Meeste plantensoorten in solarpark de Kwekerij

U bekijkt een pagina uit het archief 03-01-2020

Solarpark de Kwekerij bestaat sinds 2016. Het is een zonnepark waar natuur, recreatie en duurzame energieopwekking hand in hand gaan. Een unieke combinatie. Het solarpark is een groene plek om tot rust te komen en een speelplek voor kinderen. Het park is opengesteld en de buurt is nauw betrokken bij een deel van het beheer.

Biodiversiteit

Er is veel aandacht besteed aan meer natuur tussen de zonnepanelen. Bij de aanleg van het park plantten we bomen en struiken en op diverse plekken zaaiden we kruidenmengsels in. Een stichting zorgt voor het onderhoud, zoals het regelmatig maaien van de paden. Ook liepen de afgelopen twee jaar schapen in het park voor begrazing. Door dit beheer bloeien er veel bloemen. In het solarpark hangen nestkastjes. De torenvalk kreeg zelfs drie jongen en het insectenhotel wordt goed gebruikt. Dit jaar werd ook een bijenkast geplaatst en een moestuin aangelegd.

Natuur in zonneparken

Om inzicht te krijgen hoe de natuur in zonneparken zich ontwikkelt, heeft Wageningen Universiteit vegetatieopnames gedaan in 10 zonneparken. In deze zonneparken werden maar liefst 245 plantensoorten aangetroffen. In solarpark de Kwekerij werden zelfs de meeste soorten gevonden, namelijk 118 stuks. Een mooi resultaat en een belangrijke verhoging van de biodiversiteit. Het solarpark heeft veel landelijke belangstelling en wordt in (vak)bladen vaak als goed voorbeeld genoemd. Regelmatig bezoeken groepen van gemeenten, provincies en organisaties het solarpark voor een rondleiding en om inspiratie op te doen. Van één van die bezoeken maakten we een film. Wilt u ook de natuur in solarpark de Kwekerij ervaren, dan bent u dagelijks van harte welkom!

Meer info

Op Morgen, voor ons klimaat

Op Morgen is een platform waar we onze krachten bundelen voor een beter klimaat. Omdat we samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame toekomst voor onze (klein)kinderen. In Bronckhorst zijn al veel mooie initiatieven. Laten we deze verhalen delen en elkaar inspireren om samen in actie te komen voor de toekomst. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!

Wilt u meer weten? Kijk op de pagina 'Op Morgen, voor ons klimaat'.