Nieuws

 • Wegafsluitingen in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden zijn van 17 t/m 21 januari een aantal wegen in Hengelo en Veldhoek afgesloten.

 • Online informatieavond Agem op 25 januari

  Met kleine aanpassingen in uw gedrag kunt u al een hoop energie besparen. Weet u eigenlijk niet waar te beginnen? Onze onafhankelijke en vrijwillige energiecoaches helpen u graag op weg. Tijdens de online informatieavond op 25 januari (speciaal voor inwoners van Bronckhorst) vertellen energiecoaches John en Jan Willem er meer over.

 • Winkels, sportclubs en kappers weer open

  Voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is weer meer mogelijk. Het enorme aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het wel noodzakelijk om de sluiting van andere voorzieningen voort te zetten, tot 25 januari wanneer opnieuw wordt besloten of er meer kan. Lees alles over de nieuwe maatregelen op onze pagina 'Informatie over het coronavirus' of op www.rijksoverheid.nl/corona.

 • Plan van aanpak voor schonere milieuparkjes

  Bronckhorsters scoren bovengemiddeld op het gebied van afvalscheiding en de vermindering van de hoeveelheid restafval. Een mooie prestatie waar de gemeente trots op is. Doordat u uw afval goed scheidt, maakt u intensief gebruik van de ondergrondse containers op de milieuparkjes.

 • Pas op voor criminele investeerders in de horeca

  Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Zij beschikken immers vaak over grote hoeveelheden contant geld, dat zij met bijvoorbeeld drugshandel hebben verdiend. Het is voor hen interessant om dit contante geld te investeren in horeca. Zo wordt het geld witgewassen. U wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Van 10 t/m 14 januari sluiten we in Zelhem en Veldhoek de volgende wegen af in verband met snoeiwerkzaamheden:

 • Joke van der Klink exposeert in ons gemeentehuis

  Schilderes Joke van der Klink uit Zelhem exposeert van januari t/m maart met haar aquarellen en olieverfschilderijen in het gemeentehuis. Inwoners en bezoekers van Bronckhorst zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De expositie is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

 • Gemeente ook op Instagram - Volgt u ons al?

  Sociale media, we zitten er bijna allemaal op. Volgt u onze accounts op Facebook of Twitter, waarop we allerhande nieuws delen van de gemeente? Wist u dat we ook een account hebben op Instagram. Hebt u die al gezien?

 • Ben jij jong en heb je een vraag aan de gemeente?

  De 10-jarige Lisa Ankersmid uit Keijenborg is onze kersverse jeugdburgemeester. Lisa heeft verschillende taken. Zij zet zich in om de gemeente en kinderen dichter bij elkaar te brengen. Lisa laat de mening van kinderen op het gemeentehuis horen en kijkt samen met de burgemeester en de gemeenteraad naar een oplossing. Ook gaat ze met de burgemeester mee naar een aantal activiteiten waar jongeren bij betrokken zijn.

 • Inwoneraantallen Bronckhorst

  De cijfers over de inwoneraantallen van Bronckhorst van afgelopen jaar zijn weer opgeteld.

 • Oudjaar rustig verlopen

  Dit jaar was ook oudejaarsdag anders dan anders. Door corona was vuurwerk verboden en konden we maar met weinig mensen samen zijn. Carbid schieten mocht wel, onder voorwaarden. Nu in de eerste week van het nieuwe jaar kijken we terug op een rustig verlopen jaarwisseling.

 • Financiële steun voor ondernemers

  Voor ondernemers, bedrijven, ZZP’ers, culturele instellingen en sportorganisaties die door deze maatregelen worden getroffen, verlengt het kabinet het steunpakket t/m het eerste kwartaal van 2022. Hiervoor trekt het kabinet 4,4 miljard euro uit.

 • Blij met de bij! Cursus bijvriendelijk tuinieren

  Het Bijen Educatiecentrum in Vorden begint in januari 2022 met een online cursus bijvriendelijk tuinieren. In deze onlinecursus leert u de basisbeginselen van de tuin bijvriendelijk maken.

 • Inwoners tevreden over Wmo en jeugdhulp

  Net als in voorgaande jaren zijn inwoners erg positief over de zorg en ondersteuning bij de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en jeugdhulp. Zij voelen zich serieus genomen en vinden dat de sociaal consulenten goed luisteren en vriendelijk zijn.

 • Ontwerp nieuwe inrichting drie straten Bloemenbuurt Zelhem bekend

  ProWonen investeert fors in de woningen in Dahlia-, Zonnebloem-, Zinnia- en Asterstraat in Zelhem door de woningen te verduurzamen. Wij sluiten daarbij aan en knappen deze straten op om zo de leefbaarheid en samenhang in de wijk te versterken.

 • Hart onder de riem

  De huidige lockdown heeft impact op ons allemaal. Maar met name ook op horecaondernemers, winkeliers van niet-essentiële winkels en scholen die plotseling moesten sluiten. Voor zorgcentra blijven het zware tijden door de onzekerheid en risico’s rond de omikronvariant.

 • Gemeente en Kompaan College zetten volgende stap nieuwe VO school in Vorden

  Sluiten intentieovereenkomst en vaststellen ruimtelijke kaders. Het Kompaan in Vorden en de gemeente bouwen aan een mooie toekomst voor het onderwijs in Bronckhorst. De huidige gebouwen van Het Kompaan zijn sterk verouderd en niet geschikt voor het eigentijdse onderwijsconcept van de school.

 • Drie genomineerden voor ‘Vrijwilliger van het jaar’ bekend

  De gemeente Bronckhorst zet vrijwilligers die zich onderscheiden door hun activiteiten in de gemeente in het zonnetje met de verkiezing ‘Vrijwilliger van het jaar’. Tot 15 december kon iedereen personen of groepen aanmelden die deze titel dit jaar verdienen. Wethouder Blaauw: ‘De commissie had ook dit jaar weer de taak om uit alle aanmeldingen een drietal vrijwilligers of vrijwilligersgroepen te nomineren voor de vrijwilligersprijs 2021. Een lastige taak, met recht verdient elk van de voorgedragen vrijwilliger deze prijs.’

 • Herstructurering Industriepark Zelhem van start

  Op 14 december tekenden de heer Fokke van het bedrijf Heutink en wethouder Willem Buunk van economische zaken de koopovereenkomst voor het pand en het perceel aan het Industriepark 12-14 in Zelhem. Met deze overeenkomst wordt een concrete start gemaakt met de uitvoering van de eerste fase van de herstructurering van dit verouderde bedrijventerrein.

 • Nieuwjaarsreceptie ook dit jaar online

  Opnieuw kan dit jaar de jaarlijks drukbezochte nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Net zoals vorig jaar laten we dit moment echter niet zomaar voorbijgaan. Ook dit jaar kiezen we de vrijwilliger van het jaar en huldigen we onze kampioenen! Dat doen we opnieuw via een online nieuwjaarsreceptie, die wordt uitgezonden op woensdagavond 12 januari vanaf 20.00 uur.

 • Wijk van de toekomst: eerste (verrassings)actie voor Bloemenbuurt Zelhem

  Vanaf half december ontvangen bewoners van de Bloemenbuurt in Zelhem een pakket vol ‘warmte en licht’. Een doos met kleine energiebesparende producten zoals ledlampen en radiatorfolie. Deze actie kwam tot stand door een samenwerking tussen de Werkcarrousel Bronckhorst (Meesterwerken), IKZelhem, ProWonen, Agem Energieloket en onze gemeente. Een mooie eerste stap op weg naar een duurzame en toekomstbestendige wijk.

 • Ook in Bronckhorst naturalisatiedag weer feestelijk gevierd

  Tijdens de landelijke Naturalisatiedag vorige week feliciteerde loco-burgemeester Evert Blaauw 11 inwoners met het Nederlanderschap, waaronder de familie Habteslasie.

 • Achterhoek stelt definitieve RES 1.0 vast

  Op 15 december hebben provinciale staten van Gelderland de RES 1.0 Achterhoek vastgesteld. Daarmee hebben alle samenwerkingspartners van de RES Achterhoek, waaronder onze gemeente, de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 vastgesteld.

 • Radio Ideaal sluit zich aan bij streekomroep West-Achterhoek

  De lokale omroep van Bronckhorst (Radio Ideaal) gaat per 1 januari 2022 samenwerken met de omroepen van de gemeente Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek (Regio8) en Berkelland (Berkelland Lokaal).

 • Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown

  Het is de afgelopen tijd duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant is in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s.

 • Boostercampagne in volle gang

  Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser, zoals nu de planning is, uiterlijk in de tweede helft van januari een booster aangeboden. De variant verspreid zich zeer snel. De booster is een extra prik die helpt om de bescherming hoog te houden. Kort na vaccinatie heeft u de meeste antistoffen en dat vermindert de kans dat u ziek wordt en op ziekenhuisopname bij corona, wat te grote drukte in de zorg voorkomt.

 • B en w stemmen in met plan voor herinrichting Marktplein Steenderen

  In Steenderen hebben de werkgroep Vitale kernen en de gemeente bekeken hoe het centrum van het dorp een verblijfsfunctie in plaats van een doorgangsfunctie kan krijgen.

 • Verknal het niet deze jaarwisseling

  De verkoop- en het afsteken van vuurwerk is deze jaarwisseling nogmaals verboden vanwege de coronasituatie. Om extra druk op de al zwaar belaste zorg en de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Op het afsteken van vuurwerk staat een boete (min. 100 euro en dit kan oplopen tot 250 euro). Carbid schieten is wel toegestaan, maar onder voorwaarden. Graag vragen wij met dit artikel uw aandacht voor het volgende:

 • Van klei naar vruchtbare landbouwgrond

  Klei die nu nog wordt weggewerkt in bijvoorbeeld zandwinplassen kan ook hergebruikt worden voor de landbouw. Dat levert vruchtbare grond op én de bodem is beter bestand tegen langdurige droogte.

 • Inzameling kerstbomen

  Vanwege de coronamaatregelen kan de inzameling van kerstbomen door de jeugd van Bronckhorst helaas niet doorgaan. De gemeente Bronckhorst organiseert daarom samen met Circulus-Berkel een inzameling aan huis, waarvoor u zich tot 5 januari 17.00 uur online kunt aanmelden met uw milieupas.

 • Winnaars fotowedstrijd ‘Verborgen schatten van Bronckhorst’ kregen prijs uitgereikt

  De fotowedstrijd ‘De Verborgen schatten van Bronckhorst’ was een groot succes. De wedstrijd bracht veel bijzondere plekken in onze gemeente in beeld. Echte ‘verborgen schatten’: plekken die nog meer aandacht verdienen of in de spotlight mogen staan. Begin december werd er flink gestemd op de genomineerde foto’s via onze Facebookpagina. En nu heeft wethouder Willem Buunk de prijzen aan de winnaars uitgereikt.

 • Woningen in Mammoetschool Velswijk

  B en w zijn in principe akkoord gegaan met de verkoop van de Mammoetschool in Velswijk voor het realiseren van zes appartementen in het pand en één twee-onder-een-kapwoning op het terrein.

 • Definitieve ‘go’ voor realisatie sportcomplex Bronckhorst Midden

  Er is een definitieve ‘go’ voor de realisatie van het sportcomplex Bronckhorst Midden in Keijenborg. Wij zijn enthousiast over dit initiatief van de Dorpsraad waarmee het dorp een kwalitatief goede binnensportvoorziening krijgt waar inwoners, verenigingen en onderwijs gebruik van kunnen maken. 

 • Achterhoek: stabiele geluksregio met flinke uitdagingen

  Op 15 december publiceerde de Achterhoek Board de tweede Achterhoek Monitor. Dit overzicht van feiten en cijfers over de economie en het leven in de Ach­terhoek is samengesteld door een team van onafhankelijke onderzoekers.

 • Aanvragen onderhoudssubsidie gemeentelijke monumenten 2022

  Als eigenaar van een gemeentelijk monument is het mogelijk subsidie aan te vragen voor de instandhouding en isolatie van het monument. Zowel de gemeente als de Provincie Gelderland zetten daar jaarlijks financiële middelen voor in. De Provincie maakt ieder jaar rond 1 april bekend hoeveel geld zij per gemeente beschikbaar stellen voor de instandhouding van de gemeentelijke monumenten.

 • 1.700-2.200 extra woningen in Bronckhorst

  De gemeente Bronckhorst wil 1.700 tot 2.200 extra woningen toevoegen in Bronckhorst in de periode 2020 tot en met 2030, om in de groeiende vraag naar woningen te voorzien. B en w vragen de gemeenteraad over dit voorstel een besluit te nemen.

 • Achterhoekse aanpak kringlooplandbouw in Tweede Kamer

  Tijdens het begrotingsdebat van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) heeft de Tweede Kamer twee moties die in de Achterhoek zijn voorbereid met grote meerderheid aangenomen.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Van 13 t/m 17 december sluiten wij de volgende wegen af in verband met snoeiwerkzaamheden;

  • Zelhem, Hengeloseweg, tussen N315 / Weverstraat
  • Zelhem, Orchideestraat, tussen Resedastraat / Hummeloseweg
  • Zelhem, Hummeloseweg, tussen N315 / Zevenweg
 • Feestdagen van NIX

  Kerst en Oud en nieuw staan voor de deur. Veel volwassenen drinken dan alcohol. Ook kinderen krijgen dan soms de kans om een glaasje te drinken. Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe gaat u daar als ouder tijdens de feestdagen mee om?

 • Dry January: zeg ‘ja’ tegen een alcoholpauze

  De dagen zijn kort, u zit meer binnen en u wilt het thuis gezellig maken. Aan het eind van de middag schenkt u een welverdiend glas rode wijn in. Dat hoort bij deze tijd van het jaar, toch? Of is het stiekem een gewoonte geworden? Ook benieuwd wat een maand niet drinken met u doet? Doe net als duizenden anderen mee met Dry January!

 • Een robuuste tuin waar egeltjes rondstruinen

  Hoe ziet een tuin die aangepast is aan het klimaat er eigenlijk uit? En wat kunt u zelf doen? We gaan op zoek naar een praktisch voorbeeld. Martin en Marianne uit Steenderen hebben een prachtige tuin. De tuin is aangelegd met aandacht voor insecten en dieren en is ook beter bestand tegen regen en droogte.

 • Burgemeester doet mee aan internationale schrijfactie voor mensenrechten

  10 december is de internationale Dag van de Mensenrechten en ook dit jaar doet burgemeester Marianne Besselink mee aan de grote schrijfactie van Amnesty International om aandacht te vragen voor mensenrechten en op te komen voor mensen die opgepakt zijn vanwege een protestbord, het deelnemen aan een demonstratie of het opkomen voor mensenrechten.

 • Start werkzaamheden vervanging brug over de Boven Slinge

  Provincie Gelderland vervangt de brug over de Boven Slinge tussen Halle en Varsseveld. Om de verkeersveiligheid te verbeteren wordt op de nieuwe brug autoverkeer gescheiden van fietsers. De werkzaamheden starten op 9 december 2021.

 • Webinar: Geld & energie besparen met simpele maatregelen. Een Energiecoach Helpt!

  Vaak is er in uw huidige situatie al veel ruimte om te besparen. Met simpele maatregelen bespaart u al snel vele euro’s per jaar! Geen grote investeringen of verbouwingen, maar simpele aanpassingen in uw dagelijkse leven. Wilt u hier meer over weten? Tijdens de webinar ‘Een energiecoach helpt’ vertellen energiecoaches John en Jan Willem hoe u kunt besparen met handige tips en weetjes! En:maak kans op een box vol met energiebesparende producten!

 • Te maken met discriminatie?

  Op verschillende plaatsen kan discriminatie voorkomen. Bijvoorbeeld op de werkvloer, in de buurt, bij de sportclub of bij een bezoek aan een openbare gelegenheid, zoals een discotheek. Heeft u met discriminatie te maken? Meld het! 

 • Ik ben bang dat mijn kind met een loverboy omgaat, wat nu?

  Iedere dag leggen jongeren contact via internet. Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat, webcams, het is razend populair. Lekker anoniem van alles uitwisselen en misschien wel tot een afspraak komen. Jammer genoeg zijn er ook jongens die doen alsof ze verliefd zijn, maar verkeerde bedoelingen hebben. Bijvoorbeeld loverboys. Ze zijn vaak actief op internet.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Van 6 t/m 10 december sluiten we de volgende wegen af in verband met snoeiwerkzaamheden:

  • Zelhem, Halseweg, tussen Brinkweg / Stikkenweg
  • Zelhem, Stationsplein, tussen Stationsstraat  / Kerkhofweg
  • Zelhem, Kerkhoflaan, tussen Ruurloseweg / Stephanotisweg
 • De raad vergadert op 16 december 2021

  De gemeenteraad vergadert op 16 december vanaf 20.00 uur. In verband met het hoge aantal coronabesmettingen is de vergadering digitaal. U kunt de online vergadering live volgen via www.bronckhorst.nl/gemeenteraad.

 • Bronckhorst plaatst Slimme Bandenpompen

  De gemeente plaatst in Vorden en Zelhem Slimme Bandenpompen, waar alle automobilisten gratis gebruik van kunnen maken. U krijgt dan direct informatie over uw bandenspanning en hoeveel u kunt besparen op brandstof, CO2 en kosten. Auto's met goed opgepompte banden verspillen namelijk minder brandstof, rijden veiliger en zijn stiller. Met de Slimme Bandenpompen helpen we inwoners en bezoekers dus direct klimaatvriendelijker, veiliger en schoner de weg op.

 • Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig

  Het zijn de donkere dagen voor kerst en mensen met een open haard zullen deze weer regelmatig aansteken. Dat geeft u gezelligheid, maar voor anderen met luchtwegklachten kan het overlast geven. Hier geven we u graag enkele tips om veilig te stoken en hoe u rekening kunt houden met buurtbewoners. 

 • Erfgesprekken WATEA tijdelijk uitgesteld

  Door de aangescherpte coronamaatregelen stellen erfadviseurs en -begeleiders van het project WATEA (Werken Aan Toekomstbestendige Erven Achterhoek) de bezoeken aan erfbewoners tijdelijk uit. Zodra de maatregelen het weer toelaten, hervatten zij de keukentafelgesprekken zo snel mogelijk. Afspraken t/m 19 december worden opnieuw ingepland, afspraken na 19 december veranderen vooralsnog niet.

 • Nieuw: exploitatievergunning nodig voor openbare inrichtingen

  In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de gemeentelijke regels op het gebied van openbare orde en veiligheid, die voor iedereen binnen Bronckhorst gelden. De raad stelde onlangs een nieuwe APV vast en nieuw hierin is onder meer de exploitatievergunning die nodig is voor openbare inrichtingen. Hieronder verstaan we een restaurant, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis.

 • Woningbouw binnen straal 2km van geitenhouderij kan door geitenstop

  Vorige week besloot de gemeente woningbouwinitiatieven in de nabijheid van professionele geitenhouderijen door te laten gaan. Dit besluit volgt op de eerder afgekondigde geitenstop van de provincie Gelderland. De provincie besloot hiertoe vanwege onderzoek naar de gevolgen van geitenhouderijen op de volksgezondheid.

 • Basisregels tegen corona

  Hier vindt u ze nog eens handig op een rij, juist nu de besmettingen zo hoog zijn is het zo belangrijk ze na te leven:

 • Carbidschieten mag: aangepaste afschiettijden en melden verplicht

  De verkoop en het afsteken van vuurwerk is voor de jaarwisseling 2021-2022 wederom verboden vanwege de coronasituatie. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Carbidschieten is wel toegestaan, met inachtneming van de op dat moment geldende coronaregels. Ook geldt dat carbidschieten alleen mag op oudejaarsdag tussen 10.00 en 18.00 uur en het aanmelden ervan verplicht is.

 • Bewustwording nodig om Gelders grondwater schoon te houden

  De provincie Gelderland, Vitens, de regionale waterschappen en elf gemeenten, waaronder Bronckhorst, startten begin november een campagne om aandacht te vragen voor de kwaliteit van het grondwater dat nodig is voor ons drinkwater. De meeste mensen denken dat alleen in buitengebieden grondwater wordt opgepompt voor drinkwater. Dit kan ook in dorpen of steden zijn. Veel mensen weten niet dat ze in één van de veertig Gelderse grondwaterbeschermingsgebied wonen en weten daardoor ook niet hoe ze kunnen bijdragen om het grondwater schoon te houden. 

 • Storing in chip Nederlandse Identiteitskaart

  Sinds 4 januari 2021 zit op de Nederlandse identiteitskaart een inlogfunctie die via DigiD geactiveerd kan worden. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) constateerde dat na het aanzetten van de inlogfunctie een storing in de chip ontstaat. Hierdoor kan het voorkomen dat de kaart met een documentscanner niet goed wordt uitgelezen, bij bijvoorbeeld een bank of ziekenhuis.

 • Avondsluiting en strengere maatregelen overdag

  Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport, etc.) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten. Bekijk alle informatie over corona en de maatregelen ook op de pagina 'Informatie over het coronavirus'.

 • Plannen Energietuin De Langenberg

  De gemeente wil samen met diverse partijen een Energietuin aanleggen op de voormalige stortplaats De Langenberg in Zelhem. Een Energietuin is een multifunctionele plek waar meer gebeurt dan alleen duurzame energie op te wekken. Het is ook een plek waar de natuur tot bloei komt. Bezoekers kunnen er recreëren en leren over duurzame energie. En zeker zo belangrijk: het ontwerpen en maken van de Energietuin gebeurt samen met de omgeving. Zo ontstaat een beleefbaar landschap dat meerwaarde oplevert voor het gebied.

 • De nieuwe Fitgids 55+ is er weer

  Ook op latere leeftijd is het belangrijk om te blijven bewegen. Soms is het best een uitdaging om te beslissen wat u graag zou willen doen. Om u een steuntje in de rug te geven, bieden wij met de Fitgids 55+ een zo compleet mogelijk overzicht van de beweegactiviteiten voor 55-plussers aan. Alle activiteiten worden georganiseerd binnen Bronckhorst.

 • Bronckhorst kleurt oranje met Orange the World

  Samen met andere gemeenten rondom de IJssel kleurt Bronckhorst t/m 10 december oranje in het kader van ‘Orange the World’. Dit is een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Op 25 november hees burgemeester Besselink hiervoor de oranje vlag bij het gemeentehuis. T/m 10 december worden ook de wegen naar de pontjes bij Bronkhorst en Olburgen oranje verlicht en brengt de gemeente de actie onder de aandacht via de welkomstborden die bij de grote wegen op de gemeentegrens staan.

 • Gaat uw kind sinds kort naar het voortgezet onderwijs?

  Het nieuwe schooljaar is enkele maanden oud. Voor de kinderen betekent dit een nieuwe school, nieuwe vrienden, maar ook nieuwe verleidingen. Het is de fase waarin veel kinderen voor het eerst alcohol drinken of beginnen met roken. Kortom: hét moment om samen te praten over deze onderwerpen. Maar hoe doet u dat? Daarover ontvangen binnenkort alle ouders en verzorgers van 12/13-jarigen informatie.

 • De raadscommissie vergadert op 9 december 2021

  De raadscommissie vergadert op 9 december 2021 vanaf 20.00 uur. Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen is de vergadering digitaal.

 • Verslag raadsvergadering 25 november 2021

  De gemeenteraad heeft op 25 november 2021 vergaderd. In verband met het hoge aantal coronabesmettingen was de vergadering digitaal.

 • NL-Alert testbericht op 6 december

  NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat u waarschuwt en informeert over acute noodsituaties. Op maandag 6 december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit in heel Nederland. Zo kunt u ervaren hoe een NL-Alert klinkt en eruitziet. U ontvangt het NL-Alert testbericht op uw mobiele telefoon. Daarvoor moet uw mobiel opgeladen zijn én aanstaan. Let wel op, als u oordopjes of een koptelefoon gebruikt dan kan het NL-Alert luid binnenkomen.

 • Online congres Achterhoek Monitor op 15 december

  December vorig jaar is de eerste Achterhoek Monitor in een onlinecongres gepresenteerd. Dit jaar organiseren Achterhoek Ambassadeurs het tweede Jaarcongres op 15 december van 15.00-17.00 uur met een uitzending vanuit theater De Storm in Winterswijk. De uitzending is online te volgen.

 • De ontwerp-Omgevingsvisie van Bronckhorst ter inzage - Bronckhorst twee keer zo mooi!

  De afgelopen maanden werkten we samen met o.a. inwoners, ondernemers en (belangen)organisaties aan de Omgevingsvisie. Deze visie gaat over hoe we op de lange termijn omgaan met de grote opgaven sterke dorpen & leefbaar platteland, landschappelijke kwaliteit, energie & klimaat, economie & landbouw en gezonde leefomgeving. De ontwerp-Omgevingsvisie ligt vanaf 26 november 2021 voor iedereen 6 weken ter inzage.

 • Miranda Veenbergen voorgedragen als nieuwe griffier van Bronckhorst

  Miranda Veenbergen wordt voorgedragen als de nieuwe griffier van de gemeenteraad van Bronckhorst. De werkgeverscommissie van de gemeenteraad stelt de raad voor om haar per 10 januari 2022 te benoemen. Zij wordt in de raadsvergadering van 16 december 2021 geïnstalleerd en start haar werkzaamheden vanaf het nieuwe jaar. Ze volgt griffier Mirjam van Bergen op.

 • Wegwerkzaamheden Stikkenweg Zelhem

  Van maandag 6 december tot en met 10 december worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de Stikkenweg in Zelhem. Tijdens de werkzaamheden zullen er momenten zijn waarop de Stikkenweg (gedeeltelijk) afgesloten is.

 • Tijdelijke asielopvang bij De Betteld in Zelhem

  De gemeente Bronckhorst en camping De Betteld in Zelhem gaan meewerken aan een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om tijdelijk maximaal 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar in Bronckhorst op te vangen. Zij worden gehuisvest in een groepsaccommodatie van 6 december t/m eind maart 2022. Daarna wordt de accommodatie weer door vakantiegangers gebruikt.

 • Nieuwe kinderparlement overlegde voor het eerst

  De nieuwe leden van het kinderparlement die eind oktober zijn benoemd, overlegden op 22 november voor het eerst met elkaar. Dit gebeurde digitaal vanwege de huidige coronasituatie. De vergadering stond vooral in het teken van elkaar beter leren kennen. Jeugdburgemeester Lisa en burgemeester Marianne Besselink leidden het overleg.

 • Laag inkomen en kinderen onder de 18 jaar? Vraag het kindpakket aan

  Het is belangrijk dat kinderen gewoon kunnen meedoen aan schoolactiviteiten, een verjaardag vieren of een dagje weg kunnen, ook als er thuis weinig geld is. Lukt dit niet, dan springt de gemeente bij. Ouders die het financieel moeilijk hebben, kunnen een kindpakket aanvragen. Ook als uw inkomen net boven de bijstand is, kunt u een aanvraag doen.

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht. Deze organisatie voert voor de meeste gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, regelingen voor ondernemers uit.

 • Uitbreiding ondernemerssteun na nieuwe coronamaatregelen

  Er komt financiële steun voor bedrijven die worden geraakt door de nieuwe coronamaatregelen die sinds 13 november 2021 gelden. Het doel is getroffen ondernemers te ondersteunen met het betalen van hun vaste bedrijfskosten in het vierde kwartaal van 2021. Er komt ook aanvullende steun voor evenementen die door het aangekondigde verbod niet kunnen doorgaan. Daarnaast komt er steun voor de landbouwsector, de culturele sector en de sportsector.

 • Van groot belang om basisregels na te leven

  De besmettingscijfers zijn nog steeds zeer hoog en de situatie in de zorg is nijpend. Ook in Bronckhorst waren afgelopen week helaas weer veel besmettingen (372, het hoogste weekcijfer sinds de start van de coronacrisis). Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, is het erg belangrijk dat we met elkaar de basisregels blijven volgen. Ook als u al gevaccineerd bent.

 • De raad vergadert op 25 november 2021

  De gemeenteraad vergadert op 25 november vanaf 20.00 uur. In verband met het hoge aantal coronabesmettingen is de vergadering digitaal. U kunt de vergadering live volgen via onze website.

 • Bronckhorst op weg naar aardgasvrij

  In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland ‘van het aardgas af’ zijn. Dat is de afspraak in het Klimaatakkoord. Voor verwarmen en koelen gebruiken we dan duurzame energie. Ook koken en douchen we niet meer op gas. Bronckhorst bereidt zich voor op deze omslag. We komen met een ‘warmtevisie’, een plan om samen met inwoners en organisaties concrete stappen te zetten: Bronckhorst op weg naar aardgasvrij.

 • Nieuw integraal Huisvestingsplan voor onderwijs

  Het nieuwe Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor het basisonderwijs is klaar. Het IHP biedt de gemeente en schoolbesturen inzicht in wat de komende zestien jaar nodig is voor de scholen in Bronckhorst. Daarbij beschrijft het IHP meer concreet wat er in de komende vier jaar moet gebeuren. Het plan is in nauwe samenspraak met de scholen opgesteld. In de vergadering van 16 december besluit de gemeenteraad over het plan.

 • Oproep voor ‘Vrijwilliger van het jaar 2021’

  Dit jaar is het vrijwilligerswerk wellicht anders verlopen dan normaal. Vooral het directe contact met mensen was door corona niet altijd mogelijk. Maar juist in deze tijd zijn mensen die klaarstaan voor een ander onmisbaar. Daarom reiken we dit jaar ook weer de prijs uit voor vrijwilliger van het jaar! Kent u iemand die echt het verschil maakt? Die het verdient het om eens in het zonnetje te worden gezet? Meld hem, haar of een hele groep dan aan als vrijwilliger van het jaar 2021! 

 • Unieke kampioenen gezocht!

  Ondanks dat door corona wellicht verschillende kampioenschappen geen doorgang vonden, willen we hen die dit jaar wel een kampioenschap haalden eer bewijzen en in het zonnetje zetten. Inwoners die een persoon of club kennen die het afgelopen jaar kampioen geworden is op sportief gebied kunnen dit vóór 15 december a.s. aan ons doorgeven.

 • Bij klachten: blijf thuis en laat u testen!

  Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Ook als u al gevaccineerd bent. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de GGD, maar een zelftest doen kan ook. Belangrijk is zo snel mogelijk na het ontstaan van de klachten te testen. Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn. Ook moet u bij een positieve zelftest alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Als de uitslag van de GGD-test (ook) positief is, start de GGD het bron- en contactonderzoek op.

 • Mantelzorgwaardering 2021

  Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en beseft dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners. Als dank voor hun inzet, kunnen mantelzorgers in Bronckhorst (net als voorgaande jaren) 100 euro ontvangen van de gemeente. Een bedrag dat hij/zij naar eigen inzicht kan besteden. Aanmelden kan nu weer!

 • Onderhoud bermverharding (of bermstenen) langs wegen buitengebied

  Stabiele bermen met een goede hoogteligging ten opzichte van de weg zorgen voor een betere verkeersveiligheid en verlengen de levensduur van de verharding. Ook zorgt dit voor veiligheid van de weggebruiker. Daarom Voert Vossebeld Cultuur en Techniek in opdracht van ons de komende tijd onderhoudswerkzaamheden uit aan de bermverharding op diverse locaties.

 • Subsidieregels voor verduurzamen gemeenschapsvoorzieningen vastgesteld

  De subsidieregels voor het verduurzamen van gemeenschapsvoorzieningen, zoals dorpshuizen, zijn klaar en vanaf 1 december kunnen zij de subsidie aanvragen. Met de regeling faciliteren we gemeenschapsvoorzieningen om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Deze uitvoeringsregels zijn een van de maatregelen gericht op transitie en herstel na de coronapandemie.

 • Verslag raadsvergadering 16 december 2021

  Op 16 december 2021 vergaderde de raad. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Reactienota ontwerp De Strip Hengelo (Gld)

  Op 14 april werden tijdens een online presentatie de voorgenomen verbeteringen aan de De Strip in Hengelo (Gld) gepresenteerd. Tot en met 31 april 2021 was er de mogelijkheid om te reageren op het voorstel. In bijgevoegde reactienota zijn alle ingekomen reacties samengevoegd.

 • Ontwerp De Strip Hengelo (Gld) klaar, laat uw mening horen

  De werkgroep Vitale Kernen Hengelo en gemeente Bronckhorst organiseren op 14 april tussen 19.00 en 20.00 uur een online presentatie en informatiebijeenkomst over de voorgenomen verbeteringen aan de De Strip in Hengelo (Gld). De Strip is het gebied tussen de kruising Schoolstraat-Raadhuisstraat en de Kerkstraat-Raadhuisstraat, inclusief het voetgangersgebied van de Schoolstraat tot aan de Kerkstraat, langs de Albert Heijn, het oude gemeentehuis en het nieuwe gezondheidscentrum.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Van 3 tot en met 7 januari 2022 sluiten we de volgende wegen af in verband met snoeiwerkzaamheden.