Wat gebeurt er als u positief test op corona?

U bekijkt een pagina uit het archief 26-03-2021

Hebt u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Dan kan dit corona zijn. Blijf thuis en maak zo snel mogelijk een afspraak om te testen. Bel het landelijke nummer (0800) 12 02 of maak online een afspraak voor een test via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Misschien hebt u hier al mee te maken gehad. Was de uitslag negatief, dan was u vast opgelucht. Als u positief getest was, bent u hopelijk weer hersteld of herstellende.

Verschillende mensen vroegen ons wat er gebeurt als iemand in uw huishouden positief test op corona. Dat leggen we hier in het kort uit.

Bron- en contactonderzoek

De GGD belt iedere inwoner die positief getest is op corona. In dat gesprek, het zogenaamde contactonderzoek, worden de contacten van de besmette persoon in beeld gebracht. Deze groep mensen wordt door de met corona besmette persoon zo snel mogelijk geïnformeerd. Het gaat hierbij het om de contacten vanaf twee dagen voor de start van de klachten tot het moment van het contactonderzoek. Daarnaast probeert de GGD samen met de besmette persoon te achterhalen waar de mogelijke bron van de besmetting ligt. Om te kijken of clusters van besmettingen in beeld te brengen zijn en eventueel benodigde maatregelen getroffen kunnen worden. Als u positief getest bent, krijgt u ook uitgebreide informatie over wat u en uw huisgenoten verder moeten doen om verspreiding van het virus te voorkomen.

Quarantaine

Wanneer moet u in quarantaine en wat moet u dan doen?

Quarantaine betekent dat u binnenblijft en geen bezoek ontvangt. U gaat dus bijvoorbeeld ook zelf geen boodschappen doen. Zo voorkomt u dat u andere mensen besmet met het virus.

Als u tijdens de quarantaine geen klachten (meer) hebt die lijken op het coronavirus, dan stopt u 10 dagen na het laatste contact met de persoon die corona heeft met de quarantaine.

Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig hebt. U kunt bijvoorbeeld terecht bij de sociale teams van onze gemeente. Aarzel niet, ze zijn u graag van dienst. Meer informatie over thuisquarantaine vindt u in de bijlage of op www.rijksoverheid.nl/quarantaine. Zoek ook tijdig medische hulp als dat nodig is!