20 maart: Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap

U bekijkt een pagina uit het archief 21-03-2019

Op 20 maart kunt u stemmen voor de nieuwe Provinciale Staten Gelderland en het bestuur van Waterschap Rijn en IJssel. Met een stempas kunt u in elk stemlokaal in Bronckhorst stemmen. We hebben maar liefst 27 stemlokalen! Op uw stempas staat het adres van het stemlokaal dat meestal het dichtst bij u in de buurt ligt. Maar u mag zelf kiezen in welk stemlokaal binnen de gemeente u uw stem uitbrengt.

Niet vergeten! Identiteitsbewijs mee naar stembureau

Om uw stem uit te kunnen brengen neemt u de volgende zaken mee naar het stembureau:

  • Uw stempas (let erop dat deze onbeschadigd is)
  • Een identiteitsbewijs. Dit is een Nederlands paspoort, id-kaart, rijbewijs, verblijfsdocument of een geprivilegieerdendocument. Het indentiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. U kunt dus gebruik maken van een indentiteitsbewijs waar op staat ‘geldig tot 20 maart 2014’ of elke latere datum. Kiezers (bijvoorbeeld met een dubbele nationaliteit) kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen, dan wel met een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland. Bent u uw identiteitsbewijs kwijt of is het gestolen? Dan kunt u uw stem uitbrengen door een verklaring van vermissing van de gemeente te tonen, in combinatie met een pasje met uw naam en foto, denk bijvoorbeeld aan een NS-abonnement.

Help! Op wie moet ik stemmen?

Wilt u uw politieke voorkeur testen? Op internet zijn stemwijzers te vinden. Bijvoorbeeld voor de Provinciale Staten Gelderland: www.gelderland.stemwijzer.nl en voor Waterschap Rijn en IJssel: www.wrij.mijnstem.nl.

Meer informatie

Meer informatie over deze verkiezingsdag vindt u op onze pagina 'Verkiezingen Provinciale Staten en het Waterschap'.

Meer info

Leuk om te weten

Dit jaar vieren we in Nederland 100 jaar algemeen kiesrecht. Sinds 1919 mogen mannen én vrouwen naar de stembus. Een hele belangrijke mijlpaal in onze parlementaire geschiedenis. Op www.ikviermijnstem.nl kunt u de geschiedenis van het kiesrecht bekijken. Er gingen veel discussies, debatten en demonstraties aan vooraf!