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus op in noodverordeningen. Noodverordeningen zijn voor (crisis)situaties van beperkte tijd. Maar de coronacrisis duurt langer. Daarom heeft het kabinet de noodverordeningen vervangen door de tijdelijke coronawet (Tijdelijke wet maatregelen COVID-19) en daarbij horende ministeriële regelingen. Lees verder op de website van de Rijksoverheid.

 • Mondkapje verplicht sinds 1 december - Update 1 december

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters sinds1 december verplicht. Datzelfde geldt als u iets op het gemeentehuis komt regelen en ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen sinds 1 december een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 • Wat gebeurt er als u positief test op corona?

  Hebt u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Dan kan dit corona zijn. Blijf thuis en maak zo snel mogelijk een afspraak om te testen. Bel het landelijke nummer (0800) 12 02 of maak online een afspraak voor een test via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Misschien hebt u hier al mee te maken gehad. Was de uitslag negatief, dan was u vast opgelucht. Als u positief getest was, bent u hopelijk weer hersteld of herstellende.

 • Coronaklachten? Aarzel niet, laat u testen - Update 22 januari

  Iedereen met klachten die mogelijk duiden op het coronavirus kan zich laten testen op het virus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Het is belangrijk dat u zich alleen laat testen bij klachten. Bel (0800) 12 02 of maak online een afspraak voor een test via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Sinds 1 december mag u zich ook laten testen als u geen klachten heeft maar in nauw contact bent geweest met iemand die corona heeft als dit in een bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komt of als u een melding in de CoronaMelder App krijgt. In Zelhem is een teststraat. Over het algemeen kunt u hier snel terecht en is de uitslag ook vaak al na een dag (soms twee dagen) bekend.

 • Gebruikt u de CoronaMelder app al?

  Het rijk heeft een app ontwikkeld, waarmee u een berichtje ontvangt als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Wilt u weten of u ook besmet bent, dan kunt u zich gratis laten testen bij de GGD, onder meer in Zelhem is een testlocatie. Zo voorkomt u dat u het virus onbewust op anderen overdraagt!

 • De 1,5 meter regel: afstand houden en geef ruimte aan elkaar

  Het is van cruciaal belang om alert en waakzaam te zijn en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De 1,5 afstand houden van elkaar regel is daarvoor een essentiële maatregel, zowel binnen als buiten. Deze geldt voor alle volwassenen, behalve als zij huisgenoten zijn. Er zijn uitzonderingen voor speciale situaties, zoals voor mensen met een contactberoep. Lees er alles over op de website van de Rijksoverheid.

 • Bel 0800-1202 voor een coronatest of maak online een afspraak - Update 1 december

  Iedereen met klachten die mogelijk duiden op het coronavirus kan zich laten testen op het virus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Het is belangrijk dat u zich alleen laat testen bij klachten. Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Bel het landelijke nummer 0800-1202 of maak online een afspraak voor een test via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Veel mensen deden dat al. Aarzelt u ook alstublieft niet!  Sinds 1 december mag u zich ook laten testen als u geen klachten heeft maar in nauw contact bent geweest met iemand die corona heeft als dit in een bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komt of als u een melding in de CoronaMelder App krijgt.

Archief

Meer info

Lees ook


Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Via tel. (0575) 75 02 50 of ons contactformulier. Samen staan we sterk!