1 jaar na 75 jaar vrijheid, opnieuw thuis stilstaan bij 4 en 5 mei

U bekijkt een pagina uit het archief 08-05-2021

1 jaar na 75 jaar vrijheid herdenken en vieren we 4 en 5 mei opnieuw thuis. We hadden gehoopt dat we in 2021 weer fysiek samen zouden kunnen herdenken en vieren. We weten nu dat dat niet mogelijk is. Maar we kunnen wel van huis uit samen stilstaan bij beide dagen. Door de vlag uit te hangen, stilte in acht te nemen, tv-programma’s erover te kijken en met elkaar te spreken over vrijheid.

We volgen bij de 4 mei herdenking de lijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Op dinsdag 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken de militairen die gesneuveld zijn. Maar ook de burgers die het leven lieten omdat zij in verzet kwamen. Ook in onze gemeente. We herdenken de slachtoffers die vielen door doelbewuste en systematische vervolging en moord. En we herdenken de Nederlanders die namens ons land uitgezonden zijn naar conflictgebieden en daar in de uitoefening van hun werk zijn omgekomen.

Bloemen-/kranslegging zonder publiek

De lokale herdenkingscomités in Bronckhorst leggen op een zeker moment op de dag bloemen/kransen bij de herdenkingsmonumenten in onze gemeente. Dit gebeurt zonder publiek, maar bij een aantal kransleggingen is daarnaast ook een collegelid aanwezig.

Op de begraafplaats in Vorden wordt na de kranslegging nog het speciaal voor de gelegenheid door haar geschreven gedicht Interbellum van Eva Schuurman voorgelezen door jeugdburgemeester Anne Letink. De bijeenkomst in Vorden wordt opgenomen en is 's avonds vanaf 19.45 uur via stream voor iedereen te bekijken: www.pgvorden.nl (menu Diensten - Thuis meevieren).

Vlaggen op 4 (hele dag vlag half stok) en 5 mei

Het Nationaal Comité roept iedereen op, net als vorig jaar, om op 4 mei de hele dag de vlag half stok te hangen. Dit kan tussen zonsopkomst en zonsondergang. En op 5 mei de vlag in de top te hijsen.

Activiteiten 75 jaar Vrijheid doorgeschoven naar volgend jaar

Ook in 2021 kunnen de activiteiten in het kader van 75 jaar Vrijheid niet worden georganiseerd. In goed overleg met de organisaties is ervoor gekozen om de initiatieven, waaronder het defilé Keep Them Rolling en verschillende bevrijdingsconcerten, door te schuiven naar volgend jaar. We houden u op de hoogte, onder meer via deze kalender.

Wat kunt u onder andere thuis doen?

Nationale Dodenherdenking op de Dam

‘s Avonds kunt u op TV of online de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam volgen. Daarbij zal André van Duin spreken op de Dam.

5 mei online Bevrijdingsfestivals

Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 76 jaar geleden. En vieren we de vrijheid. Veertien Bevrijdingsfestivals bieden op 5 mei een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten. Met als ambassadeurs voor de vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser. Iedereen kan de festivals gratis bezoeken via een livestream op Bevrijdingsfestivals.nl.

5 mei concert NPO1

Het 5 mei-concert in Koninklijk Theater Carré ’s avonds wordt live uitgezonden door de NOS op NPO1.