Vaccineren is begonnen - Update 27 januari

U bekijkt een pagina uit het archief 25-03-2021

De grootschalige vaccinatie om het coronavirus in te dammen in ons land, is gestart. De eerste groepen die voor vaccinatie in aanmerking komen, zijn o.a. medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning, zorgmedewerkers acute zorg in de ziekenhuizen en verpleeghuisbewoners, mensen met een verstandelijke beperking in een instelling en mobiele, thuiswonende 85-plussers. Zij zijn hiervoor uitgenodigd of dat gebeurt binnenkort.

Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. U hoeft hiervoor zelf niets te doen. Zodra u aan de beurt bent, krijgt u bericht thuis. Het is begrijpelijk als u vragen heeft. Meer weten over de vaccins, de gekozen vaccineringsstrategie in ons land (wie wordt het eerst gevaccineerd/welke groepsindeling is gemaakt en waarom), de planning etc. kijk op www.coronavaccinatie.nl. Bekijk  ook de folder in de bijlage onderaan dit bericht.

Om onszelf en uiteindelijk de mensen om ons heen te beschermen tegen corona is vaccineren de belangrijkste stap. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Zo beschermen we de meest kwetsbaren, verminderen we de druk op de zorg en krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug.

Vaccineren is gratis en vrijwillig. Maar hoe meer mensen zich laten inenten, hoe beter de verspreiding van het coronavirus te voorkomen is. Voor de veiligheid van het vaccin gelden strenge eisen, net als voor andere vaccins die tot de Europese Unie worden toegelaten. De snelle ontwikkeling van de vaccins is mogelijk doordat enorm veel onderzoekers wereldwijd de krachten hebben gebundeld. Het leverde tijdswinst op dat verschillende fasen van het onderzoek tegelijkertijd plaatsvonden en dat de beoordelaars al meekeken. De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Een deel had milde bijwerkingen zoals pijn op de plek van de prik, spierpijn, hoofdpijn of verhoging. Deze klachten verdwenen snel. Als straks miljoenen mensen het vaccin hebben gehad, zijn zeldzame bijwerkingen of bijwerkingen die na langere tijd optreden nooit helemaal te uit te sluiten, daarom wordt de veiligheid van het vaccin goed in de gaten gehouden en kunnen vermoedelijke bijwerkingen worden gemeld op www.mijnbijwerking.nl.

De heer Molenkamp (94) staat positief tegenover zijn vaccinatie: “Ik zit veel thuis, de kinderen doen de boodschappen. Ik wil niemand besmetten en zelf ook niet ziek worden. Ik ben nog erg goed en wil weer wat doen.” 

In de afbeelding hieronder leest u meer over de vaccinatiestrategie.