Nieuws

 • Eerste bevindingen onderzoek naar Olburgerwaard, Fraterwaard en Havikerwaard

  De provincie en het rijk onderzoeken de Olburgerwaard bij Olburgen. Daarmee willen ze het unieke uiterwaardengebied, dat ook de Fraterwaard en Havikerwaard beslaat, voor de toekomst behouden en versterken. Bent u geïnteresseerd naar de eerste bevindingen? Meld u dan aan voor de online presentatie op 11 maart 2021 van 19.00 tot 21.00 uur.

 • Wegafsluiting in Vorden in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Vorden van 1 t/m 5 maart 2021 onderstaande wegen af:

 • Achterhoeks Woonwensen- en Leefbaarheidsonderzoek. Doet u mee?

  Een steekproef van zo’n 40.000 Achterhoekers van 18 jaar en ouder ontvangt in de eerste week van maart 2021 een uitnodigingsbrief om mee te doen aan het Achterhoeks Woonwensen- en Leefbaarheidsonderzoek (AWLO). In 2017 werd dit onderzoek ook uitgevoerd. Anno 2021 is het nodig om de inzichten te actualiseren en ontwikkelingen in beeld te brengen.

 • Verslag raadsvergadering 18 februari 2021

  Op 18 februari vergaderde de raad vanwege de coronasituatie weer digitaal. De vergadering was via onze site zoals gebruikelijk live te volgen. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Ben jij jong en heb je een vraag aan de gemeente?

  Wellicht kan Anne je helpen! De 10-jarige Anne Letink uit Vorden is onze kersverse jeugdburgemeester. Anne heeft verschillende taken. Zij zet zich in om de gemeente en kinderen dichter bij elkaar te brengen. Anne laat de mening van kinderen op het gemeentehuis horen en kijkt samen met de burgemeester en de gemeenteraad naar een oplossing. Ook gaat ze met de burgemeester mee naar een aantal activiteiten waar jongeren bij betrokken zijn.

 • Besmettingscijfers

  De coronamaatregelen leidden tot een afname van de besmettingen, maar ze zijn nog niet onder controle. Wil u meer weten over de cijfers in onze gemeente? De cijfers van heel Nederland inclusief die van Bronckhorst, worden bijgehouden op coronadashboard.rijksoverheid.nl.

 • Plannen windpark op Landgoed Keppel

  Er zijn plannen voor een windpark op Landgoed Keppel, binnen de gemeentegrens van Doetinchem. Dit project heet Windpark Doetinchem en is een initiatief van Landgoed Keppel en Green Trust, een adviesbureau voor duurzame energieprojecten. Op 3 maart 2021 organiseert Windpark Doetinchem een digitale informatieavond voor betrokkenen. Omwonenden, ook in de gemeente Bronckhorst, horen hier natuurlijk bij. Aanmelden kan tot uiterlijk 26 februari.

 • Solarpark De Kwekerij scoort hoog op biodiversiteit

  Een mooi voorbeeld van hoe het wél moet. Zonneparken worden vaak aangelegd op voormalige landbouwgrond. Dit kan een voordeel zijn voor de natuurwaarden in het gebied, omdat mest en bestrijdingsmiddelen niet meer nodig zijn. Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research, in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, blijkt dat er in werkelijkheid nog te weinig aandacht is voor de biodiversiteit. Met name het beheer kan nog veel beter: slechts 3 van de 25 onderzochte zonneparken wordt optimaal beheerd voor biodiversiteit.

 • Voorstel voor bijdrage voor bouw nieuwe sporthal in gebied Hengelo/Keijenborg

  Op 16 februari 2021 stemden b en w in met het beschikbaar stellen van een bedrag van max. 1,4 miljoen voor de bouw van een nieuwe sportzaal in Hengelo/ Keijenborg (deelgebied midden). Zij zijn enthousiast over dit initiatief van de Dorpsraad, dat levensvatbaar is gebleken. De raad beslist in maart over het voorstel.

 • Gemeente op instagram - Volgt u ons al?

  Sociale media, we zitten er bijna allemaal op. Volgt u onze accounts op Facebook of Twitter, waarin we allerhande nieuws delen van de gemeente? We hebben ook een account op instagram. Hebt u die al gezien?

 • Officiële besluiten maken we digitaal bekend

  De gemeente neemt jaarlijks vele besluiten over zaken die gevolgen kunnen hebben voor uw buurt. Over een nieuw bestemmingsplan bijvoorbeeld of een vergunning voor een evenement, een verbouwing of het kappen van een boom. Ook nieuwe en aangepaste verordeningen vallen onder deze besluiten. In een verordening, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening, staan regels waaraan inwoners en bedrijven in Bronckhorst zich horen te houden. Wist u dat de gemeente deze besluiten publiceert op officielebekendmakingen.nl? Via overuwbuurt.overheid.nl vindt u op eenvoudige wijze de officiële publicaties van Bronckhorst. 

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht. Deze organisatie voert voor de meeste gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, regelingen voor ondernemers uit.

 • Jongeren in Bronckhorst opgelet!

  In de week van 22 t/m 26 februari is in Bronckhorst een uitdagend buitensportprogramma voor jongeren opgezet. Een mooie samenwerking tussen onze combinatiefunctionarissen en sportaanbieders uit de omgeving. Of leer het perfecte plaatje te maken tijdens een online cursus en maak kans op een camera.

 • Bestellen en afhalen bij winkels

  Alleen winkels die essentieel zijn, mogen open zijn. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Niet essentiële-winkels en bouwmarkten blijven voorlopig gesloten. Sinds 10 februari is het wel mogelijk om producten te bestellen en af te halen bij een winkel. Dit gebeurt op veel plekken in Bronckhorst en helpt onze ondernemers. Koopt u ook lokaal om hen te ondersteunen? Lees alles over bestellen en afhalen op onze coronapagina.

 • Gebruikte mondkapjes in de afvalbak!

  Maak van uw mondkapje geen zwerfkapje. Nu we allemaal in publieke ruimten mondkapjes dragen, zien we dat in de natuur en op straat steeds vaker mondkapjes liggen. Helaas ook in Bronckhorst. Voorkom dat dieren erdoor in de problemen komen en vervuiling in de openbare ruimte. Mondkapje niet meer nodig en wilt u het weggooien? Doe het thuis of in een afvalbak op straat. Natuurlijk kan het zijn dat u ‘m per ongeluk verliest, maar wellicht is hier ook nog wat beter op te letten? Hartelijk dank vast :-)

 • Drinkt u 3 maart digitaal een kopje koffie met de burgemeester?

  In deze coronatijd missen we het contact met anderen. Dat geldt voor ons allemaal. Burgemeester Marianne Besselink: “Als burgemeester heb ik veel sociale momenten met u als inwoner door het jaar heen. Bij een evenement, bij carnaval, koningsdag, een bijzonder huwelijksjubileum, opening, werkbezoek, noem maar op. Die zijn op dit moment allemaal niet mogelijk. Ik mis het contact met u. Daarom wil ik u heel graag uitnodigen voor een digitale kop koffie, zodat we toch even kunnen bijpraten en elkaar kunnen ontmoeten."

 • De aanslag gemeentelijke belastingen komt er aan

  In de laatste week van februari ontvangt u de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. U krijgt deze per post in uw brievenbus, of digitaal in uw berichtenbox als u zich heeft aangemeld voor MijnOverheid. U ontvangt deze aanslag van GBTwente (gemeentelijk belastingkantoor Twente), in opdracht van de gemeente.

 • Plannen voor zonnepark ‘Zon op Erf’ in Zelhem

  B en w zijn van plan een omgevingsvergunning  te verlenen aan een Zon op Erfproject aan de Roessinkweg 3 in Zelhem. Het gaat om een proefproject met als doel te onderzoeken of het voor agrariërs interessant is om hun asbesthoudende schuren te slopen en vervolgens inkomsten te krijgen door op de vrijgekomen locatie een zonnepark te realiseren.

 • Onderhoud nestkasten in uw buurt

  Nestkasten zijn een aanwinst voor elke tuin of balkon. Ze zorgen voor veel vogels in uw buurt en dus voor meer biodiversiteit. Daarnaast is het af en aan vliegen met voer voor de jongen natuurlijk ook erg leuk om naar te kijken. Maak de nestkasten nú alvast klaar!

 • IkPas: Zet uw alcoholgebruik op pauze


  Na een geslaagde 30-dagen-campagne in januari, met een recordaantal aan deelnemers, start op 17 februari de 40-dagen-campagne. De vastentijd is het uitgelezen moment om uw alcoholgebruik op pauze te zetten. Gaat u de uitdaging aan?

 • Wordt u politiek actief?

  Wilt u weten wat een gemeenteraad doet én kan? Of hoe u zelf invloed kunt uitoefenen op het beleid? Of denkt u dat het beter kan? Doe dan mee met de gratis cursus Politiek Actief in Bronckhorst. De cursus start op 1 maart 2021. Vanwege de coronamaatregelen is dit een online cursus. Aanmelden voor de cursus niet meer mogelijk.

 • Te maken met discriminatie?

  Op verschillende plaatsen kan discriminatie voorkomen. Bijvoorbeeld op de werkvloer, in de buurt, bij de sportclub of bij een bezoek aan een openbare gelegenheid, zoals een discotheek. Heeft u met discriminatie te maken? Meld het! 

 • Bent u ondernemer? Misschien biedt de MKB-Deal kansen voor u!

  De MKB-Deal Achterhoek is er voor ondernemers die graag een volgende stap willen zetten. Doel is de arbeidsproductiviteit te verhogen. Ondernemers kunnen hiermee juist eens werken aan hun bedrijf in plaats van in het bedrijf door met andere ondernemers samen onder meer verbeterplannen te maken. In totaal is er plek voor 100 ondernemers

 • Denk op 9 februari met ons mee over biodiversiteit in Bronckhorst

  De gemeente maakt zich samen met inwoners sterk voor onze biodiversiteit. Biodiversiteit is de ecologische, natuurlijk kwaliteit en variatie van het leven. Om de biodiversiteit te herstellen en te behouden onderhouden en planten we bijvoorbeeld bomen, verschralen we bermen, leggen we bijenlinten aan, stellen we bloemenmengsels beschikbaar en gaan we voor biologische bestrijding van plagen en onkruiden.

 • Persoonlijk energieadvies in coronatijd

  Waar moet ik op letten als ik mijn huis ga isoleren? Welke typen zonnepanelen zijn er? En wat is precies het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas? Allemaal vragen die kunnen spelen als u uw huis energiezuiniger of comfortabeler wilt maken. Om zeker te weten dat u de juiste keuzes maakt, wilt u hier een betrouwbaar en onafhankelijk antwoord op.

 • Commissie- en raadsvergadering op 11 en 18 februari 2021

  Op 11 en 18 februari vergaderen de raadscommissie en gemeenteraad. In de commissievergadering vormt de raad zich een oordeel over de voorstellen en in de raadsvergadering neemt de raad er een besluit over. Beide vergaderingen beginnen om 20.00 uur en zijn vanwege de coronasituatie online. U kunt de vergaderingen live volgen via de pagina 'Gemeenteraad'.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij van 8 t/m 12 februari 2021 onderstaande wegen af:

  • Hengelo: Baaksevoetpad tussen Bruinderinkweg / Kervelseweg
  • Vorden: Tolweg tussen Deldensebroekweg / de Horst
  • Vorden: Deldensebroekweg tussen Tolweg / Hengeloseweg
  • Vorden: Deldensebroekweg tussen Spiekerweg / Deldenseweg

 • Winterweer: Geniet, maar wees voorzichtig

  We hebben te maken met uitzonderlijke winterse omstandigheden. Er is veel sneeuw en het vriest de hele week. Dit levert natuurlijk een hoop sneeuwpret op, maar de omstandigheden brengen ook het nodige ongemak met zich mee. We stellen als gemeente alles in het werk om gevaarlijke situaties als gevolg van gladheid zoveel mogelijk te voorkomen. Daarnaast doen we een beroep op uw gezonde verstand: Geniet van het winterweer, maar doe voorzichtig in het verkeer.

 • Jong in coronatijd

  Wist u dat we in deze tijd ook met jongeren proberen het contact te houden? Om te horen wat hen bezighoudt en hoe wij eventueel kunnen ondersteunen nu school, sport en ontmoeten zo anders zijn dan normaal. Hoe we dat doen? Hieronder leest u meer over enkele activiteiten.

 • Samen is leuker

  Door corona zien we dat eenzaamheid toeneemt. Bij jong en ouder. Ook in Bronckhorst, waar we over het algemeen goed omkijken naar elkaar. Bijvoorbeeld u bent alleen en u werkt thuis of u kunt niet werken omdat uw werkplek op dit moment dicht is. Of u bent ouder en bent uw partner verloren of je bent jong en mist je schoolvrienden erg. Dit zijn maar enkele situaties waarbij het helemaal niet gek is dat u zich soms alleen voelt. En u bent ook zeker niet de enige.

 • Echte winter op komst

  Wij staan klaar om onze wegen begaanbaar te houden. Als u de weg op moet, rij voorzichtig en veeg, als een echte naober, het straatje even mee van uw buur die dat zelf niet kan. Houd daarbij de coronamaatregelen in acht. Het advies bij winterpret leest u op www.rijksoverheid.nl.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Wegens snoeiwerkzaamheden sluiten wij van 1 t/m 5 februari 2021 de volgende wegen af:

  • Vorden, Schoolhuisweg tussen Wildenborgseweg/Galgengoorweg
  • Vorden, Galgengoorweg tussen Wildenborgseweg/Wientjesvoortseweg
  • Hengelo, Meeninklaan vanaf de rondweg
  • Hengelo, Kervelseweg tussen Bruinderinkweg/Kruising bij nr. 29
 • Pas op voor criminele investeerders

  Criminelen ‘helpen’ graag in de vorm van contante leningen of giften. Zij beschikken immers vaak over grote hoeveelheden contant geld, dat met bijvoorbeeld drugshandel is verdiend. Het is voor hen interessant om dit geld te investeren in ondernemers die het moeilijk hebben in deze coronatijd, zoals in horeca, winkels en ander MKB. Zo wordt het geld witgewassen. U wordt overgehaald of gedwongen om contracten met leveranciers af te sluiten tegen hoge tarieven, bijvoorbeeld als voorwaarde bij een lening.

 • Verslag raadsvergadering 28 januari

  Op 28 januari 2021 was de eerste vergadering van dit nieuwe jaar. Vanwege de coronasituatie was ook deze vergadering digitaal.

 • Liander test nieuw systeem straatverlichting

  De straatverlichting in Bronckhorst krijgt, net als in een aantal andere Gelderse gemeenten, een nieuw besturingssysteem. De komende vier weken test netbeheerder Liander dit nieuwe systeem in onze gemeente en u kunt daarbij helpen. De test duurt van 8 februari t/m 5 maart 2021. Ziet u na 09.00 uur ergens brandende straatverlichting? Meldt dit dan.

 • Interviews met maatschappelijke organisaties over wind

  Bronckhorst wil de stappen naar lokale voorwaarden voor wind zorgvuldig nemen, met betrokkenheid van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Wij vertelden u al eerder dat we op drie manieren met u in gesprek gaan. Naast de enquête (eind vorig jaar) en de expertavonden, gaan we ook in gesprek met maatschappelijke organisaties.

 • Online gesprek over duurzame energie

  In het kader van de Regionale Energiestrategie (RES) kunt u verder meedenken en meepraten. Op donderdag 11 februari 2021 van 19.30 tot 21.30 uur is er een dialoogsessie over de keuzes en dilemma’s rond het duurzaam opwekken van energie in de Achterhoek.

 • Vordenaar wint fotowedstrijd Op Morgen

  Eind 2020 riepen we inwoners op een energieke foto in te sturen voor onze fotowedstrijd. De Op Morgen-jury heeft Joop Groot Nuelend uit Vorden tot winnaar uitgeroepen. De foto had als onderschrift: “Wind en zon heeft de toekomst en de familie Mus heeft een goed onderkomen. Zo help je de natuur ook een beetje.” 

 • Bronckhorst investeert stevig in leefbaarheid

  In onze programmabegroting 2021-2024 is een investeringsagenda opgenomen. Eén van de investeringsthema’s is leefbaarheid. Hiervoor is de komende jaren in totaal 10 miljoen euro beschikbaar. De investeringen zijn gericht op het versterken van de structuur van maatschappelijke voorzieningen en de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte. We willen samen met de samenleving initiatieven voor de leefbaarheid uitwerken.

 • Jongeren hulp online

  Mentale ondersteuning voor jongeren op één plek. Ook als jongere kan het een uitdaging zijn om in deze coronatijd mentaal gezond te blijven. Ben je jong en voel je je gespannen, angstig of somber? Maak je je zorgen over school, familie of werk? Ben je eenzaam of verdrietig? Zit je met vragen over je liefdesleven of relatie? Hoe groot of klein je probleem ook is, bij Jongeren Hulp Online vind je snel, anoniem en gratis hulp.

 • Meer weten over vaccineren

  In Nederland wordt de komende tijd op grote schaal gevaccineerd om de coronapandemie in te dammen. Wilt u meer weten over de vaccins, de gekozen vaccineringsstrategie in ons land (wie wordt het eerst gevaccineerd en waarom), de planning etc. dan kun u terecht op www.coronavaccinatie.nl. Als de levering van vaccins om een bepaalde reden vertraging oploopt kan dat reden zijn dat de strategie aangepast wordt.

 • Wanneer laat u zich testen?

  Als u klachten heeft (ook al zijn ze licht) die mogelijk duiden op het coronavirus, aarzel dan niet om u te laten testen. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. De test toont aan of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Coronaklachten zijn onder andere een loopneus, plotseling verlies van reuk of  smaak, hoesten, benauwdheid of koorts.

 • Wegwerkzaamheden bebouwde kom Halle

  De provincie Gelderland start vanaf 15 februari 2021 met groot onderhoud aan de N330 binnen de bebouwde kom van Halle. De werkzaamheden duren tot half juli. Hiervoor is het noodzakelijk om in fases de N330 volledig af te sluiten. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de route Zelhem-Doetinchem-A18-Varsseveld. Aannemer KWS informeert de inwoners van Halle over de concrete (verkeers)hinder in het dorp.

 • Chat Veilig Thuis tijdens avondklok ook ’s avonds bereikbaar

  Vanwege de avondklok is de chat van Veilig Thuis landelijk ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis. Veilig Thuis is er voor advies en ondersteuning en het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling.

 • Online expertavond over gezondheid en windenergie

  Bronckhorst gaat aan de slag om lokale voorwaarden voor windmolens op te stellen. Tijdens online bijeenkomsten praten experts en (ervarings)deskundigen u bij over de thema’s participatie, landschap en gezondheid. Op 10 februari 2021 is de derde expertavond. U wordt van 19.30 tot 21.30 uur bijgepraat over het thema gezondheid en windenergie. Bent u erbij?

 • Inleveren Energiebox-munten verlengd tot eind maart

  In de afgelopen maanden riepen we inwoners van Bronckhorst op om de Op Morgen Energiebox te bestellen. U kwam massaal in actie! Ruim 4.200 energieboxen werden besteld en verstuurd. Vanwege de huidige coronamaatregelen en het sluiten van een groot aantal winkels, is het inleveren van de Op Morgen Energiebox-munten tijdelijk gestopt. Het lijkt er nu op dat de winkels op 9 februari weer open mogen. Omdat veel inwoners nog munten hebben, verlengen we de inlevertermijn tot 31 maart 2021. Tot dan kunt u de munten inleveren voor energiebesparende producten bij deelnemende ondernemers!

 • Groot bomen onderhoud van start

  In de week van 18 januari 2021 startten we met groot onderhoud aan onze bomen. Dit betekent in het kort dat we op sommige plekken bomenrijen dunnen, zodat de overige bomen de ruimte krijgen om verder uit te groeien. Bovendien planten we 700 nieuwe bomen om lanen weer compleet te maken en nieuwe bomenlanen te creëren. Wethouder Paul Hofman nam deze week een kijkje bij de werkzaamheden en plantte zelf een van de eerste bomen.

 • Wilt u (verdere) schulden voorkomen? ‘Vroeg eropaf’ helpt!

  Heeft u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Vraag om hulp voordat de situatie uit de hand loopt. De gemeente geeft gratis advies en hulp met het project ‘Vroeg Eropaf’. U kunt in bepaalde situaties in aanmerking komen voor een bijdrage of financiële tegemoetkoming van verschillende instanties. Bijvoorbeeld als u een laag inkomen en weinig vermogen heeft. Vroeg Eropaf helpt u gratis op weg, ook in coronatijd.

 • Ben jij tussen de 16 en 26 jaar? Dan zoeken we jou!

  Help jij leuke coronaproof activiteiten voor leeftijdsgenoten te organiseren? Helaas beperkt corona nog steeds ons dagelijkse leven. Met de avondklok heb je als jongere nog minder mogelijkheden om na een dag thuiswerken voor school of werk gezellig even bij vrienden een bakkie te doen. Het is even niet anders. Maar hoe kunnen we er nu toch het beste van maken? Daarvoor horen we graag jouw ideeën!

 • Nieuwe sportgroep voor jongeren. Doe jij mee?

  Op 27 januari 2021 begint een nieuwe sportgroep voor jongeren in onze gemeente. De sportgroep is bedoeld voor jongeren tussen 12-20 jaar die niet bij een sportvereniging zijn aangesloten. Voor hen is het soms lastig om contacten op te bouwen, bijvoorbeeld door een taalachterstand of onzekerheid. Combinatiefunctionaris Berend Betting verzorgt de sportgroep, waarin gezelligheid en het ontmoeten van nieuwe mensen voorop staat.

 • Ondersteuning voor gedupeerde ouders kinderopvangtoeslag

  Een groot aantal ouders in Nederland is getroffen door de problemen met de kinderopvangtoeslag. Ook in onze gemeente is een aantal ouders gedupeerd. De Belastingdienst compenseert hen daar financieel voor. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat niet altijd voldoende. Soms hebben deze gezinnen meer ondersteuning nodig. De gemeente kan helpen bij die aanvullende ondersteuning. Een aantal van hen heeft zich bij ons gemeld. Heeft u ook hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

 • Tweede ronde corona-steun maatschappelijke organisaties

  Als gevolg van de corona maatregelen ondervinden verschillende maatschappelijke organisaties nadelige financiële gevolgen. Vanuit het rijk, de provincie en de gemeente is steun voor verenigingen en maatschappelijke organisaties. Na de eerste aanvraagronde in het najaar van 2020 staat nu de 2e ondersteuningsronde open. Voor deze ronde is € 100.000,- beschikbaar. Let op: het budget is op. Aanvragen is niet meer mogelijk.

 • 2020 in een notendop - Burgerjaarverslag

  In 2020 gebeurde veel in Bronckhorst. Het was vooral het jaar van corona en dat had en heeft nog steeds grote invloed op ons allemaal. Op u als inwoner (jong en oud(er)), op ondernemers, de zorg, het onderwijs, verenigingen en de organisatoren van vele evenementen die geen doorgang konden vinden. Andere zaken
  gingen door, vaak in een andere vorm.

 • Verkiezingen 17 maart 2021

  In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021 hebben wij informatie hierover verzameld op de pagina 'Verkiezingen'. Daar leest u bijvoorbeeld meer over de openbare kennisgevingen, hoe u kunt stemmen vanuit het buitenland, hoe u een ander kunt machtigen of over ondersteuningsverklaringen.

 • Gezamenlijk gezondheid verbeteren in de Achterhoek - ‘8RHK Gezond’ afgetrapt

  De Achterhoek start als eerste regio met het Kavelmodel van HealthKIC om te werken aan verbetering van de gezondheid. 15 januari werd de nieuwe aanpak en de nieuwe naam ‘8RHK Gezond’ digitaal afgetrapt.

 • De raad vergadert op 28 januari 2021

  De gemeenteraad vergadert op 28 januari vanaf 20.00 uur digitaal. U kunt de online vergadering live volgen via www.bronckhorst.nl/gemeenteraad.

 • Helpt u een nieuwkomer op weg in onze samenleving?

  Op 9 februari 2021 organiseert Buddy to Buddy Bronckhorst een online informatieavond over een nieuw buddy-traject dat vanaf 9 maart in onze gemeente start. Stichting Buddy to Buddy helpt nieuwkomers in Nederland uit een isolement te komen door hen te koppelen aan lokale inwoners. Tijdens de avond kunt u vragen stellen over het Buddyschap en belangrijke data en evenementen binnen het traject komen aan de orde. De avond is geheel vrijblijvend en bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is naar ons initiatief.

 • Onafhankelijk expert beoordeelt monumentale boom Regelinkstraat Hengelo

  Op 11 december 2020 is een kapvergunning aangevraagd voor de knotlinde aan de Regelinkstraat in Hengelo. De boom is door interne rot instabiel en zou een gevaar kunnen vormen voor de naastgelegen schoolroute. De 250 jaar oude knotlinde is een markante boom en staat ook in het Landelijk Register Monumentale Bomen.

 • Mooie gesprekken bij digitaal kopje koffie met burgemeester

  Tijdens twee momenten op 13 januari sprak burgemeester Marianne Besselink met 12 inwoners uit onder andere Drempt, Hummelo, Toldijk, Veldhoek, Vorden en Zelhem. We komen elkaar minder tegen vanwege de coronamaatregelen, maar toch is het goed om met elkaar te delen wat de impact van het coronavirus op ons leven is. Tijdens de gesprekken deelden inwoners mooie initiatieven om in contact te blijven met buurtgenoten door het persoonlijk langsbrengen van een cadeautje en kunst- en leesprojecten voor mensen in eenzaamheid.

 • Huurcontract sporthal De Pol en Thorbeckezaal Zelhem verlengd

  Het contract met De Pol Zelhem BV wordt verlengd tot 1 januari 2025. In de huurovereenkomst is een onderscheid gemaakt in de einddatum van sporthal de Pol en die van de Thorbeckezaal.

 • Bericht van de burgemeester - 18 januari

  Beste inwoners, “Vorige week kwam er vanuit het kabinet weer een moeilijke boodschap. De strenge lockdown die we sinds half december hebben, is verlengd tot 9 februari. De besmettingen zijn nog niet onder controle. In Bronckhorst waren er in de week van 11 januari  t/m 17 januari 91 coronabesmettingen. De week ervoor waren dat er 108. Hoewel er sprake is van een lichte daling, is het helaas nog veel te veel. Zeker met de uitbraak van de Engelse variant zijn er grote zorgen.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden is vanaf 11 t/m 15 januari 2021 in Kranenburg de volgende weg afgesloten.

  • Mosselseweg tussen Ruurloseweg / Vordenseweg (gemeente Berkelland)

  De hulpdiensten en Arriva kunnen wel gebruik maken van genoemde wegen. Ook blijven aanwonenden bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden. Uiteraard proberen wij de overlast te beperken.

 • Vaccineren is begonnen

  De grootschalige vaccinatie om het coronavirus in te dammen in ons land, is gestart. De eerste groepen die voor vaccinatie in aanmerking komen, zijn o.a. medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning, zorgmedewerkers acute zorg in de ziekenhuizen en verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Zij zijn hiervoor uitgenodigd of dat gebeurt binnenkort.

 • Vernieuwde landelijke subsidie voor duurzame energie en energiebesparing. Iets voor u?

  De ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE) is per 1 januari 2021 uitgebreid. Woningeigenaren en zakelijke gebruikers kunnen nu deze vernieuwde landelijke subsidie aanvragen voor maatregelen die het energieverbruik fors terugdringen. Dit kunnen isolatiemaatregelen bij woningen zijn, maar ook de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler of een aansluiting op een warmtenet. Ook zonnepanelen en kleinschalige windmolens vallen hieronder. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verstrekt de subsidie. De subsidie is beschikbaar tot 31 december 2026.

 • Online infoavond over landschap en windenergie

  Bronckhorst gaat aan de slag om lokale voorwaarden voor windmolens op te stellen. Tijdens online bijeenkomsten praten experts en (ervarings)deskundigen u bij over de thema’s participatie, landschap en gezondheid. Op 21 januari 2021 is de tweede expertavond. U wordt van 19.30 tot 21.30 uur bijgepraat over het thema landschap en windenergie.

 • Uw huis klaar maken voor de toekomst? Ga aan de slag met onze gunstige lening!

  Wilt u meer comfort, de energierekening verlagen of is uw huis toe aan een flinke opknapbeurt, maar hebt u daar de financiële middelen niet voor? Denk dan eens aan onze Toekomstbestendig Wonen Lening. Met deze lening, tegen een gunstige rente, kan het misschien wel!

 • Nieuwjaarsreceptie 5 januari 2021 terugkijken

  Heeft u de online nieuwjaarsreceptie gemist en wilt u deze terugkijken?

 • Riek Klein Reesink-Willemsen vrijwilliger van 2020 en 7 unieke kampioenen gehuldigd tijdens online nieuwjaarsreceptie

  Tijdens de online nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 5 januari heeft wethouder Blaauw bekendgemaakt dat Riek Klein-Reesink Willemsen uit Hummelo vrijwilliger van 2020 is geworden. Ondanks dat door corona weinig sportwedstrijden zijn doorgegaan, zijn ook nog 7 unieke kampioenen uit Bronckhorst gehuldigd.

 • Oudejaarsdag rustig verlopen

  Dit jaar was ook oudejaarsdag anders dan anders. Door corona was vuurwerk verboden en konden we maar met weinig mensen samen zijn. Carbid schieten mocht wel, onder voorwaarden. Nu in de eerste week van het nieuwe jaar kijken we terug op een rustig verlopen jaarwisseling. Dat is heel fijn!

 • Inwoneraantallen Bronckhorst

  De cijfers over de inwoneraantallen van Bronckhorst van afgelopen jaar zijn weer opgeteld.

 • Doet u al mee aan ons inwonerspanel?

  De gemeente wil graag weten wat voor u belangrijk is. Daarom vragen wij via ons inwonerspanel ‘Bronckhorst Spreekt’ regelmatig naar uw mening. Zo krijgen we een goed beeld krijgen van wat er bij u leeft. Drie tot vier keer per jaar stellen wij onze panelleden vragen over allerlei onderwerpen die in onze gemeente spelen. Door uw mening te geven, helpt u ons om de juiste keuzes te maken voor Bronckhorst.

 • Afvalkalender 2021 staat klaar

  Ook in 2021 vindt u de ophaaldata van afval dat aan huis wordt opgehaald weer op de afvalkalender van Circulus-Berkel. De afvalkalender staat op www.circulus-berkel.nl/afvalkalender. Vul eerst uw postcode en huisnummer in. De kalender geeft dan de ophaaldata voor uw eigen adres. Heeft u een smartphone? Dan kunt u de Afvalvrij-app downloaden. U kunt desgewenst een melding ontvangen op de dag voorafgaand aan de ophaaldag.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij van 4 t/m 8 januari 2021 de volgende wegen af :

  • Kranenburg: Rommelderdijk tussen Onsteinseweg / Brandenborcherweg
  • Kranenburg: Ganzensteeg tussen Ruurloseweg / Ruurloseweg
  • Vierakker: Boshuisweg tussen Vierakkersestraatweg / Koekoekstraat
  • Vierakker: Heerlerweg tussen IJselweg / Vierakkersestraatweg
 • Inzet op voorkomen van ontwikkelingsachterstand bij peuters en kleuters

  Samen met het consultatiebureau, kinderopvangorganisaties en schoolbesturen hebben we afspraken gemaakt over een doorgaande leer- en ontwikkellijn voor jonge kinderen. Deze afspraken staan in een convenant. De afspraken gaan over de ondersteuning aan kinderen die extra aandacht nodig hebben voor taal- en ontwikkelingsachterstanden. Het consultatiebureau geeft hiervoor een indicatie af. Vervolgens biedt de peuteropvang deze kinderen extra aandacht in taal- en ontwikkelingsachterstanden.

 • Vaccineren in Gelderland start vanaf drie grote locaties

  Op 18 januari 2021 starten de GGD’en in Gelderland met het vaccineren tegen het coronavirus vanuit 3 locaties: Apeldoorn, Arnhem en Wijchen. In totaal wordt er vanaf 18 januari vanaf 25 locaties in Nederland gevaccineerd. De GGD’en zijn momenteel druk bezig met alle voorbereidingen.

 • Drinkt u 13 januari digitaal een kopje koffie met de burgemeester?

  In deze coronatijd missen we het contact met anderen. Dat geldt voor ons allemaal. Burgemeester Marianne Besselink: “Als burgemeester heb ik veel sociale momenten met u als inwoner door het jaar heen. Bij een evenement, zoals de kermissen of Mañana Mañana, bij carnaval, koningsdag, een bijzonder huwelijksjubileum, opening, werkbezoek, noem maar op. Die zijn op dit moment allemaal niet mogelijk. Ik mis het contact met u. Daarom wil ik u heel graag uitnodigen voor een digitale kop koffie. Om te horen hoe het met u gaat en wat u bezighoudt.”

 • Volop online activiteiten in de kerstvakantie

  Corona maakt ook voor de kerstvakantie geen uitzondering. Dus we moeten de feestdagen een andere invulling geven dan normaal. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets meer kan. Om deze vakantie en lockdown veilig en gezond door te komen, worden er verschillende corona-proof activiteiten georganiseerd.

 • Achterhoek Monitor: we staan er goed voor

  Met trots presenteert de Achterhoek Board de eerste Achterhoek Monitor. Een overzicht van betrouwbare en feitelijke informatie over de economie en het leven in de Ach­terhoek. Deze eerste editie van de Achterhoek Monitor levert, op basis van vele indicatoren, het beeld op van een regio die beschikt over een groeiende economie, een aantrekkelijk woon- en leefgebied en een gelukkige en tevreden bevolking. De monitor laat ook zien waar de uitdagingen voor de Achterhoek liggen.

 • Jong in Bronckhorst en wil je ontsnappen?

  Met de kerstvakantie voor de boeg en de nieuwe lockdown maatregelen lijkt het een saaie tijd te worden voor veel jongeren. Maar niet in Bronckhorst! Samen met de verenigingen in de gemeente bieden we jongeren in de leeftijd van 16 tot 28 jaar een gratis positief lichtpuntje en moment van ontsnapping met een corona-proof ESCAPE ROOM die je met vrienden kunt spelen! Dat wil je niet missen! Je kunt de escape room doen tussen 24 december 2020 en 3 januari 2021.

 • Kerstboominzameling gaat door maar anders

  Door de coronarichtlijnen kan de kerstboominzameling zoals we die al jaren kennen, waarbij de jeugd inzamelt en zo een zakcentje verdient, niet doorgaan. Wij willen voorkomen dat onze medewerkers, kinderen en hun ouders te veel met elkaar in aanraking komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het overhandigen van de kerstbomen en het geldbedrag dat ze kunnen verdienen. We gaan ervan uit dat het volgend jaar weer op de normale manier kan. Natuurlijk willen we u wel graag de mogelijkheid bieden uw kerstboom in te leveren. U kunt op 6 en 13 januari 2021 uw kerstboom brengen naar een aantal milieuparkjes (zie tabel).

 • Verknal het niet deze jaarwisseling. Dit jaar geen vuurwerk en liever ook geen carbid

  De verkoop- en het afsteken van vuurwerk is deze jaarwisseling eenmalig verboden vanwege de coronasituatie. Om extra druk op de al zwaar belaste zorg en de handhaving van de openbare orde te voorkomen. De besmettingscijfers zijn ook nog steeds alarmerend. De regels zijn daarom streng. We mogen maar met twee mensen (of uw huishouden) op straat zijn! Burgemeester Marianne Besselink: “Hoewel het afschieten van carbid onder voorwaarden is toegestaan, is mijn dringende oproep aan u: Sla een jaar over.

 • Drie genomineerden voor ‘Vrijwilliger van het jaar’ bekend

  De gemeente zet vrijwilligers die zich onderscheiden door hun activiteiten in Bronckhorst in het zonnetje met de verkiezing ‘Vrijwilliger van het jaar’. Tot 30 november 2020 kon iedereen personen of groepen aanmelden die deze titel dit jaar verdienen. Wethouder Blaauw: ‘De commissie had weer een moeilijke taak om uit alle enorm actieve en bijzondere vrijwilligers(-groepen) een drietal te nomineren voor de vrijwilligersprijs 2020. Elk van de voorgedragen vrijwilligers verdient met recht deze prijs.‘

 • Online nieuwjaarsreceptie

  Onze jaarlijks drukbezochte nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis kan niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Maar wij laten deze gezellige avond met u niet zomaar voorbij gaan. Ook dit jaar kiezen we de vrijwilliger van het jaar en huldigen we onze kampioenen! Dat doen we met een unieke online nieuwjaarsreceptie, die wordt uitgezonden op dinsdag 5 januari 2021 vanaf 20.00 uur.

 • Verrassing! Telefonische Voorleesbrigade en Kunst door de Brievenbus

  Even met andere dingen bezig zijn dan corona en de geldende maatregelen? Dan is dit misschien een leuke verrassing en afleiding. Lang Leve Kunst en Naoberschap hebben voor u, samen met de gemeente, de Telefonische Voorleesbrigade en Kunst door de Brievenbus opgezet. Deelname kost niks. U kunt zich voor één of beide activiteiten aanmelden via email: info@gruitpoort.nl of tel. (0314) 34 09 43. Eerst een keertje uitproberen? Dat kan ook natuurlijk.

 • Inwoners weer tevreden over Wmo en jeugdhulp

  Net als in voorgaande jaren zijn inwoners erg positief over de zorg en ondersteuning bij de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en jeugdhulp. Dat wijst het cliëntervaringsonderzoek 2019 uit dat adviesbureau BMC in opdracht van vijf Achterhoekse gemeenten uitvoerde. Wethouder Blaauw: “Het is belangrijk dat inwoners voor hun zorg op ons kunnen vertrouwen. Ik ben dan ook erg blij dat we jaar na jaar goed scoren op onze dienstverlening in de zorg”. Het onderzoek is gehouden onder Wmo cliënten die in 2019 een zogeheten maatwerkvoorziening hadden en jongeren en ouders die jeugdhulp ontvingen.

 • Aantal woninginbraken neemt toe

  Wees alert! Het aantal woninginbraken in onze gemeente is de afgelopen periode toegenomen. Met name bij vrijstaande huizen is een aantal inbraken geweest. De politie roept u op om op te letten en bij verdachte situaties altijd 112 te bellen of (0900)  88 44 (als er geen spoed omdat de inbraak al geweest is).

 • Inleveren Op Morgen Energiebox-munten kan nog tot februari 2021!

  In de afgelopen maanden werden inwoners van de gemeente Bronckhorst opgeroepen om de Op Morgen Energiebox te bestellen. U kwam massaal in actie! Ruim 4.200 energieboxen werden besteld en verstuurd. Vanwege de aangekondigde coronamaatregelen en het sluiten van een groot aantal winkels, stopt het inleveren van de Op Morgen Energiebox-munten tijdelijk totdat de winkels weer open mogen. Vooralsnog is dat: 19 januari 2021. Omdat veel inwoners nog munten hebben, verlengen we de inlevertermijn tot 28 februari 2021. Van 19 januari tot 28 februari kunt u de munten inleveren voor energiebesparende producten bij deelnemende ondernemers!

 • Doetse uit Vorden wint warm winterpakket

  Op Morgen organiseerde een leuke winactie. Inwoners maakten kans op een warm winterpakket met lekkere en lokale producten. Doetse Huizinga uit Vorden komt met zijn creatieve bespaartip als winnaar uit de bus!

 • Nieuw: Bronckhorst krijgt kinderparlement

  Vanaf 1 februari 2021 komt er in onze gemeente een kinderparlement. Dit op voorstel van jeugdburgemeester Anne Letink. Het kinderparlement bestaat uit leerlingen van groep 7 van de basisscholen en wordt elk jaar opnieuw gekozen. Kinderen kunnen op deze manier meedenken en -praten over veel onderwerpen die hen aangaan binnen de gemeente.

 • Naturalisatiedag

  Naturalisatiedag is een feestdag voor nieuwe Nederlanders. Op 15 december organiseren alle gemeenten in Nederland een naturalisatieceremonie, dus ook Bronckhorst! De Naturalisatiedag is de laatste dag van het jaar waarop mensen uitgenodigd worden voor de naturalisatieceremonie om Nederlander te worden. In Bronckhorst vindt om de zes weken een naturalisatieceremonie plaats, waarbij mensen in verband met corona nu apart worden uitgenodigd.

 • Bronckhorst sluit aan bij Oosterlicht

  Grote lichtstralen verlichten tussen 19 december 2020 en 6 januari 2021 de avondlucht in de Achterhoek. In alle gemeenten in de Achterhoek vormen 24 megalampen zo samen het kunstwerk Oosterlicht. Bronckhorst sluit ook aan bij dit project en plaatst hiervoor een lamp bij het gemeentehuis.

 • In januari geen alcohol: doe ook mee!

  Drinkt u weleens alcohol? En bent u benieuwd wat er gebeurt als u daarmee stopt? Doe dan op 1 januari 2021 mee aan IkPas! Veel mensen drinken alcohol. Op een feestje, na het sporten, tijdens het eten, na het werk of voor het slapen gaan. Misschien vindt u het gezellig, drinkt u omdat u stress hebt of omdat u zich eenzaam voelt.

 • Verslag raadsvergadering 17 december 2020

  Op 17 december 2020 vond de laatste vergadering van dit jaar plaats. Vanwege de coronasituatie was het een online vergadering.

 • Geen (spoed)aanvragen reisdocumenten op 30 en 31 december

  Op 30 december 2020 (vanaf 16.00 uur) en 31 december is het niet mogelijk om een paspoort of  identiteitskaart aan te vragen bij de gemeente. Op deze dagen zijn er werkzaamheden aan het aanvraagsysteem om deze geschikt te maken voor een nieuw soort identiteitskaart. Als u een nieuw reisdocument nodig hebt, vraagt u die dan vóór 30 december 16.00 uur aan. Spoedaanvragen zijn tussen 30 december (16.00 uur) en 4 januari ook niet mogelijk.

 • Feestdagen van NIX

  Kerst en oud en nieuw komen eraan. Veel volwassenen drinken dan alcohol. Ook kinderen krijgen dan soms de kans om een glaasje te drinken. Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe gaat u daar als ouder tijdens de feestdagen mee om?

 • Openingstijden rond oud en nieuw

  Rondom de feestdagen hanteren we afwijkende (telefonische) openingstijden. Let op! Vanwege corona zijn de sociale teams sowieso alleen telefonisch bereikbaar. Kijk verder voor een overzicht.

 • Aan de slag met lokale voorwaarden wind

  Bronckhorst gaat aan de slag om lokale voorwaarden voor windmolens op te stellen. Onlangs stemde de raad in met een stappenplan om tot die voorwaarden te komen. We willen die stappen zorgvuldig nemen, met betrokkenheid van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. We gaan op drie manieren het gesprek aan.

 • Maak een energieke foto en win een energiedisplay!

  Hoe ziet energiek Bronckhorst eruit volgens u? Met uw foto van energiek Bronckhorst maakt u kans op een energiedisplay. Daarmee kunt u zien hoeveel energie u verbruikt in huis. Hoe werkt het? Plaats uw foto vóór 15 januari 2021 op Facebook of Instagram met de hashtag #OpMorgenBronckhorst.

 • Reizen met ZOOV tijdens de feestdagen

  Reist u tijdens de kerstdagen met ZOOV? Houdt u er dan rekening mee dat er op deze dagen minder taxi’s beschikbaar zijn dan anders. Vanwege het coronavirus is het nu moeilijk in te schatten hoeveel reizigers met de kerstdagen op pad gaan. Wij adviseren u om uw rit drie dagen van te voren te reserveren als u tijdens de kerstdagen met ZOOV Op Maat ergens naartoe wilt. Reserveert u later, dan kan ZOOV de rit misschien niet uitvoeren op het gewenste tijdstip.

 • Kom werken op een stembureau!

  Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Door de coronamaatregelen zijn meer mensen op het stembureau nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Ook is vervanging nodig voor stembureauleden die door corona tot de kwetsbare groep behoren en dit keer niet ingezet willen worden.

 • Meldingsplicht carbidschieten en verkorting afschiettijden

  Oud en nieuw is dit jaar anders door corona. Er geldt een groot aantal regels als het gaat om ontmoeten en het afsteken van vuurwerk is verboden. In de regio Achterhoek is carbidschieten wel toegestaan. De gemeenten onderzoeken of het mogelijk is hiervoor dezelfde regels af te spreken in de gehele Achterhoek, zodat hierover voor iedere inwoner helderheid ontstaat.

 • Vuurwerk en carbid 2020

  De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt voor de jaarwisseling 2020-2021 eenmalig verboden in verband met de coronasituatie in ons land. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Ook van carbidschieten zeggen we ‘Sla het een jaartje over’ maar met inachtneming van de coronamaatregelen. Onder een aantal specifieke carbid voorwaarden mag het wel. En er geldt onder meer een aanmeldplicht. Lees er alles over op onze pagina 'Vuurwerk en carbid 2020'.

 • Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december 2020 verplicht. Datzelfde geldt als u iets op het gemeentehuis komt regelen en ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen vanaf 1 december een mondkapje dragen  Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 • Waardeer uw mantelzorger met 100 euro van de gemeente

  Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en beseft dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners. Als dank voor hun inzet, kunnen mantelzorgers in Bronckhorst (net als voorgaande jaren) 100 euro ontvangen van de gemeente. Een bedrag dat hij/zij naar eigen inzicht kan besteden.

 • Collectieve zorgverzekering via gemeente stopt

  Hebt u een zorgverzekering van Menzis die via de gemeente loopt? Deze collectieve verzekering stopt per 1 januari 2021. U kreeg vorige maand een brief met uitleg hoe u via  www.poliswijzer.nl/bronckhorst zelf een passende zorgverzekering kunt vinden. Hiervoor hebt u nog tot en met 31 december 2020 de tijd.

 • Hoe blijft u vitaal en positief in de coronacrisis

  Voelt u zich somber, gespannen of zelfs angstig door het coronacrisis? U bent niet de enige. Onze sociale teams spreken regelmatig inwoners die met deze gevoelens rondlopen. Sociaal consulenten Jolanda Schaaf van ons sociaal team Zelhem en Ellen Snelder van het sociaal team in Hoog-Keppel vertellen en geven u tips.

 • Gratis mondkapjes voor mensen met laag inkomen

  De gemeente verdeelt 1.000 herbruikbare mondkapjes onder de mensen met een laag inkomen. Eén van de maatregelen van het kabinet in de bestrijding van het coronavirus is het dringende advies om een mondkapje te dragen in openbare ruimten. Dat geldt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Voor mensen die leven van de bijstand betekent het kopen van mondkapjes een extra uitgave uit het vaak toch al krappe budget.

 • Wat gebeurt er als u positief test op corona?

  Hebt u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Dan kan dit corona zijn. Blijf thuis en maak zo snel mogelijk een afspraak om te testen. Bel het landelijke nummer (0800) 12 02 of maak online een afspraak voor een test via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Misschien hebt u hier al mee te maken gehad. Was de uitslag negatief, dan was u vast opgelucht. Als u positief getest was, bent u hopelijk weer hersteld of herstellende.

 • Besmettingcijfers Bronckhorst

  De afgelopen weken zagen we in Bronckhorst ook flink toenemende besmettingscijfers. In de week van 19 t/m 25 oktober 2020 waren er maar liefst ca. 200 besmettingen. In de week daarna gingen de cijfers weer wat naar beneden en telde Bronckhorst ca. 120 nieuwe besmettingen. Dat is bemoedigend en belangrijk. Maar het zijn er nog steeds heel veel! Alleen door ons samen aan de coronaregels te (blijven) houden, krijgen we het virus uiteindelijk onder controle. Gun uzelf en uw omgeving dat. #Samen Goed Gaon.
  De besmettingscijfers in Nederland en ook Bronckhorst zijn te zien op coronadashboard.rijksoverheid.nl.

 • Verenigingen houden de moed erin

  Leden, sponsoren en vrijwilligers houden clubs op de been. Na de lockdown in maart was iedereen het er wel over eens: wat hebben we onze sport en contacten op de club gemist! Het werd ons op een confronterende manier duidelijk dat sport en cultuur, clubs en verenigingen een hele belangrijke rol spelen in ons leven.

 • Met warmtefoto’s uw warmteverlies in beeld

  Het wordt weer kouder buiten en we zetten de verwarming steeds vaker aan. Deze warmte wilt u natuurlijk zo lang mogelijk in uw woning vasthouden, maar vaak gaat een groot deel van de warmte verloren door slechte isolatie, naden en kieren. Dit warmteverlies zorgt ervoor dat er meer gestookt moet worden, wat vervolgens leidt tot hogere energiekosten. Met warmtefoto’s kunt u zien waar een huis warmte verliest en waar het eventueel zinvol is om extra maatregelen te nemen en zo geld te besparen. Wilt u ook weten waar u warmte verliest? Bestel dan nu een warmtefoto met de Op Morgen Energiebox!

 • Dankzij InHuis Steungezin komt Marije weer op adem

  Dat opvoeden zwaar kan zijn, ervaren heel wat ouders. Soms wordt het zelfs té zwaar. De pilot InHuis Steungezinnen van zeven Achterhoekse gemeenten (waaronder gemeente Bronckhorst) en Yunio Jeugdgezondheidszorg blijkt voor veel gezinnen een goede oplossing. Afgelopen twee jaar zijn talloze ervaringen opgedaan. De gemeenten hebben besloten om met de aanpak door te gaan; de pilot wordt nu regulier aanbod.

 • Waar doe jij het voor?

  Sla je net je vleugels uit en dan is er corona… Heel veel dingen gaan niet normaal. Je hebt misschien maar één keer per week les, in plaats van vijf keer per week. Je mist je vrienden of kunt nu moeilijk nieuwe vrienden maken. Of heb je zorgen om een ziek familielid. En dan die beperkende regels. Een moeilijke tijd. Maar het is heel belangrijk is dat we ons allemaal aan de regels houden. Waarom zou je dat doen? In een grote landelijke campagne zeggen jongeren waarom zij zich aan de corona-regels houden. Om weer gewoon spontaan op stap te kunnen of om straks een verre reis te kunnen maken.

 • In contact met ondernemers - “Veel creativiteit en begrip voor noodzaak”

  Na de zware coronaperiode voor veel bedrijven in de eerste helft van dit jaar, was de afgelopen zomerperiode voor de meeste ondernemers in onze gemeente veel beter. Helaas heeft de situatie waar we nu in zitten, voor verschillende bedrijfstakken wederom grote gevolgen. Dat geldt met name voor de horeca en hun toeleveranciers.

 • Hoe zit het met de besmettingen in Bronckhorst

  In Nederland neemt het aantal besmettingen toe. Dat is ook in Bronckhorst het geval. Maar wat betekent dat? In de periode 5 t/m 11 oktober 2020 raakten 73 inwoners besmet. In totaal sinds het coronavirus de kop op stak zijn in Bronckhorst ruim 220 besmettingen geweest. Het is het hoogste aantal besmettingen dat we in een week zagen. Er zijn ook weken dat een of twee mensen besmet raakten. Wat betekenen die besmettingen?

 • Effect van corona op het klimaat

  Het thuiswerken vanwege corona heeft effect op het klimaat. Ook bij de gemeente Bronckhorst zorgde het thuiswerken voor minder CO2-uitstoot. Er werden in de eerste helft van 2020 38.000 minder zakelijke kilometers gereden. Ook de CO2-uitstoot door reizen met het openbaar vervoer nam af. In de eerste helft van 2020 was dit maar liefst 56% lager ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019.

 • Besmettingen stijgen, extra maatregelen ingevoerd

  Helaas stijgt het aantal corona-besmettingen snel in Nederland. Vorige week kondigden minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge daarom nieuwe maatregelen af om het aantal contactmomenten terug te dringen. Dit is nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De landelijke maatregelen gingen dinsdag 29 september 18.00 uur in en duren in ieder geval t/m 20 oktober.

 • Dringend advies: draag een mondkapje

  Het kabinet geeft per direct het dringende advies om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes. Het gemeentehuis is ook een publieke binnenruimte, wij vragen u dan ook om een mondkapje te dragen als u bij ons binnen komt.

 • Corona-ondersteuning maatschappelijke organisaties, vraag ’t aan!

  Als gevolg van de coronamaatregelen ondervinden verschillende maatschappelijke organisaties nadelige financiële gevolgen. Vanuit het rijk en de provincie zijn er maatregelen om deze organisaties te ondersteunen. Bent u een maatschappelijke organisatie zoals een binnen- of buitensportvereniging, een muziekvereniging of een dorpsbelangenorganisatie? Dan kunt u een aanvraag doen voor financiële compensatie en/of ondersteuning om toekomstbestendig te zijn en te blijven. Let op: aanvragen is niet meer mogelijk (sluitingsdatum 18 oktober 2020).

 • Wat vinden jongeren van coronatijd

  Premier Rutte vroeg jongeren aan te geven hoe zij de coronatijd ervaren en wat voor hen belangrijk is om rekening mee te houden de komende tijd. Onze jeugdburgemeester Kjeld maakte daarop een videoboodschap om Bronckhorster jongeren te vragen hun mening te geven aan Rutte door een vragenlijst van het Nederlands jeugdinstituut in te vullen.

 • Klachten? Laat u testen!

  Heeft u klachten, zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? Deze kunnen mogelijk duiden op het coronavirus. Laat u zich dan alstublieft zo snel mogelijk testen! Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Dat is belangrijk. Voor een gratis coronatest kunt u bellen met het landelijke nummer (0800) 12 02 van de GGD. Zij nemen de test af. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

 • Provinciale subsidieregeling COVID-19 voor cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme

  De provincie Gelderland heeft een COVID-19 subsidieregeling in het leven geroepen voor ondernemers en organisaties op het gebied van cultuur, erfgoed, recreatie en toerisme. In Gelderland gevestigde ondernemingen in de sectoren horeca, dagrecreatie, evenementenbranche en verblijfsrecreatie kunnen de subsidie aanvragen. Vraag het snel aan, aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Lees er meer over op de pagina Informatie over het coronavirus/Ondernemers.

 • Aantal aangescherpte maatregelen

  In de persconferentie van 6 augustus 2020 meldde premier Rutte dat de stijging van de besmettingen tot gevolg heeft dat een aantal maatregelen is verscherpt. We hebben het voor u samengevat op de pagina Informatie over het coronavirus

 • Opening Coronabank voor maatschappelijke organisaties

  De gemeente ontvangt van de provincie Gelderland een bedrag van €101.000,- voor acute noodhulp aan instellingen en organisaties die door de coronacrisis in de financiële problemen komen. B en w hebben besloten €53.000,- te verdelen onder dorps- en buurthuizen en culturele instellingen en organisaties met liquiditeitsproblemen. Daarnaast storten we €48.000,- in een zogenaamde ‘Coronabank’. Verenigingen en organisaties kunnen hier een aanvraag indienen voor financiële hulp of ondersteuning om een toekomstbestendige vereniging of organisatie te blijven.

 • Wat mag wel en wat niet als het gaat om groepen en feestjes?

  Mag ik een feestje geven thuis? Welke voorwaarden gelden dan? We geven antwoord (vanuit de noodverordening van de veiligheidsregio waar Bronckhorst onder valt) op een aantal veelgestelde vragen rondom groepen en feestjes en de belangrijke 1,5m afstandsregel! Lees het artikel op onze coronapagina.

 • Naleven basiscoronaregels blijft nodig!

  Het aantal besmettingen in Nederland stijgt. Voor ons aller gezondheid is het nog steeds essentieel dat we ons aan de basisregels houden.

 • Op vakantie binnenkort? Ga wijs op reis

  De zomer van 2020 is anders dan we gewend zijn. Door corona gelden op veel plekken maatregelen. Nog geen bestemming gekozen? Al eens aan uw eigen Achterhoek gedacht? Ook daar zijn zoveel mooie plekjes en overnachtingsmogelijkheden om nog te ontdekken en van te genieten. Hier vindt u tips en aandachtspunten voor de vakantie op een rij.

 • Nieuwe noodverordening per 15 juli

  Met de versoepelde maatregelen vanaf 1 juli hebben we een stap vooruit gezet in de corona-aanpak. Als iedereen zich aan de regels houdt, hebben we weer meer vrijheid door elkaar de ruimte geven. Met elkaar kunnen we zo corona onder controle houden. Om op te kunnen treden als de naleving van de geldende coronamaatregelen niet opgevolgd wordt, heeft de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland op 15 juli een nieuwe noodverordening vastgesteld die geldt voor de 22 gemeenten in haar gebied (waaronder Bronckhorst).

 • LET OP: Vraag toestemming voor evenementen tijdig aan!

  De coronamaatregelen zijn versoepeld en er mogen onder voorwaarden weer evenementen worden georganiseerd. In verband met geldende coronamaatregelen en toetsing van de aanvragen is het nodig dat u een aanvraag voor een evenement tijdig bij ons indient (hiervoor gelden reguliere termijnen).

 • Hijs 27 juni 2020 de vlag op Veteranendag

  Hijst u aanstaande zaterdag de Nederlands vlag voor onze veteranen? Op 27 juni is het Nederlandse Veteranendag. Het jaarlijkse moment om een eerbetoon te brengen aan de 100.000 Nederlandse veteranen. Dit jaar kunnen de meeste geplande activiteiten rondom deze dag helaas niet doorgaan vanwege corona. Daarom vragen we u om op 27 juni de vlag te hijsen en zo te laten zien dat u onze veteranen waardeert. Doen!

 • Versoepeling coronamaatregelen op een rij

  De maatregelen veranderen steeds nu de coronasituatie onder controle lijkt. Soms is het moeilijk het allemaal bij te houden. Op deze pagina vindt het laatste overzicht.

 • Klantcontact in coronatijd

  Wij helpen u graag. Op het gemeentehuis is het de laatste weken een stille boel, want de meeste ambtenaren werken in deze coronatijd thuis. Maar de dienstverlening aan u gaat gewoon door. Voor onze medewerkers van Klantadvies zijn het drukke tijden, omdat de landelijke coronamaatregelen veel vragen bij u oproepen. Zij beantwoorden telefoontjes en e-mails, ontvangen bezoekers aan de balie en handelen natuurlijk ook de reguliere aanvragen van bijvoorbeeld rijbewijzen en identiteitsbewijzen en geboorteaangiften af.

 • Versoepeling van de maatregelen: Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

  Op 6 mei 2020 kondigde de rijksoverheid aan dat stap voor stap de coronamaatregelen in ons land versoepeld worden. Dat gebeurt in fases. 

 • Zwemseizoen 2020 en het coronavirus

  Op 1 mei startte het zwemseizoen officieel voor zwemplassen in oppervlaktewateren. Door COVID-19 maatregelen is dat allemaal anders. De overheid wil dat mensen zoveel mogelijk thuisblijven. Toch zwemmen in open water? Lees de de veiligheidsregels, tips en informatie op de pagina 'Informatie over het coronavirus'.

 • Sporten in coronatijd

  We weten het inmiddels allemaal, het coronavirus beheerst ieder onderdeel van ons leven op dit moment. Dat geldt ook voor de belangrijkste bijzaak in het leven: sport. Alle competities zijn stilgelegd of gespeeld verklaard en de sportvelden, -hallen en –scholen liggen er verlaten bij. Maar toch kan er ook nog heel veel wel! Veel sportverenigingen zijn druk bezig of inmiddels alweer met de eerste trainingen gestart. Drukke tijden dus voor combinatiefunctionarissen van de gemeente Karin ten Heggeler en Ernst Jan Somsen, die alles in goede banen moeten leiden.

 • Nieuwe noodverordening in verband met coronavirus

  Het coronavirus is nog steeds het gesprek van de dag, ook in de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG). Onze gemeente maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio. Om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, zijn in ons land veel maatregelen genomen. Om op te kunnen treden als de naleving van de maatregelen niet opgevolgd wordt, heeft de VNOG namens de gemeenten op 29 april 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. 

 • Afvalinzameling tijdens corona

  Circulus-Berkel zamelt in Bronckhorst het huishoudelijk afval in. Aan huis, bij de milieuparkjes en op de Recyclepleinen. Ze zetten er met de hele organisatie de schouders onder om alle inzamelingen ook in deze bijzondere tijd zo goed mogelijk door te laten gaan.

 • De 1,5 meter samenleving

  Het blijft de komende tijd belangrijk dat we buitenshuis 1,5 meter afstand van elkaar houden. Om ons daaraan te herinneren is dit opschrift, aangebracht in krijtverf dat vanzelf weer verdwijnt, op een aantal plekken in Bronckhorst te zien.

 • Energiecoaches gezocht!

  Vindt u het leuk om tips te geven voor een beter milieu én voor een lagere energierekening voor bewoners van huur- en koopwoningen in de Achterhoek? Hebt u ervaring met energie besparen in uw eigen woning? En hebt u wat tijd en energie als vrijwilliger over? Dan is Agem op zoek naar u!

 • In contact met ondernemers tijdens corona

  Het coronavirus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen raken veel Bronckhorster ondernemers. Accountmanagers Gert Jan, Colin en Willy ondersteunen hen waar mogelijk. Door vragen te beantwoorden, door te verwijzen of te wijzen op financiële regelingen. 

 • Coronamaatregelen en steun voor (sport)verenigingen

  De coronamaatregelen gelden ook voor (sport)verenigingen. Erg jammer, want in een crisis bieden sport, spel en ontmoeting juist steun, afleiding en ontspanning. Wij willen ook de (sport)verenigingen een hart onder de riem steken en hen helpen binnen onze mogelijkheden.

 • Laat u ook zien dat u trots bent op het naoberschap in uw buurt?

  Hangt u ook de poster voor uw raam om te laten zien dat we samen sterk staan en vol houden? Alleen samen krijgen we corona er onder! Wanneer u doorklikt naar de volgende pagina vindt u de poster in de bijlage.

 • Zorg voor inwoners tijdens de coronacrisis

  Naast de (zieken)zorg als gevolg van de coronauitbraak, blijft de behoefte aan reguliere zorg ook gewoon bestaan. Denk daarbij aan thuiszorg, huishoudelijke hulp, jeugdzorg, re-integratie, kinderopvang en onderwijs. Juist bij kwetsbare inwoners zorgt corona voor stress en onzekerheid. Onze sociale teams  zetten alles op alles om te ondersteunen waar dat nodig is. Daarnaast leggen wij  verbinding tussen verschillende organisaties, zorginstellingen, kinderopvang en scholen, om ervoor te zorgen dat u de zorg krijgt die u nodig hebt.

 • Dienstverlening gemeente vanwege coronavirus

  In Nederland zijn veel maatregelen van kracht vanwege het coronavirus. U vindt ze op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en op onze eigen pagina 'Informatie over het coronavirus'. Wij volgen de richtlijnen van de rijksoverheid. Hieronder ziet u welke acties wij onder andere nemen voor wat betreft onze dienstverlening en activiteiten waar we aan werken. 

 • AFGELAST - Landelijke opschoondag 21 maart 2020

  De landelijke organisatie achter de Opschoondag heeft besloten het evenement af te lasten in verband met het Coronavirus. Ook in Bronckhorst zal de Opschoondag dus niet doorgaan.

 • Tweede inwoner van gemeente Bronckhorst besmet met coronavirus

  Een tweede inwoner van gemeente Bronckhorst blijkt besmet met het coronavirus (COVID-19). Er is een link tussen deze patiënt en eerder in Nederland gevonden gevallen. Deze nieuwe patiënt zit in thuisisolatie en maakt het goed. Burgemeester Marianne Besselink: “Erg vervelend dat twee mensen nu door het virus zijn getroffen. Ik wens ze veel beterschap. De GGD heeft maatregelen getroffen om nieuwe besmettingen waar mogelijk te voorkomen en ik adviseer iedereen om de landelijk adviezen te volgen.”

 • Inwoner Bronckhorst besmet met coronavirus

  Na afstemming met de burgemeester van Bronckhorst kan Ton Heerts, voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, bevestigen dat vanavond laat (5 maart 2020) uit de tweede en definitieve test blijkt dat een inwoner van gemeente Bronckhorst besmet is geraakt met het coronavirus (COVID-19). De vrouw uit Hengelo was met haar familie vorige week in Lombardije (Italië). Er is geen link tussen deze patiënt en de eerder in Nederland gevonden gevallen. De patiënt zit in thuisisolatie, zij woont alleen.

 • Nieuw coronavirus in China

  In de regio Wuhan in China is een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiënten hebben een longontsteking. De Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen. De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de GGD, het RIVM, en Europese autoriteiten (de ECDC). Zo nodig zullen maatregelen worden getroffen. Lees meer over de virusuitbraak op de website van het RIVM.