Bronckhorst kleurt oranje met Orange the World

U bekijkt een pagina uit het archief 14-12-2021

Samen met andere gemeenten rondom de IJssel kleurt Bronckhorst t/m 10 december oranje in het kader van ‘Orange the World’. Dit is een wereldwijde campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Op 25 november hees burgemeester Besselink hiervoor de oranje vlag bij het gemeentehuis. T/m 10 december worden ook de wegen naar de pontjes bij Bronkhorst en Olburgen oranje verlicht en brengt de gemeente de actie onder de aandacht via de welkomstborden die bij de grote wegen op de gemeentegrens staan.

Meer dan 100 landen doen mee aan deze actie van de Verenigde Naties waarbij het oranje verlichten van een gebouw sinds 2014 een vast onderdeel is. Zo deden de Brandenburger Tor, de Sfinx, Times Square en de Deventer Brug al eerder mee. In Nederland doen dit jaar meer dan 190 gemeenten mee.

Stop geweld tegen vrouwen

“Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Dit varieert van seksuele intimidatie tot verkrachting, van huiselijk geweld tot gedwongen huwelijken en genitale verminking”, vertellen Jokelien Homans en Rudie van den Berg van Soroptimistclub Zutphen. “In Nederland heeft zelfs 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en er rust nog steeds een taboe op, omdat het gepaard gaat met angst en schaamte.“

Om hier aandacht voor te vragen start op 25 november deze door de Verenigde Naties gestarte internationale campagne. Orange the World eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. “Deze campagne is in de huidige coronacrisis harder nodig dan ooit”, benadrukt Jokelien. “Door de thuisquarantaines kunnen de spanningen hoog oplopen, met een wereldwijde stijging van huiselijk geweld tot gevolg.”

Graffiti op straat

Rudie van den Berg vult aan: “Naast de genoemde acties van de gemeente, zetten wij graffiti in om mensen te bereiken met de boodschap dat zij echt wat kunnen betekenen voor een ander door onveilige situaties te melden! Met sjablonen en een bus oranje krijtverf plaatsen we op veel plekken op straat het ‘meld geweld logo’. De krijtverf is niet milieubelastend en verdwijnt vanzelf na enkele weken en is dan ook niet strafbaar. Dit gaan we op veel plekken doen. Daar waar gebouwen oranje worden verlicht maar ook bij huisartsenpraktijken en apotheken op de stoepen: het moet duidelijk zijn dat je geweld kunt melden!”

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op orangetheworld.nl