Coronaklachten? Aarzel niet, laat u testen - Update 22 januari

U bekijkt een pagina uit het archief 26-03-2021

Iedereen met klachten die mogelijk duiden op het coronavirus kan zich laten testen op het virus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Het is belangrijk dat u zich alleen laat testen bij klachten. Bel (0800) 12 02 of maak online een afspraak voor een test via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Sinds 1 december mag u zich ook laten testen als u geen klachten heeft maar in nauw contact bent geweest met iemand die corona heeft als dit in een bron- en contactonderzoek van de GGD naar voren komt of als u een melding in de CoronaMelder App krijgt. In Zelhem is een teststraat. Over het algemeen kunt u hier snel terecht en is de uitslag ook vaak al na een dag (soms twee dagen) bekend.


Wat doet u verder?     

Blijf thuis totdat de uitslag bekend is en ontvang geen bezoek. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus , plotseling verlies van reuk of smaak, hoesten, benauwdheid of koorts. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie.  

Situaties waarbij u thuisblijft

Als u besmet bent met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt. Zoals hoesten of benauwdheid. U kunt het coronavirus dus ook zonder klachten die passen bij COVID-19 verspreiden. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek.

In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:

  • u heeft klachten die passen bij corona
  • u heeft corona 
  • uw huisgenoot heeft naast milde corona klachten ook koorts of last van benauwdheid;
  • uw huisgenoot heeft corona
  • u bent een nauw contact van iemand met corona. Dit betekent dat u in de buurt geweest van iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter)
  • u komt terug uit een land waarbij in het reisadvies staat dat u in thuisquarantaine gaat.

Iedereen die zich laat testen blijft thuis totdat de uitslag bekend is. Als iedereen in een huishouden thuis blijft, dan heet dit gezinsquarantaine.

In geval van corona

Deze informatie komt van www.rijksoverheid.nl/coronavirus. Heeft u een test laten doen en blijkt dat u corona heeft? Dan krijgt u van de GGD, die de tests uitvoert, te horen wat u en uw eventuele huisgenoten moeten doen. Het kabinet onderzoekt of quarantaine verplicht gesteld kan worden.