Nieuws

 • Wij zoeken kampioenen!

  Ook dit jaar willen we graag Bronckhorster sportkampioenen huldigen. Ondanks dat er waarschijnlijk tal van kampioenschappen geen doorgang hebben gevonden door corona. Toch willen we hen die dit jaar wel een kampioenschap hebben behaald eer bewijzen en in het zonnetje zetten. Inwoners die een persoon of club kennen die het afgelopen jaar kampioen geworden is op sportief gebied kunnen dit vóór 1 december 2020 doorgeven aan de gemeente.

 • Let op! Gemeentehuis op 27 november tot 12 uur geopend

  Vanwege onderhoud aan onze ICT-systemen is het gemeentehuis op 27 november 2020  tot 12.00 uur geopend en telefonisch bereikbaar. Natuurlijk kunt u wel online verschillende zaken regelen via deze website. Zoals bijvoorbeeld het maken van een afspraak.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Toldijk van 23 t/m 27 november 2020 onderstaande weg af:

  • Beekstraat tussen Zutphen-Emmerikseweg (N314) / Hoogstraat

  De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van genoemde weg. Ook blijven aanwonenden bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.

 • Waardeer uw mantelzorger met 100 euro van de gemeente

  Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en beseft dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners. Als dank voor hun inzet, kunnen mantelzorgers in Bronckhorst (net als voorgaande jaren) 100 euro ontvangen van de gemeente. Een bedrag dat hij/zij naar eigen inzicht kan besteden. Aanmelden kan vanaf nu weer.

 • Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst, ook in coronatijd

  Heeft u ideeën of suggesties voor uw woonomgeving, maar niet weet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken of een situatie op te lossen? Iemand nodig heeft om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?

 • Ondernemer en zaken doen met ons via eHerkenning?

  Er gaat per 1 januari 2021 iets wijzigen waarvoor wij uw aandacht vragen. Met de komst van de Wet Digitale Overheid stelt de Rijksoverheid het gebruik van eHerkenning verplicht voor overheidsorganisaties. Op onze website boden wij u al de mogelijkheid om met eHerkenning in te loggen. Maar per 1 januari wijzigt het minimale betrouwbaarheidsniveau waarmee wij u mogen laten inloggen. 

 • Maak jij ook een tekening voor Sinterklaas?

  Kids uit Bronckhorst opgelet! Kijk jij ook (bijna) iedere avond naar het Sinterklaasjournaal? Dan weet je dat je de tekening die je voor Sint en Piet hebt gemaakt naar onze burgemeester kunt sturen. Zij zorgt ervoor dat ze zo snel mogelijk bij de Sint terechtkomen! 

 • Vrijheid en veiligheid bij dementie

  Zorgt u voor een naaste met dementie? De Wet zorg en dwang (Wzd) regelt de rechten bij onvrijwillige zorg. Bijvoorbeeld voor mensen met dementie. De wet geeft uw naaste vrijheid, maar zorgt ook voor veiligheid. Wilt u hier meer over weten? Alzheimer Nederland organiseert online informatiebijeenkomsten in november en december 2020.

 • Loden waterleiding? Doe de check!

  Het Nederlandse drinkwater is het gezondste dat u kunt drinken. Maar het is ook al lang bekend dat kraanwater te veel lood kan bevatten in huizen met loden leidingen. Dit geldt ook voor woningen met nieuwe kranen of drinkwaterinstallaties. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat lood schadelijker is dan voorheen gedacht. Loden waterleidingen werden tot de jaren ‘60 gebruikt bij de bouw. Sindsdien zijn heel veel leidingen vervangen. Wist u dat ook in nieuwbouwwoningen de eerste maanden na oplevering lood in het kraanwater kan zitten? Dit komt omdat nieuwe leidingen, koppelingen en kranen lood afgeven.

 • De raad vergadert op 26 november 2020

  De gemeenteraad vergadert op 26 november vanaf 20.00 uur digitaal. U kunt deze vergadering live volgen via de pagina 'Gemeenteraad'.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Keijenborg van 18 t/m 20 november 2020 onderstaande wegen af:

  • Sint Janstraat tussen Poelsweg / Hengelosestraat
  • Pastoriestraat tussen Kerkstraat / Nyssinckkampstraat
  • Sint Bernardusstraat tussen Pastoriestraat / Teubenweg
  • Teubenweg tussen Kerkstraat / Poelsweg
 • Jan en Arie, gebiedsambtenaren Bronckhorst Zuid, starten digitaal spreekuur

  Normaal gesproken houden Jan en Arie spreekuur in De Ruimte in Hummelo. Door corona kan dat niet. Uiteraard kunt u ze bellen, appen of mailen, maar daarnaast starten ze binnenkort met een digitaal spreekuur. Gewoon als proef om te kijken of het werkt voor u en hen om zo toch persoonlijk in gesprek te gaan. Het eerste digitale spreekuur is op 24 november 2020 van 16.00 tot 17 uur en van 20.00 tot 21.00 uur.

 • Saneren ontmantelde drugslab Drempt start binnenkort

  De verontreinigingen die zijn achtergebleven na de ontmanteling van het drugslab aan de Zomerweg in Drempt, worden binnenkort gesaneerd. De verontreinigingen vormen geen directe risico’s voor de volksgezondheid of het milieu in de buurt, maar het is wel noodzakelijk om de verontreinigingen te saneren. Vanwege de complexiteit van de verontreinigingen is de sanering in twee fases opgesplitst. In de eerste fase wordt de gierkelder onder het drugslab leeggepompt en worden de hier aanwezige verontreinigingen afgevoerd. Dit start op korte termijn.

 • Mirjam van Bergen voorgedragen als nieuwe griffier van Bronckhorst

  Mevrouw Mirjam van Bergen (53 jaar) wordt voorgedragen als nieuwe griffier van de gemeenteraad van Bronckhorst. De werkgeverscommissie van de gemeenteraad stelt de raad voor om haar per 1 januari 2021 te benoemen. Zij wordt in de raadsvergadering van 26 november 2020 geïnstalleerd en start haar werkzaamheden vanaf het nieuwe jaar. Ze volgt interim griffier Aldrik Dijkstra op.

 • Te maken met discriminatie?

  Op verschillende plaatsen kan discriminatie voorkomen. Bijvoorbeeld op de werkvloer, in de buurt, bij de sportclub of bij een bezoek aan een openbare gelegenheid, zoals een discotheek. Heeft u met discriminatie te maken? Meld het! 

 • Gemeente en politie starten voorlichting over ondermijning in buitengebied

  De aankomende periode geven de gemeente en de politie samen voorlichting over ondermijning en georganiseerde criminaliteit in het buitengebied. Onze buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en de politie bezoeken verschillende adressen en gaan in gesprek met bewoners.

 • Bronckhorst helpt mee taalvaardigheid in Achterhoek te verbeteren

  Bronckhorst sluit zich aan bij het Regioplan Aanpak Laaggeletterdheid 2020-2024. Samen met andere Achterhoekse gemeenten, het Rijk en andere overheden trekken we de komende jaren op om de (taal)vaardigheid van volwassenen in de Achterhoek te verbeteren.

 • Asbest verwijderen buitengebied tussen Toldijk, Hengelo en Wichmond?

  Maak gebruik van de Asbesttrein! Asbestdaken blijven de gemoederen bezig houden, ook al is er geen asbestdakenverbod gekomen. Verzekeraars worden steeds terughoudender met uitkeren bij schade aan asbestdaken en door slijtage blijven asbestvezels in het milieu terecht komen. Wij vinden het belangrijk dat u een weloverwogen keuze maakt over het wel of niet saneren van uw asbestdak. Hiervoor is de Asbesttrein, die ditmaal ‘stopt’ in het buitengebied tussen Hengelo, Keijenborg, Toldijk, Baak en Wichmond.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij van 9 t/m 13 november 2020 onderstaande wegen af:

  • Velswijk            Hemstede tussen Keijenborgseweg / Akkermanstraat
  • Keijenborg        Wolsinkweg tussen Uilenesterstraat / Hengelosestraat

  De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van genoemde weg. Ook blijven aanwonenden bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.

 • Hoe blijft u vitaal en positief in de coronacrisis

  Voelt u zich somber, gespannen of zelfs angstig door het coronacrisis? U bent niet de enige. Onze sociale teams spreken regelmatig inwoners die met deze gevoelens rondlopen. Sociaal consulenten Jolanda Schaaf van ons sociaal team Zelhem en Ellen Snelder van het sociaal team in Hoog-Keppel vertellen en geven u tips.

 • Verslag raadsvergadering van 5 november 2020

  De raad vergaderde op 5 november 2020. Vanwege corona is de vergadering digitaal gehouden. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Bronckhorst krijgt nieuwe ‘Achterhoekers’ langs fietspaden

  Bronckhorst is zeer geliefd bij fietsers om zijn prachtige landschap, vele kastelen en goede fietspaden. Deze fietspaden gaan we vanaf dit najaar nog mooier maken. Binnenkort vervangt de gemeente namelijk gefaseerd de betonpaaltjes langs een aantal fietspaden in het buitengebied. Die nieuwe paaltjes hebben een herkenbare en unieke ‘look’, door de schuine bovenkant met daarop de Bronckhorster haas en toren. Zo ziet u meteen dat u binnen de gemeentegrenzen fietst.

 • Jaap Blok een jaar vertrouwenspersoon in onze gemeente

  December 2019 startte Jaap Blok als onafhankelijk vertrouwenspersoon voor inwoners binnen onze gemeente. Hij wijst inwoners de weg bij klachten en bezwaren. Ook kan hij een indicatie geven of een klacht terecht wordt ingediend of niet. Het idee is dat een vertrouwenspersoon inwoners onafhankelijk kan adviseren in een vroeg stadium, waardoor een formele klacht misschien niet eens nodig is. Nu hij ongeveer een jaar bezig is, vertelt hij over zijn ervaringen in deze nieuwe rol.

 • Ben jij jong en heb je een vraag aan de gemeente?

  Wellicht kan Anne je helpen! De 10-jarige Anne Letink uit Vorden is onze kersverse jeugdburgemeester. Anne heeft verschillende taken. Zij zet zich in om de gemeente en kinderen dichter bij elkaar te brengen. Anne laat de mening van kinderen op het gemeentehuis horen en kijkt samen met de burgemeester en de gemeenteraad naar een oplossing. Ook gaat ze met de burgemeester mee naar een aantal activiteiten waar jongeren bij betrokken zijn.

 • Verslag raadsvergadering 29 oktober 2020

  Op 29 oktober 2020 vergaderde gemeenteraad. Vanwege de coronasituatie was de vergadering online. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • De raadscommissie vergadert op 12 november 2020

  De raadscommissie vergadert vanaf 20.00 uur. In verband met de huidige corona-maatregelen is de raadscommissie digitaal. U kunt deze online vergadering live volgen via onze pagina 'Gemeenteraad'.

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  De gemeente verdeelt 1.000 herbruikbare mondkapjes onder de mensen met een laag inkomen. Eén van de maatregelen van het kabinet in de bestrijding van het coronavirus is het dringende advies om een mondkapje te dragen in openbare ruimten. Dat geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Voor mensen die leven van de bijstand betekent het kopen van mondkapjes een extra uitgave uit het vaak toch al krappe budget.

 • Bronckhorst pakt regie in energie-opgave

  Zon én wind zijn nodig om aan energievraag te voldoen. De gemeente gaat aan de slag om lokale voorwaarden voor windmolens op te stellen. Vorige week stemde de raad in met een procesvoorstel om te komen tot duidelijke kaders voor participatie, gezondheid en landschap bij energieopwek-initiatieven. Alleen door zelf kaders op te stellen houdt de gemeente regie en kunnen we de belangen van inwoners beter bewaken.

 • Wat gebeurt er als u positief test op corona?

  Hebt u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Dan kan dit corona zijn. Blijf thuis en maak zo snel mogelijk een afspraak om te testen. Bel het landelijke nummer (0800) 12 02 of maak online een afspraak voor een test via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Misschien hebt u hier al mee te maken gehad. Was de uitslag negatief, dan was u vast opgelucht. Als u positief getest was, bent u hopelijk weer hersteld of herstellende.

 • Besmettingcijfers Bronckhorst

  De afgelopen weken zagen we in Bronckhorst ook flink toenemende besmettingscijfers. In de week van 19 t/m 25 oktober 2020 waren er maar liefst ca. 200 besmettingen. In de week daarna gingen de cijfers weer wat naar beneden en telde Bronckhorst ca. 120 nieuwe besmettingen. Dat is bemoedigend en belangrijk. Maar het zijn er nog steeds heel veel! Alleen door ons samen aan de coronaregels te (blijven) houden, krijgen we het virus uiteindelijk onder controle. Gun uzelf en uw omgeving dat. #Samen Goed Gaon.
  De besmettingscijfers in Nederland en ook Bronckhorst zijn te zien op coronadashboard.rijksoverheid.nl.

 • Nieuw overleg over standplaats centrum Vorden

  Vorige week kondigden we aan de standplaats voor de verkoop van vis, friet en Vietnamese snacks in Vorden aan de Dorpsstraat en Kerkstraat te willen verplaatsen naar parkeerplaatsen op De Bleek in het dorp. De standplaats veroorzaakt op de huidige locatie overlast. Dit leverde veel reacties op vanuit de Vordense samenleving, die de standplaats graag op de huidige plek wil houden. Daarom besloten b en w vandaag dat zij van plan zijn hun besluit in te trekken en met een aantal van de betrokkenen te willen bekijken welke oplossing voor de overlast gevonden kan worden. Tot er een oplossing is gevonden, blijft de huidige standplaats gehandhaafd. Uitgangspunt daarbij is dat de standplaats op de huidige locatie blijft, tenzij er een gedragen alternatief is.

 • Verenigingen houden de moed erin

  Leden, sponsoren en vrijwilligers houden clubs op de been. Na de lockdown in maart was iedereen het er wel over eens: wat hebben we onze sport en contacten op de club gemist! Het werd ons op een confronterende manier duidelijk dat sport en cultuur, clubs en verenigingen een hele belangrijke rol spelen in ons leven.

 • Week van de Pleegzorg, open je wereld voor een kind

  Van 28 oktober t/m 4 november 2020 is de Week van de Pleegzorg. Met deze actieweek vraagt Pleegzorg Nederland extra aandacht voor pleegzorg en het tekort aan pleegouders in Nederland. Ook Bronckhorst heeft meer pleegouders nodig, om kinderen in de buurt te kunnen opvangen. Opent u uw wereld voor een kind?

 • Met warmtefoto’s uw warmteverlies in beeld

  Het wordt weer kouder buiten en we zetten de verwarming steeds vaker aan. Deze warmte wilt u natuurlijk zo lang mogelijk in uw woning vasthouden, maar vaak gaat een groot deel van de warmte verloren door slechte isolatie, naden en kieren. Dit warmteverlies zorgt ervoor dat er meer gestookt moet worden, wat vervolgens leidt tot hogere energiekosten. Met warmtefoto’s kunt u zien waar een huis warmte verliest en waar het eventueel zinvol is om extra maatregelen te nemen en zo geld te besparen. Wilt u ook weten waar u warmte verliest? Bestel dan nu een warmtefoto met de Op Morgen Energiebox!

 • De raad vergadert op 5 november 2020

  In verband met de coronamaatregelen vergadert de gemeenteraad op 5 november digitaal. De vergadering staat in het teken van de jaarlijkse vaststelling van de begroting en start om 17.00 uur (let op afwijkende tijd!).

 • Dankzij InHuis Steungezin komt Marije weer op adem

  Dat opvoeden zwaar kan zijn, ervaren heel wat ouders. Soms wordt het zelfs té zwaar. De pilot InHuis Steungezinnen van zeven Achterhoekse gemeenten (waaronder gemeente Bronckhorst) en Yunio Jeugdgezondheidszorg blijkt voor veel gezinnen een goede oplossing. Afgelopen twee jaar zijn talloze ervaringen opgedaan. De gemeenten hebben besloten om met de aanpak door te gaan; de pilot wordt nu regulier aanbod.

 • Storing ondergrondse containers zsm opgelost

  Door een storing bij GBTwente, die de ledigingen in de ondergrondse containers bijhoudt, kunnen op dit moment niet alle ondergrondse containers in Bronckhorst gebruikt worden. De afvalpassen werken niet naar behoren. De storing is uiterlijk morgenochtend opgelost.

 • Ik ben bang dat mijn kind met een loverboy omgaat, wat nu?

  Iedere dag leggen jongeren contact via internet. Facebook, Instagram, webcams, het is razend populair. Lekker anoniem van alles uitwisselen en misschien wel tot een afspraak komen. Jammer genoeg zijn er ook jongens die doen alsof ze verliefd zijn, maar verkeerde bedoelingen hebben. Bijvoorbeeld loverboys. Ze zijn vaak actief op internet.

 • Officiële besluiten maken we digitaal bekend

  De gemeente neemt jaarlijks vele besluiten over zaken die gevolgen kunnen hebben voor uw buurt. Over een nieuw bestemmingsplan bijvoorbeeld of een vergunning voor een evenement, een verbouwing of het kappen van een boom. Ook nieuwe en aangepaste verordeningen vallen onder deze besluiten. In een verordening, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening, staan regels waaraan inwoners en bedrijven in Bronckhorst zich horen te houden. Wist u dat de gemeente deze besluiten publiceert op officielebekendmakingen.nl? Via overuwbuurt.overheid.nl vindt u op eenvoudige wijze de officiële publicaties van Bronckhorst. 

 • Laag inkomen en kinderen onder de 18 jaar? Vraag het kindpakket aan

  Het is belangrijk dat kinderen gewoon kunnen sporten, meedoen aan schoolactiviteiten, een verjaardag vieren of een dagje weg kunnen, ook als er thuis weinig geld is. Lukt dit niet, dan springt de gemeente bij. Ouders die het financieel moeilijk hebben, kunnen een kindpakket aanvragen.

 • Digitale commissievergadering 28 oktober 2020

  In verband met de coronamaatregelen vergadert de raadscommissie op 28 oktober 2020 vanaf 20.00 uur digitaal.

 • De raad vergadert op 29 oktober 2020

  De gemeenteraad vergadert op 29 oktober vanaf 20.00 uur digitaal. U kunt deze vergadering live volgen via onze pagina 'Gemeenteraad'.

 • Waar doe jij het voor?

  Sla je net je vleugels uit en dan is er corona… Heel veel dingen gaan niet normaal. Je hebt misschien maar één keer per week les, in plaats van vijf keer per week. Je mist je vrienden of kunt nu moeilijk nieuwe vrienden maken. Of heb je zorgen om een ziek familielid. En dan die beperkende regels. Een moeilijke tijd. Maar het is heel belangrijk is dat we ons allemaal aan de regels houden. Waarom zou je dat doen? In een grote landelijke campagne zeggen jongeren waarom zij zich aan de corona-regels houden. Om weer gewoon spontaan op stap te kunnen of om straks een verre reis te kunnen maken.

 • Standplaats Vorden verplaatst naar De Bleek

  De gemeente verplaatst de standplaats voor de verkoop van vis, friet en Vietnamese snacks in Vorden aan de Dorpsstraat en Kerkstraat naar parkeerplaatsen op De Bleek. De standplaats veroorzaakt op de huidige locatie overlast voor de omliggende horeca en de kerk. Daarom passen we ons standplaatsenbeleid voor Vorden aan.

 • Pittige energierekening voor uw bedrijf?

  Dat is niet nodig volgens Achterhoek Onderneemt Duurzaam. Bedrijven in Bronckhorst ontvangen dit najaar een zakje peperzaadjes in de brievenbus. Het is een actie van Achterhoek Onderneemt Duurzaam, samen met de gemeente, om het bedrijfsleven te helpen met het besparen van energie. “Een gepeperde energierekening is vaak niet nodig. Er wordt teveel geld uitgegeven aan elektra en stroom, terwijl er door kleine aanpassingen al veel bespaard kan worden. Ook zonder eerst te investeren. Dat is toch mooi meegenomen in deze tijd?”, zegt Rinus Smet, de projectleider van Achterhoek Onderneemt Duurzaam.

 • VOG nodig? Gebruik alleen de website van Justis!

  Voor een (nieuwe) baan heeft u vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. In sommige werkvelden is dit zelfs verplicht. De enige instantie in Nederland die een VOG mag afgeven is Justis. Als u online een VOG aanvraagt, doe dit dan alleen via de website van Justis. Of doe een schriftelijke aanvraag via de gemeente.

 • Bronckhorster Lokale Inclusie Agenda 2020-2021

  Bronckhorst heeft een Inclusie Agenda opgesteld voor komend jaar. De agenda is een lokale uitvoering van het VN Verdrag Handicap in Nederland. Het doel van het verdrag is om de positie van mensen met een beperking te verbeteren, zodat iedereen mee kan doen. Gemeenten geven hier uitvoering aan door de Lokale Inclusie Agenda.

 • Wie wordt vrijwilliger van het jaar 2020?

  Dit jaar is het vrijwilligerswerk wellicht anders verlopen dan normaal. Vooral het directe contact met mensen was vaak niet mogelijk. Maar juist in deze tijd zijn mensen die klaarstaan voor een ander onmisbaar. Daarom reiken we dit jaar ook weer de prijs uit voor vrijwilliger van het jaar! Kent u iemand die echt het verschil maakt? Die het verdient het om eens in het zonnetje te worden gezet? Meld hem, haar of een hele groep dan aan als vrijwilliger van het jaar 2020!

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij van 19 t/m 23 oktober 2020 onderstaande wegen af:

  • Zelhem, Zandvoortweg tussen Kroezekampweg / oude Spoorbaan
  • Zelhem, Velswijkweg tussen Wisselinkweg / Paardendorpseweg

  De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van genoemde wegen. Ook blijven aanwonenden bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.

 • In contact met ondernemers - “Veel creativiteit en begrip voor noodzaak”

  Na de zware coronaperiode voor veel bedrijven in de eerste helft van dit jaar, was de afgelopen zomerperiode voor de meeste ondernemers in onze gemeente veel beter. Helaas heeft de situatie waar we nu in zitten, voor verschillende bedrijfstakken wederom grote gevolgen. Dat geldt met name voor de horeca en hun toeleveranciers.

 • Algemene beschouwingen begroting 2021

  De in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke partijen geven in de algemene beschouwingen in het kort hun mening over de begroting 2021. In het Contact van 10 november 2020 komt een verslag van de komende begrotingsvergadering. Met deze publicaties hopen wij u een compleet  overzicht te geven van de begrotingbehandeling van onze gemeente. De begroting 2021 is in te zien via www.bronckhorst.nl/financieel en tijdens de openingstijden van het gemeentehuis bij de publieksbalie. De algemene beschouwingen vindt u als PDF-bijlage bij dit nieuwsbericht.

 • Energie besparen moeilijk? Niet met de Op Morgen Energiebox!

  Op Morgen helpt inwoners van de gemeente Bronckhorst bij het besparen van energie. Tussen 19 oktober en 30 november 2020 geeft Op Morgen 7.000 gratis Op Morgen Energieboxen weg in de gemeente Bronckhorst. Daarmee kunt u gratis energiebesparende producten aanschaffen bij lokale ondernemers of het Agem Energieloket.

 • Anne Letink gekozen als nieuwe jeugdburgemeester

  Op onze oproep ‘Wie wil jeugdburgemeester van Bronckhorst worden’ onder leerlingen van groep 7 van de basisscholen in de gemeente kregen we 13 aanmeldingen. Prachtig! De aanmeldingen waren voorzien van mooie motivaties en een jury vroeg hen allemaal om op 14 oktober tijdens een korte presentatie en debat met stellingen in ons gemeentehuis te laten zien waarom zij geschikt zijn voor deze bijzondere ‘baan’. Anne Letink uit Vorden kwam hiervan als winnaar uit de bus en wordt tijdens de (online) raadsvergadering op 29 oktober om 19.30 uur in het gemeentehuis officieel benoemd.

 • Herken een drugslab, melden kan bij Meld Misdaad Anoniem

  Lege loodsen en panden trekken criminelen aan. Ze verbouwen deze bijvoorbeeld tot drugslabs. Vaak gaat het om georganiseerde criminaliteit. In ruil voor grote geldbedragen raken kwetsbare mensen betrokken bij het criminele circuit met intimidatie en geweld als gevolg. Verhuurders en omstanders zijn zich meestal niet bewust van de risico’s van drugslabs. Om criminelen en de vaak verborgen drugslabs op te kunnen sporen zijn meldingen cruciaal. Lees hier hoe u een drugslab kunt herkennen en daarvan melding kunt doen.

 • Stichting ontvangt éénmalige bijdrage voor herstel dak Hessenhal

  Op 6 oktober 2020 besloot de gemeente éénmalig een bedrag van € 25.000 bij te dragen voor de reparatie van het dak van de Hessenhal in Hoog-Keppel. Stichting Hessenhal werd half augustus geconfronteerd met de gevolgen van een lekkend dak. Een hoosbui veroorzaakte waterschade aan de zojuist gerenoveerde kleedkamers en de technische ruimte waar zich alle installaties bevinden voor luchtbehandeling, legionellapreventie en warmwater-voorziening.

 • Bent u via de gemeente verzekerd voor uw zorgkosten? Dit gaat veranderen

  Als u een laag inkomen hebt en via de gemeente verzekerd bent voor zorgkosten bij Menzis, dan krijgt u te maken met een verandering. Vanaf 1 januari 2021 stopt de collectieve zorgverzekering die u hebt. Wij hebben het contract met Menzis beëindigd. De laatste jaren is de collectieve zorgverzekering minder interessant geworden. De premies stijgen en de dekking van de zorgkosten versobert. Wij gaan nu samenwerken met Poliswijzer.nl.

 • Carel de Vries is Duurzame Ster 2020

  De Duurzame Ster 2020 is overhandigd aan Carel de Vries uit Halle. Hij ontving de ster omdat hij zich al jaren met veel tijd en aandacht inzet voor het verduurzamen van de landbouw. Daarnaast is hij een echte ambassadeur en inspirator voor de kringlooplandbouw en de natuurinclusieve landbouw. 

 • Wilt u (verdere) schulden voorkomen? ‘Vroeg eropaf’ helpt!

  Heeft u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Vraag om hulp voordat de situatie uit de hand loopt. De gemeente geeft gratis advies en hulp met het project ‘Vroeg Eropaf’. U kunt in bepaalde situaties in aanmerking komen voor een bijdrage of financiële tegemoetkoming van verschillende instanties. Bijvoorbeeld als u een laag inkomen en weinig vermogen heeft. Vroeg Eropaf helpt u op weg, ook in coronatijd.

 • Gladheidbestrijding 2020-2021

  De zoutloods van de gemeente is gevuld, de strooiwagens zijn gecontroleerd en de strooiroosters gereed. Oftewel: wij zijn klaar voor een nieuw seizoen gladheidbestrijding! Dat is ook goed, want het wordt langzaam kouder en de kans op gladheid door sneeuw, nachtvorst, ijzel neemt toe. De eerste nachtvorst is al in aantocht. Wij stellen alles in het werk om gevaarlijke situaties die door winterweer op de weg kunnen ontstaan, te voorkomen of te bestrijden door te strooien.

 • Onderzoek naar toekomst Olburgerwaard

  De provincie en het Rijk voeren een onderzoek uit naar de Olburgerwaard bij Olburgen. De uitkomsten van het onderzoek zijn de basis voor een meerjarenprogramma om het unieke uiterwaardengebied, dat ook de Havikerwaard en Fraterwaard beslaat, voor de toekomst te behouden en te versterken. Heeft u een belang in de Olburgerwaard? Meldt u zich dan uiterlijk 28 oktober 2020 bij het onderzoeksteam.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Wegens snoeiwerkzaamheden sluiten wij van 12 t/m 15 oktober 2020 onderstaande weg af:

  • Zelhem: Abraham Kuiperstraat tussen Achter de hoven / Thorbeckestraat

  De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van genoemde weg. Ook blijven aanwonenden bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.

 • Hoe zit het met de besmettingen in Bronckhorst

  In Nederland neemt het aantal besmettingen toe. Dat is ook in Bronckhorst het geval. Maar wat betekent dat? In de periode 5 t/m 11 oktober 2020 raakten 73 inwoners besmet. In totaal sinds het coronavirus de kop op stak zijn in Bronckhorst ruim 220 besmettingen geweest. Het is het hoogste aantal besmettingen dat we in een week zagen. Er zijn ook weken dat een of twee mensen besmet raakten. Wat betekenen die besmettingen?

 • Begroting 2021: Bronckhorst wil investeren in toekomst

  In een turbulent jaar met grote onzekerheden werkt de gemeente hard aan het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Ondanks de coronacrisis kijken wij vooruit en investeren we in Bronckhorst voor de komende 15 jaar. Dit maken wij mogelijk binnen een sluitende begroting in deze uitdagende tijd.

 • De raad vergadert over de begroting

  Op 28 oktober 2020 om 20.00 uur is een commissievergadering van de raadsfracties over de begroting 2021. Op 5 november om 17.00 uur behandelt de raad de begroting voor 2021 en de meerjarenbegroting die een doorkijk geeft naar 2024. Meer over de begroting leest u in het nieuwsitem 'Begroting 2021:Bronckhorst wil investeren in toekomst'.

 • Aandacht voor elkaar

  6 oktober 2020 was de landelijke aftrap van een periode waarin in Nederland wordt stil gestaan bij de gevolgen van de coronacrisis, die ons dagelijks leven flink raakt. We kunnen niet meer gewoon werken, misschien is uw baan zelfs onzeker geworden, niet zomaar afspreken met familie en vrienden, winkelen, sporten of uitgaan. Veel jongeren hebben geen eindexamen kunnen doen en volgen nog steeds digitaal onderwijs. 

 • Gemeentehuis 9 oktober 's middags telefonisch niet bereikbaar

  Vrijdagmiddag 9 oktober vindt er een update plaats van de telefooncentrale van het gemeentehuis. Het kan zijn dat dan de bekende calamiteitennummers niet beschikbaar zijn. In geval van nood kan met onderstaande nummers contact worden opgenomen:

  • Calamiteitentelefoon Bronckhorst: 06 13 09 73 98
  • Storingsnummer drukriolering: 0544 39 55 27
 • Regenboogvlag gaat uit in Bronckhorst

  De gemeente Bronckhorst hangt dit jaar ook de regenboogvlag uit tijdens ‘Coming Out day’ op 11 oktober 2020. In verschillende kernen gaat de regenboogvlag uit. Wethouder Evert Blaauw hijst de vlag bij het gemeentehuis aan de Elderinkweg in Hengelo (Gld). “Als gemeente Bronckhorst staan we voor een inclusieve samenleving, waarbij we elkaar accepteren en respectvol met iedereen omgaan”, aldus de wethouder.

 • Direct informatie bij een noodsituatie

  Bij een ramp in uw omgeving, wilt u weten wat er aan de hand is en wat u moet doen. Daarom is er NL-Alert. U ontvangt NL-Alert op uw  mobiel. Ook is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameborden, zoals op stations.

 • Effect van corona op het klimaat

  Het thuiswerken vanwege corona heeft effect op het klimaat. Ook bij de gemeente Bronckhorst zorgde het thuiswerken voor minder CO2-uitstoot. Er werden in de eerste helft van 2020 38.000 minder zakelijke kilometers gereden. Ook de CO2-uitstoot door reizen met het openbaar vervoer nam af. In de eerste helft van 2020 was dit maar liefst 56% lager ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019.

 • Werkzaamheden: Ruurloseweg Hengelo en Hummeloseweg Laag-Keppel

  Vanaf 12 oktober gaan we aan de slag met werkzaamheden aan de Ruurloseweg in Hengelo en de Hummeloseweg in Laag-Keppel. Het gaat vooral om aanpassingen aan de drempels en versmallingen in de weg. Let op: Door omstandigheden is de planning aangepast.

 • Koninklijke onderscheiding voor Zelhemmer Bert Elschot

  Tot zijn grote verrassing kreeg Bert Elschot uit Zelhem afgelopen zaterdag, 3 oktober, van burgemeester Marianne Besselink een koninklijke onderscheiding opgespeld. Hij heeft deze zeer verdiend, onder andere vanwege de volgende activiteiten die hij met veel enthousiasme voor de samenleving verricht(te)!

 • Planning aanpak N330 gewijzigd

  De Provincie Gelderland is momenteel bezig met grootschalige werkzaamheden aan de provinciale weg N330 te vernieuwen tussen Zelhem en Varsseveld. Door leveringsproblemen hebben sommige van deze werkzaamheden vertraging opgelopen, waardoor de planning nu is aangepast. De werkzaamheden binnen de bebouwde kom van Halle worden in een andere volgorde dan gepland uitgevoerd

 • De raadscommissie vergadert op 15 oktober 2020

  De raadscommissie vergadert op 15 oktober vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis. In verband met de corona-maatregelen is de raadscommissie helaas niet toegankelijk voor toehoorders. U kunt deze vergadering live volgen via onze pagina 'Gemeenteraad'.

 • Laat uw duurzame woning zien tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute!

  Op zaterdag 7 november 2020 organiseert Agem Energieloket voor de achtste keer de Achterhoekse Duurzame Huizenroute. Tijdens de huizenroute kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen achter de voordeur van duurzame woningen, bedrijven en andere objecten. Dit jaar is dit vanwege het coronavirus niet fysiek achter de voordeur, maar kunt u de woningen thuis digitaal bekijken. Agem Energieloket zoekt hiervoor nog deelnemers met duurzame panden!

 • ‘Zo’n woningbrand gun je je ergste vijand niet’

   “In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas, toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen, maar me realiseerde dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte. Deze week starten de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland de campagne ‘Rookmelders redden levens’ om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken.

 • GGD NOG peilt welbevinden tijdens corona

  GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) doet periodiek onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het leven van de inwoners in de regio. In september vond een vierde peiling plaats. Bijna 2200 mensen deden hieraan mee door een online vragenlijst in te vullen. Uit de peiling zijn drie belangrijke conclusies te trekken.

 • Raad vergadert over begroting

  Op 28 oktober 2020 om 20.00 uur is een commissievergadering van de raadsfracties over de begroting 2021. Op 5 november 2020 om 17.00 uur behandelt de raad (digitaal) de begroting voor 2021 en de meerjarenbegroting die een doorkijk geeft naar 2024.

 • Besmettingen stijgen, extra maatregelen ingevoerd

  Helaas stijgt het aantal corona-besmettingen snel in Nederland. Vorige week kondigden minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge daarom nieuwe maatregelen af om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gingen dinsdag 29 september 18.00 uur in en duren in ieder geval t/m 20 oktober.

 • Dringend advies: draag een mondkapje

  Het kabinet geeft per direct het dringende advies om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes. Het gemeentehuis is ook een publieke binnenruimte, wij vragen u dan ook om een mondkapje te dragen als u bij ons binnen komt.

 • Vrijstelling code 95 vervalt voor beroepschauffeurs

  Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 hebben automatisch de code 95 gekregen voor de duur van het rijbewijs. Dit op basis van hun leeftijd. De Europese Commissie vindt dat het automatisch geven van de code 95 niet mag. De Nederlandse overheid moet dit terugdraaien. Hiervoor is een wetswijziging doorgevoerd, die in gaat per 1 december 2020.

 • Gaat uw kind naar het voortgezet onderwijs? Praat samen over alcohol en tabak!

  Het nieuw schooljaar is begonnen. Veel kinderen gaan voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Dat is vaak een spannende tijd, voor kinderen én voor ouders. Nieuwe school, nieuwe vrienden, en nieuwe verleidingen. Zoals alcohol en tabak. Hoe gaat u het gesprek hierover aan met uw kind? Binnenkort ontvangen alle ouders/verzorgers van een 12-jarig kind hierover een brief.

 • De bladkorven staan er weer!

  Ook dit jaar kunt u weer gebruik maken van de bladkorven. Op 200 plaatsen in nagenoeg alle kernen en buurtschappen van de gemeente staan weer onze speciale, tijdelijke korven. Hier kunt u het bladafval uit uw tuin gratis naartoe brengen. Dat scheelt ruimte in uw groene container! We legen de korven wekelijks en na de bladperiode (de week voor Kerst) halen we ze weer weg.

 • Mantelzorgondersteuning in de coronacrisis

  Mantelzorg voor een naaste geeft voldoening. Maar als de zorg intensiever wordt of er geen einde aan lijkt te komen, kan het ook zwaar zijn en kan ondersteuning helpen. Ook in deze coronacrisis kunt u een beroep blijven doen op onze sociaal consulenten.

 • Inwonersbijeenkomst duurzame energie in de Achterhoek

  Het motto van de Regionale Energiestrategie (RES) Achterhoek is: samen d’ran! Ook uw mening telt. Kijk, praat en denk daarom mee tijdens de (online) bijeenkomst op woensdag 14 oktober, van 19.30 tot 21.00 uur. Live vanuit de Gruitpoort in Doetinchem

 • Verslag raadsvergadering 24 september 2020

  Op 24 september vergaderden de gemeenteraadsleden voor het eerst sinds de start van de coronacrisis weer met elkaar in de raadzaal. De vergaderzaal is aangepast volgens de coronamaatregelen. De burgemeester startte met een toelichting op alle aanpassingen in de raadzaal en stelt vervolgens de agenda vast. Raadslid Ter Braak van de GroenLinks was afwezig. Raadslid Puijk wordt gefeliciteerd met zijn verjaardag.

 • De raadscommissie vergadert op 8 oktober 2020

  De raadscommissie vergadert op 8 oktober vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis. In verband met de huidige coronamaatregelen is de raadscommissie helaas niet toegankelijk voor publiek. U kunt deze vergadering live volgen via onze pagina 'Gemeenteraad'.

 • Eerste groep mkb’ers ‘d’ran’ na kick-off in Vijverberg

  Op 22 september 2020 was de kick-off van de MKB-deal in de Achterhoek. De MKB-deal is een programma voor mkb-bedrijven dat zich richt op het verhogen van de arbeidsproductiviteit van minimaal 5% binnen twee jaar. Door (samen) te werken ‘aan’ in plaats van alleen ‘in’ het bedrijf kunnen belangrijke resultaten worden geboekt.

 • Aju pa en ma! Bouw starterswoningen in Zelhem begonnen

  Op het voormalig terrein van de Schildersoordschool in Zelhem startte 16 september 2020 officieel de bouw van de eerste 14 nieuwe gasloze starterswoningen uit de pilot Woningbouw voor jongeren. In dit gezamenlijk project van jongeren en gemeente Bronckhorst worden 46 betaalbare woningen gebouwd in Bronckhorst. Op vijf locaties maakte de gemeente hier speciaal voor jongeren ruimte voor.

 • In gesprek over sportlandschap van de toekomst

  De gemeente wil samen met verenigingen en organisaties werken aan een sportagenda. Het doel is een nieuw afwegingskader voor sportaccommodaties op te stellen, om investeringsverzoeken beter te kunnen afwegen. De link met leefbaarheid, de meerwaarde voor de samenleving en duurzaamheid van de accommodatie zijn daarin belangrijke wegingsfactoren.

 • Routekaart Energieneutraal Bronckhorst toekomstklaar

  In 2019 stemde de gemeenteraad in met de Verrijkte Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030. De routekaart geeft de kaders aan waaraan initiatieven voor zonneparken moeten voldoen, op welke manier de samenleving wordt betrokken bij plannen en wat de ruimtelijke randvoorwaarden en procedures zijn. De spelregels voor de inzet van windenergie zijn echter nog niet afgesproken. B en w stellen de raad nu voor samen de uitdagingen van de energie-opgave aan te pakken en ook duidelijke kaders op te stellen voor windenergie. De raad besluit in oktober over het proces om te komen tot deze kaders.

 • Gemeentelijke binnensportaccommodaties kunnen kwijtschelding krijgen voor max. 3 maanden huur

  Exploitanten van de gemeentelijke binnensportaccommodaties hoeven ons drie maanden geen huur te betalen voor het gebruik van de binnensportaccommodaties. Dat besloten b en w vorige week.

 • Bedrijventerrein ’t Werkveld naar Energiepositief en CO2-neutraal

  De bedrijven op ’t Werkveld in Vorden werken hard aan verduurzaming van het bedrijventerrein. Zij gaan de komende tijd aan de slag met een pakket aan energiebesparende maatregelen om het bedrijventerrein CO2-neutraal en energie-positief te maken.

 • Start werkzaamheden groot onderhoud N315 Doetinchem – Ruurlo

  Provincie Gelderland start met de uitvoering van groot onderhoud aan de N315 tussen Doetinchem en Ruurlo. Naast het groot onderhoud verbetert de provincie op een aantal onderdelen van de weg ook de verkeersveiligheid. Verkeer op de provinciale weg moet rekening houden met wegafsluitingen en omleidingsroutes. Fietsers krijgen ter plekke aanwijzingen voor een alternatieve route als dat nodig is.

 • Corona-ondersteuning maatschappelijke organisaties, vraag ’t aan!

  Als gevolg van de coronamaatregelen ondervinden verschillende maatschappelijke organisaties nadelige financiële gevolgen. Vanuit het rijk en de provincie zijn er maatregelen om deze organisaties te ondersteunen. Bent u een maatschappelijke organisatie zoals een binnen- of buitensportvereniging, een muziekvereniging of een dorpsbelangenorganisatie? Dan kunt u een aanvraag doen voor financiële compensatie en/of ondersteuning om toekomstbestendig te zijn en te blijven. Let op: aanvragen is niet meer mogelijk (sluitingsdatum 18 oktober 2020).

 • Met z’n allen 28 dagen stoppen met roken?

  Rookt u en wilt u stoppen? Doe dan mee aan Stoptober. Stoptober geeft u op allerlei manieren steun om het vol te houden. Daardoor is de kans dat u blijvend stopt met roken wel 5x groter! De landelijke kick-off van Stoptober is op 3 september 2020. Vanaf 1 oktober start de actie. In de afgelopen jaren zijn al honderdduizenden rokers tijdens Stoptober gestopt met roken. Zij hebben bewezen dat Stoptober werkt! 

 • Wat vinden jongeren van coronatijd

  Premier Rutte vroeg jongeren aan te geven hoe zij de coronatijd ervaren en wat voor hen belangrijk is om rekening mee te houden de komende tijd. Onze jeugdburgemeester Kjeld maakte daarop een videoboodschap om Bronckhorster jongeren te vragen hun mening te geven aan Rutte door een vragenlijst van het Nederlands jeugdinstituut in te vullen.

 • Word jij onze nieuwe jeugdburgemeester?

  Kom je uit Bronckhorst, zit je in groep 7 en lijkt het jou leuk om alle kinderen in de gemeente te vertegenwoordigen? Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente? Om mensen te ontmoeten? En je mening te geven? Kom je uit Bronckhorst en zit je in groep 7 van een basisschool in de gemeente? Dit is je kans. Meld je aan voor 2 oktober en misschien word jij onze jeugdburgemeester voor de periode november 2020 tot november 2021.

 • Klachten? Laat u testen!

  Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Deze kunnen mogelijk duiden op het coronavirus. Laat u zich dan alstublieft zo snel mogelijk testen! Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Dat is belangrijk. Voor een gratis coronatest kunt u bellen met het landelijke nummer (0800) 12 02 van de GGD. Zij nemen de test af. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

 • Provinciale subsidieregeling COVID-19 voor cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme

  De provincie Gelderland heeft een COVID-19 subsidieregeling in het leven geroepen voor ondernemers en organisaties op het gebied van cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme. In Gelderland gevestigde ondernemingen in de sectoren horeca, dagrecreatie, evenementenbranche en verblijfsrecreatie kunnen de subsidie aanvragen. Vraag het snel aan, aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Lees er meer over op de pagina Informatie over het coronavirus/Ondernemers.

 • Aantal aangescherpte maatregelen

  In de persconferentie van 6 augustus 2020 meldde premier Rutte dat de stijging van de besmettingen tot gevolg heeft dat een aantal maatregelen is verscherpt. We hebben het voor u samengevat op de pagina Informatie over het coronavirus

 • Penningmeester van een vereniging, Dbo of welzijnsorganisatie?

  Het aanvraagformulier voor de waarderingssubsidie 2021 en de participatiesubsidie staan vanaf nu weer op de pagina subsidies Dbo's, welzijn en sport. U kunt, namens uw muziekvereniging, sportclub, oranjevereniging, jongerenvereniging of gehandicaptensportvereniging bij ons een subsidieverzoek indienen voor uw (jeugd)leden. Ook de welzijnsorganisaties die jaarlijks een participatiesubsidie ontvangen voor de activiteiten die zij organiseren voor inwoners die (tijdelijk) minder  kunnen deelnemen in de samenleving kunnen vanaf nu weer een subsidieverzoek indienen. Hou onze website in de gaten en vraag de subsidie voor 1 oktober 2020 aan!

 • Opening Coronabank voor maatschappelijke organisaties

  De gemeente ontvangt van de provincie Gelderland een bedrag van €101.000,- voor acute noodhulp aan instellingen en organisaties die door de coronacrisis in de financiële problemen komen. B en w hebben besloten €53.000,- te verdelen onder dorps- en buurthuizen en culturele instellingen en organisaties met liquiditeitsproblemen. Daarnaast storten we €48.000,- in een zogenaamde ‘Coronabank’. Verenigingen en organisaties kunnen hier een aanvraag indienen voor financiële hulp of ondersteuning om een toekomstbestendige vereniging of organisatie te blijven.

 • Wat mag wel en wat niet als het gaat om groepen en feestjes?

  Mag ik een feestje geven thuis? Welke voorwaarden gelden dan? We geven antwoord (vanuit de noodverordening van de veiligheidsregio waar Bronckhorst onder valt) op een aantal veelgestelde vragen rondom groepen en feestjes en de belangrijke 1,5m afstandsregel! Lees het artikel op onze coronapagina.

 • Naleven basiscoronaregels blijft nodig!

  Het aantal besmettingen in Nederland stijgt. Voor ons aller gezondheid is het nog steeds essentieel dat we ons aan de basisregels houden.

 • Op vakantie binnenkort? Ga wijs op reis

  De zomer van 2020 is anders dan we gewend zijn. Door corona gelden op veel plekken maatregelen. Nog geen bestemming gekozen? Al eens aan uw eigen Achterhoek gedacht? Ook daar zijn zoveel mooie plekjes en overnachtingsmogelijkheden om nog te ontdekken en van te genieten. Hier vindt u tips en aandachtspunten voor de vakantie op een rij.

 • Nieuwe noodverordening per 15 juli

  Met de versoepelde maatregelen vanaf 1 juli hebben we een stap vooruit gezet in de corona-aanpak. Als iedereen zich aan de regels houdt, hebben we weer meer vrijheid door elkaar de ruimte geven. Met elkaar kunnen we zo corona onder controle houden. Om op te kunnen treden als de naleving van de geldende coronamaatregelen niet opgevolgd wordt, heeft de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland op 15 juli een nieuwe noodverordening vastgesteld die geldt voor de 22 gemeenten in haar gebied (waaronder Bronckhorst).

 • Nieuw afvalbeleid: uitgebreide service blijft, vastrecht gaat omhoog

  Op 14 juli 2020 stemden b en w in met een nieuw afval- en grondstoffenplan. In het nieuwe plan blijft het huidige servicepakket vrijwel gelijk. Hiermee kunnen inwoners hun afval gescheiden aan blijven bieden, zodat het gerecycled kan worden tot nieuwe grondstoffen en producten. Belangrijk voor een duurzame toekomst, waarin we zuinig moeten zijn op grondstoffen. Uitgangspunt van het plan is ook een kostendekkende afvalstoffenheffing. De kosten voor afvalverwerking in Bronckhorst zijn gemiddeld maar de inkomsten te laag, waardoor er jaarlijks een tekort is. Door de kosten voornamelijk te dekken uit een verhoogd vastrecht (met 85 euro) voor ieder huishouden verwachten b en w in 2021 de kosten te kunnen betalen uit de heffing.

 • LET OP: Vraag toestemming voor evenementen tijdig aan!

  De coronamaatregelen zijn versoepeld en er mogen onder voorwaarden weer evenementen worden georganiseerd. In verband met geldende coronamaatregelen en toetsing van de aanvragen is het nodig dat u een aanvraag voor een evenement tijdig bij ons indient (hiervoor gelden reguliere termijnen).

 • Hijs 27 juni 2020 de vlag op Veteranendag

  Hijst u aanstaande zaterdag de Nederlands vlag voor onze veteranen? Op 27 juni is het Nederlandse Veteranendag. Het jaarlijkse moment om een eerbetoon te brengen aan de 100.000 Nederlandse veteranen. Dit jaar kunnen de meeste geplande activiteiten rondom deze dag helaas niet doorgaan vanwege corona. Daarom vragen we u om op 27 juni de vlag te hijsen en zo te laten zien dat u onze veteranen waardeert. Doen!

 • Versoepeling coronamaatregelen op een rij

  De maatregelen veranderen steeds nu de coronasituatie onder controle lijkt. Soms is het moeilijk het allemaal bij te houden. Op deze pagina vindt het laatste overzicht.

 • Klantcontact in coronatijd

  Wij helpen u graag. Op het gemeentehuis is het de laatste weken een stille boel, want de meeste ambtenaren werken in deze coronatijd thuis. Maar de dienstverlening aan u gaat gewoon door. Voor onze medewerkers van Klantadvies zijn het drukke tijden, omdat de landelijke coronamaatregelen veel vragen bij u oproepen. Zij beantwoorden telefoontjes en e-mails, ontvangen bezoekers aan de balie en handelen natuurlijk ook de reguliere aanvragen van bijvoorbeeld rijbewijzen en identiteitsbewijzen en geboorteaangiften af.

 • Versoepeling van de maatregelen: Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

  Op 6 mei 2020 kondigde de rijksoverheid aan dat stap voor stap de coronamaatregelen in ons land versoepeld worden. Dat gebeurt in fases. 

 • Zwemseizoen 2020 en het coronavirus

  Op 1 mei startte het zwemseizoen officieel voor zwemplassen in oppervlaktewateren. Door COVID-19 maatregelen is dat allemaal anders. De overheid wil dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven. Toch zwemmen in open water? Lees de de veiligheidsregels, tips en informatie op de pagina 'Informatie over het coronavirus'.

 • Sporten in coronatijd

  We weten het inmiddels allemaal, het coronavirus beheerst ieder onderdeel van ons leven op dit moment. Dat geldt ook voor de belangrijkste bijzaak in het leven: sport. Alle competities zijn stilgelegd of gespeeld verklaard en de sportvelden, -hallen en –scholen liggen er verlaten bij. Maar toch kan er ook nog heel veel wel! Veel sportverenigingen zijn druk bezig of inmiddels alweer met de eerste trainingen gestart. Drukke tijden dus voor combinatiefunctionarissen van de gemeente Karin ten Heggeler en Ernst Jan Somsen, die alles in goede banen moeten leiden.

 • Nieuwe noodverordening in verband met coronavirus

  Het coronavirus is nog steeds het gesprek van de dag, ook in de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG). Onze gemeente maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio. Om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn in ons land veel maatregelen genomen. Om op te kunnen treden als de naleving van de maatregelen niet opgevolgd wordt, heeft de VNOG namens de gemeenten op 29 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. 

 • Afvalinzameling tijdens corona

  Circulus-Berkel zamelt in Bronckhorst het huishoudelijk afval in. Aan huis, bij de milieuparkjes en op de Recyclepleinen. Ze zetten er met de hele organisatie de schouders onder om alle inzamelingen ook in deze bijzondere tijd zo goed mogelijk door te laten gaan.

 • De 1,5 meter samenleving

  Het blijft de komende tijd belangrijk dat we buitenshuis 1,5 meter afstand van elkaar houden. Om ons daaraan te herinneren is dit opschrift, aangebracht in krijtverf dat vanzelf weer verdwijnt, op een aantal plekken in Bronckhorst te zien.

 • Energiecoaches gezocht!

  Vindt u het leuk om tips te geven voor een beter milieu én voor een lagere energierekening voor bewoners van huur- en koopwoningen in de Achterhoek? Hebt u ervaring met energie besparen in uw eigen woning? En hebt u wat tijd en energie als vrijwilliger over? Dan is Agem op zoek naar u!

 • In contact met ondernemers tijdens corona

  Het coronavirus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen raken veel Bronckhorster ondernemers. Accountmanagers Gert Jan, Colin en Willy ondersteunen hen waar mogelijk. Door vragen te beantwoorden, door te verwijzen of te wijzen op financiële regelingen. 

 • Coronamaatregelen en steun voor (sport)verenigingen

  De coronamaatregelen gelden ook voor (sport)verenigingen. Erg jammer, want in een crisis bieden sport, spel en ontmoeting juist steun, afleiding en ontspanning. Wij willen ook de (sport)verenigingen een hart onder de riem steken en hen helpen binnen onze mogelijkheden.

 • Laat u ook zien dat u trots bent op het naoberschap in uw buurt?

  Hangt u ook de poster voor uw raam om te laten zien dat we samen sterk staan en vol houden? Alleen samen krijgen we corona er onder! Wanneer u doorklikt naar de volgende pagina vindt u de poster in de bijlage.

 • Zorg voor inwoners tijdens de coronacrisis

  Naast de (zieken)zorg als gevolg van de coronauitbraak, blijft de behoefte aan reguliere zorg ook gewoon bestaan. Denk daarbij aan thuiszorg, huishoudelijke hulp, jeugdzorg, re-integratie, kinderopvang en onderwijs. Juist bij kwetsbare inwoners zorgt corona voor stress en onzekerheid. Onze sociale teams  zetten alles op alles om te ondersteunen waar dat nodig is. Daarnaast leggen wij  verbinding tussen verschillende organisaties, zorginstellingen, kinderopvang en scholen, om ervoor te zorgen dat u de zorg krijgt die u nodig hebt.

 • Dienstverlening gemeente vanwege coronavirus

  In Nederland zijn veel maatregelen van kracht vanwege het coronavirus. U vindt ze op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en op onze eigen pagina 'Informatie over het coronavirus'. Wij volgen de richtlijnen van de rijksoverheid. Hieronder ziet u welke acties wij onder andere nemen voor wat betreft onze dienstverlening en activiteiten waar we aan werken. 

 • Gemeente op instagram - Volgt u ons al?

  Sociale media, we zitten er bijna allemaal op. Volgt u onze accounts op Facebook of Twitter, waarin we allerhande nieuws delen van de gemeente? We hebben ook een account op instagram. Hebt u die al gezien?

 • AFGELAST - Landelijke opschoondag 21 maart 2020

  De landelijke organisatie achter de Opschoondag heeft besloten het evenement af te lasten in verband met het Coronavirus. Ook in Bronckhorst zal de Opschoondag dus niet doorgaan.

 • Tweede inwoner van gemeente Bronckhorst besmet met coronavirus

  Een tweede inwoner van gemeente Bronckhorst blijkt besmet met het coronavirus (COVID-19). Er is een link tussen deze patiënt en eerder in Nederland gevonden gevallen. Deze nieuwe patiënt zit in thuisisolatie en maakt het goed. Burgemeester Marianne Besselink: “Erg vervelend dat twee mensen nu door het virus zijn getroffen. Ik wens ze veel beterschap. De GGD heeft maatregelen getroffen om nieuwe besmettingen waar mogelijk te voorkomen en ik adviseer iedereen om de landelijk adviezen te volgen.”

 • Inwoner Bronckhorst besmet met coronavirus

  Na afstemming met de burgemeester van Bronckhorst kan Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, bevestigen dat vanavond laat (5 maart 2020) uit de tweede en definitieve test blijkt dat een inwoner van gemeente Bronckhorst besmet is geraakt met het coronavirus (COVID-19). De vrouw uit Hengelo was met haar familie vorige week in Lombardije (Italië). Er is geen link tussen deze patiënt en de eerder in Nederland gevonden gevallen. De patiënt zit in thuisisolatie, zij woont alleen.

 • Nieuw coronavirus in China

  In de regio Wuhan in China is een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiënten hebben een longontsteking. De Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de GGD, het RIVM, en Europese autoriteiten (de ECDC). Zo nodig zullen maatregelen worden getroffen. Lees meer over de virusuitbraak op de website van het RIVM.

 • Wegafsluiting in Vorden in verband met werkzaamheden

  Vanwege wegwerkzaamheden sluiten wij in Vorden van 2 t/m 13 november 2020 onderstaande wegen af:

  • Kapelweg, tussen de Mosselseweg en de Wildenborchseweg
  • Wiersserbroekweg, tussen de Mosselseweg en Schoneveldsdijk

  De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van genoemde wegen. Ook blijven aanwonenden bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.

 • Wegafsluiting in Velswijk in verband met snoeiwerkzaamheden

  Wegens snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Velswijk van 3 t/m 6 november 2020 onderstaande wegen af:

  • Keijenborgseweg tussen Oude Kruisbergseweg / Hummeloseweg

  De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van genoemde wegen. Ook blijven aanwonenden bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.