Bronckhorst weet van water

U bekijkt een pagina uit het archief 04-08-2020

Extreem weer. Daar hebben we steeds vaker mee te maken. Ook deze zomer. Het ene moment is het extreem droog en warm en vallen de mussen van het dak. Het andere moment komt de regen met bakken uit de lucht en varen kinderen in een roeibootje op straat. Hoe goed ben jij voorbereid op extreem weer? En hoe geniet jij optimaal van deze zomer? En weet je wat je zelf kunt doen? Als iedereen een steentje bijdraagt, maken we het met elkaar een stuk aangenamer.

Wees zuinig met water

  • Sproei alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat je tuin.
  • Plaats liever geen zwembad in je tuin, dit kost enorm veel water! Ga zwemmen in een zwemplas of zwembad. Heb je toch een zwembad? Zuiver het water dan, in plaats van te hervullen.
  • Douche zo kort mogelijk.
  • Gebruik een regenton: bij een hoosbui zit de ton in een mum van tijd vol. In droge tijden giet je je tuinplanten ermee.

Houd je huis koel

  • Zonwering aan de buitenkant van je huis is het beste middel om de warmte buiten te houden.
  • Doe overdag de ramen dicht en zet de ramen ’s nachts tegen elkaar open.
  • Kies lichte kleuren voor je gevel, die reflecteren een groot deel van de zonnestralen.
  • Nóg koeler dan een licht dak zijn planten op je dak. Zo’n groen dak warmt minder op en draagt bij aan waterberging en meer variatie in dieren en planten.
  • Planten aan en om je huis houden je huis koel.

Kies voor een groene tuin

De zomer is niet de tijd om nieuwe planten en bomen aan te planten. Maar misschien merk je nu wel hoe fijn het is om onder een boom te zitten! Denk daarom nu alvast na over de soort boom en de meest ideale plek, dan kun je in de herfst meteen aan de slag! Wat wel NU al kan: koppel je regenpijp af van het riool en laat het regenwater in jouw tuin vloeien. Of vang het op een andere manier op. Kijk voor tuintips op www.weetvanwater.nl/tuintips.

Zwem veilig

Is het warm? Dan is het heerlijk om te gaan zwemmen! Ga goed voorbereid op pad en controleer of er op jouw zwemlocatie geen blauwalg is. Dit kun je zien op www.zwemwater.nl of via de zwemwaterapp. En zwem veilig: duik niet van bruggen en stuwen en zwem niet in grote rivieren, dat is levensgevaarlijk vanwege de stroming.

Meer info

Meer informatie