Energiemix

Op 14 december 2020 organiseerden we een masterclass over de energiemix. Rijk van Voskuilen van adviesbureau Over Morgen gaf uitleg over het Energie Transitie Model (ETM). Het model vormt de basis voor de Bronckhorster energiemix voor 2030. Wilt u de masterclass terug kijken? Dat kan via YouTube.

Achtergrondinformatie

De gemeente Bronckhorst heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat we net zoveel duurzame energie zelf opwekken als dat we in totaal aan energie verbruiken. Alle energie (voor stroom, warmte en beweging) wekken we dan op uit duurzame bronnen. Lees meer over de lokale uitgangspunten uit de Routekaart Bronckhorst Energieneutraal

Om te helpen bij het zoeken naar een goede balans tussen het besparen en het opwekken van energie is voor Bronckhorst een energiemix opgesteld. Als Bronckhorst hebben we gekozen voor het Energie Transitie Model (ETM). ETM is een geavanceerd energiemodel dat het energieverbruik van inwoners en bedrijven matcht met een variatie aan duurzame bronnen. U vindt de Bronckhorster Energiemix als bijlage onderaan deze pagina.

Meer info

Meer informatie over ETM

ETM is dé landelijke standaard dat door gerenommeerde ingenieursbureaus, in samenwerking met netbeheerders en de energiebranche, is ontwikkeld. Het energiemodel houdt rekening met talloze factoren.

Zo heeft de technische beschikbaarheid en economische haalbaarheid van biomassa (met name van groen gas) onder meer invloed op deze energiemix. Ook is de verwachte toename in warmtepompen en elektrische auto’s in het model meegenomen en is rekening gehouden met energieverliezen.

Om betrouwbare en transparante data te kunnen inzetten, maakt het ETM zoveel mogelijk gebruik van openbare data zoals de Klimaatmonitor en Emissieregistratie. Het model bevat honderden technologieën met up-to-date technische en financiële parameters en wordt met regelmaat voorzien van een update.

Website van het Energie Transitie Model

Bijlage(n)