Digitale monumentenkaart Bronckhorst

U bekijkt een pagina uit het archief 13-04-2021

Wij zijn er trots op dat we een van de grootste monumentgemeenten van Nederland zijn. In Bronckhorst staan maar liefst 800 monumenten. Al deze monumenten, zoals agrarisch erfgoed en kastelen, zijn nu te vinden op onze digitale monumentenkaart. Deze kaart is voor iedereen in te zien en geeft een korte beschrijving en een foto van het monument.

Gemeentelijke monumenten

Bronckhorst heeft 455 gemeentelijke monumenten. Dat zijn gebouwen, veelal boerderijen en woonhuizen, waarvan de historische betekenis van lokaal belang is. Deze objecten zijn door de gemeenteraad als beschermd gemeentelijk monument aangewezen.

Rijksmonumenten

Bronckhorst telt 351 rijksmonumenten. Bij rijksmonumenten gaat het om gebouwen, buitenplaatsen en andere objecten waarvan de schoonheid of de cultuurhistorische waarde van (inter-)nationaal belang zijn. Enkele voorbeelden in onze gemeente zijn:

  • de Bronckhorster kastelen zoals kasteel Vorden,
  • verschillende panden in het stadje Bronkhorst,
  • het badhuis in Wolfersveen,
  • de Keer-en Schutsluis met draaibrug in Laag-Keppel –nabij Dorpsstraat in de Oude IJssel uit circa 1765,
  • de Radarinstallatie in Toldijk - Hoogstraat/ Beekstraat uit circa 1940.

Bent u nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje!

Bekijk digitale monumentenkaart

Tip

Bent u geïnteresseerd in de Bronckhorster monumenten? Dan is een bezoek aan de site van Open Monumentendag Bronckhorst ook zeer de moeite waard: www.openmonumentendagbronckhorst.nl