Brand Handelsweg Vorden

Op 21 mei 2019 was er een grote brand bij twee bedrijven aan de Handelsweg 3 en 3A op het bedrijventerrein in Vorden. Burgemeester Marianne Besselink: “Vorden is die dag flink opgeschrikt door deze brand, waarbij veel rook vrijkwam. Het heeft veel impact op de betrokken bewoners en bedrijven. Op 22 mei tijdens een bijeenkomst hebben we zoveel mogelijk duidelijkheid geprobeerd te geven over de situatie en wat dit voor hen betekent. Op 24 mei was er voor ondernemers nog een inloopbijeenkomst en ook via persoonlijke contacten worden bewoners en ondernemers op de hoogte gehouden van de voortgang."

Het opruimen van asbest moet zeer zorgvuldig gebeuren. Betrokken bedrijven en bewoners zijn hierover persoonlijk geïnformeerd. Inmiddels zijn alle bedrijven en woningen weer vrijgegeven. 

Veel gestelde vragen over de brand

Wij hebben de meest gestelde vragen verzameld. 

Naar de meest gestelde vragen

Groen

Voor de woningen en bedrijven in het gebied dat was afgezet geldt dat nog niet al het groen, zoals tuinen en het groen rondom bedrijfspanden, is vrijgegeven. Dat geldt ook voor het openbaar groen van de gemeente in het gebied. De saneerder controleert er nog op aanwezigheid van asbest en maakt zorgvuldig schoon. Het is nog niet bekend wanneer dit schoonmaken gereed is. De verwachting is dat dit later in juni gereed is. 

Gebied

Ruim 20 bedrijven en 3 woningen vielen binnen het afgezette (oranje) gebied, waarvan u onderaan deze pagina de situatiekaart vindt. Op de digitale kaart ziet u de actuele situatie. 

Naar de digitale kaart met actuele situatie

Roetdeeltjes: waar moet u rekening mee houden

Er is sprake van neerslag van roetdeeltjes in het groene gebied (ca. 50 adressen) zoals die getoond wordt op de kaart onderaan deze pagina. De roetdeeltjes leveren geen gevaar voor de volksgezondheid op. Dit blijkt ook uit het officiële rapport van de RIVM dat we op 25 mei ontvingen. U wordt geadviseerd om:

  • voor zover van toepassing: Groente en fruit uit moestuin bij zichtbare vervuiling niet direct te consumeren, maar eerst goed wassen en/of schillen.
  • zichtbare roetvervuiling op materialen schoonmaken met warm water en zeep.
  • plekken waar kinderen spelen goed te inspecteren en schoon te maken met water en zeep.
  • brokstukken van de brand met handschoenen verwijderen en in de grijze container deponeren.
  • indien in weilanden, bestemd voor vee brokstokken van de brand aanwezig zijn, dan dient het gras te worden gemaaid en verwijderd voordat het vee weer in het weiland kan.
  • vee dat op stal gezet is, kan weer naar buiten indien in het weiland geen brokstokken van de brand aanwezig zijn.

Ook als u buiten deze zone roetdeeltjes aantreft, raden wij u aan dit advies op te volgen.

Eventuele schadeclaims kunt u indienen bij uw eigen verzekeringsmaatschappij.

Gemeente telefonisch bereikbaar

We zijn bereikbaar via het algemene nummer (0575) 75 02 50. Buiten kantoortijden zijn we bereikbaar op 06 13 10 07 77.