Bericht van de burgemeester - 24 mei

Beste inwoners, "Waar iedereen al lang naar uitkijkt, wordt steeds meer werkelijkheid. Er zijn steeds meer versoepelingen en als de besmettingscijfers het toelaten en veel mensen gevaccineerd zijn, gaan we langzaam terug naar ons oude leven. Dat is een mooi vooruitzicht! Vooral nu het lekkerder weer wordt om eropuit te gaan. Gewoon weer op een terras kunnen zitten voor een kopje koffie, lunch, borrel of etentje dat leek heel normaal, maar wat genieten we er nu van! Met afstand nog en met minder mensen dan we misschien het liefst zouden willen, maar het kan weer.

Ik zie dat we er weer veelvuldig gebruik van maken, de levendigheid in onze dorpen keert weer terug. Ook naar winkels gaan, kan weer gemakkelijker en doet u, zie en hoor ik om me heen. Het was een moeilijke tijd voor onze ondernemers en wat hebben ze de schouders er onder gezet om u weer op een goede manier te kunnen ontvangen. Koop lokaal en blijf ze ondersteunen! Zij zijn één van de pijlers die zorgen voor de levendigheid in Bronckhorst. Ik ben trots op hun veerkracht, creativiteit en gastvrijheid. 

Meer sportmogelijkheden

De nieuwste versoepelingen geven ook de sporters onder ons meer ruimte. Binnen en buiten zijn er weer meer mogelijkheden. Sportscholen openden en onder andere gym-, volleybal- en handballiefhebbers kunnen hun sport met restricties in de sporthal weer gaan opstarten. Dat geldt ook voor kunst- en cultuurbeoefening binnen. Heeft u dat ook zo gemist? Dat ook de buitenlandvakantie naar verschillende bestemmingen weer mogelijk wordt, betekent veel voor een groot aantal mensen.

Ik kijk net zoals u uit naar de komende weken/maanden waarin we langzaam teruggaan naar ons leven zoals we dat kenden. Maar ik wil ook mijn zorg en betrokkenheid met u delen. Mijn betrokkenheid bij hen die nog te maken hebben met corona, want corona is niet weg! Doordat één van uw naasten of u zelf ziek bent of de naweeën van een coronabesmetting ondervindt of mensen om u heen heeft verloren. En daarnaast zijn er velen van u die er nog dagelijks mee te maken hebben omdat ze in de zorg werken. We zijn verschillende Bronckhorsters verloren aan de ziekte en voor hun naasten is het nog steeds moeilijk.

Het blijft daarom van belang dat we ook de versoepelingen met z’n allen op verantwoorde wijze doorstaan. De stappen in het openingsplan kunnen gezet worden als de besmettingen blijven afnemen, we steeds meer gevaccineerd zijn en we de basismaatregelen in acht blijven nemen. Daarom vraag ik u: blijf elkaar de ruimte geven (1,5m), leef de hygiëneregels na, blijf thuis en test bij klachten en heb begrip voor elkaar.

Vaccineren op stoom

Om onszelf en uiteindelijk de mensen om ons heen te beschermen tegen corona is vaccineren de belangrijkste stap. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we kunnen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Ik ben zelf heel blij dat mijn ouders ondertussen gevaccineerd zijn en als mijn geboortejaar aan de beurt is en de oproep in de bus valt, maak ik meteen een afspraak voor een prik. Iedere dag worden nu veel mensen gevaccineerd. Vaccineren is gratis en vrijwillig. Ik snap dat u het wellicht spannend vindt of vragen heeft. Wilt u er meer over weten? Kijk eens op www.coronavaccinatie.nl.

Ik wens u een goede tijd. Samen krijgen we corona onder controle en ik hoop u straks weer in levende lijve te zien, ergens in onze mooie gemeente!"

Met vriendelijke groet,

Marianne Besselink, burgemeester