Maquette ‘Levende tuin’ weer in hal gemeentehuis

U bekijkt een pagina uit het archief 04-08-2020

Ons klimaat verandert. Daarom is het belangrijk om ook zelf maatregelen te treffen in en om uw huis. Maar hoe doet u dat nou? Ter inspiratie staat de maquette ‘Levende tuin’ in de hal van het gemeentehuis in Bronckhorst. In deze maquette is te zien hoe een levende tuin eruit ziet en hoe deze bij kan dragen aan een prettig leefklimaat.De Versteende Tuin

Aan de ene kant van de maquette, zien we de versteende tuin. Een versteende tuin kan veel water in korte tijd moeilijker afvoeren. Er ontstaat wateroverlast. Als het lang droog is, wordt het onaangenaam warm. In de tuin, rondom het huis en bijvoorbeeld in de geparkeerde auto op de oprit. Een versteende tuin geeft meer onderhoud dan misschien wordt gedacht in verhouding tot een groene tuin.

De Levende Tuin

Aan de andere kant zien we de levende tuin. Hier is aandacht voor groen en water. Groen en water zijn hier meer dan decoratie alleen. Groen draagt bij aan een fijne leefomgeving en onze gezondheid. Goed omgaan met regenwater zorgt voor minder wateroverlast en onnodig gebruik van drinkwater voor sproeien van de tuin. De Levende Tuin biedt biodiversiteit en voedsel. De Levende Tuin vermindert wateroverlast, droogte en hitte.

Groen en water geven meer woongenot (84%) en meer waarde (10%) aan het huis en de tuin. Een goed ontworpen levende tuin kan ook onderhoudsvriendelijk zijn en is aangenaam om in te verblijven.

Samen vergroenen

De gemeente en het waterschap werken samen aan het vergroenen van de bebouwde omgeving. Het is er niet alleen mooier en leuker om er te wonen, vergroening draagt ook bij aan het tegengaan van wateroverlast bij hevige regenbuien. Ook voorkomt het problemen bij lange perioden van droogte en hitte.

Meer info

Op Morgen, voor ons klimaat

Op Morgen is een platform waar we onze krachten bundelen voor een beter klimaat. Omdat we samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame toekomst voor onze (klein)kinderen. In Bronckhorst zijn al veel mooie initiatieven. Laten we deze verhalen delen en elkaar inspireren om samen in actie te komen voor de toekomst. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!