Meer bloemrijke gazons in de kernen voor meer biodiversiteit

U bekijkt een pagina uit het archief 17-05-2022

Om meer ruimte te geven aan biodiversiteit zijn we dit voorjaar met een proef gestart om gazons in de kernen in te zaaien met een inheems kruiden-bloemenmensel. Op zes locaties in Hengelo (Gld), Zelhem en Vorden veranderen de strakke, groene grasvelden in bloemenweides.

Deze bloemrijke gazons maaien we nog 1 keer per jaar, in het najaar. De eerste meter langs de verharding rondom de bloemenweide maaien we vaker, om de verharding vrij te houden van begroeiing. Door het maaibeheer aan te passen, krijgen planten en dieren meer ruimte om te leven. De begroeiing wordt hoger en ruiger met meer verschillende kruiden en bloeiende planten.

De locaties

Begin mei zaaien we de gazons aan de Berkenlaan in Hengelo (Gld), de Hengeloseweg en Vincent van Goghstraat in Zelhem en Het Hoge, Het Wiemelink en Horsterkamp-Christinalaan in Vorden in met een kruiden- en/of bloemrijk mengsel. Deze locaties zijn door de aannemer al zaaiklaar gemaakt. We maaien deze gazons dus niet meer als sier- of speelgazon. Deze gazons ontwikkelen zich tot kleurrijke bloemenweides waar verschillende planten en dieren de ruimte krijgen.

Meer info

Op Morgen, voor ons klimaat

Op Morgen is een platform waar we onze krachten bundelen voor een beter klimaat. Omdat we samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame toekomst voor onze (klein)kinderen. In Bronckhorst zijn al veel mooie initiatieven. Laten we deze verhalen delen en elkaar inspireren om samen in actie te komen voor de toekomst. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!