Let op: Wegens onderhoudswerkzaamheden is het NIET mogelijk om op vrijdag 25 oktober 2019 een paspoort of identiteitskaart aan te vragen. Ophalen van eerder aangevraagde documenten is wel mogelijk.

Sluit venster

Bestrijding Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop

U bekijkt een pagina uit het archief 23-09-2019

De Reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop zijn ‘exoten’ die we bestrijden. Beide planten kunnen we niet in één keer bestrijden maar moeten we jaarlijks aanpakken. Daar hebben we uw hulp bij nodig! Helpt u mee?

Japanse duizendknoop

Foto van Japanse duizendknoopDe Japanse duizendknoop overwoekert andere planten, brengt de biodiversiteit in gevaar en zorgt voor schade aan natuur, wegen en gebouwen. De Japanse duizendknoop groeit op 160 plekken in Bronckhorst.

Begin mei hebben we de groeiplekken van de Japanse duizendknoop gemaaid. Zodra de planten weer ongeveer 40 cm hoog zijn (eind mei), behandelen we met de hand de bladeren van de planten met een chemisch middel. Het voordeel is dat we zo alleen de planten bestrijden en niet de hele berm waar de plant groeit. Eind juli maaien we de dode houtige stengels van de planten weer af. Nadat de plant weer is uitgegroeid tot 40 cm, voeren we in augustus de laatste chemische bladbehandeling uit. Snoeiafval slaan we zorgvuldig op, drogen we en voeren we af.  We kiezen voorlopig voor chemische bestrijding van de Japanse duizendknoop omdat dit volgens onderzoeken het meest efficiënt is. Wel zoeken wij continue naar alternatieve bestrijdingsmethoden om de exoten chemievrij te bestrijden, bijvoorbeeld door verhitting.

Reuzenberenklauw

Foto van reuzenberenklauwDe Reuzenberenklauw staat op de Unielijst van schadelijke planten. De plant heeft forse bladeren en stengels met brandharen, zoals bij brandnetels. Aanraking van de huid met berenklauw levert geen directe pijnprikkels op zoals bij brandnetels, maar kan wel enorme brandwonden veroorzaken. De Reuzenberenklauw staat op 20 plekken in Bronckhorst.

De Reuzenberenklauw bloeit van juli t/m september. De plant verspreidt zich door het uitzaaien van kiemkrachtige zaden, die tot zeven jaar actief blijven in de grond. Vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer steken we de planten zoveel mogelijk uit. Door de bloemen te verwijderen voorkomen we dat de plant gaat bloeien en zich uit kan zaaien.

Wat kunt u zelf doen?

Wij kunnen uw hulp goed gebruiken bij de bestrijding van de Japanse duizendknoop:

 • Als u denkt de plant ergens te zien, kijkt u dan eerst op de digitale kaart of deze plek al bij ons bekend is.
  Rode vlakken zijn plekken waar Japanse duizendknoop groeit, blauwe vlakken zijn plekken waar de Reuzenberenklauw groeit.
  Bekijk de digitale kaart met bekende locaties
 • Als de plek nog niet is ingetekend, geeft u deze dan aan ons door via het formulier 'Melding openbare ruimte'. Geef bij uw melding de hoofdcategorie 'Openbaar groen' en subcategorie 'Groen onderhoud' aan. Wij bezoeken de plek en bestrijden eventuele planten.
  Maak een melding
 • U kunt actief (met uw buurt) bijdragen aan de bestrijding van de Japanse duizendknoop in uw directe omgeving. We halen dan het afval bij u thuis op! U kunt hiervoor bij de gemeente een big bag aanvragen waar u het afval in kunt doen. De big bag – waar alleen afval van de Japanse duizendknoop en de Reuzenberenklauw in mag – wordt opgehaald zodra u weer contact met ons opneemt.

  Wij delen big bags uit aan burgers die ons mee willen helpen met de bestrijding van de planten, want de planten mogen namelijk niet in de groene afvalcontainer, omdat de plant dan via het GFT/compost weer kan worden verspreid. Gaat u aan de slag en/of wilt u een big bag ontvangen voor het afval? Laat het ons weten!


  Neem contact op met de gemeente