Wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’? - Update 26 maart

Nederland heeft iedereen nodig in de aanpak tegen het coronavirus. Maar wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’? U kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar. Wat betekent dit in de praktijk? 

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep.
 • Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen bij elkaar (buiten het eigen gezin) en houd ook dan afstand tot elkaar.

Op bezoek

 • Een kopje koffie bij een vriend of vriendin? Dat kan, maar met maximaal 3 personen en houd 1,5 meter afstand. Ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch, via videobellen of schrijf eens een brief.
 • Bent u 70-plusser of heeft u een verminderde weerstand? Blijf thuis en ontvang zo min mogelijk bezoek; probeer eens moderne communicatievormen zoals videobellen.
 • Een verjaardag of een ander feestje vieren? Het dringende advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.
   

Dagelijks leven

 • Hardlopen of fietsen met vrienden? Ga liever alleen. Wilt u toch afspreken, doe dat dan met maximaal drie personen houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Boodschappen doen? Dat kan. Ga alleen, vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen.
 • Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen.
 • Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als u drukte uit de weg gaat en zorgt dat u niet met andere mensen dicht op elkaar staat. Ook coffeeshops zijn open voor afhaalbestellingen.

Kinderen

 • De regel ‘houd afstand’ is binnen een gezin natuurlijk niet te doen, zeker met kleine kinderen. Zorg er wel voor dat u met andere personen van buíten uw gezin 1,5 meter afstand houdt.
 • Spelen in de speeltuin, op het plein, strand of bos? Kinderen tot en met 12 jaar kunnen buiten spelen met elkaar, maar vermijd groepen. Ouders die toezicht houden, moeten 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.

Uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen

Voor uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt (maximaal 30 personen) en bewaar 1,5 meter afstand. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om medeleven te betuigen of felicitaties over te brengen. En vergeet niet: als u kucht, hoest en/of verkouden bent: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts en/of benauwdheid bij, dan moet iedereen in het huishouden thuisblijven.

Wat is social distancing?

Door social distancing, ook wel sociale afstand genoemd, heeft u minder contact met anderen of houd u afstand tot anderen. Hierdoor is de kans kleiner dat mensen elkaar besmetten. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld: thuiswerken, gespreide werktijden als thuiswerken niet mogelijk is, thuisblijven met luchtwegklachten en het mijden van plekken waar meer dan 3 mensen bij elkaar komen.

Vergeet niet: hebt u (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden? Blijf thuis. Zo beschermt u zichzelf en anderen tegen infectie met het coronavirus.