Inspirerende verhalen

Icon

 • Guido: "Ik haal mijn energie uit de natuur."

  Guido Hilhorst uit Hummelo heeft ongeveer negentig melkkoeien. Als veehouder werkt hij iedere dag met de natuur. En nu haalt hij er ook zijn energie uit! Guido heeft gekozen voor zonnepanelen op dak en een kleine windmolen op het erf. Bekijk de video op YouTube.

 • Uitreiking Duurzame Ster

  De Duurzame Ster is een speciale onderscheiding voor een inwoner of organisatie die op een bijzondere manier bijdraagt aan duurzaamheid in zijn of haar woonomgeving. Dit is een waardering die de gemeente op eigen initiatief uitreikt. Aanmelden hiervoor is niet mogelijk. De naam van de winnaar komt op een speciale stertegel bij het gemeentehuis.

 • Wim: “Duurzaam is niet zomaar een kreet.”

  Met bewuste keuzes heeft Wim Bosman stap voor stap een energie-arm en comfortabel huis gerealiseerd. Vanuit zijn expertise vertelt hij over de aanpassingen aan zijn eigen woning. Bekijk de video op YouTube of lees verder.

 • Jos: “Goede informatie is heel belangrijk.”

  Jos van Ommen werkt met vol enthousiasme aan het verduurzamen van een jaren ’50 woning. Zo wil hij samen met zijn vrouw van zijn pensioen gaan genieten in een huis dat van het aardgas af is. Bekijk de video op YouTube of lees verder.

 • Rudi: “Het huis voelt goed.”

  Rudi Kornegoor is een liefhebber  van duurzame materialen. Zijn houtskelet woning is gebouwd volgens drie belangrijke uitgangspunten. Bekijk de video op YouTube of lees verder.

 • Jan Willem: “Je moet soms idealistisch zijn.”

  Jan Willem Vlaanderen geniet van de rust in het buitengebied. Hij heeft een uniek project. Met een warmtepomp haalt hij warmte-energie uit zijn eigen vijver. Bekijk de video op YouTube of lees verder.

 • Patrick: “Energiebesparing als sport”

  Patrick Buunk heeft een bijna-energieneutraal bedrijfspand. Vanuit zijn vakgebied laat hij led-verlichting, warmtepompen en speciale lage-temperatuurradiatoren zien. Bekijk de video op YouTube  of lees verder.

 • Duurzaam wonen

  De gemeente Bronckhorst zet in op energiebesparing en de omslag naar duurzame energie. Verschillende inwoners zijn hiermee al aan de slag gegaan. Bekijk de video's op YouTube voor mooie voorbeelden. 

 • David en Esther: “We hebben een energiebalans bereikt.”

  De droom van David en Esther was het bouwen van een energieneutraal huis. Hun zon-energiehuis is nu een plek waar ze vooral erg fijn wonen. Bekijk de video op YouTube of lees verder.

 • Inspiratietoer duurzame energie

  Samen met energie-coöperaties, dorpsbelangenorganisaties, raadsleden en energie-coaches doen we inspiratie op voor toepassing van duurzame energiebronnen, zoals wind en water. Een leerzame inspiratietoer over dialoog, participatie en het proces om tot lokale initiatieven te komen. Bekijk de video op YouTube.

 • Wijk van de Toekomst

  Het programma Wijk van de Toekomst richt zich op de stapsgewijze afkoppeling van het aardgas van wijken in Gelderland. Daarmee maakt een Wijk van de Toekomst zich klaar voor de toekomst en wordt een wijk een plek waar mensen prettig wonen en werken, zowel betaalbaar als veilig en aardgasvrij, geschikt voor jong en oud, zonder wateroverlast of hittestress en mét duurzaam vervoer.

 • Jip de Zwerfafvalhond

  “Hoi, ik ben Jip, zwerfafvalhond in Hummelo. Met mijn baasje Ineke ga ik dagelijks op pad rondom Hummelo. Ik vind het heel gaaf om zwerfvuil te zoeken. Vaak is de fietstas van mijn baasje helemaal vol. Ons werk helpt om onze omgeving schoon te houden. Zo leveren mijn baasje en ik een bijdrage aan het voorkomen van plastic soep.”

 • Energiezuinige huurwoningen in Drempt

  Woningcorporatie Sité gaat vanaf 2019 aan de slag met het renoveren en energiezuiniger maken van huurwoningen in Drempt.

 • Artikel Achterhoek Onderneemt Duurzaam

  Wethouder Paul Hofman ziet energietransitie als enorme kans: “Het is altijd een wisselwerking, partijen kunnen elkaar inspireren en enthousiast maken. Daarom is het goed om praktijkverhalen te delen. Samen kom je verder.”