Meer weten over het vaccineren?

In Nederland wordt de komende tijd op grote schaal gevaccineerd om de coronapandemie in te dammen. Wilt u meer weten over de vaccins, de gekozen vaccineringsstrategie in ons land (wie wordt het eerst gevaccineerd en waarom), de planning etc. dan kun u terecht op www.coronavaccinatie.nl. Als de levering van vaccins om een bepaalde reden vertraging oploopt kan dat reden zijn dat de strategie aangepast wordt. Bekijk ook de folder in de bijlage bij dit bericht.

Iedereen komt aan beurt

Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. U hoeft hiervoor zelf niets te doen. Zodra u aan de beurt bent, krijgt u bericht thuis. Om onszelf en uiteindelijk de mensen om ons heen te beschermen tegen corona is vaccineren de belangrijkste stap. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug.

Veilig vaccin

Het is begrijpelijk als u vragen heeft over de vaccins. Voor de veiligheid van de coronavaccins gelden strenge eisen, net als voor andere vaccins die tot de Europese Unie worden toegelaten. De snelle ontwikkeling van de vaccins is mogelijk doordat enorm veel onderzoekers wereldwijd de krachten hebben gebundeld. Het leverde tijdswinst op dat verschillende fasen van het onderzoek tegelijkertijd plaatsvonden en dat de beoordelaars al meekeken.

Aandacht voor bijwerkingen

De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Een deel had milde bijwerkingen zoals pijn op de plek van de prik, spierpijn, hoofdpijn of verhoging. Deze klachten verdwenen snel. Als straks miljoenen mensen het vaccin hebben gehad, zijn zeldzame bijwerkingen of bijwerkingen die na langere tijd optreden nooit helemaal te uit te sluiten, daarom wordt de veiligheid van het vaccin goed in de gaten gehouden en kunnen vermoedelijke bijwerkingen worden gemeld op www.mijnbijwerking.nl. Vaccineren is gratis en vrijwillig.