Bericht van de burgemeester - 5 oktober

Beste Bronckhorster, Ondanks dat ook de besmettingen in Bronckhorst stijgen, gaat het nog best goed in onze gemeente. Maar toch kwam op 28 september slecht nieuws… Het aantal corona-besmettingen in ons land is enorm gestegen.

Die stijgende getallen zorgen weer voor een grote werkdruk en zorgen bij onze artsen en zorgmedewerkers. Ze hebben dit al eens eerder mee gemaakt en dat was verschrikkelijk. We hoopten allemaal dat we een opleving van het virus konden voorkomen. Helaas is dat niet gelukt. Wederom staan we allemaal voor de opdracht om alles op alles zetten om te voorkomen dat het virus zich verder kan verspreiden, waardoor veel mensen ernstig ziek worden of zelfs komen te overlijden.

Extra maatregelen

Daarom nemen we extra maatregelen. Het rijk heeft deze maatregelen voorbereid en ze gelden in ieder geval nog de komende twee weken voor iedereen in Nederland. Samenkomsten van meer dan dertig mensen binnen en veertig mensen buiten zijn verboden, de horeca sluit om 22.00 uur, sportkantines blijven dicht en sportwedstrijden spelen we zonder publiek. Het is ongezellig en stil. Maar we weten waarom het zo belangrijk is om ons eraan te houden.

Besmettingen voorkomen

Hopelijk is dit voldoende om het virus terug te dringen. De economische en sociale gevolgen zijn immers al ernstig genoeg: voor de horecaondernemers, voor verenigingen, voor de cultuursector, voor ondernemers, voor jongeren die elkaar graag willen ontmoeten zonder beperkende regels, voor ouders die hun kinderen door deze moeilijke tijd heen moeten helpen en voor ouderen die in een verpleeghuis of nog zelfstandig wonen.

Maar hoeveel maatregelen er ook zijn, ons gedrag bepaalt of we het virus kunnen terugdringen. De laatste maanden zagen we dat steeds meer mensen moeite hadden om zich aan de basisregels te houden. We wilden met elkaar zo graag weer terug naar ‘normaal’, we hebben onze familie, vrienden en collega’s zo gemist. Dat begrijp ik. Maar helaas kan het virus zich het makkelijkst verspreiden als we elkaar ontmoeten. Daarom roep ik u op om de komende weken extra verstandig, voorzichtig en alert te zijn. Houd de 1,5 meter afstand en was uw handen stuk.

Bronckhorst niet immuun

Laatst kreeg ik de vraag: ‘Burgemeester, waarom ook dit strenge gedoe in Bronckhorst? In onze gemeente valt het toch mee?’ Ook in onze gemeente zijn mensen besmet. Niemand kan nog zeggen: ‘Het zal mij wel niet overkomen’. Nu hebben wij gelukkig niet die forse stijging als in sommige steden, dat klopt. Maar Bronckhorst is onderdeel van de wereld en het verraderlijke virus verspreidt zich wereldwijd. Het stopt niet bij onze gemeentegrens. Natuurlijk hopen we van harte dat er weer ruimte komt na deze 3 weken van minder sociaal contact. 

Samen goedgoan

Als iedereen meehelpt komen we ook deze tweede golf weer snel te boven. Hoe snel de besmettingen dalen bepalen wij met ons gedrag. Dus laten we ons houden aan de maatregelen. We doen dit voor onze eigen veiligheid en voor elkaar. Ik prijs mij gelukkig in de wetenschap dat u bewezen heeft serieus met de maatregelen om te gaan. Samen krijgen we het virus er snel weer onder!

Met vriendelijke groet,

Marianne Besselink
Burgemeester