Inzet van Praktijkondersteuners jeugd GGZ bij huisartsen succesvol

U bekijkt een pagina uit het archief 22-09-2020

De gemeente gaat samen met partners werken aan een structurele inzet van Praktijkondersteuners bij huisartsen in Bronckhorst. De afgelopen jaren deden we ervaring op met deze vorm van ondersteuning in huisartsenpraktijken in Vorden, Keijenborg, Hengelo, Hoog-Keppel en Steenderen om psychische hulpvragen bij de jeugd tijdig te signaleren en te verhelderen. Uit evaluatie van dit proefproject blijkt dit voor alle betrokkenen een prettige en efficiƫnte werkwijze.

Evaluatie

Uit de evaluatie blijkt dat met de inzet van de ondersteuners kinderen snel en gericht hulp ontvangen en minder worden doorverwezen naar de 2e lijns jeugdzorg. Ouders en kinderen zijn tevreden over de hulpverlening en kunnen met een aantal gesprekken vaak zelf verder. Daarnaast is de samenwerking tussen professionals verbeterd en leverde deze werkwijze een besparing op de kosten van jeugd GGZ.

Samenwerken

Samen met de huisartsen, ondersteuners, sociaal consulenten en een zorgverzekeraar, bekijken we hoe de werkwijze vorm gaat krijgen en hoe partijen een bijdrage kunnen leveren. De aanbevelingen uit het rapport nemen we als aandachtspunten mee. De verwachting is dat de structurele werkwijze vanaf 2022 ingaat. Tot dan blijft de proefsituatie doorlopen.