Achterhoek mikt op organisatie onderdeel UCI Cycling World Championships in 2027

De tweede editie van de UCI Cycling World Championships moet in 2027 plaatsvinden in Nederland. Dat is de wens van de KNWU, Sportcentrum Papendal en TIG Sports. Deze drie initiatiefnemers hebben de provincies Gelderland en Noord-Brabant bereid gevonden aan deze ambitie mee te werken. Dit alles staat in een omvangrijk bidboek dat eind maart bij de UCI wordt ingediend, met de titel; ‘Celebrate Cycling’.

Super WK

UCI Cycling World Championships is een toernooi dat eens in de vier jaar georganiseerd wordt. Het Super WK, zoals het in de volksmond al genoemd wordt, bevat de WK-wedstrijden in bijna alle wielerdisciplines, variërend van wegwielrennen, BMX, mountainbiken, baanwielrennen en para-cycling. De eerste editie van dit Super WK Fietsen is in 2023 in Schotland. Het evenement heeft een groot internationaal bereik met 15 wereldkampioenschappen met deelnemers die samen miljoenen volgers en fans hebben over de hele wereld.

Een van de wedstrijden in de Achterhoek?

Het bidboek omschrijft de ongekende mogelijkheden voor de betrokken provincies en steden om hun bestaan als fietsparadijs te vieren en te promoten. Vervolgens komt ook de gezamenlijke aanpak aan de orde om Nederland blijvend internationaal te positioneren als koploper en gidsland op het gebied van fietsen. Met als uiteindelijke doel; aanzienlijke sportieve, maatschappelijke en economische impact. Namens de Achterhoekse gemeenten gaat Achterhoek in beweging zich inzetten om een van de wielerwedstrijden van het evenement in de Achterhoek te laten plaatsvinden. 

Proces

Eind maart dient de KNWU de eerste versie van het bidboek, waarin dus een onderdeel van de Achterhoek in beweging zit, in bij de UCI. In april, mei en juni wordt met de UCI over de nadere invulling onderhandeld. In juli 2021 wordt het definitieve bid ingediend bij de UCI. In september maakt de UCI het winnende bid bekend.