Bericht van de burgemeester - 8 maart

Beste inwoners, “Eén jaar corona, dat is toch een moment om even bij stil te staan. U weet het vast ook nog goed: begin maart 2020 was de eerste patiënt in onze gemeente. Het was ook de eerste patiënt in onze veiligheidsregio. Opeens was het coronavirus heel dichtbij. Een virus dat we toen vooral van beelden kenden uit China en Italië. We wisten dat het ook hier gevolgen zou gaan hebben, maar dat de impact zo groot zou zijn en nog steeds is op ons dagelijks leven, konden we ons toen niet voorstellen.

Ons leven veranderde

Vanaf 12 maart 2020 veranderde ons leven echter enorm. Door de maatregelen om het virus onder controle te krijgen, werden hele normale zaken anders of vielen weg. Iedereen voelde de impact van corona. Sommigen verloren een dierbare of hadden zelf met de ziekte te maken. Jongeren die al bijna een jaar online onderwijs volgen en hun vrienden missen, ouderen die eenzaam zijn en ondernemers die moeten knokken om het hoofd boven water te houden. Mooie of feestelijke momenten konden we niet met elkaar vieren. Ook bij verdrietige momenten konden we elkaar maar beperkt troosten. Ik heb van een groot aantal van u uw worstelingen gehoord in deze moeilijke tijd. Dat gaat mij aan het hart.

Trots

De maatregelen om het virus onder controle te krijgen en te houden zijn nodig. Als ze er niet waren geweest, was het aantal slachtoffers nog hoger geweest. De zorg had het aantal patiënten niet meer aangekund en dokters hadden misschien moeten kiezen wie ze wel en niet zouden helpen, zoals we in andere landen zagen. Door uw verantwoordelijkheid en saamhorigheid hebben we dit voorkomen. Daar ben ik trots op en dat mag u ook zijn. Dat we dat met elkaar hebben gedaan. En dat blijven we doen. Hoe zwaar dat soms ook is, hoe verschillend we misschien over de aanpak denken en hoe we allemaal, ik ook, onze vrijheid weer terug willen. Weer onbezorgd samen willen zijn.

Uw inzet, het samen doen en oog houden voor elkaar is ook de komende tijd hard nodig. Het vaccinatieprogramma komt op stoom, maar het duurt nog een tijd voor iedereen is ingeënt. En hoe gaat het als corona onder controle is en de situatie normaliseert? Corona heeft de samenleving veranderd. De economische en sociale consequenties zijn heel groot. Maar Samen Goed Gaon dat kunnen wij. Dat heeft u het afgelopen jaar keer op keer laten zien.

Weer genieten

Hopelijk kunnen we straks weer genieten van elkaar. Familie en vrienden weer zien, een (uitgesteld) feestje houden, uit eten gaan, sporten en napraten in de kantine, ons werk weer vaker op kantoor doen, de zaak weer open, genieten van een evenement, normaal op school lessen kunnen volgen. U kunt vast nog wel een paar dingen noemen waar u naar verlangt. Ik kijk er naar uit en ik hoop u gauw weer in levende lijve weer te zien, ergens in ons prachtige Bronckhorst. Houd nog even vol!” 

Met vriendelijke groet,

Marianne Besselink
Burgemeester