Lekker in natuurwater zwemmen, het mag weer sinds 1 mei

U bekijkt een pagina uit het archief 17-05-2022

Op 1 mei is het zwemseizoen voor zwemmen in natuurwater officieel weer gestart. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is gezond. In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar iedereen veilig kan zwemmen. Zwemmen in natuurwater kent echter ook risico’s.

Bij de start van het zwemseizoen kan het water nog erg koud zijn. Het is aan te raden daar rekening mee te houden. Door kou kan bijvoorbeeld kramp ontstaan.

Het advies is en blijft: zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op zwemwater.nl en zijn bij de zwemwaterlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in vier kwaliteitsklassen. De aangegeven kwaliteitsklassen zeggen wat over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast staat er informatie over de actuele kwaliteit.

Gezondheidsrisico’s

Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, bijvoorbeeld de kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de ziekte van Weil.

Ga goed voorbereid zwemmen

Raadpleeg de site of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat u op pad gaat. Dan weet u precies of er gezondheidsrisico’s zijn en of u eventueel beter kunt uitwijken naar een andere locatie.

Let op elkaar en houd rekening met elkaar

Door de sluiting van zwembaden door corona in de afgelopen periode was het lastig om de zwemvaardigheid op peil te houden. Zwemmen in natuurwater is ook echt anders dan in een zwembad. Dus let extra op kleine kinderen. Het zwemseizoen kan prettig verlopen als iedereen rekening houdt met elkaar, eigen rommel weer mee naar huis neemt en zich houdt aan de regels die de eigenaar van de locatie stelt.