Blij verraste Elif en Lize kregen jeugdlintje!

Op de foto Elif Yuksel, burgemeester Besselink en jeugdburgemeester

Op 2 juni 2021 ontvingen tijdens een mooie coronaproof uitreiking bij hen thuis een blij verraste Elif Yuksel (14 jaar) uit Wichmond en Lize Derksen (9 jaar) uit Steenderen uit handen van burgemeester Marianne Besselink een zeer verdiend Bronckhorster jeugdlintje. Wij feliciteren hen daarmee van harte! Met het jeugdlintje zetten we jongeren die iets bijzonders doen in Bronckhorst, en daarmee misschien wel een held zijn voor anderen in hun omgeving, in het zonnetje.

We reiken de lintjes om het jaar uit. De eerste keer was in 2019. Met de onderscheiding geven we de maatschappelijke betrokkenheid en onbaatzuchtige inzet van kinderen en jongeren graag een podium. Burgemeester Besselink. “Hun inzet is enorm belangrijk voor anderen in hun omgeving. Soms cijferen zij zich op hun jonge leeftijd zelfs weg voor een ander.“

Elif met haar oorkondeElif

Met haar 14 jaar heeft Elif al veel veerkracht getoond. Na het overlijden van haar vader ondersteunt Elif waar ze maar kan haar moeder met de zorg voor haar zieke broertje. Daarnaast heeft ze oog en aandacht voor de complex zieke kinderen op de dagopvang die haar moeder runt én helpt ze dagelijks mee met de verzorging van de boerderijdieren. Elif maakt zich ook sterk tegen pesten. Ze heeft al meerdere kinderen online geholpen door het gesprek met ze aan te gaan en werkt aan een eigen website hierover. Als deze klaar is, wil ze gaan vloggen over pesten, depressies en “anders mogen zijn”. Zij is een echte Held van Bronckhorst en kreeg daarom het jeugdlintje.

Lize Derksen met haar oorkondeLize

Lize kreeg een jeugdlintje omdat zij sinds de eerste lockdown als gevolg van corona in maart alleenstaande oudere bewoners van de Lindelaan en omliggende straten in haar dorp met grote regelmaat bloemetjes en zelfgemaakte wenskaartjes brengt. De spontane wijze waarop Lize met haar 9 jaar aandacht heeft voor de mensen in haar omgeving maakt haar voor de jury een held die een lintje verdient.

Meer info

Criteria om in aanmerking te komen voor het jeugdlintje, zijn:

  • Het helpen van ouderen, naasten, gehandicapten of zieken
  • Het organiseren van activiteiten in bijvoorbeeld de buurt of een dorpshuis
  • Bijzonder vrijwilligerswerk bij een culturele, muziek- of sportvereniging
  • Actie voeren voor een goed doel
  • of een andere speciale prestatie of heldendaad hebben verricht

We hebben hierbij rekening gehouden met de coronasituatie in de afgelopen periode.

Een jury die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, Gijs Jolink uit Hummelo (organisator Zwarte Cross en Mañana Mañana), wethouder jeugd Evert Blaauw, ambtenaar jeugd Stefanie Huurnink en jeugdburgemeester Anne Letink besloot wie de jeugdlintjes 2021 ontvangen. Daarbij is ook rekening gehouden met leeftijd en hoe lang de inzet voor de buurt, vereniging of het goede doel heeft geduurd. Verder telde de bijzonderheid en uitstraling van de actie of activiteit mee.