Monumentenprijs 2019 gemeente Bronckhorst

U bekijkt een pagina uit het archief 12-09-2019

In 2019 gaan wij voor het eerst de monumentenprijs Bronckhorst uitreiken. Met de prijs spreken wij onze waardering uit over de wijze waarop een eigenaar van een monument met het onderhoud of de restauratie van het pand of object is omgegaan. De prijs bestaat uit € 250,- en een kunstobject.

Voor 2019 zijn 4 monumenten genomineerd. Deze zijn:

  • Boerderij aan Wiersserallee 1 in Vorden (restauratie)
  • Kerk, Hummeloseweg 1 in Laag-Keppel (restauratie, verduurzaming en herbestemming)
  • Eekschuur, Sliekstraat 5 Hummelo (restauratie)
  • Boerderij, Hessenweg 9 Hummelo (groot onderhoud)

De commissie Welstand/monumenten van de gemeente kiest de winnaar. De prijsuitreiking vindt plaats op 11 september in de Sint Martinuskerk (Wichmondseweg, Baak), voorafgaand aan de Open Monumentendagen in september 2019. Voorafgaand aan de prijsuitreiking geeft het Gelders Genootschap een bijzondere lezing 'De wederopbouw 1945-1965'. Gevolgd door een foto-presentatie door de heer Harry Somsen uit Zelhem over het huiselijk leven in de wederopbouw-periode. De kerk is vanaf 19.30 uur open. De toegang is gratis en de koffie staat klaar!

Belangrijk

Onze gemeente telt op dit moment zo’n 450 gemeentelijke monumenten, 180 rijksmonumenten en 3 beschermde dorps-/ en stadsgezichten. Dit aantal, in combinatie met de vele landgoederen en historische buitenplaatsen, zorgt voor het gevarieerde cultuurhistorische landschap dat zo kenmerkend is voor Bronckhorst. Behoud van deze kwaliteiten draagt bij aan de identiteit van Bronckhorst en de leefbaarheid, en is van groot belang voor de toekomstige generaties.