Feestdagen van NIX

U bekijkt een pagina uit het archief 27-12-2021

Kerst en Oud en nieuw staan voor de deur. Veel volwassenen drinken dan alcohol. Ook kinderen krijgen dan soms de kans om een glaasje te drinken. Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe gaat u daar als ouder tijdens de feestdagen mee om?
Tips

  • Een regel is voor kinderen alleen duidelijk als u consequent bent. Maak daarom geen uitzondering tijdens de feestdagen. Want als het tijdens de feestdagen wel mag, waarom dan niet op andere dagen?
  • Geef kinderen liever geen ‘kinderchampagne’. Kinderen leren hierdoor dat champagne bij feestjes en gezelligheid hoort.
  • Ga open in gesprek met elkaar. Vertel bijvoorbeeld hoe u het zou aanpakken en bespreek lastige situaties met elkaar.
  • Praat met de ouders van vrienden van uw kind. Welke afspraak hebben zij met hun kind over alcoholgebruik? Hoe gaan zij om met alcoholgebruik tijdens feestjes? Samen staat u sterker en voorkomt u dat u tegen elkaar uitgespeeld wordt (‘Bij al mijn vrienden mag het thuis wél’).
  • Heeft uw kind tóch alcohol gedronken? Bespreek dan hoe het zich de volgende keer wél aan de afspraak kan houden. 

Meer tips en voorbeeldfilmpjes vindt u op de website www.helderopvoeden.nl.

Het goede voorbeeld geven

Drink zelf ook met mate en liefst buiten het zicht van kinderen, want kinderen doen volwassenen na (‘Zien drinken, doet drinken’). Wilt u als ouder het goede voorbeeld geven en geen of minder alcohol drinken? Doe dan mee aan Dry January! Inschrijven kan op www.ikpas.nl

Praten met een professional

Wilt u een persoonlijk gesprek met een professional over het alcoholgebruik van uw kind, van uzelf of van een naaste? Neem dan contact op met Iris in de Buurt, Margriet de Winkel: m.winkel@iriszorg.nl, of Armida Panka: a.panka@iriszorg.nl.