Coronamaatregelen versoepelen per 1 juli

Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen. Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten per 1 juli 2020 een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen.

Om de ruimte te behouden die we samen hebben verdiend, is het nu van cruciaal belang om alert en waakzaam te blijven. Deze basisregels blijven daarom van kracht:

  • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen
  • Was vaak uw handen
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits

Hieronder vindt u de versoepelingen die per 1 juli ingaan op een rij:


 

Scholen open

Scholen in het voortgezet onderwijs gaan na de zomervakantie weer helemaal open. Leerlingen onderling hoeven geen afstand meer te houden. Leerlingen en onderwijspersoneel houden nog wel 1,5 m afstand. Voor mbo, hbo en universiteit mogen in het nieuwe studiejaar ook meer onderwijsactiviteiten op locaties. Studenten en onderwijspersoneel moeten 1,5 m afstand houden. Lessen en colleges worden gespreid over de week en de dag, zodat studenten gespreid kunnen reizen van en naar de onderwijslocatie. 

Sport

Per 1 juli is zowel de binnen- als buitensport weer toegestaan. Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand gehouden te worden. De kleedruimtes, toiletten, douches én kantine van de club zijn dan ook weer open. Let op: voor en na de trainingen en wedstrijden, op tribunes en langs de lijn geldt de 1,5 meter-regel wel.

Auto en openbaar vervoer

Per 1 juli mag iedereen weer met het openbaar vervoer reizen. Ook wordt het weer mogelijk om samen te reizen in de auto met mensen uit een ander huishouden. Gaat u met het openbaar vervoer? Mijd drukte en de spits. Het dragen van een mondkapje blijft verplicht. Het advies blijft ook om zoveel mogelijk thuis te werken.