Bericht van de burgemeester - 18 januari

Beste inwoners, “Vorige week kwam er vanuit het kabinet weer een moeilijke boodschap. De strenge lockdown die we sinds half december hebben, is verlengd tot 9 februari. De besmettingen zijn nog niet onder controle. In Bronckhorst waren er in de week van 11 januari  t/m 17 januari 91 coronabesmettingen. De week ervoor waren dat er 108. Hoewel er sprake is van een lichte daling, is het helaas nog veel te veel. Zeker met de uitbraak van de Engelse variant zijn er grote zorgen.

Het vraagt van ons nog steeds en misschien nog wel meer dat we ons aan de maatregelen houden. De meesten van u doen dat gelukkig. Ook al is dat soms moeilijk. Ik heb bewondering voor hoe u omgaat met de situatie. U zet zonder veel morren de schouders eronder. Iedereen is het wel eens zat, maar het is niet anders en we doen het voor elkaar. We zien ook dat u uw vereniging blijft steunen, waar het kan lokaal koopt om de winkeliers en horeca in uw dorp te ondersteunen en aandacht heeft voor mensen die het moeilijk hebben. Dat is geweldig! 

En langzaam zien we ook weer licht gloren. Het vaccineren is begonnen. De eerste zorgmedewerkers uit Bronckhorst kregen het vaccin. Het kabinet heeft een strategie ontwikkeld wie wanneer aan de beurt is. Iedereen kan zich gratis laten vaccineren. Het is vrijwillig. Zodra u aan de beurt bent, krijgt u bericht thuis. Het is begrijpelijk als u vragen heeft. Wie meer wil weten over de vaccins, de gekozen aanpak, de planning etc. raad ik aan eens te kijken op www.coronavaccinatie.nl.

Ondersteuning voor ondernemers en verenigingen

Met de verlenging van de lockdown wordt voor ondernemers het ondersteuningspakket van het rijk nog weer aangepast, deze inzet zorgt er hopelijk voor dat u door kunt. Bent u ondernemer? Onder andere op onze speciale pagina 'Ondernemers' kunt u zien waar u terecht kunt. De coronamaatregelen zijn noodzakelijk, maar een leeg centrum went nooit. Ook voor onze verenigingen zijn er ondersteuningsmaatregelen. Zij ontvangen hierover binnenkort persoonlijk bericht van ons.

Heeft u kinderen die thuis online onderwijs volgen? Hopelijk lukt het u en uw kinderen hier een goede weg in te vinden. Het valt niet altijd mee, dat ervaar ik zelf ook. Tussen het digitale vergaderen door, probeer ik zo goed mogelijk vragen van m’n kinderen te beantwoorden zodat zij verder kunnen met hun werkjes. Ik vind het aangeboden thuisonderwijs van hun school overigens echt leuk en creatief. Gelukkig horen wij dat de meeste kinderen en jongeren met de situatie uit de voeten kunnen. Maar als er problemen zijn met het thuisonderwijs van uw kind, aarzel dan niet contact te zoeken met de school om mogelijke achterstanden te voorkomen.

Uit onderzoeken blijkt en horen we het om ons heen dat sommige mensen het moeilijk hebben in hun thuissituatie, bijvoorbeeld door financiële zorgen, eenzaamheid, het thuisonderwijs of een huisgenoot met psychische problemen. Mocht uw thuissituatie problemen opleveren, heeft u zelf sombere gevoelens en komt u er niet uit? Aarzel niet hulp in te schakelen. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina 'Hulp en mooie sociale initiatieven' of benader onze sociale teams, ze zijn er voor u. Datzelfde geldt natuurlijk voor uw huisarts.

Aandacht voor elkaar

Juist nu is het ondanks de maatregelen ook extra belangrijk om aandacht te houden voor de mensen om ons heen. Op een verstandige manier. Door digitaal te bezoeken, een keertje vaker te bellen, een mooie tekening te maken, de hond uit te laten of een boodschap te doen voor de buurvrouw of een vriend of familielid die alleen is. Blijf Samen Goed Gaon, alleen samen krijgen we corona eronder.”

Met vriendelijke groet,

Marianne Besselink
Burgemeester