Nieuws

 • Gaat uw kind naar voortgezet onderwijs? Praat samen over alcohol en tabak!

  Het nieuw schooljaar is begonnen. Veel kinderen gaan voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Dat is vaak een spannende tijd, voor kinderen én voor ouders. Nieuwe school, nieuwe vrienden, en nieuwe verleidingen. Zoals alcohol en tabak. Hoe gaat u het gesprek hierover aan met uw kind? Alle ouders/verzorgers van een 12-jarig kind ontvingen hierover afgelopen week een brief van ons.

 • B en w stemmen in met Verrijkte Routekaart Energieneutraal 2030

  B en w stemden vorige week in met de verrijkte routekaart naar een energieneutraal Bronckhorst in 2030. Deze verrijkte routekaart is een actieplan om samen met inwoners, ondernemers en organisaties aan de slag te gaan met de energie-opgave. De raad neemt hierover in oktober een besluit.

 • Verslag raadsvergadering 26 september

  Op 26 september 2019 vergaderde de raad. Lees dit hele artikel voor een verslag.

 • P10 zoekt parels op het platteland

  Elk jaar organiseert de P10 de Henk Aalderink-prijs, vernoemd naar onze overleden oud-burgemeester en oprichter van de P10. Dit jaar zoekt de P10 daarvoor naar parels op het platteland. Een parel is een plek die het bezoeken waard is, een energiek evenement of een bruisend initiatief. En die zijn er meer dan genoeg in Bronckhorst! 

 • Wegafsluiting in verband met werkzaamheden

  Vanwege werkzaamheden aan de riolering sluiten wij in Vorden, de Stationsweg op 9 en 10 oktober 2019 af.

  De hulpdiensten en het openbaar vervoer kunnen geen gebruik maken van genoemde weg. Aanwonenden zijn bereikbaar. Er kunnen omstandigheden zijn die de uitvoering van de werkzaamheden kunnen vertragen of versnellen, zoals weersomstandigheden.

 • Gevolgen PAS-uitspraak voor initiatieven in Bronckhorst

  De gemeente gaat voor het verlenen van omgevingsvergunningen en het wijzigen van bestemmingen voorlopig het ‘Nee, tenzij …’-principe toe te passen. Dat besloten b en w vandaag. Met dit besluit stellen we het verlenen van omgevingsvergunningen en het behandelen van bestemmingswijzigingen uit als redelijkerwijs een toename van de stikstofdepositie te verwachten valt.

 • Waardeer uw mantelzorger met 100 euro van de gemeente

  Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en realiseert zich dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners. Als dank voor hun inzet, kunnen mantelzorgers in Bronckhorst (net als vorig jaar) 100 euro ontvangen van de gemeente. Een bedrag dat hij/zij naar eigen inzicht kan besteden. Aanmelden kan vanaf nu weer.

 • Kids uit groep 7 opgelet: Je hebt nog een paar dagen om je aan te melden voor jeugdburgemeester!

  Lijkt je het leuk om met de echte burgemeester een aantal bijzondere activiteiten voor kinderen bij te wonen? Om mensen te ontmoeten en je mening te geven over wat kinderen belangrijk vinden? Meld je dan aan om onze nieuwe jeugdburgemeester te worden. Het kan nog tot 7 oktober.

 • Modder op de weg? Gas los!

  Landbouwers zijn druk aan het oogsten op het land. Hierdoor ligt in het buitengebied soms modder op de weg. Vooral in combinatie met een regenbui leidt dit tot glad wegdek. Wat moet u doen als u als motorrijder of automobilist op een modderige weg belandt?

 • Elektriciteit in 'Een nieuwe tijd'. Wederopbouw in de Achterhoek

  We kennen ze allemaal wel, de transformator huisjes aan de kant van de weg. Deze voorzien onze huishoudens al decennialang van stroom. We zouden bijna vergeten dat het niet altijd zo is geweest! Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waren grote delen van het platteland nog niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Door gebrek aan kolen en koper in de oorlog werd de elektriciteitsvoorziening gehinderd. Ook andere factoren speelden een rol, kan een tijdgenoot zich nog herinneren: ‘’Stroom is hier pas heel laat, ik dacht zo rond 1955, gekomen. We woonden in de zogenaamde onrendabele gebieden.’’

 • Jack van Dodewaard uit Vorden exposeert in gemeentehuis

  Fotograaf Jack van Dodewaard uit Vorden exposeert van oktober t/m december 2019 met een veelzijdige selectie foto’s in het gemeentehuis. Inwoners en bezoekers zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De expositie is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. 

 • De raadscommissie vergadert op 9 en 10 oktober

  Op 9 en 10 oktober 2019 vergadert de raadscommissie. De vergadering begint om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom bij deze openbare vergadering.

 • Lezing voor naasten van mensen met dementie op 2 oktober

  Het thema van deze lezing is 'Verdriet, hoop en veerkracht bij dementie'. Dementie is een ingrijpende ziekte met grote gevolgen voor het dagelijks leven. Als uw partner of ouder de diagnose dementie heeft gekregen, volgt een tijd waarin gaandeweg veel verandert. Veranderingen die gevoelens van verdriet en verlies met zich mee kunnen brengen. Steeds opnieuw moet u nieuwe wegen zoeken, zodat het leven (samen) de moeite waard blijft. Hoe doet u dat en wat kan u helpen om met gevolgen van dementie om te gaan?

 • Loop 'ns binnen bij onze gebiedsambtenaren tijdens hun spreekuren

  Hebt u ideeën voor uw woonomgeving, maar weet u niet bij wie u terecht kunt voor hulp om uw idee verder uit te werken? Hebt u iemand nodig om mee te denken over het organiseren van een bijeenkomst/activiteit? Wilt u weten wat er in omliggende dorpen gebeurt als het gaat om uw plannen/initiatieven en hoe u daarvan kunt leren of er wellicht bij aan kunt haken? Onze gebiedsambtenaren zijn u graag van dienst. Zij houden hiervoor onder andere maandelijks een spreekuur.

 • Ouders opgelet: Wij zoeken een jeugdburgemeester, lijkt uw kind dat leuk?

  Kom je uit Bronckhorst, zit je in groep 7 en lijkt het jou leuk om alle kinderen in de gemeente te vertegenwoordigen? Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente (het gaat om ca. 5 activiteiten per jaar)? Om mensen te ontmoeten? En je mening te geven? Dit is je kans. Meld je aan voor 7 oktober en misschien word jij onze jeugdburgemeester voor de periode november 2019 tot november 2020.

 • Ondernemer worden en blijven in Bronckhorst?

  Bent u inwoner en van plan een bedrijf te starten, maar u weet niet waar u moet beginnen? Heeft u advies nodig bij de lopende gang van zaken in uw onderneming, omdat het even wat minder gaat? Dan kunt u bij ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) terecht. Deze organisatie voert voor de meeste gemeenten in de Achterhoek, waaronder Bronckhorst, regelingen voor ondernemers uit. Daarnaast biedt ROZ advies, coaching en trainingen voor starters en ondernemers. Zo kunt u bijvoorbeeld ondersteuning krijgen van (oud)ondernemers op het gebied van marketing, financiën of netwerken om uw bedrijf verder te helpen.

 • Hebt u pootrecht? Neem contact met ons op

  De gemeente voert de komende weken de jaarlijkse boomveiligheidscontrole uit bij alle gemeentelijke bomen, binnen én buiten de kernen. In deze inspectie beoordelen wij of een boom nog veilig is of dat snoei noodzakelijk is.

 • Bijenhotels op begraafplaatsen

  Op de vijf algemene begraafplaatsen in Bronckhorst plaatsen we bijenhotels. Een bijenhotel biedt extra woon- en nestgelegenheid voor wilde bijen. Zo helpen we de wilde bijen bij hun positieve invloed op de flora en fauna. Dat draagt bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.

 • Nieuw: onze Beweegmakelaar!

  Komt u in beweging met Lise? Voldoende bewegen is gezond en leuk. Maar hoe begint u met bewegen? Lise Middelkoop is sinds kort Beweegmakelaar in Bronckhorst en helpt u graag op weg. De Beweegmakelaar biedt ondersteuning bij het vinden van een geschikte sport- of beweegactiviteit en kan u helpen om structureel meer beweging in uw leven te brengen. De ondersteuning kan bestaan uit een doorverwijzing naar een vereniging of beweeggroep, maar ook een langer individueel traject is mogelijk.

 • Raad gevraagd intentie uit te spreken voor bouw VO-school met sporthal op locatie Almenseweg, Vorden

  Op 17 september 2019 besloten b en w van Bronckhorst en het schoolbestuur van Achterhoek VO de gemeenteraad voor te stellen om hun intentie uit te spreken voor de bouw van een nieuwe gecombineerde school voor voortgezet onderwijs met sporthal in Vorden. Een belangrijke stap naar een toekomstbestendige en onderscheidende onderwijs- en sportvoorziening in het dorp en de gemeente. De nieuwbouw moet de huidige school ’t Beeckland en sporthal ’t Jebbink vervangen.

 • Onderzoek voor aardwarmte in ondergrond rond Steenderen

  De laatste week van september doet EBN (Energie Beheer Nederland) in opdracht van het ministerie van Economische zaken in een gebied bij Olburgen, Rha, Bronkhorst en de westelijke kant van Steenderen verkennend onderzoek in de ondergrond. Het gaat om seismisch onderzoek onder de naam SCAN, dat onderdeel is van een landelijk onderzoek om nauwkeuriger in te kunnen schatten waar aardwarmtewinning mogelijk is.

 • Met z’n allen 28 dagen stoppen met roken? Doe mee met Stoptober!

  De zesde editie van Stoptober komt eraan. Stoptober geeft iedereen die wil stoppen met roken steun om de hele maand niet te roken. En dat is belangrijk, want na een maand niet roken, is de kans 5x groter dat u blijvend stopt met roken. Vanaf 1 oktober start de actie. In de afgelopen jaren zijn al duizenden rokers tijdens Stoptober gestopt met roken. Zij hebben bewezen dat Stoptober werkt! 

 • Opknapbeurt ingang begraafplaats Zelhem

  Deze week starten we met het opknappen van de ingang van de begraafplaats Zelhem. We verbeteren het straatwerk bij de ingang en het looppad op de begraafplaats. Deze maatregelen zorgen voor een mooiere uitstraling. De begraafplaats is tijdens de werkzaamheden toegankelijk via de andere toegangspoorten. Alle graven zijn gewoon bereikbaar. We verwachten dat de werkzaamheden half oktober klaar zijn.

 • Met nieuw biodiversiteitsplan behouden en versterken we natuur en biodiversiteit

  Bronckhorst heeft een prachtige en waardevolle natuur.  We willen de natuurwaarde en de biodiversiteit versterken. Herstel van de variatie van soorten, ecosystemen en landschappen is van belang voor een rijke natuur en basis van ons welzijn. Het belang van biodiversiteit daarin wordt steeds duidelijker. Met het plan ‘Samen voor biodiversiteit’ willen we met inwoners de inzet op het behoud en herstel van de biodiversiteit vergroten, een structureel karakter geven en zo de natuurwaarde meetbaar te versterken.

 • Voorlichting over veiligheid voor senioren

  Voor wie doet u de deur open? “Dag mevrouw, een pakketje voor u!” klinkt aantrekkelijk en vertrouwd. Maar is het wel echt een pakketbezorger die voor de deur staat? Met allerlei smoezen of ‘babbeltrucs’ weten oplichters en overvallers iedere keer weer hun slag te slaan. Ze bellen aan en stellen zich voor als pakketbezorger, thuiszorgmedewerker, medewerker van uw zorgverzekering, energiebedrijf of bank.

 • Prettig en duurzaam wonen in Bronckhorst. Dat wil toch iedereen?

  Op 12 oktober 2019 is de Oost West Thuis Best-dag op de gemeentewerf in Hengelo. Tussen 10.30 en 15.00 uur kunt u een gezellige markt bezoeken vol ideeën, workshops en demonstraties op het gebied van prettig en duurzaam wonen. Veel bedrijven ontwikkelen hiervoor praktische producten en slimme diensten. Een groot aantal ondernemers uit onze streek toont u graag de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Ook aanwezig: wethouder Evert Blaauw van wonen. Hij gaat graag met u in gesprek over toekomstbestendig wonen.

 • ‘Vroeg Eropaf’ geeft vroegtijdig hulp bij schulden!

  Heeft u moeite om rond te komen? Bent u bang om in de schulden te raken en wilt u dat voorkomen? Vraag om hulp voordat de situatie uit de hand loopt. De gemeente geeft gratis advies en hulp met het project ‘Vroeg Eropaf’. Inwoners kunnen in bepaalde situaties in aanmerking komen voor een bijdrage of financiële tegemoetkoming. Bijvoorbeeld als iemand een laag inkomen en weinig vermogen heeft.

 • De raad vergadert op 26 september 2019

  Op 26 september vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis. De openbare vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • Hoe combineert u mantelzorg en werk goed?

  Speciaal voor de werkende mantelzorger organiseren wij op 8 oktober 2019 de bijeenkomst ‘Mantelzorg werkt’ over de combinatie van werk en mantelzorg. De bijeenkomst start om 19.00 uur in het gemeentehuis.

 • Eekschuur in Hummelo winnaar Monumentenprijs Bronckhorst 2019

  De gerestaureerde eekschuur aan de Sliekstraat 5 in Hummelo is de winnaar geworden van de monumentenprijs 2019 van de gemeente Bronckhorst. Naast de eekschuur waren nog 3 andere gerestaureerde objecten genomineerd: een boerderij op landgoed de Wiersse, het kerkje in Laag-Keppel (Galerie 1880) en boerderij de Goedenberg in Hummelo. Op voordracht van de commissie Welstand/monumenten wees het college de eekschuur als winnaar aan.

 • Ook lekker bewegen? Doe mee aan de Sportdagen 55+

  Tijdens de Nationale Sportweek van 20 t/m 29 september 2019 organiseren we in samenwerking met (sport)verenigingen, GGD-NOG, lokale ondernemers een ouderensportdag in Vorden en Keijenborg. In Vorden is de ouderensportdag op 25 september, twee dagen later op 27 september is de sportdag in Keijenborg.

 • Gemeente op instagram - Volgt u ons al?

  Sociale media, we zitten er bijna allemaal op. Volgt u onze accounts op Facebook of Twitter, waarin we allerhande nieuws delen van de gemeente? We hebben ook een account op instagram. Hebt u die al gezien?

 • Cursus voor mantelzorgers: omgaan met dementie

  Dementie is een ziekte met grote gevolgen. Niet alleen voor de mensen die de ziekte treft, maar ook voor mensen in de directe omgeving. U ziet iemand geleidelijk veranderen en steeds afhankelijker worden. Emotioneel kan het soms moeilijk zijn, zowel voor degene met dementie, maar ook voor u.

 • De raad vergadert op 12 september

  Op 12 september vergadert de gemeenteraad in de raadzaal van het gemeentehuis. De openbare vergadering begint om 20.00 uur. U bent van harte welkom om de vergadering bij te wonen.

 • Bestrijding eikenprocessierups gaat nog door

  Afgelopen zomer zorgde de eikenprocessierups in het hele land voor veel overlast. Ook wij ontvingen drie keer zoveel klachten en meldingen als voorgaande jaren. De motvlinders zijn inmiddels uitgevlogen, maar de brandharen in lege nesten kunnen ook nu nog voor klachten zorgen. Daarom gaan we de komende weken nog door met de verwijdering van nesten. Alle nesten rondom de kernen, die inwoners tijdens de piekdagen meldden, worden verwijderd. Nesten in de directe omgeving van gemelde bomen worden meegenomen bij de bestrijding.

 • Verkoop locatie ‘Union’ Zelhem aan ProWonen voor woningbouw

  De gemeente heeft het voormalige Uniongebouw aan de Hummeloseweg 39F in Zelhem voor een marktconforme prijs verkocht aan wooncorporatie ProWonen. Hiermee maakt een leegstaand gebouw plaats voor nieuwe sociale huurwoningen. Voorafgaand aan de verkoop onderzochten we welke partijen beschikken over bouwrechten en belangstelling hebben voor deze locatie.

 • Cursus voor ouders: omgaan met autisme

  Ouder zijn van een kind met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), is niet altijd even gemakkelijk. Bij kinderen met ASS kan de ontwikkeling soms anders verlopen dan de ontwikkeling van leeftijdsgenoten. De opvoeding en dagelijkse omgang vragen om een specifieke aanpak en een duidelijke structuur.

 • Dag zonder Verkeersdoden in Vorden

  Dag zonder Verkeersdoden in Vorden. Op 26 september 2019 is het de Europese Dag zonder Verkeersdoden, EDWARD-day. Op die dag staan op verschillende pleinen in Gelderland lege stoelen om de verkeersslachtoffers te herdenken. Bij ons gebeurt dat in Vorden. 93 lege stoelen, voor ieder slachtoffer een stoel. 

 • Slimme en duurzame tips om prettig te wonen

  Hoe wilt u wonen? Comfortabel, veilig, maar ook zo duurzaam mogelijk? Dat dachten we al! Kom naar de Oost West Thuis Best-markt op 12 oktober op de gemeentewerf, Zelhemseweg 27 in Hengelo (Gld). U kunt dan zelf ontdekken wat u nu en straks kunt doen om prettig en bewust te wonen en te leven. Ideeën en tips genoeg!

 • Word jij onze nieuwe jeugdburgemeester?

  Wij zoeken een nieuwe jeugdburgemeester! Lijkt het jou leuk om alle kinderen van Bronckhorst te vertegenwoordigen? Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente? Om mensen te ontmoeten? En je mening te geven? Kom je uit Bronckhorst en zit je in groep 7 van een basisschool in de gemeente? Lees dan het onderstaande eens goed door. Misschien ben je zo enthousiast dat je mee wilt doen en komend jaar onze jeugdburgemeester wilt zijn.

 • WhatsApp-buurtpreventiegroep? Vraag bord en stickers aan!

  Met WhatsApp-buurtpreventiegroepen maken buurtbewoners gebruik van een WhatsAppgroep op hun telefoon, om verdachte situaties in hun wijk met elkaar te kunnen delen. Zo’n burgerinitiatief is een moderne vorm van buurtpreventie. Het doel van zo’n WhatsAppgroep met de buurt is het zorgen voor meer ogen en oren in de buurt. Het biedt de mogelijkheid om verdachte omstandigheden, in de eigen woonomgeving, met elkaar te delen via berichtjes.

 • Ben jij jong en zorg je voor een ander?

  Speciaal voor jou: leuke paardenactiviteit jonge mantelzorgers. Als mantelzorger is het soms lastig om tot rust te komen. Dat geldt ook voor jonge mantelzorgers. De zorg voor of om een ziek familielid vraagt vaak constante aandacht. Dan is het fijn om even de zinnen te kunnen verzetten. Daarom organiseert Rotary Club Vorden-Zutphen een gezellige middag vol paardenactiviteiten bij Zachte Paardenkracht in Zelhem. De activiteit vindt plaats op 21 september van 13.00 – 17.15 uur.

 • Wij zetten stappen op CO2-prestatieladder

  Als gemeente geven we het duurzame voorbeeld door zelf stappen te zetten naar een energieneutraal Bronckhorst. De CO2-prestatieladder is een hulpmiddel dat ons helpt bij het verkleinen van onze eigen CO2-voetafdruk.

 • Kom genieten van Open Monumentendag

  In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? De Open Monumentendag staat daarnaast in Bronckhorst in het teken van de Nieuwe tijd, de periode van wederopbouw in de Achterhoek (1945-1965). 

 • Verrijkte routekaart energieneutraal Bronckhorst 2030 ter inzage

  De verrijkte routekaart naar een energieneutraal Bronckhorst in 2030 ligt van 28 augustus t/m 22 september 2019 ter inzage. Deze verrijkte routekaart is een daadkrachtig actieplan om samen aan de slag te gaan met de energie-opgave.

 • De heer Wim Jansen uit Steenderen koninklijk onderscheiden!

  Uit handen van locoburgemeester Willem Buunk kreeg de heer Wim Jansen uit Steenderen op 31 augustus 2019 een koninklijke onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje-Nassau). Dit gebeurde op een bijzonder moment tijdens de viering van het 15-jarig bestaan van stichting lJsselhoeven op klooster Nieuw Sion in Diepenveen.

 • Samen toekomst maken op 5 september

  De Achterhoek staat bol van inspiratie voor de toekomst. Maak het mee op het Achterhoek Inspiratie Festival! Op 5 september 2019 van 16.00 tot 20.00 uur in De Heikamp, Hengeloseweg 2 in Ruurlo.

 • Woningbouwinitiatief indienen? Vanaf 1 september kan het

  Hebt u een woningbouwinitiatief? Zoals splitsen van een woning, nieuwbouw of omvormen van andersoortig vastgoed om in te wonen? De gemeente heeft onlangs het nieuwe woonbeleid ‘Ruimte voor wonen in Bronckhorst’ vastgesteld. We vinden het belangrijk dat iedereen, jong en oud, goed kan wonen en blijven wonen in Bronckhorst. Het aanpassen en verduurzamen van de bestaande woningvoorraad is voor ons prioriteit. Daarnaast biedt het nieuwe beleid meer mogelijkheden om in te spelen op de woonbehoefte en mee te werken aan kwalitatief goede initiatieven op het gebied van wonen. We kijken hierbij niet alleen naar de behoefte op korte termijn, maar ook op de lange termijn.

 • Subsidie voor isolatie van woningen beschikbaar

  Woningeigenaren die aan hun huis minimaal twee isolerende maatregelen treffen, kunnen hiervoor vanaf 2 september 2019 gebruik maken van de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze subsidie bedraagt ongeveer 20% van de kosten voor de isolerende maatregelen.

 • Informatiebijeenkomst Energieproject ‘t Werkveld

  Ondernemers van bedrijventerrein ’t Werkveld in Vorden zijn op 3 september 2019(ontbijtsessie) en 5 september (lunchsessie) uitgenodigd voor de kick-off van Energieproject ‘t Werkveld. De ambitie van het Energieproject is om samen met ondernemers van ’t Werkveld de benodigde stappen naar een energiepositief bedrijventerrein te zetten. 

 • Problemen thuis? Neem contact op met Veilig Thuis

  U zit met trillende handen aan de keukentafel, omdat uw partner bijna thuis komt. Of uw zoontje probeert zichzelf onzichtbaar te maken, zodat uw partner geen aanleiding heeft om wéér boos op hem te worden. Jaarlijks zijn naar schatting een miljoen volwassenen en kinderen slachtoffer van geweld in huiselijke kring. Slachtoffers en plegers vinden het vaak moeilijk om erover te praten of hulp te zoeken. Kinderen zijn vaak te jong om voor zichzelf op te komen. Ook voor ouderen die afhankelijk zijn van anderen is dat lastig. 

 • Nieuw! Kunstuurtje aan huis

  Lijkt het u leuk eens iemand te ontmoeten die u nog niet kent en samen een paar keer bij u thuis te genieten van kunst en cultuur? Woont u in Bronckhorst en bent u 55+? Dan mag u gebruik maken van Kunstuurtje aan huis!

 • Penningmeester van vereniging?

  Vraag subsidie aan voor uw jeugdleden! Het aanvraagformulier voor onze waarderingssubsidie 2020 staat weer op de pagina subsidie voor verenigingen. Hiermee kunt u, namens uw muziekvereniging, sportclub, oranjevereniging, jongerenvereniging of gehandicaptensportvereniging bij ons een subsidieverzoek indienen voor uw jeugdleden tot 18 jaar. Vraag de subsidie voor 1 oktober 2019 aan!

 • 4 September inwonersavond raad over bestemmingsplan evenemententerrein Halseweg, Zelhem

  De gemeenteraad organiseert op woensdag 4 september 2019 een inwonersavond over het bestemmingsplan evenemententerrein Halseweg in Zelhem. B en w willen toestaan dat op het terrein straks max. 4 dagen per jaar een evenement georganiseerd mag worden. Tijdens de raadsvergadering van 26 september neemt de raad een besluit over dit plan.

 • Gebiedsambtenaren ook in najaar nog aantal keer met keet on tour

  Net zoals zij voor de zomer deden, gaan onze gebiedsambtenaren ook dit najaar een aantal data met de keet on tour in Bronckhorst. Hieronder ziet u wanneer zij waar zijn. Komt u langs?

 • Pilot inburgering vrouwelijke na-reizigers en gezinsmigranten

  De gemeente gaat de inburgering van nieuwkomers aanpassen. Het rendement van bijvoorbeeld (taal)cursussen bleek niet altijd voldoende. In 2021 treedt een nieuwe inburgeringswet in werking. Samen met buurgemeente Berkelland hebben we van het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een subsidie ontvangen voor een pilot om nu al volgens de nieuwe inburgeringswet te gaan werken.

 • 11 september ontbijtsessie met uitleg over Toekomstbestendig Wonen Lening

  Ondernemers in woon-, bouw- en zorgsegment opgelet! U komt vanuit uw beroep of organisatie veel in contact met onze inwoners die plannen hebben om hun huis op te knappen. Voor het (ver)bouwen van de woning hebben wij een gunstige lening ontwikkeld. Graag praten wij u bij over de mogelijkheden van de Toekomstbestendig Wonen Lening. Op 11 september 2019 bent u om 07.30 uur welkom in het gemeentehuis voor een ontbijtsessie met uitleg. 

 • Inloopspreekuren Toekomst Bestendig Wonen Lening

  Op 12 september 2019 zijn van 18.00 tot 19.30 uur inloopspreekuren voor inwoners over de Toekomst Bestendig Wonen Lening. U kunt dan zonder afspraak langskomen in de hal van het gemeentehuis met uw vragen over deze regeling voor duurzame verbeteringen aan uw huis. Mevrouw Mia Buddingh van SVn is aanwezig. Zij geeft uitleg en kan u adviseren over uw mogelijkheden. Maak gebruik van deze mogelijkheid!

 • Einde stoppersregeling varkens- en pluimveebedrijven per 1 januari 2020

  De landelijke stoppersregeling van het Actieplan ammoniak eindigt op 1 januari 2020. Dit betekent dat alle stallen vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. Hebt u zich aangemeld voor de stoppersregeling dan is het belangrijk dat u zich zo spoedig mogelijk gaat beraden op uw toekomstplannen. Als u besluit te stoppen, mag u op 1 januari 2020 geen varkens of pluimvee meer houden. Hiervoor moet u een melding indienen in het kader van het Activiteitenbesluit.

 • Participatiesubsidie weer aan te vragen

  Bent u een welzijnsorganisatie en organiseert u activiteiten voor inwoners die (tijdelijk) minder kunnen deelnemen in de samenleving, dan komt u mogelijk in aanmerking voor onze participatiesubsidie. Deze subsidie kunt u tot 1 oktober aanvragen via de pagina Participatiesubsidie

 • Beleefweekend Bronckhorst 20, 21 en 22 september

  Er is zoveel te beleven in Bronckhorst. Ontdek het tijdens het Beleefweekend Buitengewoon op 20, 21 en 22 september 2019. Er zijn op verschillende plekken leuke (natuur) activiteiten voor jong en oud. Van appels plukken in de boomgaard tot koe knuffelen en van een GPS tocht of avonturenpad voor de kids tot lunchverhalen bij de vuurpot. Kijk voor alle info op www.ivn.nl/beleefweekend-bronckhorst. Het weekend is een samenwerking van IVN, de gemeente en betrokken lokale ondernemers. Dit wilt u echt niet missen! Zet de data vast in uw agenda.

 • Afvalkalender: wanneer kan de container aan de weg?

  Met elkaar produceren we steeds minder afval. Daardoor hoeven we niet meer elke week de bakken te legen. Maar wanneer wordt nu precies welke container geleegd? U vindt deze ophaaldata op de afvalkalender van Circulus-Berkel.

 • Volgt u ons al op sociale media?

  De gemeente is op verschillende sociale media platforms te vinden. Naast de gemeentepagina´s in Contact en onze website posten wij allerhande nieuws en activiteiten op twitter en facebook. Op instagram delen we met u wie er vanuit de gemeente voor u aan de slag zijn en waar zij zich mee bezig houden tijdens hun werkweek. Volg ons dus op het sociale platform waar u actief bent. Ons twitteraccount is @gem_bronckhorst. Op facebook en instagram vindt u ons onder de naam gemeentebronckhorst. Als u vragen heeft, stel ze gerust ook op twitter, facebook of instagram. 

 • Waardeer uw mantelzorger met 100 euro van de gemeente

  Hebt u een naaste of bekende die het voor u mogelijk maakt dat u thuis kunt blijven wonen? Bijvoorbeeld omdat diegene uw boodschappen doet, regelmatig voor u kookt of schoonmaakt? Dan waardeert u dat natuurlijk enorm. Ook de gemeente waardeert de inzet van deze mantelzorgers en realiseert zich dat zij onmisbaar zijn voor veel inwoners.

 • Vanaf 1 september kunt u initiatieven voor wonen indienen

  Half juli stelde de gemeenteraad het nieuwe woonbeleid ‘Ruimte voor wonen in Bronckhorst’ vast. Veranderingen op de woningmarkt en in de samenleving waren aanleiding om de woonvisie van 2016-2020 te actualiseren. De gemeente wil dat iedereen, jong en oud, goed kan wonen en blijven wonen. Het aanpassen en verduurzamen van de bestaande woningvoorraad heeft nog steeds prioriteit.

 • Monumentenprijs 2019 gemeente Bronckhorst

  In 2019 gaan wij voor het eerst de monumentenprijs Bronckhorst uitreiken. Met de prijs spreken wij onze waardering uit over de wijze waarop een eigenaar van een monument met het onderhoud of de restauratie van het pand of object is omgegaan. De prijs bestaat uit € 250,- en een kunstobject.

 • Irene van Leeuwen uit Hummelo exposeert in gemeentehuis

  Schilderes Irene van Leeuwen uit Hummelo exposeert van juli t/m september 2019 met haar expositie ‘Onderweg’ in het gemeentehuis. Inwoners en bezoekers zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. De expositie is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

 • Bestrijding Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop

  De Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop zijn ‘exoten’ die we bestrijden. Beide planten kunnen we niet in één keer bestrijden maar moeten we jaarlijks aanpakken. Daar hebben we uw hulp bij nodig! Helpt u mee?