Gaat uw kind sinds kort naar het voortgezet onderwijs?

U bekijkt een pagina uit het archief 14-12-2021

Het nieuwe schooljaar is enkele maanden oud. Voor de kinderen betekent dit een nieuwe school, nieuwe vrienden, maar ook nieuwe verleidingen. Het is de fase waarin veel kinderen voor het eerst alcohol drinken of beginnen met roken. Kortom: hét moment om samen te praten over deze onderwerpen. Maar hoe doet u dat? Daarover ontvangen binnenkort alle ouders en verzorgers van 12/13-jarigen informatie.

NIX 18: ‘Niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’

Uit onderzoek blijkt dat ouders veel invloed hebben op het alcoholgebruik en rookgedrag van hun kind. Steeds meer ouders maken de afspraak ‘niet roken en niet drinken onder de 18 jaar’. Niet voor niets, want het werkt! Deze kinderen beginnen later met drinken en drinken bovendien minder. Ook roken ze minder vaak.

Praat met uw kind

Met een puber praten over alcohol en roken kan best lastig zijn. Hoe gaat u bijvoorbeeld om met vragen van uw kind? Wat zegt u tegen uw kind als uzelf (wel eens) rookt of drinkt? Maakt u afspraken over alcoholgebruik en roken? En wat doet u als uw kind zich niet aan de afspraken houdt?

Dit soort vragen kunt u stellen aan preventiewerkers Armida Panka en Margriet de Winkel van Iriszorg Preventie (preventie@iriszorg.nl) of de jeugdverpleegkundige van GGD Noord- en Oost-Gelderland (bereikbaar via tel. (088) 443 31 01).

Meer informatie?

Tips en voorbeeldgesprekken over alcohol en roken vindt u op www.helderopvoeden.nl. Betrouwbare informatie hierover vindt u ook in de Groeigids App (gratis te downloaden via de Appstore). Daar vindt u naast informatie over alcohol en roken, ook informatie over andere thema’s zoals weerbaarheid, pesten, de lichamelijke en seksuele ontwikkeling, slaap en sociale mediagebruik.