Gaat uw kind naar voortgezet onderwijs? Praat samen over alcohol en tabak!

U bekijkt een pagina uit het archief 15-10-2019

Het nieuw schooljaar is begonnen. Veel kinderen gaan voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Dat is vaak een spannende tijd, voor kinderen én voor ouders. Nieuwe school, nieuwe vrienden, en nieuwe verleidingen. Zoals alcohol en tabak. Hoe gaat u het gesprek hierover aan met uw kind? Alle ouders/verzorgers van een 12-jarig kind ontvingen hierover afgelopen week een brief van ons.

Op het voortgezet onderwijs neemt het aantal kinderen dat alcohol drinkt snel toe. En als zij eenmaal drinken, dan drinken zij veel. De meeste rokers zijn vóór hun 18e begonnen met roken. Voor kinderen zijn alcohol en tabak extra schadelijk, omdat ze nog volop in de groei zijn. Kinderen die (veel) alcohol drinken presteren slechter op school. Ook is de kans op verslaving groter als jongeren vroeg beginnen met drinken en roken. Daarom is het belangrijk om het roken en drinken zo lang mogelijk uit te stellen. Als ouder kunt u daarbij helpen!

NIX 18: ‘Niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’

Uit onderzoek blijkt dat u veel invloed hebt op het alcoholgebruik en rookgedrag van uw kind. Het is dus belangrijk om uw kind over de werking en risico’s van alcoholgebruik en tabak te vertellen. Steeds meer ouders maken de afspraak ‘niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’. En dat werkt! De kinderen van deze ouders beginnen later met drinken en ze  drinken minder. Ook komt roken minder voor bij deze kinderen.

Meer informatie

Heeft u vragen over roken, alcohol of hoe u deze thema’s bespreekt met uw kind? Stuur dan een mail met uw telefoonnummer naar Iris in de Buurt: preventie@iriszorg.nl ter attentie van Armida Panka en Margriet de Winkel. U wordt zo snel mogelijk teruggebeld. Digitale informatie en tips vindt u op nix18.nl, alcoholinfo.nl en rokeninfo.nl.