Bericht van de burgemeester - 25 april

Beste inwoners, Hoe gaat het met u? En uw naasten? Ik hoop van harte dat het u goed gaat. Gelukkig geldt dat voor de meeste Bronckhorsters. Maar er zijn inwoners die in deze tijd een naaste hebben die ziek is of iemand in hun omgeving verloren zijn. Mijn gedachten zijn bij u en ik wens u veel sterkte. 

Veel inwoners zaten vorige week dinsdag waarschijnlijk, net als ik voor de buis toen de minister president de nieuwe maatregelen per 29 april aankondigde. Ik ben er trots op dat we er met elkaar aan hebben bijgedragen dat de maatregelen langzaam iets versoepeld kunnen worden. Maar het is ook duidelijk dat we er nog lang niet zijn.

Meer ruimte voor kinderen en jongeren

Het is fijn dat de kinderen na de meivakantie weer naar school kunnen en dat kinderen en jongeren onder een aantal voorwaarden weer buiten kunnen sporten. Wat zal het voor onze jeugd heerlijk zijn om elkaar weer te zien en samen actief bezig te kunnen zijn, na dit weken te hebben gemist! Als gemeente doen we ons uiterste best scholen en verenigingen te ondersteunen. Samen kijken we hoe we daarbij 1,5 meter afstand kunnen houden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u als school, kinderopvang of vereniging vragen heeft. We gaan graag samen aan de slag!

Veel maatregelen blijven van kracht

Voor veel mensen verandert er de komende tijd helaas nog niets. De maatregelen waarnaar we sinds half maart leven blijven van kracht. Uit eigen ervaring weet ik dat dat lang niet altijd meevalt. We moeten nog steeds zo veel mogelijk thuis blijven, sociale contacten missen en als we naar buiten gaan moeten we de 1,5 meter-samenleving in acht nemen. Maar aan de lege straten zie ik dat u dat serieus doet. Daar ben ik ongelofelijk trots op. Want het is veel gevraagd in deze tijd van mooi weer en vrije dagen. Maar we doen het voor ons aller gezondheid!

Ik leef mee met de organisatoren en vrijwilligers die zich inzetten voor de vele evenementen die Bronckhorst kleur geven in voorjaar en zomer. Niet alleen de grote evenementen zoals Mañana Mañana, de wegraces, Vive La France, de herdenking van 75 jaar vrijheid, maar ook de festiviteiten rondom om koningsdag, de kermissen, de buurtfeesten, etc. komen te vervallen. De organisatoren zijn druk geweest met de voorbereidingen en zien nu dat hun inspanningen niet beloond worden. Evenementen en grootschalige samenkomsten zijn niet mogelijk tot 1 september. Wellicht komt er in het najaar nog een mogelijkheid, of in 2021. Wat is het vat zit, verzuurt niet!

Verpleeghuizen 

Dat bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen de komende tijd nog niet bezocht kunnen worden, gaat mij aan het hart. Het is vreselijk moeilijk voor de betrokkenen en hun familie dat ze elkaar nog niet mogen bezoeken. Maar de bescherming van onze kwetsbare ouderen en hun zorgmedewerkers staat voorop. Ik ben dankbaar voor uw geduld en solidariteit.

#OndernemendBronckhorst

Ook zijn er veel bedrijven voor wie de verlenging van de maatregelen zwaar is en ondernemers die het moeilijk hebben. Binnen de regels die gelden, zien we bijzondere en creatieve oplossingen. Denk aan beleefbrockhorst.nl om lokaal te kopen. Heel mooi! Maar ook achterhoekverbindt.nl, waar Achterhoekse ondernemers elkaar inspireren en helpen. Voor bedrijven zijn er ook verschillende ondersteuningsregelingen. Heeft uw bedrijf hulp nodig? Neem contact met ons op. Op www.bronckhorst.nl/coronavirus vindt u een speciale pagina met alle info voor ondernemers.

Beste Bronckhorsters, hou vol en houd oog voor elkaar. Denkt u dat iemand hulp nodig heeft, laat het ons weten. Onze sociale teams bieden graag de helpende hand.

Samen Goed Gaon! 


Marianne Besselink

Burgemeester