Handelen met het VK na de Brexit? Vijf tips!

U bekijkt een pagina uit het archief 07-01-2020

De Brexit gaat door. De Britse premier Boris Johnson heeft door de gewonnen verkiezingen een mandaat om de Brexitdeal tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk nu snel door het Lagerhuis te loodsen. Hij mikt op 31 januari om de deal rond te hebben, maar de vraag is of hij dit ook daadwerkelijk gaat halen. Toch kunt u als ondernemer maar beter voorbereid zijn. Wij geven u vijf belangrijke tips voor uw onderneming.

Doe de Brexit-impactscan

De Rijksoverheid heeft speciaal voor de Brexit het zogenoemde Brexitloket ingesteld, waar u terecht kunt voor al uw vragen omtrent het aanstaande vertrek van de Britten uit de EU. Kijk hiervoor op de website brexitloket.nl. Hier vindt u ook de zogeheten Brexitscan. Door een aantal vragen te beantwoorden krijgt u inzicht in de impact die Brexit voor uw onderneming heeft.

Vraag een EORI-nummer aan

Als ondernemer loopt u door Brexit een verhoogd risico op extra kosten. U krijgt wellicht voor de eerste keer te maken met de douane voor het exporteren buiten de Europese Unie. Het is dus belangrijk dat u de nodige voorbereidingen treft. De belangrijkste daarvan is het aanvragen van een zogeheten EORI-nummer. Dit nummer is noodzakelijk voor handel met landen buiten de EU. Een EORI-nummer vraagt u aan bij de Belastingdienst.

Brexit-voucher

In sommige gevallen kan het handig zijn om extern advies in te winnen voor uw Brexitstrategie. Om u tegemoet te komen in de kosten hiervoor stelt het Rijk een ‘Brexit-voucher’ beschikbaar. Hiermee kunt u een vergoeding van 50% van de werkelijk gemaakte kosten krijgen tot een maximum van € 2.500,- (ex. BTW). U kunt de Brexit-voucher aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Track & Trace-tool

Om te kijken welke obstakels zich mogelijk voordoen bij een transport van en naar het VK is er handige een Track & Trace-tool voor ondernemers. Op de website checkjebrexit.nl test u of uw transport het Kanaal over komt.

Vraag uw brancheorganisatie om raad

Als ondernemer staat u vaak niet alleen in de uitdagingen rondom de Brexit. Uw branchegenoten lopen hoogstwaarschijnlijk tegen dezelfde zaken aan. Het kan dus heel nuttig zijn om eens te rade te gaan bij uw branchevereniging. Zij kunnen u voorzien van branchespecifieke tips om de Brexit goed door te komen.