Nestkasten aan huis bezorgd

Onlangs riep de gemeente buurten, buurtschappen en organisaties op om hun buurt te adopteren en deze eikenprocessierups-onvriendelijk te maken. Door de natuur in een buurt te herstellen komen vogels, bijen, vlinders en insecten terug en vermindert de overlast van de eikenprocessierups. De gemeente stelde hiervoor gratis mezennestkastjes en bloemenmengsels onder voorwaarden beschikbaar. Massaal gaven inwoners gehoor aan deze oproep. Er werden maar liefst 3088 nestkastjes en 461 zakjes bloemenmengsels aangevraagd door 534 buurten of groepen.

De bijdrage van inwoners aan het bestrijden van de eikenprocessierups door hun buurt en tuinen natuurlijker in te richten is van harte welkom. Met de initiatiefnemers maken we goede afspraken. We tekenen het buurtinitiatief-gebied in op onze kaarten, zodat we er rekening mee kunnen houden in ons bomenonderhoud. Zo verbeteren we samen met inwoners de biodiversiteit! Daarnaast vragen we inwoners om rupsennesten in de gemeentelijke bomen zo snel mogelijk te melden bij de gemeente. Dit kan via een melding woon- en leefomgeving.

Natuurlijke bestrijding

Bloeiende bloemen en kruiden in de buurt van de bomen trekken insecten aan. Dat maakt de omgeving aantrekkelijk voor mezen. Ook door mezennestkastjes in een buurt of straat op te hangen zullen er meer mezen komen. Mezen zijn dol op de eikenprocessierups en zorgen zo voor natuurlijke bestrijding. Bloeiende bloemen en kruiden in de buurt van de bomen trekken ook andere insecten aan. Gaasvliegen zijn bijvoorbeeld ook natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Nestkastjes en bloemen samen zorgen dus voor een betere biodiversiteit, waardoor de eikenprocessierups minder kans heeft om zich voort te planten.

Bezorging vanwege Corona

Het was de bedoeling om de eerste serie van ruim 1.530 nestkasten door de buurten te laten ophalen op de gemeentewerf, maar vanwege de Corona-maatregelen was dat niet verstandig. Daarom hebben we besloten de bestellingen rond te brengen! Medewerkers zetten de nestkasten bij de voordeur of andere ingang, belden aan en vertrokken weer zonder persoonlijk contact.

Vervolg van de actie

De inwoners die bericht kregen dat ze de nestkasten later krijgen, houden we op de hoogte via de mail.

Nestkasten in de buurt van eikenbomen

De vogelnestkasten zijn bedoeld om op te hangen in gemeentelijke bomen, in de buurt van eikenbomen. Dan kunnen de vogels heen en weer vliegen tussen het nestkastje en de rupsennesten. Als ze in een eikenboom worden opgehangen, kruipen de rupsen soms in de nestkasten. Als er geen andere bomen in de buurt staan, kunnen de nestkasten gewoon in de eiken.

Meer info

Op Morgen, voor ons klimaat

Op Morgen is een platform waar we onze krachten bundelen voor een beter klimaat. Omdat we samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame toekomst voor onze (klein)kinderen. In Bronckhorst zijn al veel mooie initiatieven. Laten we deze verhalen delen en elkaar inspireren om samen in actie te komen voor de toekomst. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!