Een robuuste tuin waar egeltjes rondstruinen

U bekijkt een pagina uit het archief 27-12-2021

Hoe ziet een tuin die aangepast is aan het klimaat er eigenlijk uit? En wat kunt u zelf doen? We gaan op zoek naar een praktisch voorbeeld. Martin en Marianne uit Steenderen hebben een prachtige tuin. De tuin is aangelegd met aandacht voor insecten en dieren en is ook beter bestand tegen regen en droogte.

Want zo legt Martin uit: ‘We hebben nu al te maken met extreme buien, hitte en droogte. Dit raakt ons allemaal. Op een simpele manier kun je in de tuin al veel doen voor het klimaat. We zullen met elkaar moeten proberen de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, dat kan de overheid niet alleen.’

Er staan in hun tuin veel verschillende soorten vaste planten, bomen en struiken. Ze planten vooral dingen die ze gewoon mooi vinden. Wel zijn het ‘inheemse’ planten, dat zijn planten uit Nederland, die goed gedijen op de Achterhoekse zandgrond. De tuin ziet er door alle verschillende planten en bloemen niet alleen prachtig uit, maar in de zomer verkoelt het vele groen heerlijk en op de bloemen wemelt het dan van de insecten. Voor de vogels zijn verschillende vogelhuisjes opgehangen. Dat trekt wel wat katten, ‘maar ja, dat is dan maar zo’. Nu het herfst is, laten ze de planten afsterven en het blad liggen. Een robuuste tuin, waar egeltjes schik mee hebben.  Die zien ze in de herfst regelmatig rondstruinen tussen het afgevallen blad.

De traditioneel aangelegde buxustuin in de voortuin is eruit gehaald vanwege de buxusmot, die vrat alles op. Ze willen niet spuiten, dus dan maar meebewegen met de natuur en er andere planten neergezet. De buxusmot is trouwens ook een verschijnsel van het veranderende klimaat, geeft Martin aan.

Waar toch bestrating ligt, is gekozen voor waaltjes. Waaltjes zijn smal en hebben grotere voegen, zodat het regenwater gemakkelijker weer in de grond kan lopen. In die tuinprogramma’s op tv zie je dat veel tuinen helemaal verhard worden met grote tegels. Dat is in de zomer superheet en als het hard regent kan het water nergens naar toe.  Martin: ‘We proberen het water vast te houden. Zo loopt een deel van onze regenpijp van het dak naar een put in onze tuin. Dat water gebruiken we om de planten water te geven. Op sommige plekken hebben we infiltratieplekken gemaakt, dat is simpel een gat in de grond met grind gevuld waardoor het regenwater ook de grond in loopt. Het water in de vijver heeft ruimte om te stijgen en te dalen.  Zo houden we regenwater vast voor drogere tijden.

Wilt u ook aan de slag? Met enkele aanpassingen is uw tuin ook klimaatvriendelijker.

Enkele tips van Martin en Marianne:

  • Gebruik open bestrating zoals waaltjes in plaats van die grote betonnen tegels. Tussen deze smallere stenen zitten meer openingen en daardoor kan het regenwater weer gemakkelijker de grond in.
  • Is het terras al aangelegd met grote tegels, haal dan een rand weg en plant daar groen.  Het regenwater kan de tuin in en bovendien is het koeler in de zomer.
  • Zorg dat de bodem bedekt is met beplanting, dan groeit daar geen onkruid meer. Dan is het ook goed bij te houden.
  • Probeer de regenpijp van het riool af te koppelen. Bronckhorst geeft daar trouwens ook subsidie voor. (www.bronckhorst.nl/afkoppelen)
  • U kunt ook een bewaarpunt (infiltratieput) voor regenwater maken, door een gat te graven en daar grind in te storten. Kijk daarbij goed waar het regenwater naar toe loopt.
  • Probeer zoveel mogelijk inheemse planten te poten, geen exotische planten. Kijk daarbij wat geschikt is voor uw tuin. De Achterhoekse zandgrond is namelijk behoorlijk droog.
  • Ga stekjes ruilen. Dat is heel leuk en lekker goedkoop.
  • Kijk eens bij iemand anders in de tuin voor leuke ideeën. 
  • En tenslotte: Laat u niet gek maken door de tuinprogramma’s op televisie. Kijk wat het beste bij u en uw tuin past. U moet er vooral ook een beetje aardigheid in hebben.

Meer info

Op Morgen is een platform van en voor iedereen in de gemeente Bronckhorst. Hier bundelen we onze krachten voor een beter klimaat. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet. Dat gaat over de thema’s biodiversiteit, energie, circulair en klimaatadaptatie.

Inspirerende verhalen, handige tips om zelf aan de slag te gaan en leuke nieuwtjes over het klimaat en onze omgeving vindt u op www.op-morgen.nl. Neem een kijkje en doe mee!