Corona en winkelen en boodschappen doen – Update 31 maart

Alleen essentiële winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Warenmarkten die levensmiddelen (eten en drinken) verkopen mogen ook open blijven. Alle winkels sluiten om uiterlijk 21.45 uur. Tussen 20.00 en 6.00 uur kunt u geen alcohol kopen of laten bezorgen.  Alle niet essentiële winkels blijven voorlopig gesloten. Wel is het mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij deze winkels en te winkelen op afspraak.

Bekijk de open en gesloten winkels tijdens de lockdown op de website van Rijksoverheid.

Ga zo min mogelijk en kom alleen naar winkel

Doe uw boodschappen alleen, behalve als dit niet anders kan. Ga zo veel mogelijk naar de winkels of markten bij u in de buurt. Zo komt u zo min mogelijk in contact met anderen.

Ga als het rustig is naar winkel

Als u naar de winkel gaat, doe dit dan op een rustig moment. Bijvoorbeeld in de ochtend of op een doordeweekse dag. Vaak geven supermarkten informatie over de drukte in de winkel op hun website.  

Bereid u voor op inkopen

Weet waarvoor u naar de winkel gaat. Maak thuis alvast een boodschappenlijstje.

Doe veilig boodschappen

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen houdt u zich aan de volgende regels als u winkelt of boodschappen doet:

 • Was uw handen voor en na het winkelen.
 • Draag een mondkapje.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen en geef elkaar de ruimte.
 • Betaal zoveel mogelijk met pin of contactloos.

Bestellen en afhalen

Niet essentiële-winkels blijven voorlopig gesloten. Per 10 februari is het wel mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Dit gebeurt op veel plekken in Bronckhorst en helpt onze ondernemers. Sinds 3 maart is het ook mogelijk om te winkelen op afspraak. Koopt u ook lokaal om hen te ondersteunen?

Voorwaarden voor bestellen en afhalen

Er zijn een aantal voorwaarden aan het bestellen en ophalen van producten bij een winkel:

 • Doe vooraf (minimaal 4 uur van te voren) een (online) bestelling bij een winkel of een locatie met een winkelfunctie;
 • U ontvangt een bevestiging met een tijdslot wanneer de bestelling af te halen is.
 • Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen het bestellen en afhalen;
 • Afhalen kan alleen binnen het afgesproken tijdslot;
 • De afspraakbevestiging bevat alle praktische informatie over het veilig en vlot afhalen van de bestelling;
 • U gaat alleen naar de winkel en haalt uw bestelling op aan de deur van de winkel;
 • Alleen als u klachtenvrij bent, kunt u de bestelling worden afgehaald;
 • De winkelier zorgt ervoor dat uw bestelling klaar staat;
 • U betaalt thuis vooraf, achteraf of zoveel mogelijk contactloos bij het afhalen.
 • Daarbij blijven natuurlijk ook de andere basisregels gelden zoals de 1,5 meter afstand, hygiënemaatregelen en geen groepsvorming.

Regels voor bestellen en afhalen

 • Veilig afhalen: tijd afspreken en afstand houden.
  Bestellen en afhalen vindt plaats onder strikte voorwaarden. Zo wordt altijd 1,5 meter afstand gehouden onderling. Er wordt vooraf een afspraak gemaakt over het tijdstip van het afhalen van de bestelling. Zo wordt drukte aan de deur voorkomen.

 • Handhaving bij bestellen en afhalen.
  Met de detailhandel zijn goede afspraken gemaakt over (hygiëne)maatregelen in en om de winkel. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de handhaving hiervan.

 • Thuis bestellen, na 4 uur afhalen.
  Een bestelling moet minimaal 4 uur voor het afhalen gedaan worden. Klanten kunnen dus niet voor de deur van de winkel iets bestellen en gelijk meenemen.

 • Niet direct ruilen.
  Direct ter plekke ruilen van afgehaalde producten is niet toegestaan. Passen gebeurt thuis en ruilen kan volgens de voorwaarden van de winkelier per post.

 • Retourneren (terugbrengen) kan niet.
  Retour brengen naar de winkel is niet mogelijk. Als u een product heeft besteld en afgehaald en u wilt het retourneren, dan kan dat. U heeft wettelijk een bedenktijd van 14 dagen om het per post terug te sturen en geld terug te krijgen.  De winkelier geeft aan hoe retourneren mogelijk is. 

 • Ook voor overdekte winkelcentra.
  Bestelde producten worden alleen aan de deur van de winkel afgehaald.

 • Praktische informatie over het afhalen.
  De manier van bevestigen van de bestelling is vormvrij en bepaalt de winkelier. Dat kan een sms zijn, mailtje of iets anders zijn. U krijgt in ieder geval te horen op welk moment u de bestelling kunt afhalen en waar u verder rekening mee moet houden.

 • Reparaties en bestelde producten afhalen.
  Tussen het bestellen van producten en het afhalen moet een dagdeel van vier uur zitten. Het is dus niet mogelijk in de winkel producten te kopen. Het is wel mogelijk om vier uur van te voren een bestelling te plaatsen en de schoenen voor reparatie weg te brengen op het moment dat u het bestelde product afhaalt. Brengen en afhalen gebeurt aan de deur. 

 • Postpakket brengen en bestelde producten afhalen.
  Tussen het bestellen van producten en het afhalen moet een dagdeel van vier uur zitten. Het is dus niet mogelijk in de winkel producten te kopen. Het is wel mogelijk om vier uur van te voren een bestelling te plaatsen en het postpakket weg te brengen op het moment dat u het bestelde product afhaalt. U haalt de bestelling af aan de deur.

 • Ook voor contactberoepen.
  Als de winkelier een locatie met een winkelfunctie heeft, is het toegestaan om producten volgens bestellen en afhalen te verkopen. Dit geldt ook voor contactberoepen als een kappers of schoonheidsspecialisten. Zij mogen onder deze voorwaarden producten verkopen. Het uitoefenen van het contactberoep is nog steeds niet toegestaan.

 • Ook voor bouwmarkten en groothandels.
  Bouwmarkten worden gelijk gesteld aan andere niet-essentiële winkels. Er wordt dus een dagdeel van minimaal 4 uur aangehouden tussen het bestellen en het afhalen van uw bestelling. De uitzondering die al geldt voor groothandels (business-to-business) blijft bestaan. Dus in geval van spoedreparaties kunnen zelfstandig ondernemers, zoals bouwvakkers en loodgieters terecht bij bouwmarkten.

Regels voor winkelen op afspraak

 • Maak online of telefonisch een afspraak
 • Kom alleen naar de winkel (en alleen als u geen klachten heeft)
 • Winkels mogen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel hebben. Die moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld en een tijdslot hebben ontvangen.
 • Een winkel met meerdere verdiepingen mag maximaal 2 klanten per verdieping toelaten.
 • De afspraken zijn voor minimaal tien minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen.

Alcohol kopen en laten bezorgen

U kunt geen alcohol kopen of laten bezorgen tussen 20.00 en 6.00 uur. U kunt wel alcohol online bestellen na 20.00 uur. Dit mag u dan niet laten bezorgen tot 6.00 uur.

Een schone winkel of supermarkt

De ondernemers besteden extra aandacht aan een schone winkel. Zij maken materialen zoals winkelwagens, mandjes, scanners en pinautomaten regelmatig schoon. De supermarkt of winkel mag zelf bepalen of zij uw karretje of mandje schoonmaken. Of dat zij u vragen dit zelf te doen.

Regels van de winkel zelf

De winkel of supermarkt waar u naar toe gaat kan eigen regels hebben. Luister altijd naar de aanwijzingen van het personeel. Winkels zorgen ervoor dat het in de winkels niet te druk wordt. Daarom mogen zij u weigeren als er te veel mensen in de winkel of supermarkt zijn. De winkel mag u ook weigeren als u zich niet aan de regels van de winkel houdt. Bijvoorbeeld als u geen mondkapje draagt. 

Bekijk ook de meest actuele informatie over winkelen en boodschappen doen op rijksoverheid.nl.