Jeugdburgemeester

Icon

Word jij onze nieuwe jeugdburgemeester?

Wij zoeken een nieuwe jeugdburgemeester! Lijkt het jou leuk om alle kinderen van Bronckhorst te vertegenwoordigen? Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente? Om mensen te ontmoeten? En je mening te geven? Kom je uit Bronckhorst en zit je in groep 7 van een basisschool in de gemeente? Lees dan het onderstaande eens goed door. Misschien ben je zo enthousiast dat je mee wilt doen en komend jaar onze jeugdburgemeester wilt zijn.

De taak van de jeugdburgemeester is leuk, maar ook serieus.

Wat ga je als jeugdburgemeester doen?

 • Je bent, samen met de echte burgemeester, aanwezig bij enkele speciale activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas en de uitreiking van het jeugdlintje.
 • Je houdt bij sommige van die activiteiten een toespraakje.
 • Kinderen kunnen bij jou terecht als ze ideeën hebben over de gemeente. Jij kunt dan naar de burgemeester gaan om deze ideeën te bespreken.
 • Je bent bij vragen het aanspreekpunt voor de kinderen uit Bronckhorst.

Wat moet je kunnen als jeugdburgemeester?

 • Je vindt het leuk om in de belangstelling te staan.
 • Je kunt goed en vlot spreken.
 • Je vindt het leuk om op te komen voor de belangen van kinderen.
 • Je staat open voor allerlei vragen en opmerkingen.

Wie maakt de keuze?

Dat gebeurt door een jury, die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, de huidige jeugdburgmeester Evi Otten uit Halle en raadslid Yoeri Klein Braskamp.

Tijd

Je bent beschikbaar om jeugdburgemeester te zijn in de periode november 2019 tot november 2020. We vragen je in dat jaar bij ongeveer vijf bijeenkomsten aanwezig te zijn. Daarnaast heb je enkele gesprekjes met de burgemeester, bijvoorbeeld over vragen die bij kinderen leven.

Hoe geef je je op als jeugdburgemeester?

Aanmelden kon tot 7 oktober 2019.

Overige informatie

De jury kiest uit alle inzendingen enkele kandidaten die hen op 16 oktober 2019 mogen komen vertellen waarom zij denken een goede jeugdburgemeester te zijn. Je hoort rond 11 oktober of je wel of niet bent uitgekozen voor dit gesprek. Het gesprek zal gaan over wat jij hebt ingevuld en wat jij zou doen als je burgemeester bent. Eind van die dag maken we bekend wie de nieuwe jeugdburgemeester van Bronckhorst wordt.

Officiële benoeming

De nieuwe jeugdburgemeester wordt door de burgemeester op 31 oktober in de raadsvergadering officieel benoemd en krijgt dan een speciale ambtsketen om te dragen bij de activiteiten waar je als jeugdburgemeester aanwezig bent.

Evi

Afgelopen jaar was Evi onze eerste jeugdburgemeester. Ze vond het een ontzettend leuke ervaring. Ze roept jullie dan ook zeker op om te reageren en zo aandacht te vragen voor wat jij belangrijk vindt. En je woont bijzondere bijeenkomsten bij! 

Vragen of verzoeken

Voor vragen, verzoeken en uitnodigingen voor de jeugdburgemeester is het mailadres jeugdburgemeester@bronckhorst.nl of bel de gemeente, tel. (0575) 75 02 50.

Meer info

Foto van jeugdburgemeester EviBen jij een jongere in Bronckhorst:

 • Kom je problemen tegen?
 • Heb je een leuk idee?
 • Vind je dat dingen beter kunnen?
 • Heb je een goede vraag?

Evi hoort graag van je!