Bericht van de burgemeester - 11 december

Beste inwoners, “Net zoals in de rest van Nederland stijgt ook in Bronckhorst het aantal coronabesmettingen teveel (week 48: 50, week 49: 102 en week 50: 131). De cijfers in ons land zijn zeer zorgwekkend.

De regering heeft daarom besloten de maatregelen voor de komende periode flink aan te scherpen. De feestdagen zien er dit jaar dus heel anders uit. We kunnen ze slechts met een heel beperkt aantal dierbaren doorbrengen. Om te voorkomen dat er nog meer besmettingen zijn na kerst en oud en nieuw.

Bescherm elkaar 

Natuurlijk vinden we het allemaal vervelend en verdrietig. Maar het is noodzakelijk. Het grootste aantal besmettingen vindt op dit moment plaats door familie. Hierdoor loopt bijvoorbeeld ook het aantal besmettingen in verzorgingstehuizen op. Daarom roep ik u op wees alstublieft verstandig en bescherm uw familie. Digitaal bezoeken of bellen kan ook. Alleen als we samen volhouden en de maatregelen in acht nemen, krijgen we het coronavirus eronder. Doe het ook voor al die mensen die in de zorg werken, voor de verenigingen die het moeilijk hebben of voor ondernemers van wie het bedrijf gesloten is. Samen hebben we de kracht dit te doen.

Begrip voor elkaar

Juist in deze decembermaand, die dit jaar zo anders dan anders is, is het belangrijk om begripvol te blijven naar elkaar. Heb begrip voor de verzorgers in het verzorgingstehuis of voor winkeliers die nog wel open mogen zijn. Zij zijn niet de oorzaak van de maatregelen. Dat is het virus. Blijf vriendelijk tegen elkaar en alert om de meer kwetsbare inwoners tegen het virus te beschermen. Als u zich per ongeluk een keer niet aan de maatregelen houdt en hierop wordt gewezen, blijf vriendelijk tegen degene die u aanspreekt. Realiseer u dat er meestal uit bezorgdheid wordt gereageerd en dat iedereen deze zware periode het liefst zo snel mogelijk wil afsluiten.

Steun elkaar

Een andere manier waarop u kunt (blijven) helpen is door zoveel mogelijk lokale ondernemers te helpen als u iets wilt kopen. Zijn ze open, kom op rustige tijden en ga alleen. Of koop digitaal via hun websites. Heeft u bijvoorbeeld gezien dat veel restaurants in de buurt heerlijke kerstafhaalmenu’s aanbieden? Maar u kunt ook gewoon iets kleiners bestellen. Ik heb bijvoorbeeld vorige week mijn favoriete soep als pakket gekocht bij een restaurant in Vorden, met het recept erbij. Dat heb ik gezellig met mijn man gemaakt. Kortom leuk en lekker. 

Let op elkaar

Blijft u ook letten op uw buren als die alleen of al ouder zijn. Misschien kunt u ze ergens mee helpen. En voelt u zichzelf somber of eenzaam of levert de coronasituatie teveel spanningen op? Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met een bekende die u vertrouwt, de huisarts of onze sociale teams. Erover praten helpt. Zij staan heel graag voor u klaar. 

Samen Goed Gaon naar 2021.”

Met vriendelijke groet,

Marianne Besselink
Burgemeester