Nieuws

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden zijn de komende weken een aantal wegen afgesloten in Hengelo en Zelhem.

 • Wegafsluiting in verband met wegwerkzaamheden

  Vanwege wegzaamheden is de kruising Winkelsweg - Winkelskamp in Hengelo van 11 tot en met 22 februari afgesloten.Het verkeer wordt omgeleid. Bedrijven en de aanwonenden blijven bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden. Wij danken u voor uw begrip.

 • Sport en cultuur voor elk kind

  Ieder kind moet kunnen meedoen! Dat is het motto van het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. Ook wij vinden het belangrijk dat alle kinderen uit Bronckhorst kunnen sporten en zich cultureel kunnen ontwikkelen. Daarom zijn we aangesloten bij beide fondsen en hebben we de samenwerking met 4 jaar verlengd. We stellen jaarlijks € 35.000,- beschikbaar voor het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds.

 • Achterhoekse jongeren naar werk of school

  Wij hebben ingestemd met het actieplan ‘Achterhoekse jongeren naar werk, school of een betekenisvolle daginvulling 2018-2020’. Daarvoor wordt, verdeeld over drie jaar, € 20.093,- beschikbaar gesteld.

 • Nieuw woonbeleid in de maak

  Wonen is een belangrijk thema in gemeenten en de Achterhoekse gemeenten trekken hier samen in op. Makelaars, bouwers, woningcorporaties, inwoners, installatiebedrijven, banken, energiebedrijven en de provincie Gelderland denken mee. Vorige week meldde deze groep Achterhoek 2030 Wonen en Vastgoed dat investeren in kwaliteit en duurzaamheid van bestaande woningen eerste prioriteit heeft.

 • Praat u mee over een ander kostensysteem voor afvalinzameling?

  Wij nodigen inwoners uit om mee te praten over de herziening van kosten en tarieven van de afvalinzameling in Bronckhorst. U scheidt uw afval goed en dat is belangrijk voor een duurzame samenleving. Afval kan opnieuw gebruikt worden en dat zorgt voor een schoner milieu. De kosten van de afvalverwerking stijgen echter en onze afvalinkomsten lopen terug. Om de goede resultaten voort te zetten en tegelijk inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen, willen wij samen met u in gesprek over een toekomstbestendig plan voor afvalinzameling.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden zijn van 4 t/m 8 februari een aantal wegen afgesloten.

 • Bronckhorst schoner, veiliger, gezonder en mooier

  Het uitvoeringsprogramma Handhaving 2019 is vastgesteld. In dit programma staat wat we gaan doen aan toezicht en handhaving. Er komt extra toezicht en handhaving op wonen, natuur, landbouw, landschap, leegstand en ruimtelijke ordening. Speciale aandacht gaat uit naar recreatieparken, campings en solitaire recreatiewoningen om daar onder andere permanente bewoning tegen te gaan.

 • Doe mee met beplantingsproject 'Vierakker vergroent'!

  Wilt u als inwoner van het buitengebied van Vierakker graag een hoogstamboomgaard of een vogelbosje op uw perceel? Of wilt u een fraaie haag of singel met streekeigen bomen of struiken? Doe dan mee met het beplantingsproject ‘Vierakker vergroent’. Informatieavond op 11 februari 2019.

 • Storingen openbare verlichting

  We hebben op dit moment meer storingen in de openbare verlichting dan gebruikelijk. Dat komt doordat wij slimme ledverlichting in de gemeente plaatsen. Wij doen er alles aan om de storingen op te lossen, maar dit kan langer duren dan u van ons gewend bent. Een defecte lamp wordt mogelijk niet meer gemaakt omdat deze op korte termijn wordt vervangen door led. Ook een nieuwe ledlamp kan problemen geven. Soms kunnen we dat eenvoudig en snel zelf oplossen. Maar soms moet de netbeheerder erbij komen. Ook het weer is van invloed op de snelheid waarmee wij storingen oplossen. Wij hopen op uw begrip. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

 • Verslag raadsvergadering 24 januari 2019

  Op 24 januari vergaderde de raad. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Ik ben bang dat mijn kind met een loverboy omgaat, wat nu?

  Iedere dag leggen jongeren contact via internet. Facebook, instagram, webcams, het is razend populair. Lekker anoniem van alles uitwisselen en misschien wel tot een afspraak komen. Jammer genoeg zijn er ook jongens die doen alsof ze verliefd zijn, maar verkeerde bedoelingen hebben. Bijvoorbeeld loverboys.

 • Nieuwe leverancier voor hulpmiddelen

  Inwoners van Bronckhorst die hulpmiddelen als een scootmobiel of een rolstoel nodig hebben, krijgen vanaf nu te maken met een nieuw bedrijf. Kersten Hulpmiddelenspecialist is door de gemeente gecontracteerd voor het leveren van hulpmiddelen. Het contract gaat op 1 februari 2019 in.

 • Bibliotheken van de toekomst

  Komt u regelmatig bij de bibliotheek voor een boek? De bibliotheek is een belangrijke voorziening, maar verandert. De bibliotheek doet steeds meer dan boeken uitlenen. Zij houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met thema’s als de aanpak van laaggeletterdheid, het bestrijden van taalachterstand en het bevorderen van lezen en de zelfredzaamheid van inwoners. Tijd voor een onderzoek naar samenwerkingsmogelijkheden.

 • 2018 in een notendop - Burgerjaarverslag

  Met ons burgerjaarverslag kijken we kort terug op een aantal gemeentelijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar, waar veel inwoners bij betrokken en aanwezig waren. Er gebeurde weer veel in Bronckhorst. De gemeenteraadsverkiezingen brachten een geheel nieuwe coalitie in de gemeenteraad en drie kersverse wethouders. Dankzij uw vele aanmeldingen wordt glasvezel nu uitgerold in het buitengebied. In Vorden moesten we de beeldbepalende kastanje in het centrum kappen door ziekte en in een aantal dorpen konden jongeren aan de slag met de voorbereidingen voor het bouwen van hun eerste eigen huis. Dit is slechts een greep. U vindt het complete verslag in de bijlage. 

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht.

 • Wegafsluitingen in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten we tot en met 1 februari een aantal wegen af.

 • Presentatie maatregelen Wildenborchseweg

  Op 31 januari 2019 bent u van harte welkom bij de presentatie van het plan voor de Wildenborchseweg in Vorden. De presentatie begint om 20.00 uur in het gemeentehuis en duurt tot uiterlijk 21.30 uur.

 • Elektrisch rijden: schoon én goedkoop!

  Gemeente Bronckhorst rijdt elektrisch! Doet u mee? Als u rijdt in een elektrische auto in plaats van een benzine-auto, dan vermindert u uw CO2-uitstoot met maar liefst 50%. En als u de stroom zelf duurzaam opwekt, is dat nóg beter voor het milieu. Inmiddels rijden al vijf gemeentelijke bestelwagens op stroom en staan er twee elektrische dienstauto’s op de planning. Om ook u te informeren over elektrisch rijden organiseren we in februari zes inloopavonden bij u in de buurt.

 • Afsluiting Geurkenweg in verband met wegwerkzaamheden

  Vanwege werkzaamheden (onder andere asbestverwijdering) aan een stuk zandweg en de periode dat nazakken nog mogelijk is, sluiten we de Geurkenweg tussen huisnummers 2/4 en 1/3 van 17 januari tot en met 1 februari af.

 • Aanplant zilverlinden in Vorden

  In juli is de markante kastanje voor de kerk in Vorden wegens ziekte gekapt. Inwoners van Vorden kozen voor de zilverlinde als vervanger. Wij planten drie nieuwe grote zilverlinden aan in de cirkel. Onder de drie zilverlinden komen vlinderstruiken en op de plek van de kastanje zetten we een groep kardinaalhoed die prachtig verkleurt in de herfst. De werkzaamheden starten op 29 januari 2019 en zijn in dezelfde week afgerond. Boomkwekerij Klanderman uit Halle voert de aanplant uit.

 • Wegafsluitingen Vorden en Zelhem

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij tot en met 18 januari 2019 een aantal wegen in Vorden en Zelhem af.

 • Mantelzorgcafé in Hengelo (Gld)

  Op maandag 11 februari 2019 is er een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten in de Gelagkamer van Partycentrum Langeler te Hengelo (Gld) van 14:30 tot 16:00 uur.

 • De raad vergadert op 24 januari 2019

  Op 24 januari 2019 vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis. De openbare vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • Prachtig resultaat kerstbomen- en vuurwerkafvalinzameling

  Op 9 januari was weer de jaarlijkse inzameling van kerstbomen en vuurwerkafval door de Bronckhorster jeugd, die hiermee een extra zakcentje verdiende. Er werd weer veel ingezameld! We kregen maar liefst 2.426 kerstbomen (ruim 350 meer dan vorig jaar) en 1.088 vuurwerkzakken (iets minder dan vorig jaar) binnen bij de 14 inzamelpunten in de gemeente. Dank aan de jeugd! De bomen worden door ons versnipperd en vervolgens omgezet naar biomassa (en dus energie wat weer gebruikt wordt).

 • Onderhoud asfalt opnieuw

  In het najaar van 2018 hebben verschillende wegen een opknapbeurt gehad. Nu blijkt op bepaalde plekken de steentjes van de bovenste slijtlaag niet te hechten aan het bitumen. Dit moeten wij herstellen. De oorzaak hiervan is op dit moment nog onduidelijk. Dit onderzoeken wij samen met de aannemer. De kosten van deze tweede opknapbeurt zijn voor rekening van de wegenbouwer.

 • Bekijk 'Stillevens Achterhoek' in het gemeentehuis

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie is de expositie van Achterhoekse stillevens van kunstenares Louise te Poele geopend door burgemeester Marianne Besselink samen met Gijs Jolink en tante Rikie. Gijs Jolink is één van de personen die heeft meegedacht over de invulling van het Bronckhorster stilleven. En dat is prachtig geworden! 

 • Trots op #ondernemendbronckhorst

  Wij zijn trots op onze bedrijven en vinden het belangrijk dat het goed ondernemen is in onze gemeente. Bronckhorster bedrijven leveren prachtige producten, zorgen voor werkgelegenheid en zijn innovatief. Soms is er een ondernemersbericht dat speciale aandacht trekt van wethouder Willem Buunk van economische zaken. Hij maakt dan graag van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen.

 • Vrijwilligers en kampioenen gehuldigd tijdens nieuwjaarsreceptie

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst op 9 januari zijn onder grote belangstelling alle kampioenen uit de gemeente gehuldigd door wethouder Evert Blaauw. Ook de vrijwilligers van het jaar zijn in het zonnetje gezet.

 • Wij werken op afspraak

  Wist u dat wij op afspraak werken. Hebt u bijvoorbeeld een nieuw paspoort of rijbewijs nodig? Maak hiervoor dan een afspraak. Het grote voordeel voor u is dat u meteen geholpen wordt. En omdat wij weten waarvoor u komt, zijn wij beter voorbereid op uw vragen. U wordt dus ook sneller geholpen.

 • Anja Straatman exposeert in ons gemeentehuis

  Schilderes Anja Straatman uit Drempt exposeert van januari t/m maart met haar expositie ‘Stillevens’ in het gemeentehuis. Inwoners en bezoekers van Bronckhorst zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De expositie is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

 • De raadscommissie vergadert op 10 januari 2019

  Op 10 januari 2019 vergadert de raadscommissie. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom bij deze openbare vergadering.

 • Inwoneraantallen Bronckhorst

  De cijfers over de inwoneraantallen van Bronckhorst zijn weer opgeteld.

 • Vraag toestemming voor paasvuren op tijd aan!

  Wilt u een paasvuur ontsteken? Vergeet dan niet vóór 1 februari 2019 de ontheffing aan te vragen. Aanvragen die u na deze datum indient, kunnen wij, in verband met de bezwaar- en beroepstermijn, niet in behandeling nemen!

 • Toeristische ondernemers Bronckhorst kunnen ook in 2019 cursus IVN Gastheer van het Landschap volgen

  Na de vele positieve reacties van de deelnemers van de IVN Gastheer van het Landschap cursussen die we in 2017 organiseerden in Bronckhorst, bieden we de cursus in 2019 nogmaals aan aan onze toeristische ondernemers.

 • Doet u al mee aan ons inwonerspanel?

  De gemeente wil graag weten wat voor u belangrijk is. Daarom vragen wij via ons inwonerspanel ‘Bronckhorst Spreekt’ naar uw mening, zodat wij een goed beeld krijgen van wat er bij u leeft. Drie tot vier keer per jaar stellen wij onze panelleden vragen over allerlei onderwerpen die in onze gemeente spelen. Door uw mening te geven, helpt u ons om de juiste keuzes te maken voor Bronckhorst.

 • Nieuwe tarieven voor ZOOV Op Maat

  Reist u met ZOOV Op Maat? Vanaf 1 januari 2019 gaan de tarieven iets omhoog. Dit komt onder andere omdat het BTW-tarief omhoog gaat van 6% naar 9%. Dit geldt voor al het openbaar en taxivervoer. Dus ook voor ZOOV. De nieuwe tarieven voor ZOOV Op Maat voor 2019 leest u in de tabel bij dit bericht.

 • Jeugdburgemeester Evi ruimt vuurwerk op

  Goed voorbeeld doet goed volgen...vanmorgen hebben de kinderen uit Halle- Heide met jeugdburgemeester Evi het vuurwerk opgeruimd dat ze gisteren samen hebben aangestoken.

 • Reactie gemeente op uitspraak rechtbank inzake integriteitsonderzoek naar de heer Stapelbroek

  In de bijlage leest u de reactie van de gemeente op de uitspraak van de rechtbank d.d. 20 december 2018 inzake het integriteitsonderzoek naar de heer Stapelbroek.

 • Jaarlijkse Monumentenprijs als waardering voor bijzondere restauraties

  De gemeente stelt een jaarlijkse Monumentenprijs in. Met deze nieuwe prijs brengen we het belang van monumenten onder de aandacht. Ook is het een stimulans voor eigenaren om hun monumentale bezit actief en met respect te onderhouden.

 • Werkzaamheden in het dorpsbos in Zelhem

  In april informeerden wij u over op handen zijnde onderhoudswerkzaamheden in het dorpsbos in Zelhem. Inmiddels zijn we hiermee gestart. Het bos is bijna dertig jaar geleden aangeplant tijdens de ruilverkaveling Hengelo-Zelhem. Landbouwgronden zijn hier toen omgevormd naar natuur met als doel een mooi wandelgebied voor de dorpsbewoners te maken.

 • Gemeente en exploitant sporthal ‘t Jebbink Vorden gaan nieuw contract aan

  De gemeente en huidig exploitant Schooltink Beheer van sporthal ‘t Jebbink in Vorden hebben besloten voor de exploitatie en het beheer van de sporthal een nieuwe contractperiode (van 2019-2024) aan te gaan. Het eigendom en het groot onderhoud van het gebouw en de gronden blijven in handen van de gemeente.

 • Besttas inzameling voortgezet

  Nieuw: inzameling door mensen met afstand tot arbeidsmarkt. De gemeente besloot vorige week de Besttas inzameling in Bronckhorst voort te zetten. In de Besttas laten inwoners boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel aan huis ophalen, zodat ze hergebruikt kunnen worden.

 • Vrijwillige kavelruil in 2019 van start

  Er is veel belangstelling voor de vrijwillige kavelruil. Ruim 100 agrariërs hebben zich aangemeld. De voorbereiding om de kavelruil te kunnen starten, kost meer tijd dan verwacht. We zijn nu in de laatste fase beland, namelijk het aanstellen van een projectleider.

 • Kids opgelet: wist je dat we een jeugdburgemeester hebben?

  Ze heet Evi Otten, is bijna 11 en woont in Halle-Heide. Als jeugdburgemeester heeft ze een aantal taken. Ze gaat zo nu en dan samen met de burgemeester Besselink op pad naar activiteiten waar jongeren hij betrokken zijn. Misschien zie je haar daar.

 • Feestdagen van NIX

  De feestdagen zijn in aantocht. Veel mensen vieren dit met elkaar. Gezelligheid, daar draait het om. Daarbij hoort vaak wijn, bier of champagne. Of niet? Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe gaat u daar als ouder tijdens de feestdagen mee om?

 • Afkoppelcoaches in Hengelo

  In de eerste week van januari gaan afkoppelcoaches de huizen langs in een deel van de Hengelose straten Waarleskamp, Dreef en Vloed. De afkoppelcoaches bespreken met de bewoners hoe zij kunnen helpen regenwater af te koppelen van het gemengde riool en waar mogelijk te infiltreren in de grond. De gemeente gaat in 2019 in deze straten het regenwater loskoppelen van het riool voor afvalwater.

 • Oud en nieuw: laat het een mooi feest zijn!

  Binnenkort is het oud en nieuw, een mooie traditie. Ook u gaat waarschijnlijk de straat op om vuurwerk af te steken en elkaar een goed jaar te wensen, zoals zoveel mensen in Bronckhorst. Helaas is er ook ieder jaar weer schade na de jaarwisseling, o.a. aan bushokjes, brievenbussen en afvalbakken. Zaken die we met gemeentelijke middelen weer moeten vervangen. Natuurlijk willen we schade graag voorkomen. We rekenen daarbij ook graag op u!

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden zijn begin januari een aantal wegen afgesloten.

 • Betalingsachterstand zorgverzekering? Vroeg Eropaf!

  In december kunt u wisselen van zorgverzekering. Iedere zorgverzekeraar biedt andere premies van de basisverzekering en aanvullende verzekering aan. Het kan voordelig voor uw portemonnee zijn om kritisch naar uw zorgverzekering te kijken en te wisselen van zorgverzekeraar. U kunt niet van zorgverzekering wijzigen als u een achterstand heeft in de betaling van de zorgpremie. Met een achterstand in de betaling van het eigen risico kunt u wel overstappen.

 • Samen met inwoners zorg onder de loep nemen

  We willen samen met inwoners, betrokken organisaties en ondernemers bedenken hoe we de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet lokaal kunnen invullen. Ook willen we onderzoeken hoe landelijke trends in zorg en ondersteuning in Bronckhorst van toepassing zijn. Hier starten we in januari mee.

 • Belastingtarieven 2019

  De belastingtarieven voor 2019 zijn op 13 december door de raad vastgesteld. Bij dit bericht vindt u het tarievenoverzicht. De tarieven voor forensenbelasting en reclamebelasting vindt u bij de informatie over deze belastingen elders op de website. De aanslagen gemeentelijke belastingen vallen in februari 2019 bij u in de bus.

 • Nieuwjaarsreceptie op 9 januari

  Het gemeentebestuur nodigt u van harte uit voor de nieuwjaarsreceptie op 9 januari 2019 om 20.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in het gemeentehuis aan de Elderinkweg 2 in Hengelo.

 • Subsidie sociaal idee eindigt op 31 december

  De regeling Sociaal Idee eindigt op 31 december 2018. Heeft u nog een idee of plan, waardoor mensen, jong of oud, langer zelfstandig hun leven kunnen leiden of mee kunnen blijven doen in de maatschappij? En zijn bij de uitvoering van dit idee inwoners betrokken? U kunt nog uw aanvraag voor subsidie indienen. Deze moet uiterlijk 31 december 2018 bij ons binnen zijn om nog in behandeling genomen te worden. Aanvragen nemen wij in behandeling op volgorde van binnenkomst, mits het beschikbare bedrag voor deze regeling nog niet volledig benut is.

 • Raad stelt programmaplan/definitieve begroting 2019 vast

  Op 13 december vergaderde de gemeenteraad onder meer over het programmaplan/de begroting 2019. De vergadering begon met een presentatie van de raadsfracties waarin zij een samenvatting van hun algemene beschouwingen en hun prioriteiten voor de komende periode weergaven. Veel aandacht werd gevraagd voor onderwerpen als wonen, het belang van een duurzamer en energieneutrale  samenleving en goede zorg en ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben.

 • Tegoedbonnen huishoudelijke hulp ook in 2019 aan te vragen

  Ook in 2019 kunnen inwoners tegoedbonnen voor (extra) huishoudelijke hulp kopen. Deze bonnen biedt de gemeente sinds enkele jaren aan. Wethouder Blaauw van zorg: “De afgelopen jaren is veel gebruik gemaakt van de tegoedbonnen. We zijn dan ook blij dat we deze regeling kunnen blijven aanbieden, zowel voor inwoners die er gebruik van maken als voor de huishoudelijke hulpen.”

 • Verplaatsing milieuparkje Drempt en nieuwe extra ondergrondse containers voor restafval

  De gemeente Bronckhorst wil begin 2019 een nieuw milieuparkje aanleggen bij het parkeerterrein van het Dorpshuis in Voor-Drempt. Deze vervangt het bestaande milieuparkje aan de Dreef. Verder plaatst de gemeente nieuwe ondergrondse containers voor restafval op 12 verschillende (nieuwe) locaties.

 • Openingstijden rond Kerst en Oud & Nieuw

  Op 24 december is het gemeentehuis van 09.00 -10.00 uur geopend voor aangiftes van geboorte en overlijden. Op 31 december zijn we open tot 12.30 uur. Verder zijn we gesloten op 24, 25 en 26 december en 1 januari. Op 2 januari zijn we u vanaf 10.00 uur graag van dienst.

  De sociale teams zijn gesloten op 24, 25, 26 en 31 december 2018 en 1 januari 2019. Op 27 en 28 december kunt u er wel terecht.

 • Historisch gemeentehuis Hengelo te koop

  Het historische, voormalige gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo is te koop! De vraagprijs bedraagt € 129.000,-. Maar een goede invulling is belangrijker dan de prijs. We zoeken naar een onderscheidende en levensvatbare invulling, die past bij het karakter van het gebouw en bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van het centrum. Maakt u uw droom hier waar? Reageer vóór 31 januari 2019! Lees de uitgebreide informatie op de pagina 'Oude gemeentehuis Hengelo in de verkoop'.