Bij klachten, aarzel aub niet en laat u testen

U bekijkt een pagina uit het archief 29-03-2021

Als u klachten heeft (ook al zijn ze licht) die mogelijk duiden op het coronavirus, aarzel dan niet om u te laten testen. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test toont aan of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Coronaklachten zijn onder andere een loopneus, plotseling verlies van reuk of  smaak, hoesten, benauwdheid of koorts.

Geen klachten, wel contact

Het is ook aan te raden om een test te doen als u geen klachten heeft maar in nauw contact bent geweest met iemand die corona heeft als dit uit een bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komt of als u een melding in de CoronaMelder App krijgt. Voor een test kunt u bellen naar (0800) 12 02 of online een afspraak maken via www.rijksoverheid.nl/coronatest. In Zelhem is bijvoorbeeld een mobiele testlocatie. Over het algemeen kunt u hier snel terecht en laat ook de uitslag niet lang op zich wachten.

Wat doet u verder?     

Blijf bij klachten in ieder geval thuis totdat de uitslag bekend is en ontvang geen bezoek. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine:

  • U heeft klachten die passen bij corona.
  • U heeft corona.
  • Uw huisgenoot heeft naast milde corona klachten ook koorts of last van benauwdheid.
  • Uw huisgenoot heeft corona.
  • U bent een nauw contact van iemand met corona. Dit betekent dat u in de buurt geweest van iemand met corona (min. 15 minuten binnen 1,5m).
  • Als u terugkomt uit een buitenland, waarvoor geldt dat u in quarantaine moet.

Voor meer informatie zie www.rijksoverheid.nl/coronavirus.

Samen Goed Gaon doen we zo: Klachten die kunnen duiden op corona? Doe een test en blijf thuis. Voor uzelf en een ander.

NB Zorgmedewerkers, onderwijspersoneel en medewerkers kinderopvang kunnen met voorrang worden getest op corona. Sinds half februari kan dit ook in Zelhem! Dit gebeurt met een PCR-test en de uitslag is dezelfde dag bekend.