De WBTR voor stichtingen en verenigingen komt eraan

Op 1 juli 2021 gaat de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) in. De WBTR gaat voor alle verenigingen en stichtingen in Bronckhorst en de rest van Nederland gelden. Her en der springen hier (commerciële) partijen handig op in om u hierover te adviseren. Dit is niet nodig. U hoeft niet meteen drastische wijzigingen in de statuten door te voeren. De wet gaat per 1 juli in, maar het is geen verplichting om per 1 juli de statuten te wijzigen.

Wat is de WBTR en waarom?

De Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR) biedt mogelijkheden om het toezicht op het bestuur te regelen. De wet is ingegaan om mismanagement te voorkomen en om het aansprakelijkheidsrisico voor schulden na faillissement ergens te kunnen verhalen. Staat er genoeg geld op de bankrekening van de vereniging en komt er genoeg binnen dan dreigt er geen faillissement. Doet uw bestuur geen gekke dingen en houdt het zich aan de wet dan is er geen sprake van onbehoorlijk bestuur.

Statuten aanpassen

In de wet staat echter wel één ding waar u aan moet denken. Als u van plan bent om de statuten van uw stichting of vereniging aan te passen, breng dan de statuten wel in lijn met de WBTR. Er wordt geen termijn genoemd, maar als u de statuten wijzigt, houdt u dan rekening met deze eis.

Wat kunt u nu al doen

Lees de wet eens een keer door, de stof is minder taai dan gedacht. Hoewel het grootste deel niet voor uw vereniging of stichting van toepassing zal zijn, is het wel goed voor bestuursleden om te weten waar de wet voor staat. Een toelichting vindt u op de pagina 'Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR)'.

Nog vragen?

Waarschijnlijk krijgt u via de bonden, NOC/NSF, etc. meer informatie over de wet. Nu al een vraag? Neem dan contact op met een van onze combinatiefunctionarissen Ernst Jan Somsen (ernstjan.somsen@bronckhorst.nl) of Karin ten Heggeler (k.tenheggeler@bronckhorst.nl)