Nieuws

 • De raadscommissie vergadert op 10 en 11 april

  Op 10 en 11 april vergadert de raadscommissie. De vergaderingen beginnen om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom bij deze openbare vergaderingen.

 • Paasvuren

  Met de paasdagen trekken de rookwolken weer over de velden en verlichten paasvuren de wijde omgeving. Jaarlijks komen hier duizenden mensen op af. Het paasvuur is als een lentevuur, dat de zon moest aanmoedigen en dat de vruchtbaarheid van de velden bevorderde. Ook in Bronckhorst zijn ook dit jaar weer vele paasvuren. De ene groter dan de ander; met of zonder voorzieningen en bij een aantal van deze paasvuren kan snoeihout worden gebracht. Informeert u daarvoor bij de desbetreffende organisatie of het mogelijk is om snoeihout te brengen en op welke momenten dat kan.

 • Mevrouw Gerda Gosselink-Pelgrom koninklijk onderscheiden

  Uit handen van burgemeester Marianne Besselink kreeg mevrouw Gerda Gosselink-Pelgrom (75) uit Hengelo op 4 april 2019 een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Dit gebeurde tijdens een feestelijk moment bij de repetitie van ouderenkoor Jong van Hart in Ons Huis in Hengelo.

 • Werkzaamheden in solarpark De Kwekerij aan picknicktafel en wadi

  Op 8 april 2019 wordt begonnen met de aanleg van een verhard pad van de poort naar de picknicktafel in het park. De verharding zal er net zo uitzien als die op de parkeerplaats en zorgt er voor dat de picknicktafel ook goed bereikbaar is voor mensen die wat slechter ter been zijn. Ook zal het drassige stuk tussen bos en picknicktafel opgehoogd worden, zodat het pad ook na regenval goed beloopbaar is.

 • Werkzaamheden N317

  De provincie werkt op dit moment aan de N317, o.a. tussen Drempt en Langerak. Het verkeer ondervindt hier hinder van. De planning is dat dit tot 5 april 17.00 uur zal duren. Voor vragen kunt u contact opnemen met de provincie, via mail: provincieloket@gelderland.nl of tel. (026) 35 99 999. Informatie en een digitale kaart vindt u op Bereikbaar.Gelderland.nl

 • Storing openbare verlichting

  In Vorden is er een grote storing met de openbare verlichting, dit betekent dat in veel straten de lichtmasten niet branden. Het gaat om de wijken links en rechts van de Zutphenseweg. Het automatische systeem ( FlexOVL) werkt niet en daardoor moet de verlichting handmatig bediend worden. Omdat dit meer tijd kost kan het zijn dat de openbare verlichting later aan en uit gaat. Liander onderzoekt de storing probeert deze zo snel mogelijk te verhelpen. Werkt de openbare verlichting niet in een groter aaneengesloten gebied? Dan is de oorzaak waarschijnlijk de storing in de FlexOVL apparatuur. Deze hoeft u niet te melden. De gemeente en Liander zijn daarvan op de hoogte en werken hard om de storing op te lossen.

 • Verslag raadsvergadering 28 maart 2019

  Op 28 maart 2019 vergaderde de raad. De tribune zat vol inwoners die bezorgdheid over de wijze waarop de routekaart naar een energieneutraal Bronckhorst in 2030 (één van de agendapunten) tot stand is gekomen. Het eerste punt op de agenda was de benoeming van Joke Knake als nieuw commissielid niet zijnde raadslid voor D66. Zij is een oude bekende in Bronckhorster politiek. Wij wensen Joke veel plezier in deze uitdaging. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Mirjam Laterveer uit Baak exposeert in gemeentehuis

  Schilderes Mirjam Laterveer uit Baak exposeert van april t/m juni met haar expositie ‘Leven in Bronckhorst’ in het gemeentehuis. Inwoners en bezoekers zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De expositie is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

 • Aanpak overlast trillingen Ruurloseweg in Hengelo

  De huidige inrichting van de Ruurloseweg in Hengelo (Gld) zorgt voor overlast in de vorm van trillingen in de woningen aan de Ruurloseweg en de Prins Bernhardlaan. 26 maart 2019 besloten b en w om een aantal maatregelen door te voeren om de trillingoverlast op deze weg te verminderen én de verkeersveiligheid te waarborgen.

 • Geef uw mening over sociaal beleid

  De gemeente werkt aan nieuw sociaal beleid. We leggen de keuzes vast waarin we ons de komende jaren met nadruk op gaan richten. Denk aan de taken van de gemeente op de Wmo, jeugdzorg, de participatiewet en onderwerpen die daar nauw mee samenhangen, zoals bijvoorbeeld naoberschap, wonen met zorg, toegankelijkheid en onderwijs.

 • Snel internet binnen handbereik voor bedrijventerreinen

  Ondernemer? Meld u aan! Goed nieuws voor de ondernemers en inwoners van de Bronckhorster bedrijventerreinen. Snel internet is dichtbij! Glasvezel buitenaf is bezig met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied en wil ook graag glasvezel uitrollen op de bedrijventerreinen. Het betreft ruim 350 adressen die zich kunnen inschrijven voor een glasvezelabonnement. Als 50% dit voor 3 juni 2019 doet, legt Glasvezel buitenaf daadwerkelijk glasvezel op de bedrijventerreinen aan.

 • Vervanging openbare verlichting door ledverlichting voltooid

  Begin december zijn we gestart met het vervangen van een groot deel van de openbare verlichting door slimme led-verlichting. Inmiddels is de vervanging voltooid. Ruim 4.500 van de 5.500 armaturen in onze gemeente zijn nu slim en duurzaam!

 • Subsidie voor stichting achter innovatief bordspel

  Stichting De Bagagedrager uit Drempt heeft voor haar Sociaal Idee een subsidie gekregen van de gemeente. De stichting van Ellen Spanjers ontving op 25 maart een cheque voor de introductie van het bordspel Een Steekje Los in Bronckhorst.

 • Kavelruil Bronckhorst van start

  De gemeente heeft van de provincie Gelderland een subsidie gekregen voor het verbeteren van de landbouwkundige verkaveling binnen Bronckhorst. Met de aanstelling van een projectleider (Gerko Hopster van Pratensis) en de kavelruilcoördinatoren van Stichting Kavelruil de Graafschap als vertrouwenscommissie is Kavelruil Bronckhorst officieel gestart. De aftrap was 28 maart 2019 tijdens een startbijeenkomst op Melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo. Aanwezig waren vertegenwoordigers van verschillende betrokken belangenorganisaties.

 • Koninklijke onderscheiding voor de heren Groothuis en Geurts

  Op vrijdag 22 maart 2019 reikte burgemeester Marianne Besselink tijdens de feestelijke jaarlijkse korpsavond van brandweerpost Steenderen een Koninklijke onderscheiding (lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan de heren Wilger Geurts en Henk Groothuis. Zij ontvingen deze voor jarenlange lidmaatschap bij en enorme inzet voor de vrijwillige brandweer in Steenderen. Een welverdiende onderscheiding!

 • Beter lezen en schrijven? Daar heeft u recht op!

  1 op de 10 Nederlanders kan niet zo goed lezen en schrijven. Misschien geldt dat voor u? Niet erg. Wel vervelend. Gelukkig kunt u er wat aan doen. Leer nu beter lezen en schrijven! Kijk op www.daarhebjerechtop.nl of bel met (0800) 023 44 44. Een regionaal Taalhuis of Taalpunt belt u terug om een afspraak te maken. Zet de stap en leer beter lezen en schrijven. Kent u iemand voor wie dit geldt? Attendeer hem of haar op deze mogelijkheid.

 • Toeslagen aanvragen? ‘Vroeg Eropaf’ kan u helpen!

  Heeft u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Of heeft u misschien al te maken met aanmaningen van schuldeisers? Vraag om hulp voordat de situatie uit de hand loopt. De gemeente geeft gratis advies en hulp via project ‘Vroeg Eropaf’.

 • Informatieavond 'Asbesttrein' voor buitengebied Halle-Zelhem

  Binnenkort start de vierde Asbesttrein in Bronckhorst. Dit keer in het buitengebied ten oosten van Zelhem en rondom Halle, tussen Halle-Heide en Halle-Nijman. Inwoners van dit gebied die meer willen weten over het gezamenlijk verwijderen van asbest zijn 26 maart om 19.30 uur welkom op de informatieavond in zalencentrum Nijhof, Dorpstraat 11-13 in Halle.

 • Eén lening voor duurzaamheidsmaatregelen aan woningen

  Vanaf 1 mei voegen we alle leningen voor het verduurzamen van woningen samen tot één nieuwe lening: de Toekomstbestendig wonen lening. Het gaat om de Duurzaamheidslening, de Blijverslening en de Kluswoninglening. Inwoners hoeven nu niet meer uit te zoeken welke lening voor hun woonwens geschikt is of meerdere aanvragen in te dienen voor hun woningaanpassingen.

 • Uitnodiging voor jonge mantelzorgers van (bijna) 8 t/m 11 jaar

  Zorg jij voor een ouder, een broer, zus of ander familielid? Dan ben jij jonge mantelzorger. We willen graag een keer voor jou zorgen en organiseren daarom een leuke dag. Ga op 13 april 2019 met ons mee naar Megapret in Lievelde!

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht. Deze organisatie voert voor de meeste gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, regelingen voor ondernemers uit.

 • Zo heeft Bronckhorst 20 maart gestemd

  Op 20 maart stemde Nederland voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In Bronckhorst was de opkomst voor de Provinciale Staten 61,51% en voor het Waterschap 58,82%. Lees verder voor de uitslagen.

 • Uitkomsten inwonerpanel en bijeenkomst over afval

  Bronckhorsters scheiden hun afval goed. Dat is belangrijk voor een duurzame toekomst. Afval kan hergebruikt worden en dat zorgt voor een schoner milieu. De kosten van de afvalverwerking stijgen echter en onze afvalinkomsten lopen terug. Onder meer door de goede scheiding. Om de mooie resultaten voort te zetten en tegelijk de inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen, maken wij samen met u een toekomstbestendig plan voor afvalinzameling.

 • Invoering ondernemersfonds op bedrijventerreinen Zelhem

  B en w gaan op verzoek van Industriële Kring Zelhem een ondernemersfonds invoeren op de bedrijventerreinen De Vinkenkamp, Het Blek, Industriepark en De Hogevoort in Zelhem. Daarvoor vragen zij de gemeenteraad om een reclamebelasting in te voeren, specifiek op de bedrijventerreinen. Vanuit de opbrengsten van deze belasting wordt het ondernemersfonds gevuld. Voorwaarde voor de opzet van het ondernemersfonds is dat er voldoende draagvlak is bij de ondernemers.

 • Vervolg proces Vitale Kernen

  In Zelhem, Vorden, Hengelo en Steenderen werken inwoners, ondernemers, organisaties en gemeente samen aan een toekomstbestendige dorpskern. B en w stelden de visies voor Hengelo, Steenderen en Zelhem inmiddels vast. Aan de visie van Vorden wordt nog gewerkt, deze volgt spoedig. De gemeenteraad stelt jaarlijks € 500.000 beschikbaar om dit proces voort te kunnen zetten.

 • Te maken met discriminatie?

  Op verschillende plaatsen kan discriminatie voorkomen. Bijvoorbeeld op de werkvloer, in de buurt, bij de sportclub of bij een bezoek aan een openbare gelegenheid, zoals een discotheek. Heeft u met discriminatie te maken? Meld het! 

 • Vanaf maart ook 75+ in digitaal proces gezondheidsverklaringen

  Klanten van het CBR waarbij een medische beoordeling nodig is, hebben te maken met langere wachttijden. Het CBR blijft daarom extra artsen werven om de achterstanden in te lopen. Ook behandelt het CBR vanaf maart nieuwe Gezondheidsverklaringen van 75-plussers volledig in het snelle digitale proces. Dit betekent onder andere dat de arts de benodigde keuringsinformatie direct digitaal kan inzien, verwerken en naar het CBR kan terugsturen. Als mensen kiezen voor de digitale route scheelt dat weken.

 • BEST-tas wordt 20 maart opgehaald in Steenderen en Baak

  Sinds 1 maart 2019 zamelt ons Maatjesteam de BEST-tas iedere dinsdag in. Gisteren (dinsdag 19 maart 2019) is het niet gelukt alle BEST-tassen in Steenderen en Baak op te halen. U kunt de tas gewoon aan de weg laten staan, deze wordt vandaag (woensdag 20 maart) opgehaald.  

 • Mantelzorger? Kom in gesprek met andere mantelzorgers uit de buurt tijdens mantelzorgcafé

  Op 27 maart is er een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten in de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat 41 in Zelhem van 14.00 tot 15.30 uur. Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Andere mantelzorgers begrijpen u maar al te goed.

 • Verkiezingen Europees Parlement: Registratie kiezers uit andere lidstaten van de Europese Unie

  Burgers van andere lidstaten van de Europese Unie die staan ingeschreven in de gemeente Bronckhorst, kunnen zich laten registreren als kiezer voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Als u nog niet staat geregistreerd als kiezer, kunt u dit alsnog doen. U ontvangt hierover een brief met formulier van de gemeente. Het formulier moet uiterlijk dinsdag 9 april 2019, de dag van de kandidaatstelling bij ons binnen zijn. Verzoeken die wij na deze datum ontvangen, gelden pas voor de volgende verkiezing.

 • Maatjesteam zamelt BEST-tassen in

  Onlangs ontvingen alle Bronckhorster huishoudens een pakketje met informatie en drie nieuwe BEST-tassen. Ons Maatjesteam zamelt sinds 1 maart 2019 de volle BEST-tassen in. Doet u ook mee met de BEST-tas?

 • Thema-avond mantelzorg en juridische vragen: de notaris legt uit

  Op 21 maart organiseren wij een themabijeenkomst voor mantelzorgers over juridische vragen. De notaris geeft uitleg. Soms zijn mensen onvoldoende of niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen als gevolg van bijvoorbeeld autisme, verstandelijke beperking, psychiatrische aandoening of dementie.

 • Vrijwilligersorganisaties opgelet: vraag compensatie OZB-heffing aan!

  Wij steunen en waarderen de vrijwillige inzet van onze inwoners en stimuleren hen zich met maatschappelijke initiatieven in te blijven zetten voor de Bronckhorster samenleving. Zo biedt de gemeente subsidie aan voor de OZB-heffing voor het eigenaars- en/of gebruikersdeel van hun locatie na ontvangst van de aanslag gemeentelijke belastingen. Deze ligt eind februari in de bus. Om voor de compensatie OZB-heffing 2019 in aanmerking te komen, kunnen verenigingen via www.bronckhorst.nl/ozb een aanvraag tot compensatie indienen (voeg het aanslagformulier digitaal bij). Daar vindt u ook de voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen. Bij toekenning compenseren we het volledige OZB-bedrag voor het eigenaars- en/of gebruikersdeel.

 • Steungezinnen gezocht

  Voor het vrijwilligersproject Inhuis Steungezinnen zoekt Yunio in samenwerking met de gemeente steungezinnen in de Achterhoek. Deze steungezinnen zijn er om kinderen uit overbelaste gezinnen een fijne plek en aandacht te geven. Al met een klein beetje tijd help je zo een gezin weer verder! Kleine moeite, groot plezier! 

 • Wegafsluitingen in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij van 18 t/m 29 maart 2019 diverse wegen af.

 • Koninklijke onderscheiding voor de heer Hobelman

  Op vrijdag 15 maart 2019 reikte burgemeester Marianne Besselink tijdens de feestelijke jaarlijkse korpsavond van brandweerpost Zelhem een Koninklijke onderscheiding (lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan dhr. Han Hobelman. Hij ontving deze voor zijn 30 jaar lidmaatschap bij en enorme inzet voor de vrijwillige brandweer in Zelhem. Een welverdiende onderscheiding!

 • Inloopmiddag concept-inspiratiedocumenten beschermd dorpsgezicht

  In 2018 is het Gelders Genootschap in Arnhem in opdracht van de gemeente aan de slag gegaan met het maken van inspiratiedocumenten voor de drie beschermde dorps-/stadsgezichten die we in Bronckhorst hebben, te weten: Hummelo, Laag-Keppel en Bronkhorst. De reden hiervoor is de inventarisatie over de cultuurhistorische waarden van de beschermde gezichten, die we al eerder deden. De inspiratiedocumenten zijn de uitwerking daarvan.

 • Landelijke opschoondag 23 maart 2019

  Op 23 maart 2019 doen wij weer mee aan de Landelijke Opschoondag. Helpt u ook mee? Deze dag staat in veel Nederlandse gemeenten in het teken van opschoonacties. Steeds meer mensen ergeren zich aan het zwerfvuil in hun woonomgeving. Terwijl de oplossing eigenlijk heel simpel kan zijn door met elkaar af te spreken om het afval daar te brengen waar het hoort, in de afvalbak.

 • Betalingsachterstanden? ‘Vroeg Eropaf’ kan u helpen!

  Heeft u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Of heeft u misschien al te maken met aanmaningen van schuldeisers? Vraag om hulp voordat de situatie uit de hand loopt. De gemeente geeft gratis advies en hulp met het project ‘Vroeg Eropaf’.

 • Loop 'ns binnen bij onze gebiedsambtenaren tijdens hun spreekuren

  Hebt u ideeën voor uw woonomgeving, maar weet u niet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken? Hebt u iemand nodig om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt u weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken? Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst. Zij houden hiervoor onder andere maandelijks een spreekuur.

 • Permanente verkeersmaatregelen op Wildenborchseweg, Vorden

  Om de snelheid te verminderen en daarmee de (fiets)veiligheid op de Wildenborchseweg in Vorden te vergroten, besloten b en w vorige week om op de weg naast de bestaande verhoogde kruispunten onder meer 3 chicanes en 4 plateaus aan te leggen.

 • De raad vergadert op 28 maart 2019

  Op 28 maart 2019 vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis. De openbare vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • Paul Bunkers uit Vorden koninklijk onderscheiden

  Uit handen van burgemeester Marianne Besselink kreeg Paul Bunkers uit Vorden gisteren een welverdiende koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Dit gebeurde tijdens een feestelijk moment in de ledenvergadering van de Harmonie Vorden in het Kulturhus in Vorden.

 • Bijdrage voor mooie sociale ideeën ‘Ieders Museum’ en 'Kunstuurtje aan Huis’

  Stichting Museum Smedekinck Zelhem en Stichting De Gruitpoort in Doetinchem ontvingen subsidie voor mooie sociale ideeën. Wethouder Evert Blaauw (cultuur en vrijwilligersbeleid) reikte de innovatiecheques op 4 maart 2019 uit.

 • Wandel naar je werk dag 4 april - Bedrijven en werknemers doe mee!

  Op 4 april is het Wandel naar je Werk-dag. Heel Nederland wordt opgeroepen die dag (een deel van) de route naar het werk te lopen. En zo hun werkdag met meer energie te beginnen. Bronckhorst is wandelgemeente van het jaar. Het is hier prachtig wandelen en wandelen is gezond. Daarom promoot de gemeente de actie. Veel medewerkers van de gemeente lopen mee.

 • Impuls voor Industriepark Zelhem

  Bedrijventerrein Industriepark Zelhem is toe aan een herstructurering. De gemeente gaat samen met de bedrijven en eigenaren van bedrijfspanden aan de slag om het bedrijventerrein structureel te vernieuwen tot een eigentijdse en dynamische werklocatie.

 • 20 maart: Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap

  Op 20 maart kunt u stemmen voor de nieuwe Provinciale Staten Gelderland en het bestuur van Waterschap Rijn en IJssel. Met een stempas kunt u in elk stemlokaal in Bronckhorst stemmen. We hebben maar liefst 27 stemlokalen! Op uw stempas staat het adres van het stemlokaal dat meestal het dichtst bij u in de buurt ligt. Maar u mag zelf kiezen in welk stemlokaal binnen de gemeente u uw stem uitbrengt.

 • Vrachtwagenverbod op Vincent van Goghstraat in Zelhem

  Wij stellen een vrachtwagenverbod in op de Vincent van Goghstraat in Zelhem. Het vrachtverkeer gebruikt de Vincent van Goghstraat en de Hanenhoek vaak als doorgaande route van Halle naar Ruurlo. Bewoners van de straat hebben ons gevraagd een verbod voor vrachtwagens in te stellen. Het verbod moet bijdragen aan de verkeersveiligheid in de straat en schade aan de stoep voorkomen. Dit besluit ligt zes weken ter inzage voor bezwaar en beroep. Zie hiervoor www.overuwbuurt.overheid.nl. Bezwaar schort de werking van dit verkeersbesluit niet op. Daarom plaatsen wij de verbodsborden zo snel mogelijk

 • Wegafsluitingen in Hengelo en Zelhem

  Vanwege snoeiwerkzaamheden zijn er tussen 11 en 15 maart een aantal wegen afgesloten in Hengelo en Zelhem.

 • Ook provincie stelt bijdrage beschikbaar voor huurwoningen Zelhem

  In Zelhem is een tekort aan huurwoningen. De gemeente en Pro Wonen zijn bezig met een herinvulling van de locaties voormalige Rabobank (Hummeloseweg 8) en het voormalige postkantoor (Achter De Hoven 18) met in totaal 13 levensloopbestendige huurwoningen. Om de locaties te realiseren, draagt de gemeente 215.000 euro bij. Ook de provincie Gelderland stelt een bedrag beschikbaar voor het project (500.000 euro, via de regeling Steengoed Benutten).

 • Kerststukken op graven

  Hebt u kerststukken of kerstversierselen geplaatst op het graf van een dierbare, dan vragen wij u vriendelijk deze vóór 29 maart 2019 te verwijderen. Hiermee willen we voorkomen dat verwelkte, verwaarloosde of seizoensgebonden grafversierselen de begraafplaatsen ontsieren. Na 29 maart verwijdert de begraafplaatsbeheerder ze, zonder dat u aanspraak kunt maken op vergoeding. Hebt u vragen, neem dan contact op met de begraafplaatsbeheerder van de gemeente via tel. (0575) 75 02 50.

 • Inwonerpanel Achterhoek Spreekt van start

  Hebt u het al gehoord? Het nieuwe inwonerpanel voor de Achterhoek is gestart onder de naam Achterhoek Spreekt. Inwoners en ondernemers in de Achterhoek kunnen twee keer per jaar meedoen aan een onderzoek en zo laten weten wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van onze regio. Voor meer informatie zie www.achterhoekspreekt.nl. U kunt zich hier ook aanmelden! Als u liever via schriftelijke vragenlijsten meedoet, dan kunt u uw adres doorgeven via tel. (0575) 76 02 27.

 • Kom in gesprek met andere mantelzorgers uit de buurt tijdens mantelzorgcafé

  Op 27 maart 2019 is er een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten in de Oranjehof, Prinses Beatrixstraat 41 in Zelhem, van 14.00 tot 15.30 uur. Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Andere mantelzorgers begrijpen u maar al te goed.

 • Thema-avond mantelzorg en juridische vragen

  Op 21 maart organiseren wij een themabijeenkomst voor mantelzorgers over juridische vragen. De notaris geeft uitleg. Soms zijn mensen onvoldoende of niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen als gevolg van bijvoorbeeld autisme, verstandelijke beperking, psychiatrische aandoening of dementie. U bent van harte welkom op deze avond!

 • Startersevent Achterhoek druk bezocht met 70 starters

  Op 7 maart 2019 organiseerden we samen met ROZ het tweede Startersevent Achterhoek. Ruim 70 startende ondernemers en mensen met plannen om een bedrijf te starten bezochten ons gemeentehuis. Wethouder Willem Buunk van economische zaken opende de middag waar kennis opdoen, netwerken en informatie ophalen centraal stonden. Naast powersessies over diverse thema’s was er een kennisplein en konden ondernemers een nieuwe profielfoto maken. Een geslaagde middag met enthousiaste bezoekers en organisaties.

 • Koninklijke onderscheiding voor dhr. Norde

  Afgelopen zaterdag 2 maart 2019 is tijdens de feestelijke jaarlijkse korpsavond van brandweerpost Hengelo (Gld) een Koninklijke onderscheiding (lid in de Orde van Oranje Nassau) uitgereikt aan dhr. Johan Norde. Hij ontving deze voor zijn 30 jaar lidmaatschap bij de vrijwillige brandweer in de functie van manschap met de rand Hoofdbrandwacht. Een welverdiende onderscheiding!

 • Weten hoe u energie kunt besparen in huis?

  Energiecoaches komen graag gratis langs met handige tips. Bij energiebesparing in huis denken veel mensen aan het aanschaffen van zonnepanelen of het aanbrengen van isolatie. Dat zijn zeker goede mogelijkheden. Daarvoor is echter best een investering nodig. En mensen met een huurwoning zijn hiervoor aangewezen op hun verhuurder. Er zijn ook veel gemakkelijkere manieren om energie te besparen in huis.

 • Praat u mee over een ander kostensysteem voor afvalinzameling?

  Graag nodigen wij u uit om op 19 maart 2019 mee te praten over de herziening van kosten en tarieven van de afvalinzameling in Bronckhorst. U scheidt uw afval goed en dat is belangrijk voor een duurzame samenleving. Afval kan opnieuw gebruikt worden en dat zorgt voor een schoner milieu. De kosten van de afvalverwerking stijgen echter en onze afvalinkomsten lopen terug. Om de goede resultaten voort te zetten en tegelijk inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen, maken wij graag samen met u een toekomstbestendig plan voor afvalinzameling.

 • Veilig thuis wonen met slimme sensoren

  Binnenkort start het project ‘Leefsamen Bronckhorst’. Het is bedoeld om de veiligheid van ouderen te verbeteren. Ruim 100 huishoudens met kwetsbare ouderen worden voorzien van inbraakalarm, paniekknop, inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze ‘slimme sensoren’ alarmeren buren, familie en mantelzorgers bij een noodgeval.

 • Laag inkomen en toch graag blijven sporten of zingen?

  Sport u graag of bent u lid van een toneelclub, maar heeft u moeite de eindjes aan elkaar te knopen en is het lidmaatschap eigenlijk te duur? Wist u dat de gemeente voor inwoners met een laag inkomen de participatiebijdrage heeft, waarmee wij kunnen bijdragen in de kosten van bijvoorbeeld het lidmaatschap van uw sportclub, de zwemles of concertbezoek? Zodat u mee kunt blijven doen aan leuke en gezonde activiteiten in de samenleving. Meer informatie vindt u op www.bronckhorst.nl/participatiebijdrage.

 • Tijdelijke verhuizing sociaal team West

  Vanaf 11 maart verhuist het sociaal team West tijdelijk naar De Bongerd 1 in Steenderen,  vanwege een verbouwing in De Kei. Naar verwachting zit het sociaal team vanaf oktober 2019 weer in De Kei.

 • 40 dagen geen druppel: doet u mee?

  In januari deden duizenden mensen mee aan de IkPas actie. Zij dronken een maand lang geen druppel. Hebt u niet meegedaan? Grijp dan nu alsnog uw kans! Op 6 maart begint namelijk de 40 dagen actie.

 • De raadscommissie vergadert op 14 maart 2019

  Op 14 maart 2019 vergadert de raadscommissie. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom bij deze openbare vergadering.

 • Sportcursussen voor mensen met een beperking

  ‘Kies je unieke sport’ is een project dat kinderen en volwassenen met een beperking de kans geeft om verschillende sporten uit te proberen. Dat kan bij maar liefst 50 verschillende sportaanbieders in de Achterhoek. In onze gemeente kan dat bijvoorbeeld bij golfclub ’t Zelle in Hengelo (Gld), voetbalvereniging Vorden en zwembad De Brink in Zelhem.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden is er vanaf 11 t/m 15 maart 2019 een wegafsluiting in Zelhem.

 • 20 maart: Waterschapsverkiezingen

  Hoe natter de omgeving, hoe meer gras en vogels. De waterschappen zorgen voor natuurlijke oevers en regelen het waterpeil in de beken en rivieren. En hoe ze dat doen, daar hebt u invloed op. Kom 20 maart stemmen voor de waterschapsverkiezingen. U leest er alles over op www.waterschapsverkiezingen.nl

 • Lancering Achterhoek Toerisme Kennisplein 18 maart 2019

  Maandag 18 maart a.s. vindt de officiële lancering van het Achterhoek Toerisme Kennisplein plaats. Het Kennisplein is dé plek waar de toeristische sector straks terecht kan voor factsheets, trends en ontwikkelingen, advies, e-learning en klassikale trainingen over onderwerpen als de Duitse markt, doelgroepen en online marketing.

 • Bronckhorst een na veiligste gemeente van Gelderland

  Bronckhorst is de op een na veiligste gemeente in Gelderland om te wonen. Dit blijkt uit de misdaadmeter die het Algemeen Dagblad bekend heeft gemaakt. Het AD maakte daarbij gebruik van gegevens van databureau Localfocus. Bronckhorst staat op de 338e plaats. Hoe lager op de lijst betekent hoe beter het met de veiligheid gesteld is. Bronckhorst is de op een na veiligste gemeente in de provincie en hoeft alleen Hattem voor zich te dulden. Ook landelijk zijn Bronckhorsts cijfers mooi. In slechts twaalf gemeenten ligt het misdaadcijfer lager.

 • Sproeiverboden in de Achterhoek en Liemers opgeheven

  Het is vanaf dinsdag 26 februari 2019  weer toegestaan om water uit rivieren en beken te onttrekken in de Achterhoek en Liemers. Waterschap Rijn en IJssel heeft het verbod op het onttrekken van oppervlaktewater in haar gebied opgeheven, omdat dit watersysteem momenteel voldoende hersteld is. Het grondwater is echter niet overal hersteld. Het waterschap monitort de situatie goed maar is afhankelijk van het weer. Bij een droog voorjaar sluit het waterschap niet uit dat er komende maanden opnieuw beperkingen ingesteld moeten worden. Lees het nieuwsbericht op de website van het Waterschap voor alle informatie.

 • Steeds meer WhatsApp-buurtpreventiegroepen

  Vraag ook een verkeersbord en stickers aan bij gemeente. Met WhatsApp-buurtpreventiegroepen maken buurtbewoners gebruik van een WhatsApp groep op hun telefoon, om verdachte situaties in hun wijk met elkaar te kunnen delen. Zo’n burgerinitiatief is een moderne vorm van buurtpreventie. Het doel van zo’n WhatsAppgroep met de buurt is het zorgen voor meer ogen en oren in de buurt.

 • Verslag raadsvergadering 21 februari 2019

  Op 21 februari 2019 vergaderde de raad. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij vanaf 25 februari t/m 1 maart 2019 wegen af in Hengelo (Gld) en Zelhem.

 • Verbetering bodem oude bomen

  Een goede plek met voldoende voedingsstoffen in de grond is van levensbelang voor alle bomen. Op drie locaties geven wij beeldbepalende bomen extra voeding en verbeteren wij de structuur van de grond. De structuurverbetering is nodig omdat hier jarenlang auto’s dicht langs de bomen reden, waardoor de grond behoorlijk is verdicht.

 • Feestelijke onthulling zilverlinden in Vorden

  Op 7 maart onthult wethouder Paul Hofman een bordje bij de aanplant van de zilverlinden in het centrum van Vorden. Op het bordje staan de samenwerkende partijen vermeld. De feestelijke onthulling van dit bordje symboliseert het eind van een opgave, die vorig jaar juli werd ingeluid met het vellen van de bijna 250 jaar oude, monumentale kastanje op deze plek. De boom was ziek moest helaas worden gekapt.

 • Eén boom weg en twee bomen erbij bij De Woordhof in Hummelo

  De beuk in het gras bij openbare bassischool de Woordhof in Hummelo is in een erg slechte conditie. Zo slecht dat hij jammer genoeg gekapt moet worden, anders levert hij gevaar op voor de kinderen en de leerkrachten. De kale plek die over blijft vraagt natuurlijk om een goede invulling. Om tot een mooi plan te komen, heeft de gemeente overlegd met de directie van school, met de gebiedsambtenaren en de dorpsraad Hummelo. 

 • Achterhoekse gemeenten vormen één front tegen ondermijning

  De Achterhoekse gemeenten besluiten om samen op te trekken in de aanpak van ondermijning en spraken uit dat ondermijning geen voet aan de grond mag krijgen in de Achterhoek.

 • Toekomstige huisvesting voortgezet onderwijs Vorden

  Zoals al eerder aangegeven werken de school, de gemeente en een tandemgroep van betrokkenen uit de Vordense samenleving aan scenario’s voor een nieuwe school voor het voortgezet onderwijs in Vorden. Al dan niet gecombineerd met een nieuwe sporthal. Als een scenario gekozen is, kan bepaald worden welke locatie in Vorden uiteindelijk het meest geschikt is en de plek van de nieuwbouw wordt.

 • Let op: mail van Gemeente Melding is Phishing mail

  Een aantal inwoners heeft een mail met als afzender 'Gemeente Melding' ontvangen. Dit is GEEN mail van onze gemeente. In de mail wordt gewaarschuwd voor het risico van inbraak en er wordt een inbraakchecker aangeboden. Klik daar niet op!

 • De raad vergadert op 21 februari 2019

  Op 21 februari 2019 vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis. De openbare vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek

  In 2019 en 2020 vindt het project ‘Een nieuwe tijd! Wederopbouw in de Achterhoek’ plaats. Alle Achterhoekse gemeenten hebben de handen in één geslagen om samen het erfgoed van de wederopbouw in deze regio onder de aandacht te brengen. Zowel regionaal als lokaal vinden er volop activiteiten rond dit thema plaats.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij t/m 22 februari enkele wegen in Hengelo (Gld), Vorden en Zelhem af.

 • Gemeente op instagram - Volgt u ons al?

  Sociale media, we zitten er bijna allemaal op. Volgt u onze accounts op Facebook of Twitter, waarin we allerhande nieuws delen van de gemeente? Sinds enkele maanden hebben we ook een account op instagram. Hebt u die al gezien?

 • Kids opgelet: Wist je dat we een jeugdburgemeester hebben?

  Ze heet Evi Otten, is 11 en woont in Halle-Heide. Als jeugdburgemeester heeft ze een aantal taken. Ze gaat zo nu en dan samen met burgemeester Besselink op pad naar activiteiten waar jongeren hij betrokken zijn. Misschien zie je haar daar.

 • Voorlichting over veiligheid voor senioren

  Voor wie doet u de deur open? “Dag mevrouw, een pakketje voor u!” klinkt aantrekkelijk en vertrouwd. Maar is het wel echt een pakketbezorger die voor de deur staat? Met allerlei smoezen of ‘babbeltrucs’ weten oplichters en overvallers iedere keer weer hun slag te slaan. Ze bellen aan en stellen zich voor als pakketbezorger, thuiszorgmedewerker, medewerker van uw ziektekostenverzekeraar, energiebedrijf of bank.

 • 12.000 euro voor Jeugdfonds Sport en Cultuur in vier gemeentes

  De Kruisberg Trailrun heeft in de editie 2018 maar liefst 12.000 euro bijeengebracht om daarmee, via het Jeugdfonds Sport en Cultuur, kinderen zonder financiële mogelijkheden toch te laten sporten. De cheques werden aangeboden aan de vier wethouders van de gemeenten waaruit de deelnemende lopers afkomstig waren.

 • Sluiting panden na vondst hennepplantages

  In december en februari heeft burgemeester Marianne Besselink twee panden (in Hummelo en Vorden) gesloten vanwege de vondst van hennepplantages. Hennepteelt tast de openbare orde, veiligheid en volksgezondheid aan en daarom treedt burgemeester Besselink tegen deze criminaliteit op. In de Opiumwet is opgenomen dat burgemeesters de bevoegdheid hebben om in dergelijke gevallen een perceel, of op het perceel aanwezige panden, (tijdelijk) te sluiten.

 • Vervolg pilot woningbouw voor jongeren in Hummelo en Keijenborg

  B en w geven de pilot Woningbouw voor jongeren een vervolg in Hummelo en Keijenborg. De gemeente wil woningbouw specifiek voor jongeren zo verder ruimte geven. In de pilot in de kernen Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem is volledig ingezet op de ontwikkeling van de starterswoningen via CPO. Het is nu ook mogelijk om een locatie voor jongeren door de markt te laten ontwikkelen. Zo biedt de gemeente een eerlijke kans aan iedereen die een dergelijke locatie zou willen realiseren.

 • Noteer in uw agenda: Startersevent Achterhoek op 7 maart

  Op 7 maart vindt in ons gemeentehuis van 13.30 tot 17.00 uur het tweede Startersevent Achterhoek plaats. Wilt u een eigen bedrijf beginnen of bent u de afgelopen drie jaar gestart in de Achterhoek? Dan bent u van harte welkom.

 • 40 dagen geen alcohol: doe ook mee!

  Ga samen met duizenden anderen de uitdaging aan en zet uw alcoholgebruik op 6 maart 40 dagen lang op pauze!

 • Gildeweg Drempt van 7 januari tot 1 maart 2019 deels afgesloten

  Wegens weg- en rioolwerkzaamheden sluiten wij de Gildeweg vanaf de Braambergseweg tot Ds. De Graafweg in Drempt af van 7 januari tot 1 maart 2019. Aanwonenden en de hulpdiensten kunnen met enige hinder gebruikmaken van de weg. Helaas kunnen wij niet exact de periode van afsluiting aangeven omdat er omstandigheden kunnen zijn die de uitvoering van de werkzaamheden vertragen of versnellen, zoals het weer.

 • Wegafsluitingen in verband met snoeiwerkzaamheden

  Bomen zijn belangrijk, voor onze inwoners en als onderdeel van ons Bronckhorster landschap. Onze bomen willen we goed verzorgen. Op dit moment hebben de bomen in ons buitengebied een snoeiachterstand. Daarom gaan we de komende periode aan de slag om deze achterstanden op te lossen.