‘Leefsamen Achterhoek’ wint tweede prijs bij European Fire Safety Award

Bij de European Fire Safety Award 2019 van het Europees Parlement heeft het project ‘Leefsamen Achterhoek’ van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de tweede prijs gewonnen. Leden van het bestuur van de Federatie van de Europese Unie voor brandweercommissies vormden de jury. De jury waardeert het Achterhoekse initiatief omdat het de samenhang in de maatschappij stimuleert. De European Fire Safety Award is dit jaar voor het eerst uitgereikt en heeft als doel om goede voorbeelden op het gebied van brandveiligheid onder de aandachte te brengen.

De hoop is dat deze ook elders kunnen worden toegepast. Onze burgemeester en projectleider Jimmy Korswagen van de VNOG gaven een presentatie over ‘Leefsamen Achterhoek’.

Wat is ‘Leefsamen Achterhoek’?

‘Leefsamen Achterhoek’ is een project om het langer thuis wonen veilig en verantwoord te laten verlopen en de samenredzaamheid te versterken. Een nieuwe variant van naoberschap waarmee de formele zorg deels ontlast wordt. In de Achterhoek zijn dit jaar duizend huizen uitgerust met zogenaamde 'slimme sensoren'. Deze alarmeren het sociale netwerk bij een noodgeval, zoals een brand. Het is voor het eerst in Nederland dat op deze schaal de techniek met behulp van buren en mantelzorgers wordt ingezet.

Twee andere projecten genomineerd

Naast ‘Leefsamen Achterhoek’ (ook wel Safe at home genoemd) waren er twee andere initiatieven genomineerd voor de award: Firefighters Plus uit Denemarken (die de eerste plek heeft gehaald) en GemeinsamSicherFeuerwehr uit Oostenrijk. Het Achterhoekse project is begin dit jaar al bekroond met de Gouden Rookmelder Award 2019, een prijs van Brandweer Nederland, de brandwondenstichting, het ministerie van BZK en andere veiligheidspartners.