Nieuws

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij van 13 t/m 17 januari 2020 onderstaande wegen af:

  • Kranenburg, Eikenlaan tussen Banenkamp/Hamsveldsezijweg
  • Kranenburg, Hamsveldseweg tussen Ruurloseweg/Hamsveldsezijweg
  • Zelhem, Petersdijk tussen Ruurloseweg/Berkendijk
  • Zelhem , Berkendijk tussen Ruurloseweg/Petersdijk
 • Workshop Raken met smaken in Bronckhorst op 19 januari

  In het kader van het project Raken met smaken organiseert Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek een workshop over de verschillende koolsoorten binnen de zogeheten Brassicaceae-familie. Tijdens deze workshop onderzoeken deelnemers middenin het veld onder andere de paarse boerenkool, spruitjes en wilde kool. Deze groenten zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook prachtig om gedetailleerd te observeren.

 • Doet u al mee aan ons inwonerspanel?

  De gemeente wil graag weten wat voor u belangrijk is. Daarom vragen wij via ons inwonerspanel ‘Bronckhorst Spreekt’ regelmatig naar uw mening. Zo krijgen we een goed beeld krijgen van wat er bij u leeft. Drie tot vier keer per jaar stellen wij onze panelleden vragen over allerlei onderwerpen die in onze gemeente spelen. Door uw mening te geven, helpt u ons om de juiste keuzes te maken voor Bronckhorst.

 • Jim ter Kuile exposeert in ons gemeentehuis

  Beeldend kunstenaar Jim ter Kuile uit Vorden exposeert van januari t/m maart met zijn expositie ‘Old Masters, New Perspectives’ in het gemeentehuis. Inwoners en bezoekers van Bronckhorst zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De expositie is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

 • Vorden zit op Rozen met zonneproject

  Nederland staat voor een grote opgave: de overstap naar duurzame energie. Ook in Bronckhorst zijn we hiermee aan de slag. Via het Op Rozen-model van de Energie Coöperatie Vorden (ECV) kunt u nu uw energierekening verlagen. Iedereen in Vorden en omgeving kan meedoen met dit zonneproject.

 • Een ID lenen, uitlenen of vervalsen is strafbaar

  Het lijkt voor uw kind misschien onschuldig. Met een vals of geleend ID een kroeg inkomen waar uw kind nog niet oud genoeg voor is. Maar als hij of zij betrapt wordt, heeft dat aanzienlijke gevolgen. Voor de wet wordt niet alleen het vervalsen van een ID-kaart of paspoort gezien als fraude. Ook het lenen én uitlenen van een identiteitsbewijs is strafbaar.

 • Zorgen om iemand met psychische kwetsbaarheid?

  Heeft de buurvrouw al een tijdje haar gordijnen dicht? Gedraagt iemand zich verward? Of lijkt het alsof iemand in een sociaal isolement is geraakt? Neem dan contact op met het advies- en meldpunt verward gedrag. Het advies- en meldpunt verward gedrag neemt meldingen aan voor de regio’s Midden IJssel, Oost-Veluwe en de Achterhoek.

 • Inwonersaantallen Bronckhorst

  De cijfers over de inwoneraantallen van Bronckhorst zijn weer opgeteld. In 2019:

  • werden 243 kinderen geboren (2 minder dan in 2018)
  • kwamen 1365 mensen in onze gemeente wonen en vertrokken er 1410
  • overleden 351 mensen
  • stapten 66 stellen in het huwelijksbootje en werden 47 stellen geregistreerd partner

  Ons totale inwoneraantal is nu 36.052. Vorig jaar was dat 36.205.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij vanaf 6 t/m 10 januari 2020 onderstaande wegen af.

  • Vorden,  Van Lennepweg, tussen Oude Zutphenseweg/Lekkebekje
  • Vorden,  Mispelkampdijk, tussen Almenseweg/Het Wiemelink
  • Vorden,  Oude Zutphenseweg, tussen Hamelandweg/Wildenborchseweg
  • Zelhem, Bielemansdijk, tussen Wolfersveenweg/Halle-Heideweg
 • Oud en nieuw: laat het een mooi feest zijn!

  Binnenkort is het weer oud en nieuw, een mooi feest. Ook u gaat waarschijnlijk de straat op om elkaar een goed jaar te wensen en vuurwerk af te steken, zoals zoveel mensen in Bronckhorst. Helaas is er ook ieder jaar weer schade na de jaarwisseling, o.a. aan bushokjes, brievenbussen en afvalbakken. Zaken die we met gemeentelijke middelen weer moeten vervangen. Natuurlijk willen we schade graag voorkomen. We rekenen daarbij ook graag op u!

 • Verslag raadsvergadering 18 december

  Op 18 december 2019 vergaderde de raad. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Spreekuren gebiedsambtenaren op locatie

  Heeft u onze gebiedsambtenaren al eens ontmoet? Zij zijn een schakel in de samenleving, tussen inwoners, maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeente. Hebt u ideeën voor uw woonomgeving, maar weet u niet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken? Hebt u iemand nodig om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt u weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken?

 • Handelen met het VK na de Brexit? Vijf tips!

  De Brexit gaat door. De Britse premier Boris Johnson heeft door de gewonnen verkiezingen een mandaat om de Brexitdeal tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk nu snel door het Lagerhuis te loodsen. Hij mikt op 31 januari om de deal rond te hebben, maar de vraag is of hij dit ook daadwerkelijk gaat halen. Toch kunt u als ondernemer maar beter voorbereid zijn. Wij geven u vijf belangrijke tips voor uw onderneming.

 • Het Steenders Landschap is Duurzame Ster 2019!

  De Duurzame Ster van 2019 is overhandigd aan Het Steenders Landschap. Zij ontvingen de ster omdat ze al jaren veel tijd en aandacht besteden aan het landschap rond Steenderen. Vele vrijwilligers werken aan het verbeteren van het landschap en herstellen van de biodiversiteit. Het Steenders Landschap is sinds 2004 een belangrijke motor voor het onderhoud en herstel van het landschap en een inspirator voor andere inwoners en organisaties. Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid onthulde de speciale stertegel op 18 december bij het gemeentehuis.

 • Brand verdeelstation Langerak

  Op een verdeelstation van netbeheerder Tennet aan de Rouwenoordseweg in Langerak brak dinsdagavond brand uit na een explosie. Omwonenden kunnen vanochtend mogelijk roetdeeltjes en papiersnippers in de omgeving aantreffen. Deze zijn ongevaarlijk en kunnen met water en zeep afgewassen worden.

 • Meeste plantensoorten in solarpark de Kwekerij

  Solarpark de Kwekerij bestaat sinds 2016. Het is een zonnepark waar natuur, recreatie en duurzame energieopwekking hand in hand gaan. Een unieke combinatie. Het solarpark is een groene plek om tot rust te komen en een speelplek voor kinderen. Het park is opengesteld en de buurt is nauw betrokken bij een deel van het beheer.

 • Inclusief interview met… Lex van Vorselen

  In Bronckhorst moet iedereen mee kunnen doen in de samenleving, ongeacht afkomst, overtuiging, seksuele voorkeur of (fysieke) beperking. Bronckhorst Inclusief noemen we dat. De komende tijd vindt u op de gemeentepagina’s een aantal inclusieve interviews met Bronckhorsters over dit thema. Deze keer spreken we met Lex van Vorselen uit Zelhem.

 • Aanvragen tegoedbonnen huishoudelijke hulp in 2020

  De gemeente biedt inwoners de mogelijkheid tegoedbonnen voor (extra) huishoudelijke hulp te kopen. Hiermee kunt u onder bepaalde voorwaarden tegen een gereduceerd tarief huishoudelijke hulp inkopen.  Vanaf 1 januari geldt: de gemeente betaalt nog steeds het grootste deel van de kosten (rechtstreeks aan de zorgaanbieder). U betaalt een eigen bijdrage van € 10,00 per uur. 

 • Waardeer uw mantelzorger met 100 euro van de gemeente

  Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en realiseert zich dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners. Als dank voor hun inzet, kunnen mantelzorgers in Bronckhorst (net als vorig jaar) 100 euro ontvangen van de gemeente. Een bedrag dat hij/zij naar eigen inzicht kan besteden. Aanmelden kan vanaf nu weer.

 • Medewerkers sociale werkvoorziening Delta in dienst gemeente

  Ongeveer 100 mensen die tot eind 2019 in dienst zijn bij Delta krijgen formeel een nieuwe werkgever: onze gemeente. Zij worden ondersteund vanuit de Wet sociale werkvoorziening en de gemeente gaat deze taak zelf uitvoeren vanaf 1 januari 2020. Delta houdt dan op te bestaan. Er zijn goede afspraken gemaakt met Delta om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, omdat veranderingen van invloed kunnen zijn op hun functioneren en welbevinden.

 • Feestdagen van NIX

  De feestdagen zijn in aantocht. Veel mensen vieren dit met elkaar. Gezelligheid, daar draait het om. Daarbij hoort vaak wijn, bier of champagne. Of niet? Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe gaat u daar als ouder tijdens de feestdagen mee om? 

 • Haalbaarheidsonderzoek VO Vorden

  Met haar besluit van eind oktober 2019 sprak de gemeenteraad de intentie uit het voortgezet onderwijs in Vorden te willen behouden. Voorwaarde is dat een onafhankelijk bureau voor april 2020 aannemelijk maakt dat de visie van het Kompaan College inderdaad voor meerdere jaren 400 leerlingen kan trekken voor de Vordense school. Met of zonder een fysieke combinatie met de sporthal. Ook wil de raad realistisch en passend investeren in een schoolgebouw en sporthal.

 • Kerstboom- en vuurwerkafvalinzameling dit jaar op 8 januari a.s.

  In 2020 wordt de kerstboominzamelingsactie weer gecombineerd met een vuurwerkafvalinzameling. Ook dit jaar vragen wij de medewerking van Bronckhorster schoolkinderen. Jullie ontvangen € 0,50 per ingeleverde kerstboom en volle zak vuurwerkafval! De speciale vuurwerkafvalzakken zijn weer verkrijgbaar op de basisscholen en de vuurwerkverkooppunten. Hou je alvast weer rekening met deze actie?

 • Reizen met ZOOV tijdens de feestdagen? Boek Zoov Op Maat op tijd!

  Ook tijdens de feestdagen kunt u met ZOOV op pad. Denkt u er wel aan uw reis met ZOOV Op Maat zo tijdig mogelijk te boeken.

 • Drie genomineerden voor ‘Vrijwilliger van het jaar’ bekend

  Graag zetten wij vrijwilligers die zich onderscheiden door hun activiteiten in de gemeente in het zonnetje met de verkiezing ‘Vrijwilliger van het jaar’. Tot 1 december kon iedereen personen of groepen aanmelden die deze titel dit jaar verdienen. Wethouder Blaauw: “De commissie had weer een moeilijke taak om uit alle enorm actieve en bijzondere vrijwilligers(-groepen) een drietal te nomineren voor de vrijwilligersprijs van 2019. Elk van de voorgedragen vrijwilligers verdient eigenlijk een prijs.”

 • Gemeente gaat eikenprocessierups intensiever bestrijden

  Afgelopen jaar veroorzaakte de eikenprocessierups veel overlast in de Achterhoek. Er waren driemaal zo veel rupsen als in 2018, waardoor overlast niet te voorkomen was. De verwachting is dat er in 2020 evenveel rupsen zullen zijn als in 2019. Daarom gaat de gemeente de rups volgend jaar intensiever bestrijden.

 • Actie Amnesty: burgemeesters vragen aandacht voor schrijnende situaties van gevangenen

  Op 9 december 2019, in het kader van de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens, was burgemeester Besselink één van de vele burgemeesters en honderdduizenden andere mensen die een brief schreef aan de machthebbers van landen waar inwoners onderdrukt worden. Om de getroffenen kracht te geven en aandacht te vragen voor hun schrijnende situaties. Dit jaar staan jonge mensen centraal in deze jaarlijkse actie van Amnesty International.

 • De raad vergadert op 18 december

  Op 18 december 2019 vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis. LET OP: De vergaderavond is een woensdagavond i.v.m. de kerstperiode. De openbare vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • Openingstijden rond Kerst en Oud & nieuw

  Rondom de feestdagen gelden voor zowel voor de sociale teams als het gemeentehuis gewijzigde openingstijden. Op vrijdag 27 december is het gemeentehuis tussen 09.00 – 10.00 kort geopend voor aangiftes van geboorte en overlijden. Voor overige openingstijden zie tabel.

 • Jaap Blok gestart als vertrouwenspersoon voor inwoners

  Jaap Blok is gestart als vertrouwenspersoon voor Bronckhorst. Hij kan u adviseren en wegwijs maken in procedures als u niet tevreden bent over de gemeente. Bij hem kunt u terecht voor informatie nog voor u een formele klacht of bezwaar indient. Hij kan u adviseren en een indicatie geven of u terecht een klacht wilt indienen of niet.

 • Pleegouderschap in Bronckhorst

  Wellicht wilt u een kind een fijne (tijdelijke) plek bieden? Er is in Nederland een groot tekort aan pleegouders. Op dit moment wachten ook Achterhoekse kinderen op een pleeggezin waar zij terecht kunnen. Bij pleegouderschap denken veel mensen misschien aan een permanente in huis plaatsing van een kind. Dat is alleen lang niet de grootste groep kinderen die behoefte heeft aan een pleeggezin. Het gaat juist vaak om tijdelijke opvang van kinderen die uit een moeilijke thuissituatie komen. Pleegzorg kan zelfs in deeltijd, wanneer er bijvoorbeeld behoefte is aan weekendopvang. Kortom, er zijn zoveel mogelijkheden om als pleegouder het verschil te maken in het leven van een kind.

 • Komt u ook naar de nieuwjaarsreceptie op 8 januari?

  Het gemeentebestuur nodigt u van harte uit voor de nieuwjaarsreceptie op 8 januari 2020 om 20.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in het gemeentehuis aan de Elderinkweg 2 in Hengelo. Alle inwoners, instellingen, verenigingen en bedrijven zijn van harte welkom. Een prima gelegenheid om in ongedwongen sfeer onder het genot van een hapje en een drankje elkaar het beste voor het nieuwe jaar toe te wensen. Het wordt een bijzondere avond, waarop de burgemeester kort terugblikt op 15 jaar Bronckhorst, de vrijwilliger van het jaar bekend wordt gemaakt en alle kampioenen van 2019 uit de gemeente worden gehuldigd. Zet de datum vast in uw agenda! Wij begroeten u graag de 8de!

 • Gemeente op instagram - Volgt u ons al?

  Sociale media, we zitten er bijna allemaal op. Volgt u onze accounts op Facebook of Twitter, waarin we allerhande nieuws delen van de gemeente? We hebben ook een account op instagram. Hebt u die al gezien?

 • Werkcarrousel Bronckhorst feestelijk geopend

  De gemeente gaat intensief samenwerken met ondernemers en het Graafschap College om meer inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt aan regulier werk te helpen. Hiervoor is onder meer een nieuw leerwerkcentrum opgericht in het voormalige pand van Polyketting op het Industriepark Zelhem. Dit kreeg de naam Werkcarrousel Bronckhorst en is op 6 december 2019 op feestelijke wijze officieel geopend door wethouder Willem Buunk van economische zaken en Eddy Gelhever van Meesterwerk Werkprojecten.

 • 30 dagen geen alcohol: doe ook mee!

  Drinkt u weleens alcohol? En bent u benieuwd wat er gebeurt als u daar even mee stopt? Doe dan op 1 januari 2020 mee aan IkPas. Veel mensen drinken alcohol. Op feestjes, na het sporten, tijdens het eten, na het werk of voor het slapen gaan. Misschien vindt u het gezellig, drinkt u omdat u stress hebt of omdat u zich eenzaam voelt. Alcohol drinken is voor veel mensen een gewoonte geworden, waar ze niet meer zo vaak bij stilstaan.

 • Ondernemersfondsen dragen bij aan leefbaarheid kernen

  Sinds enkele jaren heffen we reclamebelasting voor de kernen Hengelo, Vorden en Zelhem, waarvan de opbrengst in drie ondernemersfondsen vloeit. Dit is een samenwerking tussen gemeente en ondernemers in de dorpen die zorgt voor een stabiele geldstroom waaruit de ondernemersverenigingen activiteiten en investeringen financieren. De acties verbeteren het ondernemersklimaat en de concurrentiepositie in de winkelgebieden van de kernen.

 • WhatsAppen met de gemeente

  Berichtenplatform WhatsApp verandert haar servicevoorwaarden. Hierdoor moeten overheden, en dus ook onze gemeente, hun WhatsApp verkeer tijdelijk op een iets andere manier afhandelen. Wij doen hiervoor een technische aanpassing, waardoor u er als klant zo min mogelijk van merkt. Wij blijven dus gewoon bereikbaar via ons WhatsApp nummer (06) 82 65 43 45.

 • Gewijzigd tijdstip spreekuur gebiedsambtenaren Hengelo e.o.

  LET OP: Op 10 december 2019 is het maandelijkse spreekuur van de gebiedsambtenaren voor Hengelo e.o. eenmalig op een gewijzigd tijdstip. Het spreekuur is die dag van 14.00 tot 15.30 uur in plaats van om 16.30 uur. Graag tot dan in Ons Huis!

 • Vergunning voor vestiging derde supermarkt in Vorden verleend

  De gemeente heeft een omgevingsvergunning verleend voor het vestigen van een Coop supermarkt op de locatie Zutphenseweg 24A t/m 26A in Vorden. Het pand waar nu voor een deel een baliefunctie van een bank, een apotheek en een makelaar zijn gevestigd, staat grotendeels leeg. Deze leegstand wordt nu ingevuld met een supermarkt.

 • Let op! Bestemmingsplannen met diverse aanpassingen vanaf 5 december ter inzage

  Vanaf 5 december liggen er twee veegplannen (gedurende 6 weken) ter inzage. In een zogenaamd veegplan worden meerdere aanpassingen in een bestemmingsplan gelijktijdig beoordeeld en aan de raad voorgelegd. Dit bespaart zowel de indiener als de gemeente tijd en geld.

 • De raadscommissie vergadert op 12 december

  Op 12 december 2019 vergadert de raadscommissie. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom bij deze openbare vergadering.

 • Verslag raadsvergadering 28 november

  Op 28 november 2019 vergaderde de raad. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Zelhem vanaf 10 t/m 13 december onderstaande wegen af.

  • Aaltenseweg, tussen Baaksekampweg / Bielemansdijk
  • Meeneweg, tussen Bielemansdijk / Wolversveenweg
 • Verloopt uw rijbewijs bijna? Vul op tijd een gezondheidsverklaring in!

  Het is op dit moment erg druk bij het CBR en daarom zijn de wachttijden opgelopen. Daarom is het verstandig om op tijd, maar niet te vroeg de Gezondheidsverklaring in te vullen. Dat betekent vier maanden voordat uw rijbewijs verloopt. Heeft u problemen met uw gezondheid? Dan adviseert het CBR om vijf maanden van tevoren uw Gezondheidsverklaring in te vullen, omdat u dan waarschijnlijk als onderdeel van de beoordeling ook naar een arts of specialist wordt doorverwezen. Het CBR kan u helaas niet sneller helpen als u de verklaring eerder indient.

 • Nieuwe manier van inzamelen

  Op 1 januari 2020 verandert de afvalinzameling en gelden nieuwe tarieven. U heeft hierover een informatiebrief ontvangen van Circulus-Berkel. Op www.inzamelingbronckhorst.nl vindt u ook alle informatie. De aanleiding voor de aanpassingen zijn de dalende opbrengsten - onder meer omdat er minder restafval ingezameld wordt - en hogere kosten voor verwerking van afval en grondstoffen. Daarom hebben we samen met inwoners een nieuw plan gemaakt voor de inzameling van het huishoudelijk afval. Het doel? Afval goed blijven scheiden en kosten in de hand houden. Hieronder zetten we nog enkele veel gestelde vragen en antwoorden op een rij.

 • Bronckhorster ‘parels’ grijpen naast Henk Aalderinkprijs 2019

  De Henk Aalderink-prijs is dit jaar toegekend aan het jaarlijkse evenement Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop. De winnaar krijgt 2.500 euro en mag zichzelf een jaar lang de mooiste Parel van het Platteland noemen. De jury koos uit de inzendingen bovendien 20 parels die door de P10 opgenomen in een routekaart en het boekje ‘Parels van het Platteland. De drie Bronckhorster inzendingen vielen weliswaar niet in de prijzen, maar worden wel in het boekje opgenomen.

 • Uw huis klaar maken voor de toekomst? Ga aan de slag met onze gunstige lening!

  Wilt u meer comfort, de energierekening verlagen of is uw huis toe aan een flinke opknapbeurt, maar hebt u daar de financiële middelen niet voor? Denk dan eens aan onze nieuwe Toekomstbestendig Wonen Lening. Met deze lening tegen een gunstige rente kan het misschien wel!

 • Wij zoeken kampioenen!

  Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 8 januari 2020 in het gemeentehuis huldigen we de kampioenen van 2019. Kent u een persoon of club die het afgelopen jaar kampioen geworden is op sportief of cultureel gebied? Geef dit dan vóór 10 december aan ons door.

 • Bert Jansen en Freek Groot Nibbelink koninklijk onderscheiden!

  Uit handen van burgemeester Marianne Besselink kregen de heren Bert Jansen uit Keijenborg en Freek Groot Nibbelink uit Halle op respectievelijk 21 en 23 november een koninklijke onderscheiding (allebei Lid in de Orde van Oranje-Nassau).

 • Jongere in Bronckhorst? Laat horen wat je bezighoudt

  Kjeld Kempers is onze jeugdburgemeester. Als jeugdburgemeester heeft hij verschillende taken. Zo zet hij zich onder andere in om de gemeente en kinderen dichter bij elkaar te brengen. Hij laat de mening van kinderen op het gemeentehuis horen en kijkt samen met de burgemeester en eventueel de gemeenteraad naar een oplossing.

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht. Deze organisatie voert voor de meeste gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, regelingen voor ondernemers uit. Daarnaast biedt ROZ advies, coaching en trainingen voor starters en ondernemers. Zo kunt u bijvoorbeeld ondersteuning krijgen van (oud)ondernemers op het gebied van marketing, financiën of netwerken om uw bedrijf verder te helpen.

 • Mantelzorger? Kom in gesprek met andere mantelzorgers uit de buurt tijdens Mantelzorgcafé in Steenderen

  Op 10 december 2019 is er een bijeenkomst van het Mantelzorgcafé. Mantelzorgers kunnen elkaar ontmoeten in het Anker in Steenderen van 14.30 tot 16.00 uur. Iedereen die intensief of langdurig zorgt voor iemand, een ouder, een kind, partner of iemand anders uit de omgeving, is mantelzorger. Soms komen mantelzorgers voor uitdagingen te staan en kan het emotioneel zwaar worden. Praten daarover kan helpen om de zorg vol te houden. Andere mantelzorgers begrijpen u maar al te goed.

 • Wie wordt vrijwilliger van het jaar 2019?

  Kent u een vrijwilliger die altijd voor een ander klaar staat. Iemand met tomeloze inzet, enthousiasme en gedrevenheid. Die mensen helpt. Waar je echt op kan bouwen. Iemand die echt het verschil maakt. Kent u zo iemand? En denkt u: ‘die verdient het om eens in het zonnetje te worden gezet..’ Meld hem, haar of een hele groep dan  aan als vrijwilliger van het jaar 2019!

 • ‘Leefsamen Achterhoek’ wint tweede prijs bij European Fire Safety Award

  Bij de European Fire Safety Award 2019 van het Europees Parlement heeft het project ‘Leefsamen Achterhoek’ van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de tweede prijs gewonnen. Leden van het bestuur van de Federatie van de Europese Unie voor brandweercommissies vormden de jury. De jury waardeert het Achterhoekse initiatief omdat het de samenhang in de maatschappij stimuleert. De European Fire Safety Award is dit jaar voor het eerst uitgereikt en heeft als doel om goede voorbeelden op het gebied van brandveiligheid onder de aandachte te brengen.

 • Wegafsluiting in verband met wegwerkzaamheden

  Vanwege wegwerkzaamheden sluiten wij in Hengelo op 28 en 29 november 2019 de volgende weg af:

  • Tolweg tussen de Vordenseweg N316 en De Horst.
 • Toegankelijkheid complex kasteel Vorden

  Met de verkoop van kasteel Vorden in 2005 aan de huidige eigenaren maakten de gemeente en de kopers afspraken over de toegankelijkheid van het kasteelcomplex. Hierover is in de loop van de tijd onduidelijkheid ontstaan en daarom zijn in de afgelopen periode enkele gesprekken geweest tussen de gemeente en de eigenaren van het kasteel. Uitgangspunt is dat bezoekers, wandelaars en fietsers om het kasteelcomplex worden geleid.

 • Trots op #ondernemendbronckhorst

  Wij zijn trots op onze bedrijven en vinden het belangrijk dat het goed ondernemen is in onze gemeente. Bronckhorster bedrijven leveren prachtige producten, zorgen voor werkgelegenheid en zijn innovatief. Soms is er een ondernemersbericht dat speciale aandacht trekt van wethouder Willem Buunk van economische zaken. Hij maakt dan graag van de gelegenheid gebruik om een bezoek te brengen.

 • Doet iedereen mee? Wij doen onderzoek. Geef uw mening!

  Wij willen graag dat Bronckhorst een inclusieve gemeente is. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Bijvoorbeeld het volgen van onderwijs, werken, wonen, reizen en sporten. Ook betekent het dat iedereen geaccepteerd wordt en niemand om welke reden dan ook wordt buitengesloten. Bijvoorbeeld vanwege afkomst, seksuele geaardheid of een lagere scholing.

 • Infoavond antennemast Halle

  Inwoner van Halle? Wij nodigen u uit voor een informatieavond over de nieuwe locatie voor de antennemast die de mobiele bereikbaarheid van Halle moet garanderen. De bijeenkomst vindt plaats op 27 november 2019 van 19.30 tot 21.00 uur bij zaal Nijhof. Deze uitnodiging hebt u ook per brief gekregen. Aanmelden is niet nodig, graag tot ziens!

 • Grondverzet in Achterhoek weer mogelijk

  Uit onderzoek blijkt dat de landelijke norm voor de hoeveelheid PFAS (een groep chemische stoffen die van nature niet afbreekbaar is) in grond en bagger, voor het landelijk gebied ruimer genomen kan worden. De Achterhoekse gemeenten besluiten om de norm te verhogen, zodat grondverwerkers en tuinders weer aan de slag kunnen.

 • Inwoners tevreden over Wmo en jeugdhulp

  Net als vorig jaar zijn inwoners positief over de hulp en ondersteuning die wij verlenen bij de uitvoering van onze Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)- en jeugdzorgtaken. Dat laat het cliëntervaringsonderzoek dat adviesbureau BMC in opdracht van de Achterhoekse gemeenten uitvoerde, zien. Wethouder Blaauw: “Uit het onderzoek blijkt dat we het op alle fronten goed deden. Het is heel fijn te merken dat het kwaliteitsniveau van onze dienstverlening volgens onze cliënten goed op peil is.” 

 • Komt u eruit? ‘Kom uit je schuld’ helpt

  Veel Nederlanders hebben geldproblemen. Als we schulden hebben, wachten we gemiddeld vijf jaar met hulp zoeken. Dat is zonde. Want als je zo lang wacht, wordt het bedrag in die vijf jaar, ruim tien keer zo hoog. Komt u eruit?

 • De raad vergadert op 28 november

  Op 28 november 2019 vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis. De openbare vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • Overstap naar nieuwe manier van afval inzamelen

  Eén dezer dagen ontvangt u informatie in uw brievenbus over de nieuwe manier van afval inzamelen in Bronckhorst. Op 1 januari 2020 gaan vijf belangrijke wijzigingen in, waarover we u al eerder berichtten. De belangrijkste is dat we overgaan naar een systeem waarbij inwoners zelf hun grijze afval wegbrengen naar ondergrondse restafvalcontainers op 66 plekken in Bronckhorst. 

 • Wegafsluiting in verband met snoeiwerkzaamheden

  Vanwege snoeiwerkzaamheden sluiten wij in Zelhem onderstaande wegen af.

  • Jolinkdijk tussen Heidenhoekweg / Halseweg, op 18 en 19 november 2019
  • Nijmansedijk tussen Stadsedijk / Halle-Nijmanweg, op 20 en 21 november 2019
  • Priesterinkdijk tussen Halseweg (N330) / Wolversveenweg, op 20 en 21 november 2019
  • ​Wolversveenweg tussen Kuiperstraat / Ruurloseweg (N315), van 26 t/m 28 november 2019
 • P10 wil heffingskorting sociale woningbouw voor heel Nederland

  Marianne Besselink pleit namens de P10-gemeenten in een brief aan de Tweede Kamer voor een heffingskorting voor woningcorporaties op nieuwbouwwoningen. Het kabinet stelde onlangs voor om een dergelijke heffingskorting van € 25.000,- per betaalbare sociale huurwoning in te voeren in de tien woningmarktregio’s met de hoogste gemiddelde WOZ-waarde. Hierdoor zouden onder andere de P10-gemeenten buiten de boot vallen en ‘dit komt de leefbaarheid op het platteland niet ten goede’, aldus Besselink. Daarom zou deze verhuurderheffing voor heel Nederland moeten gelden. Lees verder voor de brief aan de Tweede Kamer.

 • Loop 'ns binnen bij onze gebiedsambtenaren tijdens hun spreekuren

  Hebt u ideeën voor uw woonomgeving, maar weet u niet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken? Hebt u iemand nodig om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt u weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken? Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst. Zij houden hiervoor onder andere maandelijks een spreekuur.

 • Werkzaamheden Horsterkamp in Vorden

  Langs de Horsterkamp in Vorden wordt een nieuwe gasleiding aangelegd onder het fietspad. De werkzaamheden duren van 14 oktober tot en met 30 november 2019. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, is er een omleidingsroute voor fietsers. Deze zal waarschijnlijk tot begin november gelden. Daarna vinden nog kleine werkzaamheden op het fietspad plaats, waarvoor geen omleiding meer nodig is.  

 • Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv)

  Heeft u een varkenshouderij in het concentratiegebied Zuid of Oost (Bronckhorst valt binnen het gebied Oost) en veroorzaakt uw bedrijf geuroverlast? Dan kunt u subsidie aanvragen als u stopt met uw bedrijf of een locatie van uw bedrijf. Door minder varkenshouderijlocaties moet de geuroverlast in veedichte gebieden minder worden. U kunt deze subsidie vanaf 25 november 2019 aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uw aanvraag moet op 15 januari 2020 bij de RVO binnen zijn.

 • Regeling Delta loopt af, gemeente neemt uitvoering Wsw over

  De gemeente Bronckhorst voert vanaf 1 januari 2020 de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) zelf uit. Vanaf eind 2019 nemen we de begeleiding van de Wsw-medewerkers die onder deze wet vallen al over van werkbedrijf Delta Werkt, dat na dit jaar ophoudt te bestaan.