Belangrijke informatie als u betrokken bent bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen

In de bibliotheek in Hengelo hebben we samen met Vluchtelingenwerk een steunpunt voor Oekraïense vluchtelingen ingericht. Hier is elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen er terecht met hun vragen.

  • Gezondheidszorg en paramedische zorg  
  • Werk en inkomen
  • Financiële zaken zoals het openen van een bankrekening  
  • Inschrijving kinderen bij onderwijs/basisscholen  
  • Juridische vragen en verblijfsrechten 
  • (zorg aan) Huisdieren

Buiten het spreekuur is Vluchtelingenwerk telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur op tel. (06) 59 82 86 29 of (06) 59 82 34 27. 

Inmiddels is het steunpunt uitgebreid met wekelijkse inloopochtenden en -middagen voor Oekraïners en hun gastgezinnen op de locatie Kerkstraat 15 in Hengelo. Mensen kunnen hier inlopen voor een kop koffie/thee en een luisterend oor. Er zijn vrijwilligers en tolken aanwezig die Oekraïens en Russisch spreken. Ook is er een leuke speelhoek voor de jongste kinderen en spellen voor de iets oudere kinderen. Dit is iedere dinsdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en donderdagmorgen van 10.00 en 12.00 uur. We zien u graag.  

Leuke, praktische taallessen voor Oekraïners

Voor Oekraïners die graag wat praktische woorden Nederlands leren om zich in het dagelijks leven mee te redden, organiseren we in het steunpunt aan de Kerkstraat ook wekelijks een leuke taalles. Dit is iedere donderdag van 10.00-11.00 uur. De les wordt gegeven door een Nederlandse docente die Engels spreekt en er is een Oekraïense tolk. Het is gratis en laagdrempelig. Opgeven is niet nodig. Kent u of helpt u Oekraïense vluchtelingen in Bronckhorst? Attendeer hen op de lessen.

Meer info? 

Bent u betrokken bij het opvangen van Oekraïense vluchtelingen en/of op zoek naar informatie? Op www.bronckhorst.nl/oekraine staat veel, waaronder veel gestelde vragen en antwoorden over praktische zaken. Bijvoorbeeld over hoe het werkt als Oekraïense vluchtelingen een baan willen zoeken. Zo zijn er verschillende uitzendbureaus in de buurt waar zij terechtkunnen en is het om te werken noodzakelijk dat zij een BSN-nummer en bankrekening hebben.