Nieuws

 • Raadsvergadering 22 en 23 juni 2022

  De raad vergadert op 22 en 23 juni 2022 vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom.

 • Houtwallen, singels en struwelen: parels van het platteland!

  ’t Onderholt werkt hard aan behoud van ons mooie buitengebied. ’t Onderholt is een vereniging die zich bezighoudt met de instandhouding en de verbetering van de agrarische natuur. Het kantoor van de vereniging is prachtig gelegen in het buitengebied van Vorden. Achter het gebouw strekt zich een romantisch hooiland uit, links liggen twee poelen en rechts staat een majestueuze kastanjeboom.

 • Informatieplicht energiebesparing voor ondernemers met hoog energieverbruik

  Verbruikt uw bedrijf of instelling per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000m3 aardgas? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht. Ook moet u rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Deze informatieplicht energiebesparing geldt vanaf 1 juli 2019.

 • Gratis energiescan voor bedrijven

  Bij Achterhoek Onderneemt Duurzaam kunt u terecht voor een gratis scan van uw bedrijf, zodat u in beeld krijgt hoeveel energie u kunt besparen en welke duurzame maatregelen u kunt (of moet) nemen. AOD kan u ook helpen bij het voldoen aan de informatieplicht. De regels voor in de toekomst zijn nog niet bekend, maar het kan zomaar zijn dat verduurzamen voor bedrijven binnen enkele jaren een steeds grotere verplichting wordt.

 • Afspraak maken? Houd rekening met langere wachttijd door vakantiedrukte

  De zomervakantie staat weer voor de deur. Gaat u op vakantie? Check dan op tijd of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is. Het is op dit moment erg druk bij onze balie met het aanvragen van reisdocumenten. Houdt u er rekening mee dat door deze drukte de wachttijd voor het maken van een afspraak bij de gemeente kan oplopen tot een week. Wij hopen op uw begrip.

 • Nieuwe inrichting De Strip in Hengelo Gld

  De Strip in Hengelo (Gld) richten we opnieuw in. De Strip is de openbare ruimte tussen de Regelinkstraat en de Albert Heijn in het centrum van het dorp. Aannemer Dusseldorp is nu aan het werk rondom gezondheidscentrum De Eik. Hier plaatsen zij straatkolken (putten) voor de afvoer van regenwater en passen zij het straatwerk aan. Ook komen er nieuwe plantvakken. Zo wordt De Strip straks weer mooi groen!

 • Bekijk hoe een hennepkwekerij of cocaïnewasserij eruitziet - demo 22 juni

  Op 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur staan er op de parkeerplaats van het gemeentehuis op de Elderinkweg in Hengelo twee containers waar u een uniek inkijkje kunt krijgen in een hennepkwekerij en een cocaïnewasserij. De containers staan hier omdat het die week de Week van de ondermijning in Noord- en Oost-Gelderland is en we samen met politie, omgevingsdienst, openbaar ministerie en andere partijen onder andere op deze manier aandacht besteden aan het herkennen van signalen, zodat ook u kunt bijdragen aan een veilige woon- en leefomgeving.

 • Speciale bijeenkomst voor veteranen in Bronckhorst 22 juni

  Op 22 juni organiseren we weer een veteranendag, waarvoor alle veteranen in de gemeente zijn uitgenodigd. Voor deze dag is een speciaal programma samengesteld. We willen tijdens de dag graag dank betuigen aan alle veteranen in Bronckhorst. Bent u erbij? 

 • Gemeente financieel gezond: Bronckhorst ziet komende jaren positief tegemoet

  In de perspectiefnota stellen we de kaders op voor de begroting 2023. Het is een bijzonder jaar, waarvoor pas bij de programmabegroting in het najaar van 2022 zicht komt op de prioriteiten voor de nieuwe raadsperiode. Wethouder Buunk van financiën: “Onze inzet is om een gezond en vitaal Bronckhorst over te dragen voor een volgende bestuursperiode. Dat is gelukt, we kunnen de komende jaren onze ambities in stand houden, zonder dat inwoners er op achteruit gaan.”

 • Kom naar de OldStars tennis demodag op het Vordens Tennis Park

  Hebt u nog nooit een racket in handen gehad of misschien wel tennis gespeelt, maar is dit door een blessure minder goed mogelijk? Denkt u dat door een beperking tennissen niet kan? Maak dan eens kennis met OldStars tennis! Voor de derde keer is op het Vordens Tennis Park een start gemaakt met OldStars tennis. Door verplichte pauzes door corona, is het nu gelukkig weer volop mogelijk om te spelen op het mooie Vordens Tennis Park.

 • Inspiratiebijeenkomst 14 juni: Daginvulling bij dementie

  Zes gemeenten in de Achterhoek waaronder Bronckhorst zetten zich samen in voor thuiswonende mensen met (beginnende) dementie. Het doel is om de voorzieningen voor daginvulling van deze mensen te verbeteren; ze willen namelijk hun leven zoveel mogelijk voortzetten, van betekenis blijven en mensen ontmoeten, liefst in de eigen buurt.

 • Eerste Achterhoekse Pride Maand in juni

  Tijdens de allereerste Achterhoekse Pride in juni vieren we de diversiteit in de Achterhoek. Iedereen mag zichzelf zijn in de Achterhoek, ongeacht geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie. In de gehele maand juni laten we zien dat we trots zijn in de Achterhoek. De slogan van de Achterhoek Pride is dan ook ‘Trots IN de Achterhoek’.

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht.

 • Belangrijke informatie als u betrokken bent bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen

  Openbaar vervoer niet meer gratis sinds 1 juni. Sinds 1 juni is de tijdelijke regeling voor het OV voor vluchtelingen uit Oekraïne vervallen. Gratis reizen op de dag van aankomst en daarna is niet meer mogelijk. Een geldig vervoerbewijs is nodig. Dit is aan te schaffen door een kaartje te kopen bij de vervoerder of een OV-chipkaart te regelen. Met de OV-chipkaart kunnen zij met al het openbaar vervoer reizen door Nederland.

 • Campagne PUUR Rookvrij maakt gevaren van roken zichtbaar aan ouders

  Meer dan 1 miljoen ouders met thuiswonende kinderen rookt. Bijna de helft van de rokende ouders rookt wel eens binnen en 23% doet dat waar kinderen bij zijn. Een grote groep kinderen is dus onvoldoende beschermd tegen schadelijke tabaksrook. Ook als u buiten rookt, komen kinderen in aanraking met stoffen uit tabaksrook. De campagne PUUR rookvrij maakt de gevaren van (mee-)roken voor kinderen zichtbaar aan ouders. Daarnaast is het belangrijk dat zorgprofessionals dit met ouders bespreken.

 • Appeltje voor wandelaars

  Collegeleden deelden afgelopen vrijdag in Zelhem een lekkere verfrissing uit aan de deelnemers van de Achterhoekse wandelvierdaagse tijdens hun tocht door onder andere onze mooie Bronckhorster omgeving.

 • Jaarcijfers 2021 Gemeente financieel gezond

  Met de jaarrekening leggen b en w verantwoording af over wat ze hebben gedaan, welke inkomsten en uitgaven de gemeente had en welke investeringen gedaan zijn in het afgelopen jaar. De jaarrekening 2021 bedraagt € 91 mln. en sluit met een positief resultaat van € 9,5 mln. Wethouder Willem Buunk van financiën: “Een onbedoeld groot positief resultaat. Er kwam onverwachts extra geld van het Rijk en veel projecten kunnen we pas uitvoeren in 2022 vanwege corona. Daarom hebben we de budgetten doorgeschoven.”

 • Gratis mondkapjes en zelftesten voor inwoners met kleine beurs

  Tip: inwoners met een laag inkomen kunnen gratis zes mondneusmaskers en zes zelftesten bij ons ophalen. Deze zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt. U hoeft hiervoor geen legitimatie te laten zien.

 • Wilt u een lintje aanvragen voor iemand?

  Bijna ieder jaar reikt de burgemeester vlak voor Koningsdag Koninklijke onderscheidingen uit, ook wel bekend als de ‘lintjesregen’. Ook dit jaar konden we maar liefst twaalf unieke inwoners hiermee enorm verrassen! Daarnaast kunnen in de rest van het jaar ook inwoners met Koninklijk eremetaal worden onderscheiden, bijvoorbeeld als er sprake is van een jubileum of afscheid. Wellicht vraagt u zich af hoe de toekenning van zo’n onderscheiding in zijn werk gaat?

 • Sociaal team Oost organiseert open middag in Oranjehof Zelhem

  De medewerkers van het sociaal team Oost, werkzaam in Zelhem en Halle, nodigen belangstellenden uit voor een open middag op 13 juni in ontmoetingscentrum de Oranjehof, Pr. Beatrixstraat 4 in Zelhem. U bent van 15.00 tot 16.30 uur van harte welkom!

 • U kunt deelnemen in zonnepark de Baakermat

  Sinds november vorig jaar produceren de 5.340 zonnepanelen van zonnepark de Baakermat voldoende schone stroom voor 700 huishoudens. U hebt nu de kans om te investeren in het project en te profiteren van de opbrengst!

 • Nieuw bosgebiedje in Vorden

  De gemeente verleent medewerking aan een verzoek van de provincie om een kleinschalig bosgebied aan te planten op de locatie De Horst in Vorden. Het gaat om een weiland van ongeveer 5,4 hectare, dat wordt omgevormd naar bos. We zien dit als mooie en passende ontwikkeling voor deze locatie en werken daarom graag mee aan het initiatief van de provincie.

 • Ben jij jong en heb je een vraag aan de gemeente?

  Wellicht kan Lisa je helpen! De 10-jarige Lisa Ankersmid uit Keijenborg is onze jeugdburgemeester. Lisa heeft verschillende taken. Zij zet zich in om de gemeente en kinderen dichter bij elkaar te brengen. Lisa laat de mening van kinderen op het gemeentehuis horen en kijkt samen met de burgemeester en de gemeenteraad naar een oplossing. Ook gaat ze met de burgemeester mee naar een aantal activiteiten waar jongeren bij betrokken zijn.

 • Er samen op uit? Gebruik de duofiets!

  Fiets gratis beschikbaar voor inwoners in de hele gemeente. Vorig jaar schonk stichting Het Groene Kruis Hengelo een duofiets aan de gemeente. De fiets is bedoeld voor mensen die graag fietsen, maar dat zelf niet (meer) kunnen. Inwoners in de hele gemeente kunnen nu gebruikmaken van deze fiets.

 • Bronckhorst doet mee aan landelijke week van de jonge mantelzorgers

  Activiteiten voor jonge mantelzorgers op 1 en 4 juni. In de eerste week van juni is het de landelijke week van de jonge mantelzorger. Wanneer ben je eigenlijk een jonge mantelzorger? Als je helpt met de zorg voor je familie, of als jij je hierover veel zorgen maakt. Eén op de vier jongeren in Nederland is mantelzorger, maar is zich daar vaak niet van bewust. Moet je bijvoorbeeld na school meteen naar huis omdat een (groot)ouder, broer of zus je nodig heeft? Dan ben je een jonge mantelzorger en je bent zeker niet de enige! 

 • Het Repair Café repareert uw kapotte spullen

  Weggooien? Mooi niet! Wat doet u met een koffiezetapparaat dat het niet meer doet? Met een houten tafel of stoel waar een poot van los is? Een strijkijzer dat het niet meer doet? Of met een trui waar gaatjes in zitten? Speelgoed wat stuk is? Weggooien? Mooi niet! Het Repair Café repareert het weer samen met u! Duurzaam, maar ook zuinig en vooral gezellig.

 • Doet u al mee aan ons inwonerspanel?

  De gemeente wil graag weten wat voor u belangrijk is. Daarom vragen wij via ons inwonerspanel ‘Bronckhorst Spreekt’ naar uw mening, zodat wij een goed beeld krijgen van wat er bij u leeft. Drie tot vier keer per jaar stellen wij onze panelleden (inmiddels ruim 1900) vragen over allerlei onderwerpen die in onze gemeente spelen.

 • Ondernemers praat mee! 31 mei bijeenkomst over toekomstige werklocaties

  Bent u ondernemer? Dan nodigen wij u graag uit voor een bijeenkomst over toekomstige werklocaties in de gemeente op 31 mei van 19.30 – 21.00 uur in het gemeentehuis in Hengelo (Gld).

 • Rijbewijs online aanvragen vanaf najaar mogelijk

  In samenwerking met de RDW starten wij in het najaar met het digitaal aanvragen Rijbewijs (DAR). Dat betekent dat u vanaf dit najaar het aanvragen van uw rijbewijs of het toevoegen van een categorie online kunt regelen. U hoeft straks maar één keer in plaats van twee keer naar het gemeentehuis te komen, alleen om het rijbewijs op te halen. De kosten blijven gelijk. 

 • Rioolverstopping, wat te doen?

  De gemeente zorgt voor het onderhoud van het gemeentelijke rioolstelsel. Ondanks dit onderhoud bestaat de kans op storingen. Een rioolverstopping is vervelend en natuurlijk wilt u dat zo snel mogelijk oplossen. Waar u terechtkunt en waar u rekening mee moet houden, leest u hier.

 • Woont de wolf in de Achterhoek?

  Steeds vaker wordt de wolf gezien in de Achterhoek, onder andere in Zelhem en Vorden. Wat moet u doen als u een wolf tegenkomt? De kans om in Nederland een wolf in het wild tegen te komen, is heel erg klein. Wolven zijn schuw en laten zich niet makkelijk zien.

 • Leuke, praktische taallessen voor Oekraïners

  Voor Oekraïners die graag wat praktische woorden Nederlands leren om zich in het dagelijks leven mee te redden, organiseren we voor hen in het speciale steunpunt aan de Kerkstraat 15 in Hengelo een leuke taalles. Dit is iedere donderdag van 10.00-11.00 uur. De les wordt gegeven door een Nederlandse docente die Engels spreekt en er is een Oekraïense tolk. Het is gratis en laagdrempelig.

 • Jan de Beij uit Baak koninklijk onderscheiden

  Op 11 mei ontving Jan de Beij uit Baak (83 jaar) een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Marianne Besselink, tijdens een speciale dienst in de Anglicaanse kerk St. Mary’s church in Diepenheim. Jan de Beij is vanaf 1958 actief in de Anglicaanse kerk in Nederland.

 • Stacaravans voor opvang Oekraïense vluchtelingen op 2 locaties in Vierakker

  Het kabinet heeft alle veiligheidsregio’s en gemeenten verzocht voor de wat langere termijn gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in te richten. Hiervoor hebben we onder meer 7 stacaravans aangekocht. In overleg met de eigenaren is besloten dat deze op camping ’t Boshuis aan de Boshuisweg 8 (5 stacaravans, vanaf begin juni) en een perceel bij boerderijwinkel Den Vierakker aan de Kapelweg 14 (2 stacaravans, vanaf juli) in Vierakker komen.

 • De Pas Erin! Wandelchallenges met een thema

  Bewegen en een gezonde leefstijl zijn belangrijker dan ooit. Het maakt ons o.a. weerbaarder tegen virussen, zoals corona. Daarnaast zorgt regelmatig bewegen ervoor dat je lekker in je vel zit en meer energie hebt. En het is beter voor je (bloedsuiker)waarden. Wandel je met ons mee? In mei en juni starten onze combinatiefunctionarissen Sport op 4 plekken met de wandelchallenges.

 • Jeugdactiviteit! Doe mee aan de MTB/Dikke banden clinics!

  Ben je graag buiten? Niet bang om vies te worden? Vind je met je fiets crossen door het bos leuk? Wil je je fietstechniek verbeteren? Doe dan mee aan de MTB/Dikke banden clinics! Meedoen kan vanaf groep 3 t/m 12 jaar en is gratis!

 • P10 steunt lokale initiatieven met de Henk Aalderink-prijs

  Hebt u een initiatief dat bijdraagt aan een toekomstbestendig platteland? Doe dan mee aan de Henk Aalderink-prijs die is opengesteld door de P10, het samenwerkingsverband van dertig grote plattelandsgemeenten. Met de prijs worden inwoners beloond die zich inzetten voor hun dorp of gemeenschap met een vernieuwend en duurzaam initiatief. De winnaar krijgt 2.000 euro!

 • Brandweerposten zoeken collega’s! Kom naar de inloopavond op 23 mei!

  De brandweerposten Hengelo (Gld), Steenderen, Vorden en Zelhem kunnen nieuwe collega’s gebruiken. Wilt u ook een uitdagende hobby met belangrijke maatschappelijke waarde? Kom kijken tijdens de inloopavond op 23 mei van 19.30-22.00 uur. De aanwezige brandweermensen beantwoorden al uw vragen graag en u mag alvast aan de slag tijdens een oefening.

 • Beeldvormende avond Monumentenbeleid 12 mei 2022

  Op 12 mei 2022 is een beeldvormende bijeenkomst voor de raad om 20.00 uur in het gemeentehuis. De avond gaat over het Monumentenbeleid. B en w hebben de raad een voorstel gedaan om de subsidieverordening Monumentenbeleid aan te passen. Met de aanpassingen moeten er meer aandacht en mogelijkheden komen voor monumentale agrarische gebouwen in Bronckhorst.

 • NL-Alert ingezet bij brand recyclingbedrijf

  Ontvangt u een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en informeer anderen! Het alarmmiddel NL-Alert is op 1 mei nog ingezet bij een brand op het terrein van een recyclingbedrijf in Eibergen. In het NL-Alert lazen omwonenden van de brand en dat zij vanwege de rook ramen en deuren moesten sluiten en de ventilatie moesten uitschakelen.

 • Half mei start met ecologisch maaien van bermen

  Onze gemeente hecht veel waarde aan het herstel van de biodiversiteit. Daarom starten we in mei en juni met het ecologisch maaien van bermen, greppels en slootkanten. De eerste maaironde volgens dit nieuwe ecologische bermbeheer begint op 16 mei. Daardoor krijgen planten en dieren meer kansen en gaan de bermen er anders uitzien.

 • Problemen thuis? Neem contact op met Veilig Thuis

  U zit met trillende handen aan de keukentafel, omdat uw partner bijna thuis komt. Of uw zoontje probeert zichzelf onzichtbaar te maken, zodat uw partner geen aanleiding heeft om wéér boos op hem te worden. Jaarlijks zijn naar schatting een miljoen volwassenen en kinderen slachtoffer van geweld in huiselijke kring. Slachtoffers en plegers vinden het vaak moeilijk om erover te praten of hulp te zoeken.

 • Formatiegesprekken nieuwe coalitie deze week van start onder leiding van formateur Marijke van Haaren

  GBB (8 zetels), CDA (6 zetels) en PvdA (2 zetels) hebben afgelopen vrijdag in een eerste oriënterende gespreksronde gezamenlijk besloten Marijke van Haaren te vragen als formateur om het formatieproces te begeleiden.

 • Meer bloemrijke gazons in de kernen voor meer biodiversiteit

  Om meer ruimte te geven aan biodiversiteit zijn we dit voorjaar met een proef gestart om gazons in de kernen in te zaaien met een inheems kruiden-bloemenmengsel. Op zes locaties in Hengelo (Gld), Zelhem en Vorden veranderen de strakke, groene grasvelden in bloemenweides.

 • Webinar over groen op en om het huis

  Denk bij duurzaamheid niet alleen ín huis, maar ook op en om het huis. Ga voor groen in uw tuin in plaats van stenen. Groen waar u energie van krijgt. Bomen zorgen voor schaduw en houden uw huis koeler in de zomer. Daarnaast zorgen bomen voor zuurstof en nemen ze veel CO2 op.

 • Moeite om de sport- of muziekclub voor uw kind te betalen?

  Jeugdfonds sport en cultuur kan uitkomst bieden! Wil uw kind graag meedoen aan sport en/of culturele activiteiten, maar kan dat (eigenlijk) niet, omdat u de kosten niet kunt opbrengen? Wist u dat het Jeugdfonds sport en cultuur uitkomst kan bieden, zodat uw kind kan blijven genieten van voetbal, zwemmen of muziekles?

 • Nieuwe Wet open overheid geeft iedereen toegang tot publieke informatie

  Op 1 mei is in Nederland de nieuwe Wet open overheid (Woo) ingegaan. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De nieuwe wet geeft iedereen het recht op toegang tot publieke informatie. Nieuw vanaf nu is onder andere dat de termijn van afhandelen wat verkort is (naar max. 6 weken). Vanaf januari 2023 gaat meer veranderen. Dan moeten gemeenten (en andere overheden) nog meer publieke informatie actief openbaar maken.

 • Lekker in natuurwater zwemmen, het mag weer sinds 1 mei

  Op 1 mei is het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwater officieel weer gestart. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is gezond. In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar iedereen veilig kan zwemmen. Zwemmen in natuurwater kent echter ook risico’s.

 • Gemeentehuis gesloten ivm feestdagen

  Vanwege de feestdagen en een personeelsdag is het gemeentehuis in april en mei op diverse dagen gesloten.

 • Formatie in Bronckhorst verder met GBB, CDA en PvdA

  Op 13 april 2022 heeft informateur René van Dijk een advies uitgebracht. Op verzoek van Gemeente Belangen Bronckhorst (GBB) en onder begeleiding van de informateur zijn op 22 april drie aanvullende vervolggesprekken gevoerd met vier beoogde coalitie kandidaten (VVD, CDA, PvdA en GroenLinks). Onderzocht is welke coalitie voor de periode 2022-2026 gevormd kan worden. Hier kwam uit dat GBB de volgende stap in de coalitie onderhandelingen ingaat samen met CDA en PvdA.

 • Bestrijding eikenprocessierups

  Het seizoen van de eikenprocessierups is weer gestart. Door de hoge temperaturen in maart en de zachte winter kwamen de eitjes van de eikenprocessievlinders eind maart al uit. Wanneer de larven groter zijn, schieten ze kleine brandhaartjes af. Die brandhaartjes zorgen voor irritatie aan huid, ogen en longen. Wij doen er alles aan om deze overlast zoveel mogelijk te beperken.

 • Officiële besluiten maken we digitaal bekend

  De gemeente neemt jaarlijks vele besluiten over zaken die gevolgen kunnen hebben voor uw buurt. Over een nieuw bestemmingsplan bijvoorbeeld of een vergunning voor een evenement, een verbouwing of het kappen van een boom. Ook nieuwe en aangepaste verordeningen vallen onder deze besluiten. In een verordening, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening, staan regels waaraan inwoners en bedrijven in Bronckhorst zich horen te houden.

 • Kent u onze sociale teams al?

  Velen van ons redden zich prima. Maar soms hebt u even geen oplossing voor uw zorgen. Bijvoorbeeld als u wat ouder wordt en niet alles meer zelf kunt. Of als u of een naaste te maken krijgt met een chronische ziekte of beperking of als u uw baan verliest. Misschien loopt het thuis of op het werk niet goed of heeft uw kind het moeilijk. Of wellicht wilt u gewoon advies of even iemand die met u meedenkt. In al deze situaties kunt u terecht bij het sociaal team bij u in de buurt. 

 • Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst

  Heeft u ideeën of suggesties voor uw woonomgeving, maar niet weet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken of een situatie op te lossen? Iemand nodig heeft om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?

 • Betrokken bij opvang Oekraïense vluchtelingen?

  Belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven bij de gemeente. Bent u tijdelijk gastgezin en vangt u vluchtelingen uit Oekraïne op in uw eigen huis of privé- accommodatie? Dan vragen wij u contact met ons op te nemen, zodat we u en uw gasten goed kunnen ondersteunen en/of doorverwijzen naar juiste instanties. Ook is het belangrijk dat uw gasten zich inschrijven in het gemeentelijke bevolkingsregister (BRP).

 • Haal uw informatie en prik lokaal

  GGD Noord- en Oost-Gelderland is van 2 t/m 4 mei van 11.00-19.30 uur aanwezig bij PAX op de Elderinkweg in Hengelo, voor iedereen die zich wil laten vaccineren en boosteren of om vrijblijvend vragen te stellen over het coronavirus en de coronavaccinatie.

 • Cursus moestuin aanleggen bij museum Smedekinck in Zelhem

  Verse groente uit eigen tuin is niet alleen gezond, maar het smaakt ook lekkerder! Leuk dus om een eigen moestuin te hebben, maar hoe doet u dat? De gemeente organiseert samen met Derk Huizinga van ‘Eigen moestuin eigen voorraad’ een informatieavond over de cursus ‘moestuin aanleggen en groente en fruit conserveren’. De informatieavond is op 9 mei a.s. om 20.00 uur bij museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 in Zelhem. Iedereen is welkom!

 • Gevonden en verloren voorwerpen?

  Bent u iets verloren of hebt u iets gevonden? Dan kunt u bij de gemeente terecht. Dus hebt u een fiets of tas gevonden, bent u een mobiele telefoon, portemonnee of kostbaar sieraad kwijtgeraakt? Doe hier uw melding of bel ons tijdens kantoortijden.

 • Nieuwe inrichting van De Strip in Hengelo (Gld)

  Aannemer Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek start op 9 mei met de werkzaamheden om De Strip in Hengelo (Gld) opnieuw in te richten. De Strip is de openbare ruimte tussen de Regelinkstraat en de Albert Heijn.

 • Herbenoeming opgeluisterd met bezoek aan zes mooie initiatieven

  Eind oktober 2021 werd burgemeester Marianne Besselink na zes jaar burgemeester te zijn geweest herbenoemd. Ze vervult haar functie met heel veel plezier: “Ik ben er trots op burgemeester te mogen zijn van de mooiste gemeente van Nederland. Dat is Bronckhorst voor mij. Qua natuur en landschap, qua kernen, maar vooral qua cultuur en inwoners. U maakt Bronckhorst!

 • Recordaantal lintjes uitgereikt: lintjesregen in Bronckhorst

  Maar liefst 12(!) Bronckhorsters zijn op 26 april koninklijk onderscheiden (allen werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Dit is een recordaantal. Burgemeester Marianne Besselink reikte de welverdiende lintjes uit tijdens een feestelijke happening, verdeeld over de ochtend en de middag, in het gemeentehuis.

 • Tegemoetkoming voor hoge energierekening

  De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Veel huishoudens zijn honderden euro’s extra kwijt aan de energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen is er een extra tegemoetkoming in de energiekosten: de energietoeslag.

 • Verhuisvergoeding voor winkels in Hengelo

  Het winkel/horeca gebied van Hengelo ligt verspreid over 3 zones, waardoor het moeilijk is een levendig dorpshart te creëren. Daarom werken de gemeente en de werkgroep Vitale kern Hengelo aan een compacter, gezelliger en toekomstbestendig centrum van het dorp in zone A (het gebied Raadhuisstraat, noordelijk deel Spalstraat en Raadhuisstraat Noord (winkelconcentratie rondom PLUS supermarkt).

 • Herbenoeming opgeluisterd met bezoek aan zes mooie initiatieven

  Zoals u wellicht weet, werd burgemeester Marianne Besselink na zes jaar burgemeester te zijn geweest eind oktober 2021 herbenoemd. Ze vervult haar functie met heel veel plezier: “Ik ben er trots op burgemeester te mogen zijn van de mooiste gemeente van Nederland. Dat is Bronckhorst voor mij. Qua natuur en landschap, qua kernen, maar vooral qua cultuur en inwoners. U maakt Bronckhorst!

 • Steeds meer WhatsApp-buurtpreventiegroepen

  Met WhatsApp-buurtpreventiegroepen maken buurtbewoners gebruik van een WhatsApp groep op hun telefoon, om verdachte situaties in hun wijk met elkaar te kunnen delen. Zo’n burgerinitiatief is een moderne vorm van buurtpreventie. Het doel van zo’n WhatsAppgroep met de buurt is het zorgen voor meer ogen en oren in de buurt. Het biedt de mogelijkheid om verdachte omstandigheden, in de eigen woonomgeving, met elkaar te delen via berichtjes.

 • Een openbare laadpaal bij u in de buurt?

  Bronckhorst plaatst de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen voor elektrische auto’s en busjes. Deze laadpalen van samenwerkingspartner Vattenfall InCharge leveren 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens van Vattenfall. Dit is een duurzame keuze van onze gemeente om zo bij te dragen aan de energietransitie. En ook om de groei van het aantal elektrische voertuigen bij te houden.

 • Te maken met discriminatie?

  Op verschillende plaatsen kan discriminatie voorkomen. Bijvoorbeeld op de werkvloer, in de buurt, bij de sportclub of bij een bezoek aan een openbare gelegenheid, zoals een discotheek. Heeft u met discriminatie te maken? Meld het! 

 • De MijnGegevens app van MijnOverheid

  Vanaf nu kunt u uw persoonlijke gegevens uit MijnOverheid snel en eenvoudig inzien via de MijnGegevens app. In de app ziet u welke informatie de overheid al van u heeft. Denk aan identiteitsgegevens, informatie over uw woonsituatie en bijvoorbeeld geregistreerde voertuigen. Belangrijke data, zoals de verloopdatum van een paspoort of rijbewijs, kunnen via de app direct aan een agenda worden toegevoegd.

 • TIP van de brandweer: een vluchtsleutel, hebt u hem al opgehangen?

  U wilt de deur uit, maar u kunt de sleutels nergens vinden. Herkent u dat ook? We zijn gemiddeld 10 minuten per dag bezig met het zoeken naar spullen die we ergens hebben laten slingeren. Maar als er brand uitbreekt hebt u geen tijd te verliezen. Sterker nog, u hebt maar 3 minuten om veilig te vluchten bij brand en iedereen in veiligheid te brengen. Op zoek gaan naar sleutels om de deur te openen kost teveel kostbare tijd.