Bericht van de burgemeester - 7 september

Beste inwoners, “De zomervakantie zit er op. Ik hoop dat u een goede zomer heeft gehad. Ook al was het anders dan anders. De normaal goed gevulde evenementenkalender in Bronckhorst bleef leeg. Geen kermissen, geen Vive la France, geen Høkersweekend om maar wat te noemen, want voorzichtigheid bleef vereist. Ik ben met mijn gezin wel even op vakantie geweest. We hebben genoten op een camping in eigen land van een mooie omgeving en mooi weer.

We hoopten dat het coronavirus zich de afgelopen maanden rustig zou houden. Dat was helaas niet het geval. Het aantal besmettingen in ons land nam in de zomer toe. Belangrijke oorzaken voor de toename waren vooral feestjes in eigen kring en samenkomsten van vrienden in groepen. Het dringende advies om thuis en in de tuin maximaal 6 gasten (exclusief kinderen t/m 12 jaar) te ontvangen, kwam daarom. Ook bleef het advies om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. De maatregelen werden dus weer iets aangescherpt. We hoorden vorige week van minister-president Rutte dat het nu weer beter gaat en het aantal besmettingen lijkt te stabiliseren.

De situatie in Bronckhorst is op zich gelukkig rustig. Maar ook hier zijn families getroffen. Doordat zij met de ziekte te maken kregen. Of bijvoorbeeld omdat hun werk onder druk staat. En we zien dat een uitbraak soms heel snel en dichtbij kan ontstaan, zoals vorige week in Silvolde in de gemeente Oude IJsselstreek, waarbij flink wat mensen betrokken zijn.

Grote saamhorigheid

Dat het aantal besmettingen in Bronckhorst relatief laag is, hebben we samen voor elkaar gekregen. Daar ben ik trots op en u verdient daarvoor een groot compliment. De saamhorigheid hier is groot. Onze verenigingen, sportclubs, vrijwilligers, bedrijven etc. hebben de afgelopen tijd nieuwe manieren gevonden om op een veilige manier elkaar te kunnen ontmoeten, sporten en werken. Het doet mij goed uw naoberschap te zien!

De maatregelen confronteren ons natuurlijk wel steeds met de bijzondere situatie, die we inmiddels alweer sinds een half jaar kennen. Die impact heeft op ons sociale leven, ons werk of school/opleiding. Want hoe graag we de 1,5m ook los willen laten en elkaar een hand of een knuffel willen geven, het kan nog niet. Ik blijf daarom een beroep doen op uw uithoudingsvermogen. Het is enorm belangrijk dat we allemaal ons steentje blijven bijdragen om corona te bestrijden. Voor uzelf,  voor dierbaren in kwetsbare groepen, voor de zorg en de economie. Heeft u klachten? Laat u dan testen en houd u aan de regels voor thuisquarantaine. Wilt u een feestje geven? Organiseer het in een horecagelegenheid in de buurt volgens de coronarichtlijnen.

Lekker weer sporten

Het is fijn dat na de zomervakantie het ‘gewone’ leven weer is begonnen. De scholen ontvangen hun kinderen weer. Mijn kinderen vonden het heerlijk om hun klasgenootjes, de juffen en meesters weer te zien! De verenigingen en sportclubs openden hun deuren weer voor de leden. Bronckhorst heeft een groot en enthousiast verenigingsleven en velen van u zijn blij dat zij hun favoriete hobby weer kunnen uitoefenen. Goed voor de clubs en voor iedereen, van jong tot oud, die deze activiteiten de afgelopen weken heeft gemist.

Samen Goed Gaon.”

Met vriendelijke groet,

Marianne Besselink
Burgemeester