Alle (landelijke) maatregelen op een rij

Icon

 • Stap 1 openingsplan: winkels en terrassen deels open, einde avondklok – Update 20 april

  Logo Rijksoverheid

  Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

  Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.  

 • Ook tijdens koningsdag is corona er

  Komende koningsdag hebben we helaas nog te maken met de coronasituatie en kunnen de meeste activiteiten zoals we die kennen helaas niet doorgaan. Op enkele plekken hebben lokale oranje comités andere activiteiten georganiseerd en de koninklijke familie bezoekt Eindhoven met een coronaproof programma.


   

 • Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk – Update 13 april

  We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

 • Ramadan en corona

  We wensen iedereen die aan de ramadan meedoet een mooie maand. Door u aan de basisregels te houden worden minder mensen besmet met corona.

 • Coronaklachten? Aarzel niet, laat u testen en neem quarantaineregels in acht

  Iedereen met klachten die mogelijk duiden op het coronavirus kan zich laten testen op het virus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Het is belangrijk dat u zich met name laat testen bij klachten. Bel (0800) 12 02 of maak online een afspraak voor een test via www.rijksoverheid.nl/coronatest.

 • Besmettingscijfers en info over vaccinatiegraad

  De coronamaatregelen zijn nodig om de besmettingen in te dammen. De besmettingen zijn nog niet onder controle. Wil u meer weten over de cijfers in onze gemeente? De cijfers van heel Nederland inclusief die van Bronckhorst, worden bijgehouden op coronadashboard.rijksoverheid.nl. Ook de informatie over de levering en voorraden van de verschillende vaccins staat op dit dashboard.

 • Corona en winkelen en boodschappen doen – Update 31 maart

  Alleen essentiële winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Warenmarkten die levensmiddelen (eten en drinken) verkopen mogen ook open blijven. Alle winkels sluiten om uiterlijk 21.45 uur. Tussen 20.00 en 6.00 uur kunt u geen alcohol kopen of laten bezorgen.  Alle niet essentiële winkels blijven voorlopig gesloten. Wel is het mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij deze winkels en te winkelen op afspraak.

 • Meer weten over het vaccineren?

  In Nederland wordt de komende tijd op grote schaal gevaccineerd om de coronapandemie in te dammen. Wilt u meer weten over de vaccins, de gekozen vaccineringsstrategie in ons land (wie wordt het eerst gevaccineerd en waarom), de planning etc. dan kun u terecht op www.coronavaccinatie.nl. Als de levering van vaccins om een bepaalde reden vertraging oploopt kan dat reden zijn dat de strategie aangepast wordt. Bekijk ook de folder in de bijlage bij dit bericht.

 • Bezoek in coronatijd

  Veel mensen besmetten elkaar met corona als ze bij elkaar op bezoek gaan. In huis is het lastig om de regels te volgen, zoals 1,5 meter afstand houden en handen wassen. Daarom is het advies om niet meer dan 1 persoon per dag thuis te ontvangen. En zelf niet vaker dan 1 keer per dag bij iemand op bezoek te gaan. Is bezoek echt nodig, hoe werkt het als ouders gescheiden zijn of u zorg ontvangt of wat te doen als u werklui aan huis krijgt of gaat verhuizen? Op Rijksoverheid.nl leest u er meer over.

 • Avondklok van kracht – Update 31 maart

  In heel Nederland geldt van 23 januari tot 20 april 04.30 uur een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

 • Wat mag wel en wat niet als het gaat om ontmoeten? - Update 23 februari

  Wat zijn de basisregels voor iedereen als het gaat om ontmoeten en uitgaan, winkelen, sport en cultuur? Lees op Rijksoverheid.nl meer informatie over de gevolgen van de coronamaatregelen voor het openbare en dagelijks leven. Er zijn ook veel gestelde vragen en antwoorden te vinden.

 • Kabinet: advies voor reizen - Update 23 maart

  Elke reis verhoogt de kans op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten van het coronavirus naar Nederland. Daarom is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode tot en met 15 mei plaatsvinden.

 • Mondkapje verplicht sinds 1 december - Update 1 december

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters sinds1 december verplicht. Datzelfde geldt als u iets op het gemeentehuis komt regelen en ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen sinds 1 december een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 • Gebruikt u de CoronaMelder app al?

  Het rijk heeft een app ontwikkeld, waarmee u een berichtje ontvangt als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Wilt u weten of u ook besmet bent, dan kunt u zich gratis laten testen bij de GGD. Zo voorkomt u dat u het virus onbewust op anderen overdraagt!

 • De 1,5 meter regel: afstand houden en geef ruimte aan elkaar

  Het is van cruciaal belang om alert en waakzaam te zijn en verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De 1,5 afstand houden van elkaar regel is daarvoor een essentiële maatregel, zowel binnen als buiten. Deze geldt voor alle volwassenen, behalve als zij huisgenoten zijn. Er zijn uitzonderingen voor speciale situaties, zoals voor mensen met een contactberoep. Lees er alles over op de website van de Rijksoverheid.

Archief

Meer info

Lees ook


Nog vragen?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Via tel. (0575) 75 02 50 of ons contactformulier. Samen staan we sterk!