Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen mogelijk in aanmerking komen voor leefgeld. Dat is een financiële vergoeding waarmee u uw dagelijkse behoeften zoals eten en kleding kunt betalen. Lees hier of u in aanmerking komt en hoe u het leefgeld aanvraagt.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen voor leefgeld?

  • U bent gevlucht uit Oekraïne.  
  • U verblijft op dit moment in Bronckhorst bij iemand thuis of in één van de opvanglocaties.  
  • U bent ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) als inwoner van onze gemeente. U krijgt dan een Burgerservicenummer (BSN), dat u nodig heeft. Lees meer over inschrijven bij de gemeente voor Oekraïners.
  • U heeft een identiteitsbewijs.
  • U heeft een Nederlands bankrekeningnummer. Voor hulp bij het openen van een bankrekeningnummer neem contact op met vluchtelingenwerk, tel. (06) 59 82 86 29 of (06) 59 82 34 27 of kom naar het wekelijkse spreekuur in de bibliotheek in Hengelo (Sterreweg 10), van 10.00-12.00 uur (u kunt zonder afspraak binnenlopen). We weten dat het voor sommige mensen moeilijk is een bankrekening te openen. Hen kunnen wij een moneycard beschikbaar stellen.

De vergoeding

Volwassenen en kinderen krijgen € 260 per maand per persoon. U kunt hiervan bijvoorbeeld eten, kleding en andere persoonlijke spullen kopen. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen, ontvangen naast het leefgeld een extra toelage per maand. Volwassenen ontvangen € 215 per maand extra en kinderen € 55 per maand. U kunt dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport. U kunt het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht. Als u betaald werk gaat doen, stopt het leefgeld. U meldt dit bij de gemeente via e-mail: oekraine@bronckhorst.nl of bel (0575) 75 02 50. Het leefgeld stopt dan vanaf de 1e dag van de volgende maand. Stel u gaat aan het werk vanaf 15 mei. Dan krijgt u vanaf 1 juni geen leefgeld meer. Dit geldt alleen voor de werkende. Stel oma, dochter en kleindochter wonen samen in een gastgezin. Dochter gaat werken. Dan verliest dochter het leefgeld. De andere twee niet die behouden het recht op leefgeld.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Ik ben ingeschreven bij de gemeente, wat te doen?

Als u bent ingeschreven in Bronckhorst kunt u leefgeld aanvragen. De gemeente neemt via e-mail contact met u op om een aanvraagformulier naar u toe te sturen.

U heeft het volgende nodig voor de aanvraag:

  • Bewijs van inschrijving waarop uw Burgerservicenummer (BSN) staat
  • Bewijs/brief van de bank of een kopie bankpas

Ik ben nog niet ingeschreven bij de gemeente, wat te doen?

Om leefgeld aan te vragen, is het verplicht dat u bent ingeschreven als inwoner in Bronckhorst. Of dat u al een afspraak voor inschrijving heeft gemaakt.

  • Maak een afspraak voor de inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP), bel hiervoor naar de gemeente via tel. (0575) 75 02 50. Lees hier meer over het inschrijven bij de gemeente. 
  • De afspraak voor de inschrijving is in het gemeentehuis: Elderinkweg 2 7255 KA Hengelo (Gld)

Ik woon in een opvanglocatie van de gemeente: hoe vraag ik leefgeld aan?

Als u bent ingeschreven in Bronckhorst kunt u leefgeld aanvragen. De gemeente neemt via e-mail contact met u op om een aanvraagformulier naar u toe te sturen.

Naar welke rekening wordt mijn leefgeld overgemaakt?

U krijgt het leefgeld op uw Nederlandse bankrekeningnummer. Heeft u nog geen Nederlands bankrekeningnummer dan dient u deze eerst aan te vragen. Voor hulp bij het openen van een bankrekeningnummer neem contact op met vluchtelingenwerk, tel. (06) 59 82 86 29 of (06) 59 82 34 27 of kom naar het wekelijkse spreekuur in de bibliotheek in Hengelo (Sterreweg 10), van 10.00-12.00 uur (u kunt zonder afspraak binnenlopen). Kunt u geen rekening openen, dan kunnen wij u een moneycard verstrekken.

Wanneer krijg ik mijn leefgeld?

Als de gemeente heeft vastgesteld dat u recht heeft op leefgeld, maken wij het geld over naar uw persoonlijke Nederlandse bankrekening. Het bedrag wordt maandelijks aan het begin van de maand overgemaakt. Heeft u nog geen Nederlands bankrekeningnummer dan dient u deze eerst aan te vragen. Voor hulp bij het openen van een bankrekeningnummer neem contact op met vluchtelingenwerk, tel. (06) 59 82 86 29 of (06) 59 82 34 27 of kom naar het wekelijkse spreekuur in de bibliotheek in Hengelo (Sterreweg 10), van 10.00-12.00 uur (u kunt zonder afspraak binnenlopen). Kunt u geen rekening openen, dan kunnen wij u een moneycard verstrekken.

Krijgen gastgezinnen een vergoeding voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne?

Nee, gasthuishoudens ontvangen geen vergoeding van de overheid. De vluchteling bepaalt zelf of het geld dat hij/zij krijgt wordt gebruikt om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. Het is niet verplicht.

Meer info

Het verstrekken van leefgeld aan vluchtelingen uit Oekraïne is een nieuw proces voor ons, dat onder grote druk tot stand is gekomen. De gemeente vindt het belangrijk dat dit zo zorgvuldig mogelijk plaatsvindt, maar we kiezen er ook voor om snel te handelen omdat het leefgeld waarschijnlijk zeer welkom voor u is. We monitoren het proces de komende tijd en sturen waar nodig bij.