Geniet van uw wandeling, maar denk om de dieren

U bekijkt een pagina uit het archief 13-04-2021

Het is misschien wel tijdverdrijf nummer één in coronatijd: wandelen. Bij gebrek aan andere bezigheden trekken velen van ons de natuur in. Dat is hartstikke gezond en een goede manier om onze prachtige gemeente te ontdekken. Maar het vele wandelen heeft ook een keerzijde. De natuur en de landbouw zijn eigenlijk niet berekend op deze grote drukte, zo melden natuurbeschermers en boeren aan de gemeente.


Dieren schrikken

Niet iedereen houdt zich bij zijn wandeling aan de gebaande paden. Dat is misschien wel avontuurlijk, maar wilde dieren kennen ook de paden van de mens. Zij blijven hierbij uit de buurt en verstoppen zich meestal dieper in het bos. Als zij dan ineens verrast worden door mensen of loslopende honden, kunnen ze hiervan schrikken. In hun paniek zouden ze dan bijvoorbeeld een drukke weg over kunnen steken, die ze normaal zouden mijden. Dat levert gevaarlijke situaties op voor zowel mens als dier.

Honden in de wei

Ook boeren zijn niet altijd blij met de wandelaars rondom hun grond. Vooral loslopende honden die in hun weilanden lopen zijn een probleem. Eigenaren gooien regelmatig stokken voor hun hond in de wei en deze worden lang niet altijd door hun viervoeter teruggehaald. Zo’n stok kan dan klem komen te zitten in landbouwvoertuigen en dat veroorzaakt schade. Daarnaast kan de ontlasting van loslopende honden leiden tot infecties bij koeien. Een andere gehoorde klacht is dat honden het vee opjagen met alle gevolgen van dien.

Wandel bewust

Ga lekker (met uw hond) wandelen en geniet van ons prachtige landschap, maar houd ook rekening met de natuur en de boeren. Laat uw hond niet loslopen waar dat niet mag en laat deze niet te ver bij u vandaan lopen. Blijf op de wandelpaden en gooi geen stokken of andere voorwerpen op landbouwgrond. Zo houden we wandelen samen een plezier voor mens én dier! Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.